Home / Reisinformatie / Europa / Ierland / Stedentrip Dublin met kinderen

Stedentrip Dublin met kinderen

Benieuwd wat er te doen is in Dublin met kinderen? Dublin is interessant, ook als begin- of eindpunt van een vakantie in Ierland met het hele gezin of als losse citytrip.

Vergeleken bij andere hoofdsteden vond ik dat er, behalve Dublinia waar je o.a. door een Vikingstadje loopt, weinige echte belevingsmusea voor jonge kinderen zijn in Dublin. In de buitenwijken heb je nog wel het enorm leuke Imaginosity Children’s Museum. De twee nieuwe hypermoderne musea Epic en GPOWitness History in het centrum van Dublin zijn erg geschikt voor tieners maar de onderwerpen vind ik te heftig voor jonge kinderen. 

Er zijn veel parken met speelmogelijkheden in Dublin en je kunt inspirerende gebouwen zoals Trinity College bezoeken. Er is dan ook genoeg te doen in Dublin met kinderen om je een weekend te vermaken. Heb je meer tijd, dan kan je met het openbaar vervoer uitstapjes maken naar kustplaatsjes zoals Howt en Dalkey waar je direct aan de zee zit en mooi kunt wandelen.

Praktische tips voor Dublin met kinderen

Een stedentrip aan Dublin vraagt wel enige voorbereiding. Een factor om rekening mee te houden is het weer in Ierland. We bezochten Dublin een paar jaar geleden al eens in februari en toen was het rond het vriespunt met veel regen. Ook tijdens ons laatste bezoek in oktober bleef het in Dublin grijs. Het fijne van Dublin is dat er in deze stad genoeg binnen attracties zijn waardoor je echt het hele jaar door Dublin met kinderen kunt bezoeken.

Goedkoop vliegen naar Dublin is geen enkel probleem. Je hebt keuze uit rechtstreekse vluchten vanaf o.a. Schiphol en Eindhoven met maatschappijen zoals Ryanair, Aer Lingus en KLM. Vergelijk hier direct de prijzen van een vliegticket naar Dublin

Er zijn verschillende clusters met bezienswaardigheden in Dublin en daartussen is het vaak een minuutje of 10 lopen. Dat is een beetje veel gevraagd met jonge kinderen of bij regen. Sommige leuk plekjes zoals de dierentuin van Dublin en het Imaginosity Children’s Museum zitten nog weer verder weg.  Eén van mijn tips voor Dublin is om een pas voor het openbaar vervoer aan te schaffen. Deze kan je o.a. kopen op het vliegveld. Met een Leap Card kan je kiezen voor 24 uur/72 uur/1 week onbeperkt gebruik van het openbaar vervoer. Dit is inclusief de bus naar het vliegveld. Dus met die twee ritjes en nog 3 losse busritten heb je de prijs er al uit. Een andere optie is de aanschaf van een Dublin Pass. Hierbij is het openbaar vervoer en entree tot veel bezienswaardigheden inbegrepen.

Christ Church Kathedraal

Als je echt zou willen kan je tijdens een goedkope stedentrip Dublin alleen de gratis musea bezoeken. Maar wat mij betreft mis je dan echt wel hoogtepunten zoals de prachtige Saint Patrick’s Kathedraal. Met kinderen zal je hier geen uren doorbrengen maar je moet toch echt even binnen kijken. Dan tikken losse entree’s snel aan bovendien hoef je met deze pas minder lang te wachten maar kan je op de meeste plekken via een versnelde rij naar binnen. 

-> Koop hier alvast je busticket vanaf het vliegveld online met korting of je Dublin Pass

Kindvriendelijk hotel Dublin

Op zoek naar een hotel in Dublin centrum? The Fitzwilliam heeft ruime kamers voor gezinnen. Wil je liever goedkoop overnachten in Dublin, dan kan je het beste kiezen voor een hostel, hoewel het aantal hostels met familiekamer in Dublin vrij beperkt is en de prijzen daardoor nog steeds niet heel goedkoop zijn. Jacob’s inn heeft bijvoorbeeld 4-persoonskamers met eigen badkamer voor gezinnen. Er zijn in Dublin ook particulieren die appartementen verhuren.

