Home / Reisinformatie / Latijns Amerika / Chili / Interview Patagonië met kinderen

Interview Patagonië met kinderen

Wij bezochten Noord-Chili met onze dochter maar het zuiden en het mooie Patagonië moest we helaas overslaan. Jammer genoeg is deze bestemming tijdens onze zomervakantie niet zo goed te bezoeken vanwege het klimaat. Zou jij naar Patagonië gaan met een kind dat nog niet leerplichtig is? Dit gezin neemt je graag mee op hun reis.

Wij zijn Marlous (36), Demian (op reis 37 geworden) en Tibor (nu 2). Wij zijn rond kerst 2017 vier weken op reis geweest door Patagonië.

patagonie met kinderen

Patagonië met kinderen

We wilden graag nog één keer een grote reis maken voordat het, in onze ogen, heel lang niet meer echt kan…. Tibor is vlak na deze reis 2 geworden, maar kon tijdens deze reis dus nog makkelijk en betaalbaar mee in het vliegtuig. We hebben een aantal bestemmingen overwogen. Vanwege de timing (rond kerst) kwamen we uit op het zuidelijk halfrond. Verder wilden we veel in de natuur zijn en houden we ervan om een beetje buiten de gebaande paden te gaan. We droomden allebei al langer over Patagonië en deze bestemming leek nu precies in het plaatje te passen.

patagonie met kinderen

patagonie met kinderenMet een 4×4 en wild kamperen

We hebben onze reis zelf georganiseerd. We hadden vrij specifieke wensen en ideeën over deze reis én een beperkt budget. Onze vluchten, de auto en de hotelovernachtingen in Santiago hebben we vanuit Nederland vastgelegd. Onze auto was deze 4×4 met een daktent en daarmee hebben we (wild) gekampeerd. 

Door op deze manier te reizen, was het ook niet nodig om veel van tevoren te regelen. We hebben bijvoorbeeld bewust voor een route gekozen waarbij we geen gebruik hebben gemaakt van veerboten (die moet je in die periode reserveren en wij wilden ons niet te veel vastleggen). Wel hebben we vooraf een route uitgestippeld die we onder de ideale omstandigheden graag wilden nemen. Dat is grotendeels gelukt.

patagonie met kinderen

patagonie met kinderenWandelen met een rugdrager

Met Tibor in de rugdrager hebben we een aantal mooie wandelingen gemaakt en veel van de prachtige natuur is ook met de auto goed te bereiken. Zo kan je bij de gletsjer Perito Moreno erg dicht in de buurt komen en zijn daar goede wandelpaden aangelegd. Verder hebben we een spectaculaire boottocht gemaakt naar een gletsjer (San Rafael), grotten bewonderd in de bergen en vanuit een bootje en hebben we veel van het natuurschoon genoten vanuit de auto. Wij zijn zelf niet zo van de extreme sporten, dus we hebben niet veel hoeven laten.

Als we met z’n tweeën waren gegaan, hadden we meer en langer gewandeld, maar juist omdat de natuur zó mooi is, krijg je daar vanuit de auto en tijdens een kortere wandeling een hele goede indruk van. Demian is 1 dag alleen op pad gegaan, zodat hij een pittigere wandeling kon maken met uitzicht op de pieken van de Fitz Roy en de Cerro Torre. Marlous vond het geen probleem om lekker aan de rivier te blijven met Tibor en te spelen op een prachtige kindvriendelijke camping (Camping Bonanza, net buiten El Chaltén). Het enige dat we gelaten hebben is een wandeling óp een gletsjer, dat hadden we zonder hem beslist wel gedaan, maar dat voelde nu niet veilig.

patagonie met kinderen

Lekker zingen in de auto

Tibor vond het heel gezellig om met ons in de auto onderweg te zijn. We hebben veel gezongen en gekeken naar alle dieren die we onderweg gewoon vanuit de auto zagen (guanaco’s, flamingo’s, schapen, koeien, condors, etc). Verder vond hij het slapen in de daktent heerlijk en vermaakte hij zich eigenlijk overal zolang er maar steentjes, takjes en/of water in de buurt waren om mee te knoeien. Dat was er in overvloed, dus dat zat wel goed! Uiteindelijk denk ik dat de gletsjers (‘grote ijs’) het meeste indruk op hem gemaakt hebben, naast het vliegen en het bezoekje aan de piloten in de cockpit. Daar praat hij nog steeds regelmatig over.

patagonie met kinderen
patagonie met kinderen

Leuke hotels in Patagonië

Wij hebben ervoor gekozen om eerst een paar dagen in Santiago te zijn, daar hadden we een klein appartementje in een hotel (niet bijzonder, vooral praktisch). Daarna zijn we doorgevlogen naar Puerto Montt. Daar vlakbij (Puerto Varas) hebben we onze 4×4 met daktent opgehaald. Met dit geweldige en handige vervoersmiddel zijn we 3 weken lang door Chili en Argentinië getrokken.

