Home / Reisinformatie / Europa / Belgie / De leukste wildparken en dierentuinen in België

De leukste wildparken en dierentuinen in België

Een dagje dierentuin in België. Wij zetten de leukste wildparken en dierentuinen in België voor je op de rij. Van enorme bekende en populaire dierenparken waar je een hele dag voor moet uittrekken, tot kleinere opties voor een paar uurtjes.

De afgelopen jaren hebben we diverse hartstikke leuke dierentuinen in België bezocht. Met kinderen in verschillende leeftijden, want wat leuk is voor een peuter, is niet altijd even boeiend met oudere kinderen.

De leukste dierentuinen in België

Pairi Daiza – Brugelette

Wat ons betreft is Pairi Daiza de beste dierentuin in België. Misschien zelfs wel de beste dierentuin van de Benelux. Dit komt door de uitstekende mix van de aankleding van de zoo in combinatie met de dieren. Zo zie je niet alleen Panda’s, maar beland je ook visueel in China. Ik ruik zelfs wierook en hoor een gong.

Pairi Daiza dierentuinen belgie

De aandacht voor details is uitstekend. De Bayon, een van de tempels van Angkor Wat, is precies nagemaakt. Alleen hier lopen er geen honderden toeristen selfies te maken, maar wonen de witte tijgers hier.

Er zijn zoveel werelden en zoveel verschillende dieren dat je echt een hele dag uit moet trekken voor een bezoek aan Pairi Daiza. Er zijn ook een aquarium en een aantal andere binnen attracties, zoals een indoor speeltuin. Heb je wisselvallig weer, dan kun je wanneer het echt begint te regenen dus ook binnen schuilen en verder kijken.

Wat heel fijn is voor wanneer je met een peuter of kleuter naar deze dierentuin gaat, is dat je een karretje kunt huren. Anders is het wel ver lopen voor de kleine kinderbeentjes. Lees ook ons uitgebreide blog over Pairi Daiza.

Pairi Daiza dierentuinen belgie

Planckendael – Mechelen

De Planckendael dierentuin ligt in de stad Mechelen. Toen de zoo van Antwerpen niet meer kon uitbreiden, werd in 1956 Planckendael opgericht.

dierentuin belgie planckendael

Het is een hele fijne en ruim opgezette dierentuin. Er leven vrijwel alleen kuddedieren en je ziet de interactie die ze hebben met hun soortgenoten. Ook deze dierentuin heeft een indeling in leefgebieden. Enkele van onze favoriete dieren zijn de pinguïns, ringstaartmaki’s en de olifanten. Wat erg leuk is, is dat op verschillende plekken de dieren de mogelijkheid hebben om bij de mensen te komen als ze dat willen. Hoe cool is het om een maki te kunnen aaien!

dierentuin belgie planckendael

Deze dierentuin in België is ook heel geschikt met kinderen van verschillende leeftijden. Er zijn verspreid door het dierenpark diverse leuke speeltuintjes te vinden als afwisseling van het kijken naar de dieren. Ook hier kun je weer een bolderkar of kinderwagen lenen. Wij adviseren een halve dag uit te trekken voor Planckendael. Lees ook ons uitgebreide blog over Planckendael.

dierentuin belgie planckendael

ZOO Antwerpen – Antwerpen

De dierentuin van Antwerpen is zeker niet de grootste dierentuin in België. Dat kan ook niet, want dit is een echte stadszoo. Antwerpen is wel de oudste dierentuin in België, op 21 juli 1843 werd het park geopend.

China Light ZOO

De historische gebouwen horen dan ook tot het cultureel erfgoed van de stad. Gelukkig is dierenwelzijn erg belangrijk en zijn de moderne verblijven een stuk groter dan die hokjes die honderd jaar geleden normaal waren. De Zoo Antwerpen heeft een aantal bijzondere dieren zoals okapi’s, koala’s en amoerluipaarden.

