Home / Reisinformatie / Europa / Ierland / Ring of Kerry, hoogtepunt van een vakantie in Ierland
Ring of Kerry ierland

Ring of Kerry, hoogtepunt van een vakantie in Ierland

De Ring of Kerry is een van de hoogtepunten van een vakantie in Ierland. Het is een populaire toeristische autoroute langs de kust van het schiereiland Iveragh. Je komt langs een stuk afwisselende kust. Ook voor mij was de Ring of Kerry wat betreft natuurschoon een hoogtepunt, hoewel ik de kust van Noord-Ierland nog net wat mooier vond. Het was lange tijd de vraag of ik deze tekst wel zou kunnen schrijven want onze dagtocht begon verre van goed. Regen, mist en een grauw uitzicht. Niet de jaloersmakende plaatsjes die ze verkopen op de ansichtkaarten in de kleine plaatsjes langs de route.

Ring of Kerry

Na de lunch trok het echter open en konden we ook in oktober genieten van enkele van de mooiste vergezichten in Ierland.

Route Ierland Ring of Kerry

De afstand van de Ring of Kerry is minder dan 200 kilometer. Dat lijkt weinig maar op de kleine weggetjes kan je niet snel en bovendien zal je regelmatig willen stoppen. De Ring of Kerry is zowel tegen de klok in, als met de klok mee te rijden. De meningen over wat het handigst is zijn verdeeld. De touringcars rijden tegen de klok in wat een nadeel is, maar de wegen zijn heel smal en als je er meerdere moet passeren ben je ook niet blij.

Mijn Ring of Kerry tip: vertrek zo vroeg mogelijk en rij gedeeltelijk de alternatieve route waar touringcars niet kunnen komen. Via de pont naar Valentia eiland, en vervolgens de Skellig Ring volgen die je later weer afzet op de Ring of Kerry. Wat mij betreft was de Skellig Ring nog ruiger en mooier dan de Ring of Kerry. Hoewel de route staat aangegeven, reden we toch twee keer fout. Koop bij bol.com een goede reisgids over Ierland, zoals de Lonely Planet of de Nederlandstalige Dominicus, wanneer je ook de mindere bekende bezienswaardigheden van de Ring of Kerry wil zien.

Ring of Kerry
Ring of Kerry
Ring of kerry Portmagee
Skellig Michael aan de horizon

Nog een Ring of Kerry tip, trek niet één dag maar twee dagen of zelfs drie dagen uit voor de Ring of Kerry in combinatie met de Skellig Ring en eventueel Skellig Michael. Een dag is eigenlijk veel te weinig, zeker met kinderen. Je bent dan constant aan het haasten. Op een gegeven moment moesten we gewoon mooie plekken overslaan om nog voor het donker terug te zijn. Verblijf bijvoorbeeld in het dorpje Portmagee halverwege de route. Hier vertrekken ook de boten naar Werelderfgoedsite Skellig Michael. Sinds ik enkele jaren geleden een blog las over Skellig Michael door Adventurous Kate en die het de opvallendste plek in Ierland noemde staat dit klooster op een rots op mijn wensenlijst.

De boottocht die daadwerkelijk het eiland bezoekt, vertrekt elke dag om 9:00 en is terug om 14:00. Daarnaast gaan er de hele dag door boten die alleen rond het eiland varen. Jammer genoeg gaat de boottocht waarmee je Skellig Michael kunt bezoeken maar van half mei tot eind september. Ik heb dit dus niet zelf kunnen doen en zal hiervoor nog een keer terug moeten naar Ierland.

Ring of kerry Portmagee
Ring of kerry Portmagee

In Portmagnee aten we bij de Moorings, een gezellig restaurant met goed eten. Ook de accommodatie hier krijgt erg goede beoordelingen en ze hebben zowel een driespersoonskamer als een familiekamer. Check de actuele prijzen en beschikbaarheid van de Moorings. Er zijn ook verschillende schattige cottages te huur in het dorp.

Als je nog geen huurauto hebt, dan zou ik absoluut aanraden om er wel één te huren om de Ring of Kerry te rijden. Wij hadden een auto gehuurd in Dublin via Sunny Cars. Erg betaalbaar en bovendien is het all-in prijs, dus geen gedoe met extra verzekeringen.

