Home / Nederland / Utrecht / Fort bij Vechten, met Waterliniemuseum

Fort bij Vechten, met Waterliniemuseum

Fort bij Vechten in Bunnik is een van de forten die ooit deel uitmaakten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Tegenwoordig heeft het fort een nieuwe functie met het kindvriendelijke Waterliniemuseum en als locatie voor evenementen. Hoewel een waterlinie wellicht niet direct klinkt als een leuk museum voor kinderen, is dit het wel degelijk. Zo is er een VR experience en wordt er op een interactieve informatie gegeven die ook kinderen aanspreekt. Wij bezochten het Fort bij Vechten en het Waterliniemuseum met onze toen 10-jarige dochter.

Fort bij Vechten

Waterliniemuseum met kinderen

We lopen het museum in en krijgen een chip mee, hiermee kunnen we in de tentoonstelling op verschillende plekken iets activeren. Denk aan een ouderwetse telefoon die op basis van je postcode kan vertellen of je in beschermd of onbeschermd gebied woont.

Fort bij Vechten

Fort bij Vechten maakte deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, een verdedigingslinie die werd aangelegd om belangrijke delen van Nederland te beschermen tegen vijandelijke aanvallen. Dankzij sluizen en het doorsteken van dijken konden een flink aantal aaneengesloten laaggelegen gebieden onder water worden gezet. Het water stond daar dan te hoog om makkelijk doorheen te kunnen komen of met je paard doorheen te rijden, maar te laag om met een reguliere boot overheen te varen. Op de plekken die niet onder water gezet konden worden, werden forten gebouwd.

Waterlinie museum

Wat is nou leuker en leerzamer dan dit op papier lezen? Het zelf ervaren. Op een interactieve tafel kun je zelf een aantal forten plaatsen. Wanneer de vijand komt, ontdek je al snel of je dit tactisch slim hebt gedaan of dat je toch verliest. Onze dochter heeft drie pogingen nodig, maar dan lukt het.

Waterlinie museum

We lopen verder naar de volgende ruimte waar verschillende personen wat vertellen over hun betrokkenheid bij de waterlinie. Een moeder met kind die moet vluchten omdat haar huis in het gebied staat dat onder water gezet wordt, een soldaat die in de winter ijs moet zagen zodat de waterlinie niet bevriest en een metselaar die forten aan het bouwen is.

Juist doordat het auditief wordt gebracht en vanuit een persoonlijk perspectief is het een veel interessanter verhaal dan wanneer je het alleen op papier zou lezen. Ook zijn er een aantal dingen te doen, zo kun je bijvoorbeeld een kar met stenen optillen. Tussen alle interactieve displays door is er ook nog genoeg te lezen en zijn historische voorwerpen te zien.

Fort bij Vechten

Het laatste deel van het museum gaat over de functie van de forten en de waterlinie in de huidige tijd. Als verdedigingswerk heeft het sinds de komst van vliegtuigen weinig nut. Veel forten hebben dan ook een andere functie gekregen. Hier vinden we ook de VR Experience. We hangen aan een parachute en bekijken de waterlinie van bovenaf. Die is hier echt goed gedaan, want je zit op een stoeltje dat beweegt. De bewegingen zijn maar klein, maar in combinatie met de VR bril voelt het heel echt aan. “Ik vond dit echt heel leuk”, aldus onze dochter.

Daarmee zijn we het museum alweer door, welke in een ronde vorm is gebouwd. In de binnentuin is er een grote maquette van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, compleet met sluizen.

Fort bij Vechten

Over de Romeinen en tijdelijke tentoonstellingen Waterliniemuseum

Naast de belangrijkste en moderne vaste tentoonstelling over de waterlinie is er ook een vaste tentoonstelling over de Romeinen. Vlak buiten het huidige fort is namelijk een Romeins fort gevonden. Jammer genoeg heeft deze tentoonstelling niet de kwaliteit van de tentoonstelling over de waterlinie. Het zijn vooral veel gevonden voorwerpen achter glas.

Waterlinie museum

Daarnaast zijn er in het Waterliniemuseum wisselende tijdelijke tentoonstellingen. Wij hadden geluk dat dit net een tentoonstelling was gericht op kinderen. De Kikker Kinderexpo, wat vooral draaide om leuke spellen met het thema kikker. Voor tijdelijke tentoonstellingen moet je meestal iets extra betalen.

Waterlinie museum

Praktische informatie Waterliniemuseum

Wij vonden het Waterliniemuseum in het Fort bij Vechten interessant. Het was wel een stukje kleiner dan we verwacht hadden. Onze tien jarige dochter vond het een interessant onderwerp, waardoor we uiteindelijk toch wel anderhalf uur in het museum hebben doorgebracht. Ik kan me echter voorstellen dat wanneer dit niet het geval is, je kind dan alleen de VR Experience bekijkt en dan snel klaar is. Tenzij er natuurlijk een leuke tijdelijke tentoonstelling is.

Waterlinie museum

Volwassenen betalen meer dan kinderen (bekijk de website voor actuele tarieven), maar met een museumkaart kun je gratis naar binnen. Er is een grote parkeerplaats waar je betaald kan parkeren.

In het museum zelf zit het museumcafé. Ook op het het grotere fort terrein zijn eetopties. Zo is er een kleine brasserie met een beperkte kaart waar je buiten en binnen kan zitten. Kinderen zullen de speeltuin hier ook vast waarderen.

Fort bij Vechten

Wat we een pluspunt vinden aan een bezoek aan Fort bij Vechten met kinderen is dat deze activiteit makkelijk te combineren is met wandelingen.

We maakten zelf een korte wandeling van 2km over het terrein van het fort en langs de resten van een oud romeins fort, Castellum Fectio. Hoewel dit eerlijk gezegd interessanter klinkt dan het is om te zien.

Fort bij Vechten

Eerder maakten we al eens een wandeling over het Bunkerpad. Dit is een mooie familiewandeling van een ruime 3km die je loopt met de RoutAbel-app. De route verbindt Fort bij Rijnauwen en Fort bij Vechten in Bunnik. Onderweg krijg je via de app informatie en aan het einde van de wandeling moet je een code kraken om een kluisje te kunnen openen.

Bunnik Bunkerpad

Meer tips nodig? Lees ons blog met uitjes in de provincie Utrecht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top