Home / Reisinformatie / Europa / Slovenie / Leuke stedentrip Ljubljana met kinderen

Leuke stedentrip Ljubljana met kinderen

Ljubljana met kinderen is leuk! Deze compacte stad heeft een ontspannen sfeertje en er is meer dan genoeg te doen voor gezinnen. Een kasteel op de heuvel, verschillende kindvriendelijke musea, een dierentuin, sfeervolle pleinen en een grotendeels autovrij centrum vol met terrasjes en ijssalons.

Toen we de stad voor het eerst bezochten in 2016 was er weinig informatie te vinden over Ljubljana met kinderen. Uiteraard wilden we de beste tips voor jullie vinden en daarom hebben we heel veel bezocht.

Ljubljana met kids

In 2019 gingen we weer naar Ljubljana en we merkten dat het beduidend drukker is geworden in de stad. Het toerisme is Slovenië is sterk gegroeid (in drie jaar tijd 50% extra toeristen) en een groot deel van deze (Aziatische) toeristen gaan vooral naar Bled en naar Ljubljana. Dat betekende langere wachttijden en meer drukte in het oude centrum. Loop je echter iets verder weg dan is er nog steeds diezelfde fijne sfeer. Bovendien zijn er de afgelopen jaren een aantal leuke attracties bijgekomen voor gezinnen en die hebben we nu natuurlijk bezocht.

Ljubljana met kids

In 24 uur kun je een idee krijgen bij Ljubljana, maar om alles te doen wat wij in dit blog beschrijven heb je twee à drie dagen nodig. Voor een meer ontspannen vakantietempo adviseren we dan ook minimaal 2 dagen in Ljubljana met kinderen door te brengen. Je kunt een Ljubljana card kopen en dit raden we zeker aan! De kaart voor 24 uur kost €36 en die voor 48 uur €44 (prijspeil 2023, online kopen met korting). Er zijn ook kinderkaarten te koop voor kinderen van 6 tot 14 jaar. Je kunt hiermee gratis gebruik maken van het openbaar vervoer, krijgt gratis entree tot vrijwel alle onderstaande bezienswaardigheden in Ljubljana plus nog een stuk meer en leuke extra’s zoals een stadswandeling, rondvaartboot en 4 uur lang fietshuur (helaas geen fietsen met kinderzitje) en een uurtje WiFi.

Hoe leuk Ljubljana ook is, er zijn geen grote onmisbare attracties. Als je alleen kiest voor een stedentrip mis je wat ons betreft wel heel veel moois in de rest van Slovenië met kinderen.

ljubljana hoofdstad slovenie

De leukste bezienswaardigheden in Ljubljana met kinderen

Het kasteel van Ljubljana

Het kasteel is de grootste attractie van de stad wanneer je Ljubljana met kinderen bezoekt. Als kasteel zelf is het weinig bijzonders. Het is meer een veredelde horecagelegenheid. Het zijn juist de zaken eromheen en de kleine musea in het gebouw die het zo’n leuk bezoek maken. Naar het kasteel toe neem je de funiculair, een kabelbaantje dat je steil omhoog de berg optrekt met direct een goed uitzicht over de stad. Voor een nog beter uitzicht beklim je de uitkijktoren in het kasteel.

kasteel Ljubljana

In het kasteel zijn diverse bezienswaardigheden. Het puppet museum oftewel marionetten museum was bij onze dochter een hit. Niet vanwege de poppen die achter glas staan in het kleine museumpje maar vanwege het gedeelte waar je zelf theater kunt maken. Met zelf bedoelen we dan dat wij alles uit de kast moeten halen om een spannend verhaal te maken terwijl onze dame na elke voorstelling roept “meer, nog een keertje”.

Ze hebben handpoppen, schaduwpoppen en van die poppen met een touwtjes, dus afwisseling genoeg. Met jonge kinderen mag je het puppet museum echt niet missen. Tijdens ons 2e bezoek vroeg ik me af of ze ook nu het museum nog leuk zou vinden (ze was nu 6, de eerste keer 3) en dit was nog steeds het geval. Met het grote verschil dat wij nu niet voor haar moesten optreden maar dat ze een showtje gaf voor ons.

kasteel Ljubljana
kasteel Ljubljana poppenmuseum
kasteel Ljubljana poppenmuseum
kasteel Ljubljana poppenmuseum

