Als je op vakantie gaat naar Slovenië, dan ga je natuurlijk naar de grotten van Postojna. Dit is niet voor niks de meest populaire attractie van Slovenië. Deze grotten zijn enorm, met meer dan 24 km aan hallen en passages.
De Slovenen hebben een ingenieus systeem bedacht waardoor je als bezoeker enkele van de mooiste stukjes van de grotten kunt zien zoals de Great Mountain grot. Een treintje neemt je enkele kilometers mee in de grot zodat je door enkele van de mooiste stukken kunt wandelen.
Postojna grotten met kinderen
De mening van onze dochter over de grotten van Postojna: “leuk, maar ook een beetje eng”. Het zal dan ook zeker van de leeftijd van je kind en het karakter afhangen of deze net zo kunnen genieten van deze natuur als jij.
Zorg in ieder geval dat je kinderen warm aangekleed zijn in de grotten van Postojna waar een constante temperatuur heerst van 8-10 graden. Een regenjas met muts is ook een goed idee als je kinderen zoals onze dochter er niet van houden om druppels op hun hoofd te krijgen.
De looppadden zijn goed, al kan je met al dat druppende water niet voorkomen dat ze af en toe wat glad zijn. Overal zijn hekjes dus kinderen kunnen hier prima zelf lopen. We zagen wat gezinnen met een buggy maar een drager is echt veel makkelijker.
Met een treintje door de grotten van Postojna
De tour door de grotten start altijd met een treinrit dus zorg dat je van te voren de vertrektijden hebt bekeken. Er zijn gidsen in verschillende talen beschikbaar, ook een Nederlandstalige maar hier moet je wel van te voren contact over opnemen. Anders kan je ook kiezen voor een audioguide.
Je begint met een treinrit van 3,7 kilometer waarbij je langzaam genoeg rijdt om alvast veel te zien van dit grottenstelsel. Er zijn enkele wat donkere stukken waar de trein door stukken rots gaan die speciaal voor de aanleg van de rails zijn opgeblazen.
Leuk weetje: de 1e treinen reden hier al in 1872 en de grot had eerder verlichting dan de Sloveense hoofdstad Ljubljana.
In deze grotten hebben in tegenstelling tot de meeste andere in Slovenië nooit oermensen gewoond, wel beren. Wanneer de trein stopt, ben je direct in een enorme hal. Er is dan nog een route van 1,5 kilometer door de grotten heen voordat je weer bij het vertrekpunt van het treintje bent die je weer naar de uitgang brengt.
Soms heb je wel eens attracties die enorm aangeprezen worden en dan tegenvallen. Niet de Postojna grotten. Doordat de aarde hier telkens anders is zijn de stalagmieten en stalactieten verschillend van kleur en vorm. Rood waar er veel ijzer in de aarde zit, bruinig voor de modder en perfect wit bij alleen kalksteen.
Onze gids legt ons het verschil uit tussen de verschillende vormen en hoe die ontstaan zoals de golvende waaiers en mijn favoriet, de speld. Hier lijkt het of er duizenden vlijmscherpe naalden uit het plafond steken. Ook wijst onze gids op bijzondere formaties zoals Manneken Pis. Speciaal voor onze dochter worden er ook nog enkele mooie verhalen verteld zoals de legende van de draak, ook al een figuur die goed te herkennen is in de rotsformaties.
Onze dochter went ook langzaam aan de grotomgeving en nadat we een paar grote groepen met Aziaten hebben laten voorgaan ontstaat er ook wat meer rust. De gids, Branco, weet interessant te vertellen. Naast de geologische historie hebben wij bijvoorbeeld veel interesse in de meer recente historie van de grot. Met name in de 20e eeuwse militaire geschiedenis speelde de Postojna grotten een rol, als munitieopslag, maar ook als slaapplek.
Dit deel van Slovenië was tussen de Wereldoorlogen van Italië en de Italianen hadden gangen gegraven om dichterbij de Sloveense grens te komen. Het meest zichtbare overblijfsel hiervan een brug die door krijgsgevangen is gebouwd. Dankzij deze brug kunnen we nu nog meer van de grotten zien, maar ook dankzij de diverse duizenden jaren oude formaties die moesten sneuvelen om de paden en treinrails aan te leggen. Dit verklaart ook waarom deze mooiste grot van Slovenië niet op de UNESCO Werelderfgoed lijst staat en de Grotten van Škocjan wel.
Postojna salamander
In de grotten van Postojna leeft ook een heel bijzonder diertje, de olm. Een zeldzaam diertje dat alleen in grotten woont en blind is, maar op basis van geur en en gehoor zich weet te verplaatsen. Enkele van deze bijzondere beestje zijn voor toeristen te zien. Wij hadden het geluk er te zijn toen er net jonkies uit de eieren kwamen.
Wanneer je meer over deze beestjes wil leren kan dit in het Vivarium, een speciale expositie. Er zijn rondom de Postojna grotten namenlijk een aantal verschillende andere attracties.
Wij bezochten ook het kasteel van Predjama wat iets verderop ligt maar je kunt ook nog naar het Vivarium en het Expo center. Op het blog Kidseropuit kan je de ervaringen lezen van een gezin dat ook hier naar toe ging. Er zijn ook speciale adventure tours waarbij je door minder toegankelijke delen van de grotten gaat, maar deze zijn echt voor fysiek sterke tieners en volwassenen. Meer info kan je vinden op de website van de Postojna grotten.
Dat was erg indrukwekkend. Je zou het een challenge kunnen noemen om in deze grotten te gaan. Me man verwonderde ook dat deze grotten ijspegels hebben. En ook beelden van ijs. Maar dat kan ik niet vergelijken met het ijspaleis in Den Haag.
Superleuke blog. Hoe hebben jullie de route uitgestippeld en in wat voor accommodatie overnacht?
Hoe lang duurt een tour door de grotten?
In totaal ca. 1,5 uur
Mag je ook foto’s maken in de grot?
Ja dat mag, maar is wel lastig met de lichtomstandigheden. Geen flits.
Erg bijzonder, klinkt als een leuke ervaring!
Wij waren hier ook van het voorjaar. Erg bijzonder met zo’n treintje door de grotten, maar we vonden de grotten van Skojcan nog indrukwekkender!
Die staan nog onze wensenlijst voor een volgende keer!
Op mijn 10de ben ik hier met mijn ouders geweest. Nu 43 jaar later herinner ik me deze indrukwekkende grotten evenals de Plitvlice meren en de slivovitsj snoepjes nog steeds. Het was een onvergetelijke ervaring! Staat op mijn bucketlist het allemaal nog eens te ervaren.