Home / Voorbereiding / Producten / Follow me Tandem, fietsen met je kind!

Follow me Tandem, fietsen met je kind!

Is je kind groot genoeg om zelf te fietsen, maar te klein om lange afstanden te fietsen? Dan is de FollowMe Tandem iets voor jou. Cynthia kocht de FollowMe Tandem voor dagelijks gebruik én voor gebruik op reis. In dit blog lees je wat ze er van vindt.

Follow me Tandam

FollowMe Tandem

Sinds kort fietst Arnoud (van 4,5 jaar) zelf. Ieder tochtje wat we fietsen, wil hij natuurlijk op zijn eigen fiets doen, zonder zijwieltjes en al helemaal niet meer bij mij achterop in het fietsstoeltje. Ook niet als we 50 km gaan fietsen. Omdat ik zelf in het dagelijks leven voornamelijk alles op de fiets doe, is het voor Arnoud vanzelfsprekend dat hij dat ook doet. Daar wordt niet eens naar gevraagd. Het is gewoon zo. We nemen de auto alleen als we langere afstanden rijden, als het slecht weer is of als de hond ergens mee naartoe gaat.

Het komt regelmatig voor dat Arnoud en ik bij vrienden op visite gaan, die meer dan 10-12 km van mijn woonplaats wonen. Arnoud fietst dan zelf, maar soms is hij aan het eind van de dag te moe om het hele stuk zelfstandig terug te fietsen. Sinds Arnoud fietst, wil hij niet meer in het fietsstoeltje bij mij achterop, dus die optie is er ook niet meer. Daarnaast was ik blij dat het zitje er niet meer op hoefde, zodat ik normaal mijn fietstassen en bagagedrager kan gebruiken.

Follow me Tandam

Ik zocht een manier om Arnoud te laten fietsen, maar ook om hem af en toe rust te gunnen, als hij moe was, zonder de fiets ergens achter te moeten laten en/of Arnoud in het fietsstoeltje mee te nemen. Ik kwam al snel uit op de ‘FollowMe Tandem’. Het is een ouder-kind tandem waarbij je de kinderfiets in een handomdraai in de FollowMe achter de ouderfiets klikt.

Als we in het buitenland fietsen, zijn we vaak om 10.00 uur op pad en zijn we rond 16.00 uur weer terug. Onderweg kom je van alles tegen. Arnoud speelt in een speeltuin, geeft eenden eten aan de rand van een meertje of je eet samen een ijsje op een bankje aan de boulevard. Ondertussen moet ik 2 fietsen in de gaten houden. Als Arnoud van A naar B loopt, moet hij altijd zelf zijn fiets meenemen, omdat ik niet 2 fietsen tegelijk kan verplaatsen. In dit geval hang ik de kinderfiets in de FollowMe. Op die manier hoef ik maar 1 fiets vast te houden en kan Arnoud lekker zijn gang gaan. Als ik mijn fiets ergens parkeer, gebruik ik een extra hangslot om de FollowMe aan het frame van mijn fiets te maken. Je krijgt de FollowMe zelf niet in een paar tellen van de fiets geschroefd, maar toch neem ik het zekere voor het onzekere. 

Follow me Tandam

Hoe werkt de FollowMe Tandem?

De FollowMe tandem wordt bevestigd aan de as van het achterwiel van de ouderfiets. Het voorwiel van de kinderfiets hang je vervolgens in het systeem. Omdat de FollowMe Tandem laag bij de grond zit, is het systeem erg stabiel. Je kunt de FollowMe gebruiken voor fietsen tot en met 20”.

Als je de FollowMe niet gebruikt, kun je hem eenvoudig in een handomdraai zonder gereedschap weer inklappen en met de een zekering vastzetten, zodat het niet los kan gaan tijdens het fietsen.

Er zijn soortgelijke systemen die aan de zadelpen bevestigd dient te worden, maar omdat dat redelijk hoog van de grond is, zijn deze systemen minder stabiel dan het systeem van de FollowMe.

