Home / Reisinformatie / Azie / Maleisie / Penang met kinderen: lekker eten en cultuur

Penang met kinderen: lekker eten en cultuur

Als je met kinderen in Maleisië bent en van de Aziatische keuken houdt, is het aan te raden om een bezoek te brengen aan het eiland Penang. Penang staat namelijk bekend om diens lekkere “street food”. Daarnaast heeft het een groot aanbod aan mooie kindvriendelijke bezienswaardigheden. Bovendien is het eiland ook makkelijk bereikbaar. Het is het enige eiland in Maleisië met een brugverbinding met het vasteland en het heeft zelfs een eigen vliegveld. Lees in de ze blog wat je allemaal kunt doen op Penang.

Penang met kinderen

Van Kuala Lumpur naar Penang met een huurauto

Wij bezoeken Penang met onze dreumes tijdens onze reis door Thailand en Maleisië. We rijden vanaf Kuala Lumpur met een huurauto naar Penang. Deze rit duurt ongeveer vier uur en gaat grotendeels over snelwegen van goede kwaliteit en met weinig verkeer. Het eiland Penang is per auto bereikbaar, aangezien het eiland middels een brug verbonden is met het vasteland. We hebben afgesproken om de huurauto op Penang terug te brengen, en zullen na een paar dagen vanaf het vliegveld op Penang met een rechtstreekse vlucht naar Bangkok vliegen.

Tussenstop bij de Batu Caves

Wanneer je de drukke binnenstad van Kuala Lumpur verlaat en al toe bent aan een korte pauze, kun je een stop maken bij de Batu Caves; grotten met tempels gelegen bovenaan een enorm hoge trap.

Batu Caves

Een drager voor kleine kinderen is noodzakelijk om de klim naar boven te kunnen maken. Tijdens ons bezoek zijn ze de tempel aan het verbouwen en daarom verzoeken ze de mannen een emmertje met bouwmateriaal mee naar boven te tillen.

Er is een grote kans dat ze tijdens jouw bezoek de tempel nog steeds aan het verbouwen zijn. Buiten de indrukwekkende hoge trap met grote beelden en mooie grotten, maken de aanwezigheid van aapjes, hanen en vleermuizen dit bezoek voor kinderen extra leuk.  

Batu Caves

George Town met kinderen

Lekker eten in Penang

Op Penang verblijven we in de hoofdstad George Town, waar een divers aanbod is aan accommodaties die ook geschikt zijn voor kinderen. Wij verblijven in een oud, traditioneel Chinees-Maleisisch huis op een geweldige locatie. Het Yen Ken Hotel. We lopen de deur uit en zitten meteen tussen de kraampjes met street food, de open-lucht-restaurantjes en de eethuizen.

Voor elke maaltijd is er genoeg keuze en telkens genieten we van de smaakvolle keuken waar Penang om bekend staat: de Nyonya keuken. Zo zitten we de eerste avond al op een plastic krukje in de barbecuegeur, met onze dreumes geïmproviseerd in de draagzak op schoot en smullen we van de Maleisische variant van kipsaté.

Street art in George Town

Naast het eten staat George Town ook bekend om zijn street art. Deze kunst kun je het beste bekijken tijdens een stadswandeling. Het centrum is rustig qua verkeer en grotendeels buggy-proof. Soms lijkt het haast een speurtocht om de street art te vinden, wat het leuk maakt om de creatieve kunstwerken samen met je kinderen te zoeken. Met behulp van een stadsplattegrond moet het lukken om ze allemaal te vinden.

Streetart in George Town
Streetart in George Town

Tempels in George Town

Daarnaast zijn er ook veel religieuze huizen te bezoeken. In het centrum vind je binnen loopafstand van elkaar onder andere de Kapitan Keling moskee, een hindoeïstische tempel en meerder zogenaamde Kongsi: Chinese clan huizen, waar hun voorouders worden geëerd. Ook de Thaise en Birmese tempel, welke iets buiten het centrum zijn gelegen, zijn zeker een bezoekje waard.  

Tempels in George Town

Upside Down Museum

Tijdens een vakantie met kinderen, kan een bezoek aan het Upside Down Museum zeker niet ontbreken. Een heel komisch museum, niet alleen doordat alles ondersteboven is gebouwd, maar ook doordat je persoonlijk verplichte gids jou in elk hoekje van het museum op de foto wil zetten en je graag voordoet wat de beste fotogenieke houdingen zijn.

Upside down museum

Overige dingen te doen op Penang met kinderen

Het eiland Penang is niet groot en leent zich uitstekend om met een auto
in één dag te verkennen. Onderweg kom je door verschillende dorpjes en heb je genoeg restaurantjes. Penang staat niet bekend om zijn mooie stranden, al zijn er wel enkele opties zoals Batu Ferringhi. Tijdens onze eendaagse road trip over het eiland stoppen we ook bij de Tropical Fruit Garden. Verwacht niet te veel van de rondleiding tussen de bomen en planten; de afsluiter bij het fruitbuffet waar je onbeperkt mag proeven, maakt het echter tot een leuk uitstapje voor jong en oud. Pas wel op voor de insecten, want die proeven ook graag mee!

Een absolute must-see op Penang is het Chinees-Boeddhistische klooster Kek Lok Si. Het klooster is uitgestrekt over een groot terrein en bestaat uit meerdere gebouwen, die allen kleurrijk en sprookjesachtig zijn vormgegeven. Het is aan te raden om een drager voor kleine kinderen mee te nemen, want het is veel lopen en klimmen. Het klooster is gratis te bezoeken en goed per auto bereikbaar. Er zijn meerdere parkeerplaatsen; probeer zo ver mogelijk tot de ingang te rijden. Het bespaart je een hele klim naar boven als je niet zoals wij je auto meteen bij de eerste parkeerplaats neerzet.

Zorg dat je de zogenaamde Turtle Pond niet misloopt; een vijver die vlakbij de ingang te vinden is en die vol zit met schildpadden. We kopen tegen een klein bedrag wat planten, die onze dreumes met alle liefde voert aan de vele schildpadden.

Ook brengen we tijdens ons verblijf op Penang een bezoek aan de Botanische Tuinen. Helaas hebben we tropische regenbuien tijdens ons bezoek, waardoor we de tuinen vooral vanuit een rondleiding in een busje hebben gezien. Houd het weerbericht dus in de gaten als je wat meer van de tuinen wilt zien dan wij!

Nog een laatste praktische tip!

Na een paar heerlijke dagen op Penang, vliegen we weer terug naar Thailand. Voordat we naar het vliegveld gaan, brengen we nog een kort bezoekje aan de Slangentempel. Een Boeddhistische tempel waar de slangen worden aanbeden en de vrijheid hebben om zich te nestelen waar ze willen. Dat maakt dit bezoekje wel spannender dan we ons hadden voorgesteld. Er is ook de mogelijkheid om op de foto te gaan met slangen.

Onze dreumes kent nog weinig angst voor de slangen. Hij is er zo fan van, dat we bij de tempel een plastic lookalike slang voor hem kopen. Vervolgens gaan we door naar het vliegveld en wordt de plastic slang in de handbagage meteen onderschept door de douane. Ze willen de slang weggooien omdat het tot paniek kan leiden, maar we beloven dat we de slang niet tijdens de vlucht tevoorschijn zullen halen. Gelukkig voor onze dreumes is dat oké voor de douane en hierdoor hebben we een leuk aandenken aan Penang.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top