Bezienswaardigheden Dublin met kinderen

Binnenstad van Dublin 

Dublinia

Dublinia is een echt leuk belevingsmuseum in Dublin. Het bestaat uit drie verdiepingen met als thema de Vikingtijd, de middeleeuwen en archeologie. Er is een brochure beschikbaar in het Nederlands, maar jammer genoeg zijn de geluidsfragmenten in het museum niet in onze taal beschikbaar.

Dublinia

In het Vikinggedeelte kom je van alles te weten over de Vikingen en staan diverse nagebouwde huisjes en andere voorwerpen. Echt leuk wordt het in de Middeleeuwen. Op deze verdieping is er heel veel te doen voor kinderen. Ga ringen gooien, verkleed je als ridder of vind uit aan welke ziekte iemand is overleden. Je kan neptomaten gooien op het schavot en stoute kindjes worden natuurlijk ook opgesloten.

Sint Patricks kathedral
Sint Patricks kathedral

Ik vond de bovenste verdieping ook erg interessant maar hier was toevallig ook net een medewerker een demonstratie aan het geven. Dankzij 3D printing kan je zelf een exact replica van een skelet vast houden. Een leuk maar luguber spel is om te raden door welk wapen de persoon is gestorven. 

Sint Patricks kathedral

Christ Church Kathedraal

Naast Dublinia ligt de Christ Church Kathedraal, je kunt zelf binnendoor via een brug over de weg lopen. Deze is de moeite waard om van binnen te bekijken vanwege de mooie lichtinval en tegeltjesvloer. Mis niet de catacomben waar mooie voorwerpen worden tentoongesteld. 

Christ church cathedraal
Christ Church Kathedraa

Saint Patrick’s Kathedraal en Park

Nog een mooiere kerk is de Saint Patrick’s Kathedraal. Vooral de vlaggen en het koorgedeelte zijn erg interessant. In deze kerk zijn ook veel belangrijke mensen begraven. In de kerk kan je net als in Dublinia met behulp van een mal een tekening maken. Hoewel het net wat te hoog is voor kinderen om er goed bij te kunnen.

Sint Patricks kathedral

Naast de kerk ligt een rustig parkje met een kleine speeltuin die vooral bij peuters en kleuters in de smaak zal vallen. 

Sint Patricks kathedral
Sint Patricks kathedral
Sint Patricks kathedral
Sint Patricks kathedral
Sint Patricks kathedral

Marsh Bibliotheek

Om de hoek van de Saint Patrick vind je de Marsh Bibliotheek. Niet direct de meest voor de hand liggende keuze met kinderen, was het niet dat ze op dit moment een grappig zoekspel hebben. Tussen alle boeken en de vitrines zijn legopoppetjes verstopt. Vind ze allemaal en win een prijsje.

Dublin Marsh Libery

Ook kan je jezelf verkleden en oefenen hoe het is om met een veer met inkt te schrijven. Soms is er helemaal niet veel nodig voor kinderen om zich toch enorm te vermaken en daar zijn ze bij de Marsh Bibliotheek goed in geslaagd. De speurtocht is onderdeel van de thema tentoonstelling over “gestolen boeken” die tot het voorjaar van 2018 zal duren. Maar ze proberen hier altijd iets speciaals te doen voor kinderen. 

The Little museum of Dublin en het St Stephans Green Park

Een van de grotere parken in het centrum van Dublin is het St. Stephans Green Park. Hier kan je de eendjes voeren en er is een grote speeltuin met gedeeltes voor kinderen van verschillende leeftijden.

St Stephans green dublin
St Stephans green dublin

Naast het park ligt het bijzondere museum “The Little Museum of Dublin“. Hoewel een rondleiding door een museum meestal geen goed idee is met kinderen, is dit de uitzondering. De gidsen vertellen hun verhalen zo leuk dat je die wel wil horen. Aan de hand van foto’s aan de muur worden kleine stukjes van de Ierse geschiedenis gedeeld.

the little museum of Dublin

Eigenlijk bekijk je tijdens de tour van een half uur ook maar twee ruimtes, de rest van het huis kan je daarna op eigen gelegenheid bezoeken. Dit is ook geen gewoon museum, maar een huis waar je overal aan mag zitten. En mochten ze echt geen half uur rond kunnen kijken dan is er zelf een kleurhoekje in de vorm van een locomotief. 