Andere permanente tentoonstellingen zijn er een die over de gevangenis van het kasteel gaat en een kleine tentoonstelling met historische voorwerpen. Virtual Castle is een 12 minuten durende film (met headset in verschillende talen) die op een laagdrempelige manier laat zien hoe het kasteel zich op deze berg heeft ontwikkeld. Van de oermensen, tot de Romeinen en Napoleon tot het bouwwerk dat er nu staat. Verder zijn er verschillende tijdelijke tentoonstellingen.

kasteel Ljubljana poppenmuseum
kasteel Ljubljana

Het natuurhistorisch & nationale museum

Het Slovenian Museum of Natural History en het National Museum of Slovenia zitten samen in een gebouw. Voor kinderen is het Natuurhistorisch museum het leukst, maar als volwassene wil je zeker ook even in het Nationale Museum kijken. Hier kan je bijvoorbeeld de fluit van een holbewoner zien, een van de oudste muziekvoorwerpen die ooit gevonden is.

Ook zijn er diverse goudschatten te zien die in Slovenië gevonden zijn. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is het dus meer een archeologisch museum dan een National Museum, schilderkunst etc. bevindt zich allemaal op andere locaties in de stad. Je bent dan ook binnen een half uur wel door dit deel van het museum.

Het natuurhistorisch & nationale museum ljubljana
Het natuurhistorisch & nationale museum ljubljana

Het natuurhistorische gedeelte bevind zich aan de andere kant. Hier heb je de geijkte voorwerpen zoals skeletten van dieren. Veel opgezette dieren maar ook een nagebouwde donkere grot. Er is een speelruimte die bij jonge kinderen in de smaak zal vallen.

Het natuurhistorisch & nationale museum ljubljana
Het natuurhistorisch & nationale museum ljubljana

De dierentuin van Ljubljana met kinderen

De dierentuin van Ljubljana ligt op een heuvel ten westen van het centrum. Bussen stoppen voor de deur. De entree is slechts 5,50 euro, of gratis met de Ljubljana Card. Houd er rekening mee dat de meeste attracties in de stad gratis zijn voor kinderen tot 6 jaar, maar dat de dierentuin dat niet is. Daarom heb je waarschijnlijk geen Ljubljana Card voor je kinderen en moet je bij de dierentuin dus betalen. De dierentuin is niet groot, maar er wordt uitgebreid. Rechts is een selectie boerderijdieren (paarden, koeien, geiten), maar je kunt er niet tussendoor lopen. Dagelijks is er een parade, waarbij de paarden, geiten en koeien langs worden gereden, zodat je kinderen ze kunnen aaien.

De dierentuin heeft niet de standaarden die wij als goed beschouwen. Er is bijvoorbeeld maar één olifant en één zeeleeuw. Met beide dieren worden ook een soort shows gegeven waarbij de zeeleeuw bijvoorbeeld beloond wordt voor het hooghouden van een bal. Andere dieren hebben het beter: de tijgers zitten in een grotere kooi en ook de apen hebben de ruimte.

De lynx heeft het helemaal top in een groot bosgebied en hier kan het moeilijk zijn om de lynx überhaupt te spotten. De nieuwe ruimtes lijken sowieso wat ruimer opgezet te zijn en er wordt flink bijgebouwd. Onze dochter vond de dieren marginaal interessant en had meer oog voor de speeltuinen in het park. Er zijn trampolines (2 Euro/6 minuten voor de grote rechthoekige of gratis voor de ronde trampoline), een treintje (1 euro, inclusief snoepkauwgom), een klimrek in de vorm van een krokodil en veel glijbanen.

ljubljana dierentuin
ljubljana dierentuin

Museum van Illusies Ljubljana

Het museum van illusies is een relatief nieuw museum in Ljubljana. We wisten al wat we konden verwachten doordat we ook al een museum van Illusies bezochten in Wenen en Belgrado. De musea zijn voor 90% hetzelfde.

Daarom zorgden we ook dat we er direct bij opening waren want deze musea zijn super populair, maar vrij klein en daardoor snel druk. Ook nu was ons bezoek weer een hit bij mijn dochter. In de spiegelkamer danste ze erop los terwijl ze zichzelf van alle kanten bekeek. We probeerden de moeilijke puzzels op te lossen en maakten grappige foto’s. Zodra de grote drukte begon na 45 minuten stonden wij weer buiten. Dit museum is gratis met de Ljubljana Card.

museum van illusies ljubljana
museum van illusies ljubljana

Minicity Ljubljana

Een ander nieuw “museum” wat we bezochten in 2019 is minicity Ljubljana. Niet in het oude centrum, maar een half uur met de bus in een winkelcentrum. In een winkelcentrum kunnen kinderen beroepen spelen. Bijvoorbeeld in de minibakkerij, de winkel of in de autoshop.

ljubljana met kinderen minicity
ljubljana met kinderen minicity

Als je wel eens bij een Kidzania bent geweest, heb je een idee wat je kunt verwachten, al is de uitvoering hier niet van die kwaliteit. Veel dingen werken ook niet (meer) zoals het programma om zelf een auto te ontwerpen en de TV studio waar je een filmpje kunt maken. Dus hoewel ze zeggen voor kinderen van 3 tot 12 denk ik zelf dat 8 wel de maximale leeftijd is.