Follow me Tandam

Voordelen van de FollowMe

  • Het grote voordeel van de FollowMe is dat je de kinderfiets in een handomdraai in de FollowMe hangt en ook in een handomdraai er weer uit haalt, zonder gereedschap. Het is voor mij belangrijk dat ik deze handeling alleen kan uitvoeren, aangezien ik het meeste van de tijd alleen met Arnoud fiets.
  • Als je wel eens fietst in het buitenland weet je ongetwijfeld dat het niet in alle landen is toegestaan om kinderen onder een bepaalde leeftijd zelfstandig op de weg te laten fietsen. Ook in dat geval kun je de kinderfiets in de FollowMe hangen. Als je weer op het fietspad fietst, klik je de kinderfiets weer uit de FollowMe en fiets je rustig zelfstandig verder.
  • Het komt ook wel eens voor dat Arnoud ergens is en niet zijn eigen fiets bij zich heeft. Het voordeel van de FollowMe is dat je een ‘lege kinderfiets’ in de FollowMe klikt, en op die manier is het mogelijk om een fiets mee te nemen, als je zelf ook op de fiets bent.
  • Als ik Arnoud naar mijn ouders breng, haal ik zijn fiets eenvoudig uit de FollowMe, zodat hij bij mijn ouders kan fietsen. Als ik hem weer ophaal mag hij zelf kiezen of hij wil fietsen, of in de FollowMe wil.
  • Het gebeurt wel eens dat we te weinig tijd hebben om in Arnoud zijn tempo ergens naartoe te gaan. In dat geval vind ik het ook heel praktisch om Arnoud in de FollowMe te zetten. Laatst was Arnoud gevallen en had last van de schaafwond op zijn knie. Zijn spijkerbroek schuurde over de schaafwond op zijn knie en dat vond hij niet prettig. Hij vroeg of hij in de FollowMe mocht. Het is handig dat die mogelijkheid er dan is.
  • Als je als ouders af en toe de ‘ballast’ wil verdelen, kun je eenvoudig wisselen als je beide ouderfietsen voorziet van een adapter. Ook kun je verschillende kinderfietsen wisselen. De kinderfietsen moeten dan wel dezelfde framemaat hebben.
  • Ik vind de zwaarte meevallen, omdat het kind meestal zelf ook mee wil trappen. Dan heb je een ‘wind mee gevoel’. Ook kun je de ouderfiets ook gewoon op de (zij)standaard zetten, zonder dat de fiets omvalt.
Follow me Tandam

Nadelen van de FollowMe

Ik vind dat er eigenlijk niet echt nadelen aan de FollowMe zitten, maar als ik dan toch iets moet noemen, dan dit:

  • De achterkant van je fiets wordt een paar kilo zwaarder. Ik ben gewend om de achterkant van mijn fiets op te tillen, als ik met de hand aan mijn fiets een scherpe bocht moet maken, bijvoorbeeld door de poort van de tuin. Natuurlijk kun je de achterkant nog steeds optillen, maar je merkt wel dat de fiets zwaarder is.
  • Ik heb de FollowMe op mijn e-bike gemonteerd. Als ik met een snelheid van 25 km per uur fiets, dan heeft Arnoud moeite om zijn benen bij te houden. Arnoud fietst nu op een 16” kinderfiets. Naarmate de fiets groter is, zal dit nadeel ook minder merkbaar zijn.
  • Als ik met de camper reis, neem ik de fiets mee op het fietsrek van de camper. Ik laat de FollowMe dan op mijn fiets zitten. De fiets is daardoor zwaar om op de camper te tillen. Dit nadeel heb je uiteraard niet als je een fietsrek hebt welke hydraulisch omhoog gaat.
  • Ik vind de FollowMe wel prijzig, met een bedrag van ca. 290 euro (2020). Maar het gemak wat ik ervaar, maakt het de prijs meer dan waard.

Waar kun je de FollowMe kopen?

Ik heb de FollowMe online bij www.dekleinespaak.nl gekocht. Zij zijn specialist in lichtgewicht kinderfietsen en in kindervakantiefietsen. Ze blinken vooral uit in kennis en service. Ze hebben me perfect geholpen met een defect na 1 week en ook hebben ze kosteloos een accessoire opgestuurd waardoor de FollowMe beter op mijn fiets past als ik hem ingeklapt heb. Check ook het aanbod van fietskarren via bijvoorbeeld Bol voor een prijsvergelijk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top