the little museum of Dublin
the little museum of Dublin

National Museum of Ierland, Natuurhistorisch museum 

Het Natuurhistorisch museum van Dublin is er echt nog eentje in historische stijl met rij, na rij, na rij opgezette dieren. Er is wel veel afwisseling in de diersoorten die er te zien zijn. Voor jonge kinderen is een olifant of giraffe natuurlijk altijd indrukwekkend. Het museum is bovendien gratis te bezoeken. 

natuurhistorisch museum dublin
natuurhistorisch museum dublin

National Museum of Ierland, Archeologisch Museum

Ook het Archeologisch Museum, in een pand met mozaïek vloeren en veel gietijzer, is gratis te bezoeken. Wat hier voor veel kinderen fascinerend is, zijn de “bog bodies”. Lichamen die in de veengrond duizenden jaren bewaard zijn gebleven en soort van natuurlijk gemummificeerd. Sommige hebben zelfs nog haar. Daarnaast zijn er veel gouden voorwerpen en zwaarden te zien in het dit museum. 

archeologisch museum dublin
Archeologisch museum

Dublin Kasteel

Het kasteel van Dublin heeft meer weg van een paleis. Ik vond de buitenkant indrukwekkender dan de binnenkant. Hier zijn vooral sierkamers te zien waar je onze dochter in ieder geval niet blij mee maakt. Wil je meer van het kasteel van Dublin zien zoals de kelders dan moet je voor een rondleiding kiezen. 

Trinity College en the Book of Kelts

Een van de hoogtepunten van Dublin is Trinity Collega met the Book of Kelts, de oudste bijbel die er is. Elke dag is er een andere bladzijde te zien. Bovendien is er een mooie bibliotheek die vaak gefotografeerd wordt. Hoe mooi en historisch bijzonder ook het blijft een boek dat je gaat bekijken met heel veel andere mensen. Als je hier met je kinderen naar toe gaat koop de kaartjes dan van te voren online (er staan lange rijen) en laat je buggy buiten.  

Geen zin om lang in de rij te staan bij de kassa’s, koop je ticket van te voren hier online.

Trinity College
Trinity collega

Chester Beatty Bibliotheek

Op hetzelfde terrein kan je de Chester Beatty Bibliotheek vinden. Een verzameling van kunst en veel boeken. Het is heel interessant om hier rond te wandelen alleen door de hoogte van de displays kunnen jonge kinderen weinig zien. Er zijn drie engelstalige speurboekjes beschikbaar voor kinderen in verschillende leeftijdsgroepen. Ook is er in de gang voor de museumruimte een tafeltje met kleurtjes en tekeningen. 

Leprechaun Museum 

Een Leprechaun is het beste te vergelijken met een kabouter. Het is een mythisch wezen uit de Ierse Folklore. Je zou denken dat een museum hierover heel kindvriendelijk is maar dat is niet helemaal waar. Niet voor niks zijn kinderen pas welkom vanaf 7 jaar.

Lepracheum museum

De eerste ruimte is nog heel grappig. De enorme stoelen en tafel geven je het gevoel dat je zelf een kleine Leprechaun bent. In de volgende ruimtes draait het echter om verhalen uit de Ierse folklore (alleen in het Engels). De gids brengt deze verhalen met veel passie en expressie maar het zijn zeker geen Disneysprookjes. In de Ierse folklore komt veel geweld voor en iedereen gaat aan het einde dood. Niet voor niets dat de kinderen tijdens mijn tour dicht tegen hun mama aankropen.

lepracheum museum

Wax museum Plus

De meeste hoofdsteden hebben tegenwoordig een wassenbeelden museum en Dublin is geen uitzondering. Wat dit museum anders maakt dan anderen is dat er relatief weinig beroemdheden te zien zijn maar dat er in plaats daarvan veel aandacht is voor de Ierse geschiedenis en sprookjesfiguren. 

Wax museum dublin
Wax museum dublin

Epic Immigratiemuseum

Een van de nieuwste musea in Dublin Epic Bij binnenkomst krijg je een paspoort die je in elke kamer kunt stempelen, met uiteraard het risico dat je kids van kamer naar kamer rennen om alle stempels te verzamelen.

Epic dublin museum

Het museum bestaat uit verschillende onderdelen. Het deel over de Ierse immigratie is vrij heftig. Lang niet alle immigranten kozen hier zelf voor en als ze dat wel deden was het soms omdat ze geen andere keuze hadden dan verhongeren. In dit hypermoderne musea worden die verhalen in woord en beeld op een visuele aantrekkelijke en afwisselende manier weergegeven. Een ander deel van het museum gaat over wat die Ieren allemaal bereikt hebben.