Mijn zesjarige dochter vermaakt zich uitstekend en ik zie haar twee uur lang niet. Wanneer ik het daarna wel leuk geweest vind, is ze het daar niet mee eens. Voor ouders is er een restaurantje waar je wat kunt drinken tijdens het wachten. Dit museum is gratis met de Ljubljana card.

ljubljana met kinderen minicity

De kerken van Ljubljana

Kerken zijn altijd leuk om even binnen te kijken, zeker wanneer ze zo kleurrijk beschilderd zijn als die in Ljubljana. De openingstijden voor de kerken zijn beperkt: vaak alleen in de ochtend en namiddag. Op de onderste foto’s de binnenkant van het Franciscanenklooster dat een knalroze buitenkant heeft en daarmee een opvallende verschijning is in de stad.

Ljubljana kerken
Ljubljana kerken

Neem de rondvaartboot of ga met de fiets door Ljubljana

In Ljubljana hangt een romantisch sfeertje dankzij de oude huizen met kleurige en sierlijke gevels. Voor een andere blik op de stad kun je een tocht maken met een rondvaartboot. Als je een Ljubljana kaart hebt, zou ik dit doen, anders niet. De boot is vooral een leuk rustig tochtje waarbij je de diverse bruggen bekijkt en een klein stukje natuur buiten het centrum. Ljubljana is een heel fietsvriendelijke stad. Het is vlak en er zijn veel fietspaden.

Hoewel je bijna alles kunt lopen, is het best lekker om een paar uur de beschikking te hebben over een fiets, bijvoorbeeld om een rondje te rijden door het Tivoli park of om vanaf je hotel naar het stadscentrum te fietsen. Wat me ook erg leuk lijkt om te doen is Suppen in Ljubljana, een activiteit die je met oudere kinderen in de zomermaanden kunt doen.

fietsen in Ljubljana
Ljubljana rondvaartboot
Ljubljana rondvaartboot

Lekker slenteren

Het oude centrum van Ljubljana is compact en nodigt uit om lekker te slenteren. Ondertussen stoppen bij een fontein in het zonnetje. De rivier die door de stad loopt, wordt overgestoken met diverse bruggen. Zoals de drievoudige brug die het hart van de stad vormt. Een andere brug is de Drakenbrug die, hoe kan het ook anders, gesierd wordt door een viertal draken. Diverse pleintjes in de stad hebben een fontein en op een zonnige dag zit het hier vol met mensen.

Ljubljana drakenbrug
Ljubljana drakenbrug
Ljubljana met kind
Ljubljana met kind

Broodje worst eten in Ljubljana met kids

Een broodje worst als attractie, jazeker wel in Ljubljana. Een kranjska klobasa is een traditionele Sloveneense worst. Klobarsana is een fast-food place met sfeer. Centraal gelegen kun je hier terecht voor je broodje worst, met een cider die speciaal past bij deze worst. Er zijn verschillende gerechten zoals soep met worst, broodjes worst met mosterd of een halve worst in plakjes. Lekker makkelijk, snel en betaalbaar en toch nog cultureel verantwoord 😉

worst eten in Ljubljana
Ljubljana
Ljubljana

Etnografisch museum Ljubljana

Een van de grootste musea in Ljubljana is het Etnografisch Museum van drie verdiepingen. Bij binnenkomst start je met een klein deel Latijns-Amerika en Afrika maar het is voornamelijk Sloveense folklore en gebruiken die het hoofdbestand van het museum vormen.

ljubljana etnografisch museum

Veel van de voorwerpen zijn aan te raken en door middel van video en geluid gaat dit museum ook bij kinderen echt leven. Jammer genoeg zijn in het deel dat er speciaal voor kinderen is alle teksten in het Sloveens. Dit maakt dat je wel heel veel ziet maar achtergrond informatie mist. Zo had ik onze dochter graag het verhaal verteld achter de Sinterklaasachtige figuur waar een tentoonstellingsruimte over ging.  Naast het museum is een fijn cafeetje.

