Home / Nederland / Utrecht / Provincie Utrecht met kinderen, uitjes en kinderactiviteiten

Provincie Utrecht met kinderen, uitjes en kinderactiviteiten

Utrecht mag dan de kleinste provincie zijn van Nederland, dat betekend niet dat er niet genoeg leuke uitjes in Utrecht zijn voor gezinnen. Natuurlijk in de stad Utrecht, maar ook in Amersfoort en Woerden. Voor natuur kan je naar de Utrechtse Heuvelrug, naar de Veluwe of juist naar het gebied langs de Nederrijn.

Ben je op zoek naar informatie over de stad Utrecht? Lees dan ons blog over Utrecht met kinderen.

Spoorwegmuseum Utrecht

Overnachten in de provincie Utrecht

Op zoek naar een leuke plek om te overnachten in de provincie Utrecht met kinderen? In de diverse steden zijn natuurlijk hotels genoeg. Slaap je liever in een vakantiepark? Dit zijn onze aanraders in de provincie Utrecht:

Uitjes Utrecht

Attractieparken in Utrecht

Over attractieparken kunnen we kort zijn, die ga je niet vinden in de provincie Utrecht. Al is er een indoorspeeltuin die ook wel wat pretparkachtige attracties heeft.

Kindvriendelijke musea in de provincie Utrecht

Nationaal Militair Museum, Soest

Een van de betere musea in de provincie Utrecht, zeker met oudere kinderen, is het Nationaal Militair Museum in Soest. Dit is een groot, modern en interactief museum. Het museum (en het is groot!) staat vol met allerlei militaire voertuigen, van tanks en pantservoertuigen tot helikopters en vliegtuigen en daarnaast natuurlijk nog het uitgebreide wapenarsenaal. Natuurlijk is er ook aandacht voor serieuze onderwerpen. Zo leer je over de wereld van militairen en luister je naar verhalen over onder andere de 2e wereldoorlog.

Maar het is hier niet alleen kijken en luisteren je kan zelf ook veel uitproberen. Vooral in Xplore, met speelobjecten zoals een Chinook, een tank, een kasteel en een onderzeeboot. Hier kan je in een simulator van een F16 te stappen en rijden op een (elektronisch) paard zoals dat vroeger werd gedaan. Of ervaar in het commandocentrum hoe het is een missie te begeleiden.

Extra leuk wanneer je in een weekend gaat of tijdens een schoolvakantie wanneer er extra activiteiten plaats vinden. Dan kan je zelf in een tank rijden, of een ritje maken met een jeep. Meer weten? lees ons uitgebreide blog over het Militair museum in Soest.

Spoorwegmuseum, Utrecht

Nog een ontzettend leuk museum voor kinderen is het Spoorwegmuseum in Utrecht. Een bezoek aan dit museum is echt wel een dagvullende activiteit. Het museum is dan ook erg groot en heeft heel veel verschillende activiteiten. Zo zijn er vaak leuke voorstellingen te zien maar zijn er ook attracties zoals de de Vuurproef en Stalen monsters. Bij de vuurproef kan je zelf een virtuele trein besturen.

Spoorwegmuseum Utrecht

Natuurlijk zijn er ook genoeg treinen te zien, zoals de eerste stoomtrein die ooit door Nederland reedt. Met een audioguide kan je een rondleiding volgen door een deel van het museum en zo meer leren over de geschiedenis van treinen. Oudere kinderen kunnen zich vermaken in het Techlab met allerlei leuke testjes.

Meer weten over dit museum lees ons uitgebreide blog over Utrecht met kinderen.

Spoorwegmuseum Utrecht

Kaaspakhuis, Woerden

Niet helemaal een museum maar hier zeker wel mee te vergelijken. Bezoek het Kaaspakhuis op de Emmakade met de Cheese Experience. Hier leer je van alles over kaas. Niet alleen kan je je verkleden als echt kaasboer, een VR-bril neemt je ook mee naar een moderne kaasopslag. Denk je dat jij een koe kan melken? In het Kaaspakhuis kan je het proberen.