Epic dublin museum

Ik vond hier de op de borstklopperij wel een tikkeltje storend, zoals de nadruk op bekende en succesvolle mensen zoals Nobelprijswinnaars en sporters die Ierse voorouders hebben.  Als je gaat zoeken, kan je vast wel een verdwaalde over-over-over-over-grootvader vinden. Wist je dat Tiger Woods en Theodore Roosenvelt Nederlands bloed hebben om maar wat te noemen (ja dat heb ik gegoogled). Leuker zijn de ruimtes waar je zelf wat kunt doen zoals Ierse dans leren of Ierse muziek luisteren. 

Epic dublin

Hoewel je jonge kinderen mee kunt nemen naar dit museum is de kans groot dat je dan niet de tijd hebt om op je gemak rond te kijken. Dit museum is leuker als je kinderen al Engels kunnen. 

Koop hier je ticket voor Epic van te voren online met korting

Jeanie Johnston schip museum

Vlakbij Epic aan het water ligt het Jeanie Johnsen museum, een replica van één van de schepen waarmee de Ieren naar Amerika en Canada werden gevaren. Het bijzondere aan deze boot is dat er in al die jaren niemand aan boord doodging. Een uitzondering want op de meeste schepen heerste ziektes zoals tyfus en ze kregen de bijnaam “coffin ships” omdat veel mensen de overtocht niet overleefden. 

Dankzij de opstelling met poppen maar vooral dankzij de interessante met passie gebrachte verhalen van de gids gaat deze periode van de Ierse geschiedenis echt leven. Voor mij is het persoonlijke levensverhaal van een familie aangrijpender dan de enorme aantallen die een museum zoals Epic laat zien. Zoals de baby die aan boord werd geboren. Wie waren ze, waarom moesten ze weg uit Ierland en lukte het ze om in de USA een beter leven te krijgen. Wat oudere kinderen zullen ook echt onder de indruk zijn van de verhalen, die je wel voor ze moet vertalen uit het Engels. De totale tour duurt 45 minuten. 

Koop hier je ticket voor de Jeanie Johnsen van te voren online.

Whiskey & Bierbrouwerij tour Dublin

Een van de hoogtepunten in Dublin voor veel reizigers is het bezoek aan een van de whiskey distilleerderijen of aan het Guinness Storehouse. Het is toegestaan om kinderen mee te nemen op deze tours maar natuurlijk doen ze niet mee aan de proeverij. Je zult niet de enige ouders zijn met kids, zeker bij de Guinness Brouwerij wemelde het van de kinderwagens. Of het leuk is voor je kinderen is een ander verhaal. Ik zou er zelf voor kiezen om op te splitsen en kinderen niet mee te nemen.

Guinness brouwerij Dublin

De Guinness brouwerij is de meest populaire attractie van Ierland. Het is hier dan ook altijd druk en wanneer je geen Dublin pass hebt kan je het beste kaartjes van te voren online kopen anders sta je lang in de rij. Bij de entree is een pint Guinness (of frisdrank als je dat liever hebt) inbegrepen en die kan je drinken in de skylounge met uitzicht over Dublin. Het museum is heel mooi opgezet maar je ziet niks van het echte brouwproces. Het zijn voornamelijk enorme schermen met film en interactieve displays waar je meer informatie kunt lezen. Daarnaast worden er vaak lezingen gegeven, kan je een demonstratie pints tappen bekijken of deelnemen aan een proeverij. 

guiness tour dublin
guiness tour dublin

Old Jameson Distillery

Ook bij de Old Jameson Distillery zie je niet meer het actuele proces. Maar veel van de oude fabriek is intact en de oude glimmende koperen ketels geven toch een authentiek gevoel. De gidsen vertellen het verhaal vol humor en met af en toe een steek naar de Schotse whiskey. Ierse whiskey is 3x gedestilleerd en volgens die Ieren dan ook het echt pure spul. Waar Marcel het limonade noemt, vind ik het als gecertificeerd whiskeydrinker wel een fijne zachte smaak hebben.  Aan het einde van de tour krijg je een pure whiskey of een cocktail met Jameson naar keuze. Je kunt ook meedoen aan een proeverij waarna je een echt Jameson diploma krijgt. 

