Als je naar Maleisisch Borneo gaat, dan mag een bezoek aan Gunung Mulu National Park niet ontbreken in je reisschema. Van tevoren konden we weinig informatie vinden over de wandelingen in het Mulu Nationaal Park met kinderen. Met deze blog probeer ik je zoveel mogelijk tips te geven. Want één ding is zeker: een bezoek aan Mulu met kinderen zal absoluut een hoogtepunt worden van je reis door Maleisisch Borneo. Wij bezochten Mulu met onze vierjarige kleuter en verbleven vier dagen in het park.
Gunung Mulu National Park in het kort
Het Nationale Park van Mulu bestaat uit zo’n 86.671 hectare jungle. Het hoogseizoen is van juli t/m september omdat dan de minste regen valt. Gedurende het hele jaar valt er zo’n 4.500 mm regen waarvan het meeste in april-mei en oktober-november. Het Nationale Park is opgenomen als World Heritage.
Het kent een enorme biodiversiteit. Om wat voorbeelden te geven; er zijn 2.000 soorten bloemen en planten, 4.000 soorten paddenstoelen, meer dan 200 soorten reptielen en amfibieën, 305 soorten vogels en meer dan 20.000 insecten soorten.
In de ochtend is het zo’n 25 graden. Dit loopt in de middag op naar gemiddeld 34 graden waarbij de luchtvochtigheid stijgt tot 90%. Verwacht dus een zweterig verblijf in deze tropische jungle!
Praktische tips voor een verblijf met kinderen in Gunung Mulu National Park
Het Nationale Park kent een goed georganiseerd hoofdkwartier. Vanuit hier kun je meer informatie krijgen over de tours, kun je folders halen voor wandelingen, etc. Ook is dit de plek waar je entree betaalt voor een bezoek aan het park. Je betaald 30 MYR per persoon (ongeveer €7) waarvoor je een bandje krijgt wat je maximaal 5 dagen recht geeft om Mulu te bezoeken. Kinderen tot 6 jaar zijn gratis.
Het is raadzaam om je bezoek aan Mulu, zeker in het hoofdseizoen, goed en ver vooraf te plannen. Het hoofdkwartier beschikt slechts over 21 gidsen, dus tours zijn snel volgeboekt. Ook houden ze de groepen klein. Wij hebben van tevoren per mail contact gehad met het hoofdkwartier en konden alle gewenste tours nog reserveren.
Het dorpje bestaat uit weinig; slechts een paar homestays, dorms, restaurantjes en kleine supermarktjes. Je kunt nergens pinnen. Gelukkig kun je in het park wel met creditcard betalen, en ook bij het Mulu Marriott Resort & Spa betalen we alles met creditcard. Zo houden we genoeg cash over voor andere zaken. Grote supermarkten kun je hier ook niet vinden, er zijn slechts enkele kleine ‘convenient stores’ waar je water, dranken, chips, cupnoedels en andere kleine etenswaar kunt kopen.
Mulu is alleen bereikbaar per propellorvliegtuig van MAS Wings (onderdeel van Malaysia Airlines). Je landt letterlijk op de enige baan, midden in de jungle. Best wel een bijzondere ervaring tijdens een reis door Maleisië met kinderen.
In Mulu is een slecht telefoon- en internetbereik. Onze simkaarten van Digi werkten hier helaas niet (niet bellen en geen internet). De simkaarten van Celkom en Moocis werken hier wel. In het National Park en bij het Marriott Rest & Spa kun je deze simkaarten eventueel aanschaffen. Ook het wifi van ons hotel werkt zéér matig en alleen in de lobby van het hotel.
Verblijf in Gunung Mulu National Park
Mulu is slechts een klein dorpje, er is dan ook weinig keus qua verblijf. Het National Park zelf beschikt over zo’n 4 soorten basic accommodaties waarvan sommige dorms zijn en andere privé kamers met eigen badkamer. Ook rondom het park zijn er verschillende families die toeristen ontvangen in hun homestay. De enige uitzondering is het Mulu Marriott Resort & Spa. Dit vijf-sterren resort beschikt over grote hotelkamers, een zwembad en meer luxe faciliteiten.
Wij kozen voor dit hotel zodat onze vierjarige kleuter kon afkoelen in het zwembad terwijl één van ons een tour in het park kon ondernemen. Vanwege het gebrek aan drie en viersterren hotels, kozen veel andere reizigers hier ook voor. De prijzen van dit hotel vielen mij mee en er hangt een relaxte sfeer van reizigers die Mulu National Park aan het ontdekken zijn. Bekijk hier de actuele prijs en beschikbaarheid.
Tours met kinderen in Gunung Mulu National Park
Graag deel ik mijn ervaringen met de tours die wij hebben ondernomen in Mulu National Park.
