Home / Inspiratie / Interview: Lang op reis met baby

Interview: Lang op reis met baby

Interview: Lang op reis met baby! Wij vinden het altijd erg leuk om reisverhalen te horen en lezen van andere reizende families. Maar wie zitten er nou achter het verhaal? En zouden wij zelf ook zo’n reis kunnen maken?

Deze keer wel een heel speciale reis want Marc en Simone gingen met baby Andes een aantal maanden reizen door Midden- en Zuid-Amerika. Wij krijgen zelf vaak te horen dat we avontuurlijk zijn maar deze familie is echt de overtreffende trap. Wat gaaf om het eerste levensjaar van je kindje zo intens samen te mogen beleven. Op hun website marcmona.blogspot.nl kan je alle verhalen lezen en wegdromen bij de foto’s. Na zo lang op reis met baby moet je wel heel wat tips hebben en we zijn blij dat ze deze hier willen delen.

mona01

Wie zijn jullie?

Wij zijn Marc & Simona. We zijn nu 6 jaar samen. Toen we elkaar pas leerden kennen, wilden we graag samen op reis. Het begon met een citytrip naar Cagliari en een rondreis met Marcs busje door Kroatië en Italië. Snel daarna vertrokken we naar Indonesië en daar vroeg Marc mij ten huwelijk. Nog een klein reisje door Spanje was nodig om onze hoofden te ledigen; wij gaan op wereldreis vertrekken voor we een gezin starten!

Het plan was Zuid-Amerika en India te doen, maar al die stopovers hebben we veranderd in echte stops. Zo kwamen we op bijna alle continenten uit. Uiteindelijk hebben we allemaal oneway tickets gekocht nadat we onze reis in de bibliotheek hadden uitgestippeld. Twee weken in Zuid Afrika, twee weken in Oman… Trouwringen gekocht in Oman, kleren in India laten maken en getrouwd in Hawaii ???? De tweede wereldreis met baby wilden we meer vrijheid dus kochten we vliegtickets wanneer het uitkwam, dit kwam veeeel duurder uit en was leuk op een andere manier :).

mona4

Waar ging deze reis naar toe? en hoe reisden jullie?

We zijn met de trein naar Londen gegaan, daar 2 dagen op verkenning en dan het vliegtuig naar Mexico. Daar zijn we overland gereisd naar Panama. Honduras en Belize hebben we overgeslagen. We hebben voornamelijk met Tica-bus gereisd. Af en toe huurden we ter plekke een auto, maar dat was geen succes met kleine Andes, hij zit niet graag vast ????

De langste busritten hadden het meeste succes! 18 uren met zo’n klein ventje! Hij heeft veel geslapen en veel bij op anderen op schoot gezeten om te spelen. Vanuit Panama zijn we naar Colombia gevlogen en daar hebben we nog 6 weken gereisd. We eindigden met een vlucht naar New York om daar 4 dagen de stad te verkennen en de afsluiter was een dag in Kopenhagen. Het opsplitsen van die vluchten is een mega-succes met een baby”tje!

mona2

Welke hoogtepunt wil je met ons delen?

Te veel om op te noemen. Andes die op het strand van Playa del Carmen in Mexico in zijn blootje zat te kijken naar het water. In El Salvador in het zwembad genieten en dag dat we de gekste chickenbus nemen om te gaan wandelen in het dorp. Heel veel mensen roepen dat het gevaarlijk is maar we hebben er echt helemaal niets van gemerkt! 

De vriendelijke mensen in Guatemala, het vulkanisch meer met de boot oversteken en Andes die meegeniet! De dieren in Costa Rica, of Andes die op mijn verjaardag aan het strand onder de palmbomen zat te spelen met zand. De grote stad van Panama, die zo modern is! Colombia dat goed ontwikkeld is en erg aangenaam om te reizen! Andes zijn eerste woordje is ‘kijk’! Tenslotte afsluiten in New York met zijn baby-vriendelijkheid om te reizen!

Op het moment van vertrek was baby Andes pas een paar maanden oud hoe pakten jullie het aan met babyvoeding en luiers?

Andes was 6 maanden oud toen we vertrokken :). Ik had een vriendin die in Mexico zat en voor mij in de supermarkt een kijkje is gaan nemen en een foto had genomen. Daar vond ik Nan Pro, dezelfde als die we kennen van thuis (België)! Nu vind ik het erg jammer dat de borstvoeding bij ons niet is gelukt. Ik heb 4 maanden en een week fulltime gekolfd maar zag dat op reis niet zitten. Als je de borst geeft, dan heb je zoveel minder werk.