Meer weten lees ons blog over Woerden met kinderen.

Waterliniemuseum Fort bij Vechten, Bunnik

Het Waterlinie Museum bevindt zich in Fort bij Vechten in Bunnik. Het museum is gewijd aan de Hollandse Waterlinie, een historische verdedigingslinie die Nederland beschermde tegen vijandelijke aanvallen.

Het museum biedt verschillende tentoonstellingen, waaronder een wisselende tijdelijke tentoonstelling. Een van de vaste tentoonstelling gaat over de Romeinse tijd terwijl de ander over de waterlinie gaat. Deze is interactief en daarom ook interessant voor kinderen, zo kan je dankzij een virtual reality-bril zien hoe de waterlinie gewerkt zou hebben.

Waterlinie museum

Wil je een museum bezoek combineren met een leuke wandeling? Dat kan hier heel goed. Want behalve fort Vechten vind je in Bunnik ook Fort bij Rijnauwen. Het Bunkerpad verbindt Fort bij Rijnauwen en Fort bij Vechten in Bunnik. Op de route kan je met een app opdrachten maken en daarmee de code kraken om bij de laatste bunkers een kluisje open te maken. Onze dochter vond het daardoor een hele leuke route. Lees ook onze blog over Fort bij Vechten.

Bunkerpad

Kasteel de Haar, Haarzuilens

Kasteel de Haar is een van de mooiste kastelen van Nederland. Vooral de luxe inrichting zal bij kinderen tot de verbeelding spreken. Al hangt het wel af van de leeftijd en interesses van je kind. Met jongere kinderen of kinderen met veel energie is dit een minder goed uitje.

Kasteel de Haar

Er is ook een mooi park om te wandelen. Extra leuk om dit kasteel te bezoeken tijdens een van de speciale activiteiten. Lees hier de uitgebreide blog over Kasteel de Haar met kinderen.

Museum de Speelklok, Utrecht

Een museum met draaiorgels klinkt misschien niet heel spannend, maar dit museum is ontzettend leuk opgezet voor kinderen. Zeker voor wat jongere kinderen die met behulp van een appje op zoek gaan naar allerlei informatie. Ondertussen zijn er genoeg mogelijkheden om muziekjes te luisteren. Ook de muzikale rondleiding die ze hier geven is leuk om te volgen met kinderen. Dan kan je ook naar een aantal bijzondere muziekvoorwerpen luisteren die anders niet mogelijk zijn. Zoals een stoel die begint te spelen als je erop gaat zitten.

Koop je kaartjes voor het museum alvast online via Tiqets.

Museum de speelklok
Museum de speelklok

Heksenwaag, Oudewater

In Oudewater bevindt zich het museum de Heksenwaag. In dit museum bevindt zich namelijk een originele heksenwaag uit 1482. Op deze heksenwaag werden vroeger mensen gewogen, zo konden ze zien of ze een heks waren of niet. Was je te licht dan klopte er iets niet, alleen mensen met een normaal gewicht kregen een certificaat waarop stond dat ze geen heks waren en dus niet met de duivel samenwerkte.

Verder kun je in het museum exposities bekijken over deze tijd en kun je luisteren naar audioverhalen over de heksenvervolging en wat er allemaal in Oudewater heeft afgespeeld.

Daarnaast kunnen kinderen nog een spannende speurtocht volgen. Oudewater is een leuk historisch stadje waar voldoende te doen is, zo kun je een mooie tocht over de gracht maken, een historische stadwandeling lopen en andere musea bezoeken zoals het touw-, speelgoed- en poppenmuseum. 

Oudewater

Universiteitsmuseum, Utrecht

Het Universiteitsmuseum is een wetenschapsmuseum wat vooral interessant is voor kinderen in de bassischool leeftijd en nog wat ouder. Het museum is helemaal vernieuwd en verbouwd en eind 2023 weer open gegaan. Nu is er een doorlopende opdracht die je kan uitvoeren door het museum. “Wat zit er in de zilveren doos?”. Met een magneet kunnen we erachter komen of het iets van metaal is. “Wat hoor je als je rammelt?”.

