Home / Reisinformatie / Europa / Slovenie / Predjama kasteel – een plek van legendes

Predjama kasteel – een plek van legendes

Het Predjama kasteel is één van de bekendste bezienswaardigheden van Slovenië. Bijna iedereen rijdt er even langs om een foto te maken van dit kasteel verstopt in een rots. Maar weinigen lijken de moeite te nemen om daadwerkelijk binnen te kijken in Predjama kasteel. Zonde, want van binnen is het minstens zo interessant als van buiten.

predjama kasteel slovenie

De legendes van Predjama kasteel

Neem alleen al de legendes die die met kasteel Predjama gepaard gaan zoals die over de ridder Erazem, een Sloveense Robin Hood. Hij werd maandenlang belegerd maar wat zijn vijanden niet wisten is dat er via de grot boven het kasteel (je ziet nog net een stukje uitsteken) er een geheime route is naar een vallei verderop. Diverse valleien hier in de regio hebben een microklimaat, hierdoor was Erazem in staat zijn belagers met rijpe kersen te bekogelen terwijl die vol verbazing naar de halfrijpe kersenbomen rondom hem heen keken. Deze en andere gebeurtenissen maakten dat er gezegd werd dat de heersers van Predjama kasteel tovenaars waren.

Predjama slovenie kasteel

Zo zou ik ze niet willen noemen maar het is zeker een ingenieus en bijzonder, zelfs een tikkeltje betoverend bouwwerk. Erazem kwam helaas minder fortuinlijk aan zijn einde. Een goed geplaatste kogel blies hem en het toilethokje waarop hij zat op.

Wat is er te zien in Predjama kasteel

Tijdens je bezoek aan Predjama kasteel leer je meer over deze en andere legendarisch bewoners. De route neemt je helemaal mee door het kasteel en door de verschillende kamers. Alleen de gevangenis oftewel martelruimte is minder geschikt wanneer je Predjama kasteel met kinderen bezoekt. Deze kamer zit in een doodlopend steegje, dus die kan je makkelijk overslaan.

predjama gevangenis


De keuken, woonkamers en slaapkamers zijn interessanter. Er is ook een klein kapelletje en de persoon die verantwoordelijk was voor het geestelijke leven van de kasteelbewoners zijn eigen kamer. Vanaf de meeste ruimtes heb je een supermooi uitzicht over de omliggende vallei. Dit kasteel combineert een strategisch voordeel uitstekend met middeleeuws woonplezier. Tenminste, ik neem toch aan dat ook ridders en jonkvrouwen hiervan konden genieten.

Predjama kasteel

Het kasteel zit vol geheime door steekjes, plekken waar de door mens gebouwde muren overgaan in de rots. Waar een kleine niets vermoedende opening door wie nieuwsgierig van aard is gevolgd kan worden en je elders doet uitkomen. De betekenis hiervan is niet bekend maar iedereen zal wel zijn ideeën hebben bij de sluiproute tussen de damesslaapkamers (perfect te verbergen achter een kast) en de herenverblijven.

Predjama slovenie


Helemaal bovenin bevindt zich de grot. Het kasteel heeft dan ook geen echt dak maar wordt bedekt door de rotsen. Tijdens ons bezoek kregen we te maken met een enorme stortbui en we kunnen je verzekeren: het blijft echt droog. Als buitenstaander zie je vanaf een afstand wel dat er een grotopening is boven Predjama kasteel maar heb je absoluut geen idee hoe groot deze is.

Predjama slovenie kasteel


De ruimte is zo groot dat hier makkelijk honderden soldaten ondergebracht konden worden. Ook is er een ingenieus systeem dat regenwater opvangt om in tijden van belegering te gebruiken als drinkwater. De rivier die onder het kasteel doorloopt kon immers makkelijk vergiftigd worden. Hier begint ook de geheime route die ridder Erazem volgde door de bergen, maar als bezoeker kan je zo ver niet komen.

De laatste kamers tenslotte laten nog het wapentuig zien van een echte ridder, waar jij en je kinderen onder andere een helm kunnen passen. Wat een uithoudingsverhouding heb je nodig om alleen al met zo’n ding op je hoofd rond te lopen.

Predjama slovenie kasteel
Predjama slovenie kasteel

Vlakbij het kasteel liggen de grotten van Postojna, waar je met een treintje door de grot wordt gereden. Ook dit is een absolute must-visit tijdens je vakantie in Slovenië met kinderen.

Wij maakten onze reis in samenwerking met Mijn Slovenië en hier kan je nog veel meer tips vinden ook over andere kastelen in Slovenië.

Over de auteur

1 gedachte over “Predjama kasteel – een plek van legendes”

  1. Leuke foto’s 🙂 Altijd tof om ergens binnen te springen waar een verhaal of bepaalde legende aan vast hangt. Ik bedenk me net dat ik nog nooit in Slovenië was, … toch eens bekijken!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top