Gedurende onze trip van Puerto Varas naar Punta Arenas (ruim 4000 km) hebben we meestal gebruik gemaakt van campings, maar we hebben ook een paar keer wild gekampeerd. De app iOverlander was daarbij onmisbaar. Daar staat veel informatie in van medereizigers over handige plekken (supermarkten, tankstations), reviews van horeca en campings en tips over plekken om wild te kamperen. We zijn naar Santiago terug gevlogen vanaf Punta Arenas. Na 1 nacht in een vliegveldhotel (ook niets bijzonders) vlogen we weer terug naar Amsterdam.

patagonie met kinderen

Ook naar Patagonië met kinderen?

Neem de tijd. Er is zoveel moois te zien!

Verder vonden wij het heerlijk om ons eigen vervoer te hebben, zodat je niet afhankelijk bent van het ov. Onze auto was écht fantastisch, omdat we onze slaapplek altijd bij ons hadden en dus op elk gewenst moment konden stoppen. Onze ervaringen met de verhuurder waren erg positief en zouden we dan ook zeker aanraden.

Verder zijn de te overbruggen afstanden groot. Doe dit dus alleen als je denkt dat je kind het niet erg of hopelijk zelfs leuk vindt om in de auto te zitten en zorg voor entertainment onderweg. Daarnaast is goede kleding ook écht belangrijk. Het klimaat is er nogal wisselvallig, dus zorg voor veel laagjes en goede regenkleding, maar ook voor een goede voorraad zonneband!

Meer interviews lezen? Check hier al onze interviews met reislustige ouders. Of ontdek dit gezin dat met 3 (leerplichtige) kids, in 4 maanden door Zuid-Amerika, Oceanië en Azië reisde of ga mee naar Patagonië met kinderen. Ook meedoen? Laat een berichtje achter.

5 gedachten over “Interview Patagonië met kinderen”

 1. Wij willen ook naar Patagonie met ons bijna 2 jarige dochter.
  Zij houdt niet van lange afstanden rijden. Als zij in slaapt valt dan hebben we wel een hele poos om te rijden. Wij hebben 3 weken. Welke route raad je ons aan?
  Wij gaan in december/januari. Hoe zijn jullie opgegaan met het tijdsverschil?

 2. Hallo, dank voor het leuke reisverslag, dat ik inmiddels al wel 10x heb gelezen.. 😉
  Wij hebben, om dezelfde redenen, hetzelfde idee opgevat om in februari met onze dan bijna 2 jarige naar Patagonië te gaan voor 4 weken. Vorig jaar hebben we met onze toen 3 maanden jonge baby een kampeerreis gemaakt in Namibië. Prachtige reis. De afstanden met de auto vielen ons wel tegen. Ik ben daar voor Patagonië ook een beetje bang voor. Hoe lang waren de reisdagen in de auto? En hoe was de temperatuur om te kamperen met de kampeerauto? ( erg koud?)
  Ik ben heel benieuwd…
  Groeten van Mara

  1. In de meeste delen van onze route was de reisdag zo lang als we zelf wilden, we hadden vooraf met de indicatie van Google maps een aardig beeld van hoe lang elke rijdag zou zijn, en dat kwam aardig uit. Meestal is er voldoende keus in overnachtingsmogelijkheden, dus kun je de etappes zo kort maken als wenselijk. Zeker aan de Chileense kant. In Argentinië is het ‘bruine’ deel van de kaart op Google maps ook echt bruin: kaal, zanderig, veel wind. Geen aantrekkelijke stukken om te rijden en je moet heel goed uitkienen waar je tankt en overnacht (langleve iOverlander!!) Maar om van ons punt A (Puerto Montt) naar punt B (Punta Arenas) te gaan, is vier weken wel een beetje het minimum, anders zit je letterlijk elke dag in de auto…
   De temperaturen ’s nachts waren wisselend, maar het kon goed koud zijn. Dikke donzen slaapzakken en voor de kleine een goede pyama zijn onmisbaar. De tent is goed winddicht, maar bestaat wel uit een enkele laag stof, dus geen isolatie. Wel lig je lekker op een dikke matras die vast zit in de tent.
   Ik hoop dat je hier wat aan hebt!
   groeten,
   Demian

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top