Universiteitsmuseum Utrecht

In de verschillende ruimtes is ook genoeg te doen voor kinderen en volwassenen. Zo ontdekken we bij het universiteitsmuseum in Utrecht hoe het werkt om in iemands oog te kijken. Ook moeten we doormiddel van bordjes zelf een groep mensen verspreiden door de stad en weg bij het station.

Universiteitsmuseum Utrecht

In het Techlab kan je zelf aan de slag met prototypes. Probeer maar eens een cadeautje in te pakken met een hand op je rug. Best moeilijk! Welk hulpmiddel kan je hiervoor bedenken.

Nijntjemuseum, Utrecht

Zoek je een leuk museum in de provincie Utrecht met een peuter of kleuter dan ga je natuurlijk naar het Nijntjemuseum. Het Nijntjemuseum is een hartstikke leuk museum wanneer je Utrecht met jonge kinderen bezoekt.

Nijntje Museum

Castellum Hoge Woerd, Utrecht

Niet alleen leuk maar ook nog gratis. Een bezoek aan Castellum Hoge Woerd is een leuk en leerzaam uitjes. In een nagebouwd Romeins fort zit nu een archeologiemuseum. Hier leer je meer over hoe de romein hier vroeger leefden. Je kan zelf een boot besturen, puzzelen met potscherven en leren wat de Romeinen vroeger aten. Ook is er een fijne grote tuin met speeltuin. Hier worden groenten verbouwd en er zijn dieren zoals ezeltjes en cavia’s die je kan aaien.

Catellum Hoge Woerd

Dierentuinen, kinderboerderijen en speeltuinen in de provincie Utrecht

Ouwehands Dierenpark

Ouwehands Dierenpark is een populaire dierentuin in Rhenen. Aan de zuidoostelijke rand van de provincie Utrecht. De grote attractie van Ouwehands dierenpark zijn de Panda’s. Hoewel het inmiddels gelukkig een stuk minder druk is bij hun verblijven dan toen ze hier net aankwamen.

Ouwehands dierenpark

De panda’s zijn niet de enige bijzondere dieren in Ouwehands dierenpark. wat dacht je koala’s, witte leeuwen of de ijsbeer. Dit is een dierentuin met afwisseling. Bovendien zijn er ook regelmatig speciale activiteiten zoals avondopenstelling met lichtjes rondom kerst.

Ouwehands dierenpark

Waar we ook altijd blij van worden bij Ouwehands is de grote indoorspeeltuin. Het is moeilijk om de kinderen daarna weer mee te krijgen om de rest van de dieren te bekijken. Daarnaast is ook nog een overdekt gedeelte Urucu met onder andere flamingo’s, papegaaien, schildpadden, slangen en verschillende aquaria. De indoorspeelplek bij de gorilla’s viel ook goed in de smaak.

Ook wanneer het wat minder mooi weer kan je daardoor prima een bezoek brengen aan Ouwehands Dierenpark.

Ouwehands dierenpark

Dierenpark Amersfoort, Amersfoort

Een andere dierentuin in de provincie Utrecht is dierenpark Amersfoort. Hier hebben ze dieren uit alle werelddelen van apen tot olifanten. Het is een groene dierentuin waar je makkelijk een uurtje of vier door kan brengen. De dierentuin is aangekleed met onder andere Egyptische motieven en Romeinse pilaren.

Wat dit dierenpark extra leuk maakt is het Dinobos een gedeelte met allemaal dinosaurussen. Ook heeft dierenpark Amersfoort lekker veel speeltuinen. Volg de Klim Alles-route en dan kom je onder ander boven het verblijf van de olifanten, of je gaat op een vlot tussen de vogels door.