Ring of Kerry en RIng of Skellig kaart
De blauwe route is de RIng of Keryy, de 1e groene route is Valentia eiland en de Ring of Kerry. We sneden een stuk route af vanaf Sneem door tijdgebrek.

Ring of Kerry bezienswaardigheden

Er zijn een heleboel bezienswaardigheden en stopplekken langs de Ring of Kerry. Zoals mijn persoonlijke favorieten Valentia Island met de vuurtoren, de Kerry Cliffs en Ladies view waar ik je wat meer over zal vertellen. Maar er is nog veel meer: kleurige dorpjes zoals Portmagee, Kenmare en Sneem.  Voor geschiedenisliefhebbers is er het Cahergal Stone Fort uit 600AD dat je kunt bezoeken als detour vanaf Castlecove. Net als het Ballycarbery Castle. Daarnaast zijn er nog vele stranden zoals Rossbeigh Strand en uitzichtpunten langs de kant van de weg.

Ring of Kerry
Ring of Kerry
Ring of Kerry

Valentia eiland vuurtoren

Om naar Valentia eiland te komen, nemen we het pondje. Ik heb eigenlijk geen idee wat te verwachten op dit eiland. Ik had het voorbereiden van de Ring of Kerry overgelaten en mijn mede-reizigers. Maar op Google Maps zie ik een vuurtoren en we besluiten hier naar toe te rijden. Een steile weg naar beneden met als beloning een gaaf uitzicht op de ruige zee.

Valentia eiland vuurtoren
Valentia eiland vuurtoren

De kracht waarmee de zee hier op de rotsen ramt, is enorm. Ik vind het fascinerend om er naar te kijken en te raden wanneer de grootste fontein zich voor gaat doen om dan net een foto te maken. De vuurtoren van Valentie eiland is open voor het publiek en zijn enkele ruimtes ingericht met originele voorwerpen. Verder zit er een klein cafeetje waar je wat kunt eten of drinken.

Valentia eiland vuurtoren
Valentia eiland vuurtoren
Valentia eiland vuurtoren

Kerry Cliffs

Wij rijden verder over de Ring of Skellig en stoppen bij de Kerry Cliffs. Hier moet je een paar euro entree betalen en daarna begint de beklimming omhoog. Boven wachten meerdere uitkijkpunten op de wel 300m hoge kliffen. Inmiddels is het weer opgeklaard en de blauwe lucht versterkt de blauwe zee. Wat is dit mooi zeg! Ik ben het helemaal eens met de marketingteksten. ‘Kerry Cliffs, most beautiful cliffs of Kerry’. Als je enige twijfel hebt of je naast de ring of Kerry ook de

Ring of Skellig moet rijden dan hoop ik dat deze foto’s je overtuigen.

Kerry Cliffs
Kerry Cliffs
Kerry Cliffs

Ladies View

Ladies view is een uitzichtpunt op de Ring of Kerry vlakbij het plaatsje Killarney. Als je echt geen tijd hebt voor de hele autoroute dan kan je hier dus ook vanuit Killarney naar toe rijden. We kwamen net op het juiste moment aan met een zakkende zon die zorgde voor dit prachtige plaatje.

Je kijkt uit over de Black Valley, een vallei waar je ook doorheen kunt rijden als uitbreiding op de Gap of Dunloe. Je leest hierover in mijn blog over Killarney.

Ring of Kerry Ladies View
Ring of Kerry Ladies View


De Ring of Kerry is onderdeel van een route die helemaal langs de westkust van Ierland loopt de Wild Atlantic Way. Ik bezocht ook een stukje van het Dingle schiereiland waar ik de beroemdste inwoner van Dingle, de dolfijn Fungie, zag.

Omdat ik Ierland bezocht voor een reisbloggersconferentie was ik alleen, maar blogger Margje bezocht Ierland met haar gezin en geeft je veel praktische tips voor een vakantie in Ierland met kinderen, zoals een route voor een rondreis door Ierland.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top