Koop je ticket van te voren hier online, zeker in het hoogseizoen

ierland jameson brouwerij
ierland jameson brouwerij

Teeling Whiskey Distillery

Nog niet zo lang geleden ging het helemaal niet goed met de Ierse whiskey. Er waren nog maar 4 brouwerijen over in het hele land. Inmiddels is er een revival gaande. Teeling is de eerste nieuwe whisky faciliteit die geopend werd in Dublin in 125 jaar. Je kunt hier echt een kijkje nemen in een werkende fabriek. 

Buitenwijken van Dublin 

Imaginosity Children’s Museum

Blogger Margje bezocht met zoontje Jelmer een van de allerleukste musea in Dublin voor kinderen, het Imaginosity Children’s Museum.  Een groot educatief speelparadijs voor kids tot ongeveer acht jaar. Ga bijvoorbeeld supermarktje spelen, ga aan het werk als bouwvakker of als treinmachinist.

Dit museum is het makkelijkst te bereiken met eigen vervoer. Met het openbaar vervoer ben je vanuit het centrum van Dublin bijna een uur onderweg. Zorg dat je de kaartjes van te voren online koopt want er worden per sessie van twee uur maar een beperkt aantal kinderen toegelaten. 

Dierentuin van Dublin

De dierentuin van Dublin is eenvoudig te bereiken met de bus of de hop-on, hop-off bus. Het is een prima dierentuin die zeker bij mooi weer leuk is om te bezoeken, maar geen hoogtepunt van Dublin.

Uitstapjes in de omgeving van Dublin

Het is vrij eenvoudig om vanuit Dublin uitstapjes te maken. Er worden enorm veel tours aangeboden helemaal naar de Noord-Ierland en naar de kliffen of Moher. De uitstapjes waar ik het hier over heb zijn echter die je zelf kunt doen met het openbaar vervoer (Dart trein) in de directe omgeving van Dublin. Trek hier een halve of een hele dag voor uit. 

Howt 

Howt is een vissersstadje ten noorden van Dublin met een gezellig haven. Howt heeft een kasteel en de tuinen hiervan zijn vrij te bezoeken. Je kunt in Howt goed wandelen langs lage kliffen naar de vuurtoren. Als je geen tijd hebt om de echt spectaculaire kliffen van Ierland te bezoeken dan is een voorproefje om je volgende reis naar Ierland te plannen. ​

howt

Dalkey

Ook Dalkey is een visserstadje maar omdat hier meer te doen is voor gezinnen is dit mijn persoonlijke favoriet van de verschillende dingen die er te doen zijn in de omgeving van Dublin. In Dalkey staat een kasteel, eigenlijk is het een gefortificeerd huis, een van de eens zeven die in dit stadje stonden die bewaard zijn gebleven. De tour wordt gegeven door de acteurs die in kleding en spreekwijze helemaal uit de vorige eeuw komen.

Dalkey Ierland

Er zit veel humor in de tour en hoewel je zal moeten vertalen is het ook voor kleine kinderen leuk om te beleven. Bijvoorbeeld wanneer de ouderwetse tandartsinstrumenten op tafel komen en een vrijwilliger wordt gezocht. Voor dit leuke deel van de tour moet je jammer genoeg wel eerst en wat serieuzer deel door met een minder interessante video van 10 minuten. In het naast gelegen heritage center is meer te lezen over de geschiedenis van Dalkey.

Dalkey kasteel ierland
Dalkey kasteel ierland
Dalkey kasteel ierland

Er zijn drie wandelroutes in Dalkey. Een groen, rode en blauwe route. Ik koos voor de kortste route en ook hier zit al wat hoogteverschil, door het schattige dorpje naar de kust en weer terug. De langere routes gaan helemaal omhoog langs nog meer oude fortificeringen. 

Dalkey eiland ierland

Voor de kust ligt Dalkey eiland. In de zomermaanden gaat er een ferry. Buiten het seizoen moet je dit reserveren, bijvoorbeeld via Ken the Ferryman. Ik kom hier graag nog een keer voor terug. Op dit eiland, dat al sinds de pre-historie bewoond is, wonen nu alleen geitjes en veel vogels. Er worden ook regelmatig dolfijnen gezien tijdens de korte overtocht. 

Dalkey eiland ierland
Dalkey eiland ierland

Meer tips nodig? lees ook onze andere blogs over Ierland met kinderen. Bezoek bijvoorbeeld ook het leuke Belfast met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top