Dierentuin Amersfoort

Bosspeeltuin, Utrecht

De Bosspeeltuin in het Maximapark in Utrecht een een enorm leuke en grote speeltuin. Zowel voor jonge als oudere kinderen. Bij de speeltuin kan het populaire restaurant Anafora vinden.

Pyramide van Austerlitz en speeltuin

De Pyramide van Austerlitz is een gedenkteken welke werd gebouwd door Franse soldaten. Juist in ons platte landje is het bijzonder om opeens zo’n kunstmatige berg te zien.

Wat het voor kinderen nog een extra leuk uitje maakt is de nabij gelegen speeltuin en het lunapark. Hier zijn een aantal attracties zoals botsauto’s en zweefmolens. De speeltuin is gratis toegankelijk voor de attracties betaal je met een muntje.

Ook leuk om te weten er is ook een speciale kinder MTB route Austerlitz, lees voor meer tips ons blog over Mountainbiken met kinderen.

Pyramide van Austerlitz

KidZcity, Utrecht

KidZcity is een overdekt speeltuin met een aantal pretparkachtige attracties. Zo is er een min-achtbaan maar je kan ook er ook lasergamen, er is een klimwand en natuurlijk heel veel te klimmen en klauteren. Dat maakt het net wat anders dan de meeste andere indoor speeltuinen.

Tip, je kan vaak kaartje met korting kopen via Tripper.

Kinderboerderijf met blotevoetepad Natuurkwartier, Nieuwegein

Vlakbij Nieuwegein vind je natuurgebied het Natuurkwartier met onder andere een kinderboerderij. Ook worden hier door het IVN verschillende activiteiten georganiseerd. Verder is er hier leuk blotevoetenpad voor kinderen, zeker bij mooi weer is dit een fijne plek om af te koelen. In combinatie met de aanwezige waterspeeltuin.

Lees ons blog over blotevoetenpad Natuurkwartier.

blotevoetenpad nieuwegein

JumpXL en Jumpsquare – Utrecht

JumpXL en Jumpsquare zijn niet zomaar trampolineparken, het zijn bestemmingen waar gezinnen samen kunnen komen om onvergetelijke momenten te beleven. Deze parken bieden een uitdagende en leuke manier om te bewegen en te spelen, en zijn geschikt voor alle leeftijden. Het vriendelijke personeel zorgt ervoor dat jullie je welkom voelen en er alles aan wordt gedaan om jullie een onvergetelijke ervaring te bezorgen.

Jumpsquare JumpXL

Als je op zoek bent naar een leuke en gezonde activiteit om te doen met het hele gezin, dan is JumpXL of Jumpsquare de perfecte bestemming. Bezoek de website voor meer informatie over JumpXL of Jumpsquare en beleef samen met je gezin een dag vol avontuur en plezier!

Actief in de natuur in de provincie Utrecht

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Het enige Nationale Park in de provincie Utrecht is het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Je kan hier wandelen, mountainbiken en natuur spelen in het zand of in de bossen. Er zijn verschillende kleine bezoekerscentra in het park. Wij vinden bezoekerscentrum De Boswerf een goede om te starten met kinderen omdat hier diverse kindvriendelijk routes starten en er een natuurspeeltuin is.

Utrechtse Heuvelrug

Werk aan de Groeneweg, Schalkwijk

Leuke korte belevingsroute in het Schalkwijk. De belevingsroute is een speurtocht van ongeveer 2 kilometer en voert je deels door de loopgraven en langs bunkers van het Werk aan de Groeneweg terwijl je onderweg paaltjes tegenkomt met informatie en opdrachten. In de vorm van een klein stripverhaal met soldaat Vendrik en zijn korporaal Blankenstein in de hoofdrol, wordt er op elk paaltje op een begrijpelijke manier uitleg gegeven over hoe de soldaten zich voorbereidden op de invasie van de Duitsers in 1940.