Voor elke tour geldt dat het handig is om water, een regenjas en een zaklamp mee te nemen. Doe ook zeker dichte (wandel)schoenen aan.
Op jacht naar vleermuizen bij de Deer- en Langcave
Om 14.00 uur en 14.30 uur vertrekt dagelijks een tour naar de Deer en Lang grotten. Met een kleine groep, zo’n 15 personen, wandelen we eerst 3 kilometer door de jungle op zogenaamde plankwalks. Je hoeft dus niet door de modder te banjeren en voor kleine kinderen is dit ook prima te doen. Onderweg wordt er twee keer gestopt, voornamelijk om wat te eten en drinken, vanwege het drukkend warme klimaat. Ook vertelt de gids één en ander over de jungle en de mogelijke dieren die je onderweg tegenkomt.
Met een zaklamp betreden we de Deer grot waar we direct een enorme slang op het hekje zien liggen. Niemand uit onze groep houdt daarna de relingen nog vast. Onze kleuter vind het ontzettend spannend om met de zaklamp op avontuur te gaan. In de grot wonen zo’n 3 tot 4 miljoen vleermuizen, dus er is genoeg te zien! Die vleermuizen laten wel een walgelijke poepgeur achter, we zien zelfs de kakkerlakken over de bergen poep krioelen, bleg! Laat je daar echter niet door tegenhouden, want de grot is groots en indrukwekkend. Het is zelfs de grootste grot-doorgang ter wereld. Mijn verwachtingen waren hoog, en die zijn ook helemaal waargemaakt!
Zo’n 150 meter naast de Deer grot is de Lang grot gelegen. Dit is de kleinste grot in het Nationale Park, maar doet qua schoonheid zeker niet onder. Hier zie je heel veel verschillende stalagmieten, stalagtieten, helictites en zwavelbaden.
Onze tour eindigt bij het uitkijkpunt voor de bekende ‘bat exodus’: uit de Deer grot vliegen de (3 tot 4 miljoen) vleermuizen uit in enorme zwermen om insecten te gaan vangen. Het is een waar spektakel, maar de vleermuizen vliegen alleen uit bij mooi weer. Ze navigeren namelijk via echo en dat werkt niet bij regen. Tijdens onze tour vallen er drie druppels regen op het tijdstip dat de bat exodus ongeveer zou beginnen (tussen 16.00 en 18.00 uur). We wachten vervolgens nog eens anderhalf uur, maar de vleermuizen blijven toch echt in hun grot zitten helaas. Door het donker lopen we zelfstandig terug naar het hoofdkwartier. Onderweg schijnen we met onze zaklampen op de relingen waar we allerlei insecten tegenkomen (kikkers, duizendpoten, wandelende takken en rupsen).
De totale afstand die je aflegt tijdens deze tour is 9 km (twee keer 3km door de jungle en de dan nog de wandelingen in de grotten). Onze kleuter vond de tour fantastisch en praat er nog steeds over! Wel hadden wij de draagzak mee voor de terugreis. De laatste kilometer was hem net teveel, dus we waren blij deze mee te hebben.
Griezelen in het donker tijdens de night tour
Echt spannend voor kinderen is de night tour! Dagelijks om 19.00 uur en 19.30 uur kun je met een ranger in een groep van maximaal 8 personen mee de jungle in. Van tevoren weet je natuurlijk nooit wat je tegenkomt, maar zowel mijn man als ik (die de tour los van elkaar ondernamen) zagen mega grote wandelende takken, spinnen, allerlei soorten duizendpoten en rupsen, slangen, vuurvliegjes en lichtgevende schimmels. De tour duurt anderhalf à twee uur en een eigen zaklamp meenemen is handig.
Wij hebben deze tour niet met onze kleuter ondernomen omdat wij de eindtijd te laat vonden (en we de volgende ochtend een vroege wekker hadden voor de Clearwater Cave en Cave of the Winds). Met grotere kinderen is dit echt een must do!
Met een bootje naar de Clearwater Cave en Cave of the Winds
Nog een geschikte tour om met kinderen te ondernemen in Mulu is een bezoek aan de Clearwater Cave en Cave of the Winds. Deze tour start met relaxed boottochtje; samen met maximaal 4 andere personen stap je in een longboat waarbij je achter elkaar zit. Je vaart door laag water (ik denk zo’n 30 cm diep) waarbij de stuurman de uitdaging heeft om de boot los te wrikken indien de boot vastloopt tegen de bodem.
De eerste stop is een bezoek aan een longhouse dorpje. Verwacht een toeristische markt waarbij je kralen armbandjes en rieten mandjes kunt kopen. Dan is het tijd voor de grotten! In de Windgrot voelen we de aanwezigheid van de wind, heerlijk zo’n koel briesje! We lopen door naar de ‘Kings Chamber’, maar Jonah vind deze tegenvallen, er is namelijk geen gouden schatkist aanwezig. Ik verwonder me over de vormingen van de vele stalagmieten en kolommen.
