Home / Reisinformatie / Europa / Belgie / Technopolis Mechelen
header technopolis

Technopolis Mechelen

Technopolis “interactief doe centrum voor wetenschap en technologie”. Een hele mond vol maar wat is het nu eigenlijk? En is het leuk met kinderen? In Nederland noemen we het een Science Center in Duitsland, een belevingsmuseum en in België dus zo. Het idee is hetzelfde kinderen, en volwassenen op een leuke manier kennis laten maken met techniek, waarbij doen belangrijker is dan kijken.

Tip: lees ook ons blog met de leukste musea voor kinderen in België

Technopolis Mechelen  vlinders

Ontdek niet alleen de wetenschap maar ook wat je worden wil

In Technopolis is er wat te doen voor elk kind van peuter tot tiener. Buiten de hoofdruimte voor iedereen zijn er namelijk ruimtes die zich richten op een bepaalde leeftijdsgroep.

Kinder-doe-centrum

Het Kinder-Doe-Centrum is bijvoorbeeld voor onze peuter een heerlijke plek. Dit is winkeltje spelen 2.0. Boodschappen doen en ze daarna zelf scannen bij de kassa. Je eigen pizzatent runnen of doktertje spelen in de ambulance. Ook de enorme legoblokken en kruiptunnel vallen in de smaak bij kleine bezoekertjes.

Technopolis Mechelen  supermarkt

Expo Zeekracht

In onze gloednieuwe expo Zeekracht duiken we met jou onder in de zee en de haven van de toekomst zonder dat je ook maar één druppel water voelt. Voor deze expo wordt aangegeven dat het het leukste is voor kinderen boven de 8 jaar. Bij Zeekracht ontdek jij wat voor schatten de zee verborgen houdt en hoe we die het beste kunnen benutten in de toekomst.

Doe-tuin

Heb jij zin om buiten wat avonturen te beleven? In onze Doe-tuin kun jij met je pink een rots laten bewegen, over een levende brug wandelen en de sporen volgen van het allergevaarlijkste dier op aarde. De expo is vooral leuk voor kinderen boven de 8 jaar. Klinkt dat niet geweldig?

Stek

Bij STEK kunnen kinderen tussen de 14 en 18 jaar hun creativiteit de vrije loop laten in een zone die met de tijd nog beter zal worden. En het leukste van alles? De kinderen bepalen helemaal zelf wat ze gaan doen. We organiseren regelmatig workshops over allerlei onderwerpen, maar hoe zij deze invullen en beleven, dat mogen ze helemaal zelf bepalen.

Explora

In Xplora kunnen kinderen tussen de 8-14 allemaal fictieve beroepen zoals tijgertandarts uitproberen die dan toch een link hebben met welke studiekeuze je uiteindelijk gaat maken. Voor tieners is er het gedeelte ‘Inspirience’ waar je creatief bezig kunt zijn.

Technopolis Mechelen  xplora

De leeftijdsgrenzen hoef je trouwens niet al te strak aan te houden. Ik zou gewoon lekker rondlopen en kijken wat je aanspreekt om mee te spelen.

Want uiteindelijk is dat toch vooral waar Technopolis om draait: lekker bezig zijn en dingen uitproberen. Een alternatief voor een speeltuin of pretpark en een plek waar je ook bij minder mooi weer goed terecht kunt met kinderen. De wetenschappelijke component kan je zo groot of klein maken als je zelf wilt.

Technopolis Mechelen  wetenschap

Technopolis vergeleken met andere Science Centra

Marcel is een techneut en vindt dit soort musea minstens net zo leuk als onze dochter. Dus tijdens een weekendje weg met kinderen komen we nog wel eens ergens. Zo waren we recent ook in NEMO in Amsterdam, het Universum in Bremen, het Science center in Delft, Le Vaisseau in Straatsburg en ook buiten Europa bezochten we soortgelijke musea.

Daardoor ga je toch vergelijken. Het grootste gedeelte van de opstellingen in het hoofdgedeelte Technopolis kende ik al.  Ondanks dat zullen je kinderen zich hier zeker een halve of hele dag prima vermaken.

Technopolis Mechelen science centra

Technopolis heeft opstellingen die werken met een elektronische armband die je bij entree krijgt. Het idee is dat je de chip in het bandje de opstelling vertelt wie je bent en welke taal je spreekt (Engels, Nederland of Frans).

Vervolgens kan je over een aantal verschillende opstellingen een parcours volgen. Speel bijvoorbeeld voor detective en vind de dief door achtereenvolgens opdrachten uit te voeren.  

De einduitslag wordt dan naar je e-mailadres gestuurd. Enorm leuk bedacht maar jammer genoeg werkte tijdens mijn bezoek de polsbandjes vaker niet dan wel.

Mechelen technopolis dj

Technopolis heeft opstellingen die werken met een elektronische armband die je bij entree krijgt. Het idee is dat je de chip in het bandje de opstelling vertelt wie je bent en welke taal je spreekt (Engels, Nederland of Frans).

Mechelen technopolis

Technopolis Mechelen wetenschap

Waar Technopolis zich wel mee onderscheidt, zijn de al eerder genoemde ruimtes per leeftijdscategorie en het wisselende dagprogramma. Hier zijn tijdens demonstraties dingen te zien zijn die toch net wat te veel risico’s hebben om zelf uit te proberen. Zoals hoe statische elektriciteit je haar echt helemaal rechtop kan laten staan.

Mechelen technopolis

In het weekend en in de vakanties zijn er meer shows dan doordeweeks en via de website kan je van te voren het dagprogramma bekijken. Doordeweeks zijn er veel schoolklassen en staat leren meer op voorgrond waar in het weekend en de vakanties de funfactor de hoofdmoot is.

Technopolis Mechelen

Voor openingstijden, prijzen en bereikbaarheid bekijk de website van Technopolis. Meer ideeën nodig wat te doen in Mechelen met kinderen? Lees onze blogs Mechelen met kinderen en Dierentuin Planckendael.

2 gedachten over “Technopolis Mechelen”

  1. Wat een leuk idee. Ik heb dan zelf geen kinderen maar Tom is wel af en toe net een groot kind dus ik denk dat dit eigenlijk ook best leuk is voor volwassenen… 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top