Luiers vind je echt overal! Zelfs in een bergdorp afgelegen in  Nicaragua. Overal ter wereld gebruikt men luiers en overal is een rijkere klasse die zorgt voor een onderscheid in producten.Ook met de babyvoeding hadden we geen moeite. Soep kun je ook makkelijk bestellen en de groenten zelf op je bord pletten (groentenpap). Avocado’s, meloenen en bananen zijn al lekker rijp en ook goed verkrijgbaar (in smoothiebars kon je het ook los kopen, of op de markt en zelf snijden).

Als je met weinig tevreden kan zijn, lukt dit allemaal. Andes heeft lekker geplette meloen gehad en verse pompoen die in de soep gekookt had en dan geplet. Als je verwacht dat je kind enkel de duurste Pampers moet dragen en kant-en-klare potjes  moet eten, dan heb je een probleem. Maar als je weinig meesleurt en het beste maakt van alles, dan geniet je er ook zoveel meer van!

mona3

Jullie gingen op reis met het idee om een plek te vinden om te wonen in Latijns Amerika. Op jullie site lezen we dat jullie uiteindelijk besluiten toch weer terug naar België te gaan. Hoe is het jullie daarna vergaan?

De bedoeling was een nieuw leven te starten in het buitenland. Tijdens de zwangerschap hadden we dat al beslist. Maar je leven verandert 180 graden als je mama/papa wordt. Ineens heb je een nieuwe emotie ontdekt: bezorgdheid. Wat als we niet genoeg geld verdienen? Wat als we ons restaurantje toch niet geopend gaan krijgen? Wat als we mislukken en terug moeten om in België helemaal opnieuw te beginnen? Wat als ons spaargeld opgaat? Wat als Andes ziek wordt en we  nog geen verzekering hier hebben kunnen afsluiten? Gaan we genoeg geld verdienen om onze kinderen naar een privéschool te kunnen sturen? En af en toe naar huis vliegen? Gaan we nog ooit ergens anders kunnen reizen dan Latijns Amerika? En die bezorgdheid heeft ons naar België geleid. Beter wonen en werken in België terwijl de kinderen opgroeien en nooit stoppen met wereldreizen, dan stoppen met wereldreizen om in Latijns-Amerika te settelen maar niet weten of we onze droom succesvol gaan kunnen voltooien.

Heb je nog handige tips voor ouders die een soortgelijke reis willen ondernemen?

We zijn vertrokken met 1 backpack voor ons 3tjes.Vergeet de buggy. Teveel werk om mee te zeulen. In België even de stad ingaan met de buggy is al vervelend, laat staan in de zandstraatjes van Nicaragua met megahoge stoepen waar gaten inzitten ???? De draagzak (ergonomisch, dus geen Baby Björn of iets Stokke-achtigs) is je redder!

Stoeltjes maak je zelf door de draagzak rond je baby en stoel te knopen. Babybestek is niet nodig, een klein lepeltje hebben ze altijd in restaurants. Een klein busje afwasmiddel en een schone handdoek is voldoende om de flesjes schoon te maken.

Leer je baby van tafel mee te eten. Guacamole was meteen een favoriet, een nacho om op te knabbelen en genoeg tropisch fruit! Een mesje en plastic potje zijn wel erg handig om bij je te hebben. Zo kon ik altijd een avocado pletten en bijvoorbeeld een passievrucht erdoor mengen.

Babybedjes zijn ook niet nodig. Vaak kun je in je kamer 2 bedden terugvinden en die gewoon tegen elkaar schuiven ???? Als wij 5 maanden lang 13 kilo voor 3 personen konden meesleuren, dan kun jij dat ook! Bespaar in je kleding, 3 shirts per persoon is echt genoeg! Maar wil je bijvoorbeeld 4 weken enkel Costa Rica doen, dan zou ik aanraden wel je buggy mee te nemen want in een huurauto neem je die makkelijk mee.

Alle foto’s in het artikel zijn gemaakt door Mona en Marc. Tip: neem ook een kijkje op de andere site van het stel: www.mundorico.be. Leer de lekkerste wereldgerechten te maken tijdens de kookworkshops van Mona.

Heb jij met je gezin ook een mooie reis gemaakt en wil je dit graag delen met andere reizende ouders? Neem contact op met Gezin op Reis en wie weet staan jullie binnenkort in de interview rubriek.

1 gedachte over “Interview: Lang op reis met baby”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top