Het Etnografisch Museum ljubljana
Het Etnografisch Museum ljubljana

Het Museum of Contemporary Art Metelkova (+MSUM)

Tegenover het Etnografisch museum zit het moderne +MSUM museum. Sommige moderne kunst, zeker wanneer gebruik is gemaakt van licht- en geluidsinstallaties, is ook voor kinderen erg interessant. Er zijn vaak diverse tijdelijke tentoonstellingen.

ljubljana met kinderen moderne kunst
ljubljana met kinderen moderne kunst

Tivoli park

Het grootste park van de stad, het Tivoli park, ligt aan de rand van het centrum. Er is een gemanicuurd gedeelte met een rozentuin, een museum een grote oprijlanen maar ook een ruiger gedeelte populair bij fietsers en wandelaars. Tijdens de meeste van onze stedentrips gaan we graag naar een park. Omdat het autovrije centrum van Ljubljana al zo ontspannen is en je zelfs hier op straat kunt voetballen, had dat deze keer voor ons weinig meerwaarde. Misschien als het hartje zomer is en je de schaduw op wil zoeken. In het park zit ook een grote speeltuin.

Tivoli Park
Tivoli Park

Huis van experimenten Ljubljana

“Zouden jullie misschien met twee uur terug kunnen komen?”. De dame aan de balie vertelt dat er nu veel schoolklassen zijn en dat we daarom het Science museum niet kunnen bezoeken.

Twee uur later zijn we weer terug en nu is het minder druk. Ik krijg een groot boekwerk mee met uitleg in het Engels van alle testjes. Verder lopen er vriendelijke en goed Engels sprekende medewerkers rond die graag helpen indien nodig. Hoewel voor ons dit niet zo nodig was omdat we vaak in dit soort musea komen en het daarom wel vrij duidelijk was. We blazen bellen, testen onze balans en werken met katrollen. Er zit natuurlijk wel een leerzaam aspect achter, maar het gaat mijn dochter hier vooral om de lol.

ljubljana met kinderen science museum

Het museum bestaat uit een paar kamers die vol staan met 60 apparaten. Verwacht zeker geen wetenschapsmuseum zoals we in Nederland of Duitsland kennen. Maar mocht je iets zoeken om te doen in Ljubljana met regen, dan kun je hier zeker wel twee uur vermaken. Dit museum is niet aangesloten bij de Ljubljana Card.

ljubljana met kinderen science museum

Het Railroad museum en City Museum

Niet zelf geprobeerd omdat we geen tijd meer hadden, maar het lijkt ons ook interessant het Railroad museum te bezoeken dat iets buiten het centrum ligt. Hier kun je meerdere treinstellen bekijken. Het Wetenschapsmuseum is alleen in het weekend regulier geopend en doordeweeks voor schoolklassen. Meestal zijn dit soort musea ook leuk met kinderen. We gingen nog wel naar het City Museum dat ook aangeraden wordt voor kinderen, maar dit vonden we echt niet interessant voor kids. Meer tips kun je vinden op de site Slovenië voor beginners.

Ljubljana

Kindvriendelijke hotels in Ljubljana

Op zoek naar een kindvriendelijk hotel met familiekamer in Ljubljana?

Prijzen in de hoofdstad van Slovenië liggen hoger dan elders in het land. Heb je een klein budget, dan zijn er vrij veel hostels in Ljubljana en de meeste hebben ook familiekamers of je kunt een volledige 4-persoonskamers huren. Veel lokale bewoners verhuren tegenwoordig hun appartementen via Airbnb of Booking. Bekijk hier hostels en appartementen in Ljubljana.

Liever een hotel met familiekamer in Ljubljana? City Hotel Ljubljana is heel centraal gelegen en heeft goede familiekamers voor vier en vijf personen. Of wil je een hotel met familiekamer en zwembad, kies dan voor het
Grand Hotel Union Business. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

ljubljana hotel KVA hostel

We hebben een Ljubljana Card aangeboden gekregen, ons bezoek aan de stad en de activiteiten die we hebben gedaan zijn op ons eigen initiatief. Dit blog verscheen voor het eerst in 2016, maar is geüpdatet op basis van een nieuw bezoek in 2019.

Lees ook onze andere blogs over Slovenië:Over de auteur

1 gedachte over “Leuke stedentrip Ljubljana met kinderen”

  1. In lubljana mag je zeker het museum iluzij niet missen met kinderen. Een super leuk museum vol illusie achtige activiteiten. Onze kinderen hebben er wel 1,5 uur rondgelopen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top