Waar deze zoo in België echt in uitblinkt, zijn de bijzondere evenementen die ze door het jaar heen organiseren. De bekendste daarvan is de China Light Zoo, elk jaar in december en januari wordt de dierentuin aangekleed in Chinese sferen met enorme verlichte Chinese beelden. Lees ook onze blogs over Antwerpen met kinderen en over de China Light Zoo.

Tot 2021 had je ook nog Serpentarium in Blankenberg een reptielenzoo. Deze is inmiddels permanent gesloten en een deel van de dieren wonen nu in de Antwerpen Zoo.

China light zoo

Monde Sauvage Safaripark – Aywaille

In Monde Sauvage Safaripark in de buurt van Spa zijn voornamelijk dieren uit Afrika te zien. Hoewel ook Azië en Zuid-Amerika aan bod komen. Dit safaripark in België ontdek je met de eigen auto of met een treintje. Zo kom je wel heel dicht bij zebra’s, waterbuffels en struisvogels.

Monde Sauvage

Er zijn ook olifanten en neushoorns, maar daar is wel een hek. Gelukkig ook maar, want een olifant die op je auto gaat zitten is niet zo’n goed idee.

Zowel wat betreft bezoekers en aantal dieren is dit niet de grootste dierentuin in België. De eer gaat naar de Antwerpen Zoo en naar Pairi Daiza. Maar met ruim 80 hectare heeft deze dierentuin wel de grootste dierentuin in België wat betreft oppervlakte. Een deel kun je dus rijden maar daarnaast blijft er ook nog een groot dierenpark over om te voet te verkennen. Ook hier is een kinderwagen dus een must.

De ligging in de bossen van de Ardennen is heel aangenaam. Daardoor loop je ook bij warm weer lekker in de schaduw. Er zijn weinig binnen opties en dit safaripark in België gaat in de wintermaanden dan ook dicht.

Voor een bezoek aan dit dierenpark mag je minimaal een halve dag uittrekken. Er is ook nog een tof piratenschip en genoeg mogelijkheden om een hapje te eten. Voor meer tips lees ons blog over Spa in de Ardennen.

Monde Sauvage

Bellewaerde Park – Ieper

Bellewaerde is een combinatie van een aquapark, pretpark en een dierentuin. Super leuk voor een dagje uit met het hele gezin. Al zijn de attracties wel wat verouderd vergeleken bij sommige andere pretparken. In het dierentuin gedeelte van Bellewaerde wonen onder andere leeuwen, tijgers, apen en olifanten. Afrikaanse dieren zijn goed vertegenwoordigd, want ook zebra’s en giraffen kom je hier tegen.

Bellewaerde dierentuin

Veel dieren hier hebben een hoog schattigheidsniveau, zoals de keizertamarin met een grappig snor. Of de wallaby die vrolijk voorbij hupt. Genoeg te zien dus voor kinderen. Wel merk je dat het niet uitsluitend een dierentuin is en sommige dieren zouden van ons wel wat meer ruimte mogen hebben. Er worden in deze dierentuin in België ook demonstraties gegeven met roofvogels. Lees ook ons uitgebreide blog over Ieper. Let op: Bellewearde park is tijdelijk gesloten. Er is niet duidelijk voor hoelang, voor meer informatie bezoek de website.

Bellewaerde dierentuin

Parc animalier de Bouillon – Bouillion

Het dierenpark van Bouillion is een van de middelgrote dierentuinen in België. In de dierentuin van Bouillion kun je o.a leeuwen, giraffen en tapirs zien. Er zijn ook enkele bijzondere dieren, zoals de colobus aap met een zwart uiterlijk en een witte staart.

Ook deze dierentuin heeft een mooie ligging in de bossen van de Ardennen en is het leukste met goed weer. In de winter gaat Parc animalier de Bouillon een paar maanden dicht.

Er is een grote speeltuin met aparte gedeeltes voor jonge en oudere kinderen. Bij de speeltuin zit ook het restaurant, zodat je rustig wat kunt drinken terwijl je kinderen aan het spelen zijn. Voor deze dierentuin is een uur of twee voldoende.