De Clearwater grot is weer totaal anders; de naam dankt de grot aan de kristalheldere rivier die er doorheen stroomt. De weg naar de ingang van de grot is uitdagend. Een stabiele trap leidt ons in zo’n 200 treden er naartoe. Het lukt onze kleuter om deze zelf te beklimmen, evenals de 200 in de grot zelf. Ik vond deze grot de mooiste van de vier grotten die we in totaal gezien hebben.
De tour eindigt met een lunch en de mogelijkheid om te zwemmen in de rivier. Voor de grot is een deel van de rivier afgezet met boomstammen zodat je er veilig kunt zwemmen. Alhoewel onze kleuter dol is op water en zijn zwemkleding al aan had, durfde hij het water niet in. Andere kinderen sprongen maar al te graag in de rivier, even afkoelen!
Bootjes vertrekken dagelijks vanuit het hoofdkwartier om 08.45 uur en 09.15 uur. Je kunt een bootje delen om de kosten te delen. Mocht je ervoor kiezen om te verblijven in het Marriott Hotel, dan kun je ook vanaf hun eigen steiger vertrekken (hier hebben ze ook degelijke zwemvesten voor kinderen).
Zweven tussen de bomen bij de canopy walk
Kinderen vanaf 6 jaar mogen mee met de canopy walk. Deze is maar liefst 480 meter lang en is de langste touwbrug in de bomen ter de wereld. De canopy walk is geheel gemaakt van touwen om de bomen zo min mogelijk te beschadigen. Op zo’n 10 tot 30 meter boven de grond ervaar je de jungle op een hele andere manier. Dit was één van de gaafste activiteiten die wij in Mulu hebben ondernomen (helaas zonder onze kleuter).
Er mogen maximaal 7 personen mee met een tour omdat er maximaal 2 mensen op een hangbrug mogen lopen en maximaal 4 personen per ‘station’ mogen wachten. De tours vertrekken 6x per dag.
Kruipend door de Lagang grot
Ben je met oudere kinderen in Mulu National Park en houden jullie wel van een sportieve uitdaging? Overweeg dan de Lagang Adventure Caving Package. Deze tour start met een rustig boottochtje, maar vervolgens ga je de spelonken van de Lagang grot verkennen. Kruipend (waarbij je soms alleen op je buik vooruit kunt schuiven) wel te verstaan. Joris vond deze tour fantastisch, ik denk er met geen haar op m’n hoofd over om deze tour te ondernemen. Kinderen vanaf 12 jaar mogen mee.
Wandelen met kinderen in Gunung Mulu National Park
In het park kun je natuurlijk ook zelf gaan wandelen. De paden bestaan allemaal uit plankwalks, dus ook voor kinderen loopt dit gemakkelijk (het kan wel glad zijn na een tropische stortbui). Ook is er een duidelijke bewegwijzering in het park die aangeeft hoeveel kilometer de wandeling nog duurt.
Bij de receptie liggen folders met daarop alle routes die je kunt ondernemen. Er zijn wandelingen vanaf 1,5 kilometer tot ongeveer 8 kilometer. Kies bijvoorbeeld voor de Botanical heritage trail waarbij je onderweg ook een aantal observatiehutten tegenkomt. Indien je voor een lange wandeling gaat, dan ben je verplicht je aan te melden bij de beveiliging (waarbij je ook je verwachte terugkomtijd aangeeft).
Op de folders van Mulu staat aangegeven dat je de wandelingen ook met een buggy kunt maken. Wij hebben dit niet geprobeerd, maar het lijkt mij niet relaxed omdat de planken niet altijd even goed zijn aangesloten.
Houd er rekening mee dat het erg warm is in Mulu en dat voor een wandeling van 8 km zo’n 5 tot 6 uur staat aangegeven.
Wij vonden ons bezoek aan Gunung Mulu National Park één van de hoogtepunten van ons bezoek aan Maleisisch Borneo. Onze vierjarige kleuter vond het fantastisch om met een zaklamp in de grotten op zoek te gaan naar vleermuizen en rende de plankwalks over. Het verblijf in het Mulu Marriott Resort gaf ons de rust om ook los van elkaar activiteiten te ondernemen die we met onze kleuter nog niet konden doen. Ik wens je heel veel plezier in Gunung Mulu National Park!
hebben jullie en je zoon malaritabletten geslikt in park Mulu?
Hoi Annemarie, wij hebben destijds geen malariapillen geslikt voor een bezoek aan Mulu (het malariagebied viel buiten buiten de kaart). Wel goede muggenspray gebruikt!