Lees ons blog over Werk aan de Groeneweg

werk aan de groeneweg

Speelbos Nieuw Wulven, Houten

Groot speelbos met leuke wandelpaadjes en verschillende speeltoestellen op de route. Loop een stukje door het dwaalbos of loop over een aantal balken over een slootje. Er is hier ook een waterpomp en lekker veel zand. Dus neem een schepje en emmer mee.Op dit moment zijn er bij speelbos Nieuw Wulven nog geen voorzieningen maar vanaf 2024 moet er hier ook restaurant zijn.

Lees ook ons blog over speelbos Nieuw Wulven.

speelbos Nieuwe Wulven

Stoute Schoenenpad, Stoutenburg

Vlakbij het Koetshuis Stoutenburg vind je de start van het Stoute Schoenenpad, te zien aan een paar niet-te-missen grote schoenen. De start van het Stoute Schoenenpad een leuke korte wandelingen voor kinderen.

Lees ons blog over het Stoute Schoenenpad.

stoute schoenenpad

Wandelroute ’t Natte Land

Tijdens deze avontuurlijke wandeling op landgoed Haarzuilens zijn er een aantal slootjes te overbruggen. De ene keer moet dat met een polsstok, dan weer via een smalle plank, maar ook een trekpontje en een wankelvlot komen voorbij. Onderweg kom je in dit gebied van Natuurmonumenten allerlei wilde vogels tegen, zoals zilverreigers, fazanten en ooievaars. Bij de boerensloot kan je zelf met een schepnetje op zoek naar de dieren die in het water leven.

't Natte Laand

Nog niet uitgespeeld met het water? Bezoek de OERRR Speelnatuur, tegenover Hoeve Wielrevelt. Bij de parkeerplaats is Geertje’s Hoeve. Op deze boerderij vind je een restaurant met terras en landgoedwinkel.

Meer wandelroutes in de provincie Utrecht kan je vinden in het boek Speelbossen en familiewandelingen in Nederland.

Overige uitjes in de provincie Utrecht

City Skydive Utrecht, Utrecht

Dit opvallende gebouw direct naast de A2 bij de afslag Maarssen in Utrecht kan je niet missen. Hier kun je terecht voor een bijzonder uitje: een indoor skydive. In een windtunnel ervaar je een vrije val, alsof je op 400 meter hoogte uit een vliegtuig springt. Hoe cool is dat!

Je boekt vooraf een aantal skydives (wij kozen voor 4 per persoon). Dit uitje is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

Bij binnenkomst krijg je een stoer vliegpak, compleet met bril en helm. Na de uitleg van de gecertificeerde instructeurs stap je de windtunnel in. Daar ga je! Wat een waanzinnig gevoel. De instructeur helpt je en bij iedere skydive die je maakt lukt het steeds beter om je lichaam te besturen en zelfstandig te vliegen. Gegarandeerd een ervaring om nooit meer te vergeten!

Skydive utrecht

Storm Aquapark, Hagestein

Zoek je een uitje in de provincie Utrecht tijdens een heerlijke warme en zonnige dag? En hebben je kinderen hun zwemdiploma’s. Storm Aquapark Utrecht kan je vinden bij de recreatieplas Everstein. Het is een opblaasparcours waar kinderen overheen kunnen rennen en vanaf kunnen springen het water in.

Henschotermeer, Woudenberg

recreatieplas Henschotermeer ligt midden in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug. In de zomer is dit echt een geweldige plek om te zwemmen met je gezin. Voor kinderen is het een ideale plek, want er zijn diverse houten toestellen waar ze op kunnen klimmen en klauteren. In de buurt zijn ook wat speelveldjes en volleybalvelden te vinden. Het Henschotermeer heeft zelfs een eigen eiland. Hier kun je heen zwemmen of natuurlijk met een bootje heen dobberen. Maar als je dat te spannend vindt kun je ook via twee voetbruggen naar het eiland lopen. Bij het Henschotermeer zijn diverse horecagelegenheden en hebben ze nette strandtoiletten.

Ook met minder mooi weer is het Henschotermeer een fijne plek. Een verhard voetpad van 2,5 kilometer rondom het meer geeft genoeg wandelplezier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top