Le Parc à Gibier – La Roche-En-Ardenne

Er zijn verschillende wildparken en dierentuinen in de Ardennen. De meeste wildparken in België zijn geen dagattractie, maar wel leuk om te bezoeken als je toch in de buurt bent. Met jonge kinderen raden we bijvoorbeeld Le Parc à Gibier in la La Roche-en-Ardenne aan.

Het Wildpark La Roche-en-Ardenne is mooi gelegen in de bossen, met een leuke speeltuin en een restaurant. Dieren die je hier kunt zien, zijn onder andere herten, zwijnen, walibi’s en wolven.

Ardennen met kinderen wildpark

Wildpark Grotten van Han – Han-sur-Less

Bij het wildpark Grotten van Han zijn ze er trots op dat ze het enige wildpark in België zijn met de Europese big five. De wolf, de bruine beer, Europese Bizon, de lynx en de veelvraat hebben hier allemaal een verblijf.

Er zijn twee manieren om dit wildpark in België te verkennen. Of te voet of met een safari car. Uiteraard combineer je een bezoek aan het wildpark met de beroemde Grotten van Han. Lees ook ons uitgebreide blog over de wildpark Han.

Het wildpark van Han

Dierenpark de Zonnegloed – Oostvleteren

Dierenpark de Zonnegloed is geen dierenpark in de traditionele zin van het woord. De dieren die hier wonen zijn mishandelde, ongewenste of in beslag genomen dieren. Die worden hier geholpen om weer gezond te worden. Indien mogelijk gaan ze terug naar de natuur of anders wordt een plek gezocht waar ze met soortgenoten kunnen leven.

Dieren komen bijvoorbeeld uit circussen die gestopt zijn, maar ook van particulieren of uit de illegale handel. Door dierenpark de Zonnegloed te bezoeken, draag je een steentje bij aan de bescherming van kwetsbare dieren.

Wild Park Coo – Stavelot

Op Wild Park Coo kun je een ritje maken met een treintje en op die manier dieren uit de Ardennen bekijken. De trein doet er zo’n veertig minuten over. Dit is vooral een leuk uitje om te combineren met de vele andere activiteiten voor gezinnen in de omgeving van Stavelot.

Forestia – Theux

Forestia dierenpark van La Reid  is ook wildpark in de Ardennen. Dit is een combinatie van een kleinschalige dierentuin met een klimbos. Er wonen ongeveer dertig verschillende soorten dieren, zoals herten, wolven en beren. Maar natuurlijk ook kleinere soorten, zoals wilde zwijnen.

Wildpark van Saint-Hubert – Saint-Hubert

In het wildpark van Saint-Hubert kun je te voet een aantal dieren bekijken die ook in het wild in de Ardennen leven. Bijvoorbeeld bizons, damherten en everzwijnen. De route is niet al te lang en dus ook goed te doen met jonge kinderen.

Entre Ferme et Forêt – Rochehaut

Zijn je kinderen in de leeftijd dat ze boerderij dieren leuk vinden? Dan is dierepark Entre Ferme et Forêt in Belgisch Luxemburg wellicht leuk voor ze. Een treintje neemt je mee langs diverse soorten koeien. Ook wonen hier Lama’s en wat verschillende soorten herten.

Familiepark Harry Malter – Destelbergen

Ook familiepark Harry Malter is vooral leuk voor jonge kinderen. Ze noemen zelf op hun website peuters en kleuters. Het is een combi van een heel kleinschalig pretparkje, met wat sprookjes en een aantal dieren. Een aantal daarvan treden op in een circusshow.

Pakawi Park – Balen

Pakawi Park is de nieuwe naam van de Olmense Zoo. Deze dierentuin in België heeft niet zo’n beste naam en geschiedenis als het gaat om dierenwelzijn. Deze dierentuin in België was dat ook een tijdje gesloten voor het publiek. Vanaf 2020 is de naamswijziging doorgevoerd in deze dierentuin, waar je een overvloed aan katachtigen kunt bewonderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top