Op wereldreis met leerplichtige kinderen. Lees hoe dit gezin hun droomreis in vervulling liet gaan!
Onze droom: samen op reis
Wij zijn een reislustig gezin uit het zuiden van het land. Ons gezin bestaat uit papa Cyriel, mama Niña, zoon Jiss (7 jaar) en dochter Biba (5 jaar). Na een behoorlijk aantal reizen zonder en met de kinderen en de ervaring van een wereldreis in 2009, was er een wens/droom om deze keer met de kinderen op wereldreis te gaan. Zo gezegd zo gedaan, op 15 augustus 2018 zijn we vertrokken.
Tijdens onze reis houden we een blog bij: jissenbibagoglobal.reislogger.nl en mijn man plaatst bijna dagelijks foto’s op zijn Instagram account (cyriel_travel).
Samen de route uitstippelen
Bij het uitstippelen van onze reis hebben we eerst elk afzonderlijk een wensenlijstje gemaakt. Gelukkig bleek al snel dat we op één lijn zaten. We wilden van te voren niet te veel vastleggen en kozen alleen drie landen waar we echt zeker heen wilden.
De route is met deze landen als basis vanzelf verder tot stand gekomen. We boekten een enkele reis naar Windhoek (Namibië). Dit is het enige land waar we dingen van te voren hadden vastgelegd. Dat leek ons gezien de afstanden en de kosten van autohuur wel zo handig. We boekten dus vooraf een jeep en campsites.
Onderweg hebben we uitgevogeld hoe we naar Zuid-Afrika zouden gaan. We vonden een goedkope vlucht naar Kaapstad die we geboekt hebben en later gingen we naar Johannesburg omdat we hier met vrienden hadden afgesproken.
Vanuit hier hebben we ticket naar Perth geboekt om de vliegtijd niet al te lang te maken. En daarna weer door naar Cairns geboekt, op de dag dat dit het voordeligste was. Dit is het voordeel als je veel tijd hebt en geen uitgestippeld plan maakt. Vervolgens boekten we een kleine camper om een stuk van de oostkust te verkennen.
Onderweg besloten we hoe ver we wilden doorrijden en boekten we een vlucht naar Bali. Dit was een van de bestemmingen waar we zeker heen wilden omdat familie ons hier kwam opzoeken.
Om vanuit Azië weer in Europa te kome, gaan veel vluchten via Dubai. Het bleek voor ons handig en voordelig te zijn om daar dan wat langer te blijven. De laatste zes weken van onze wereldreis brengen we door in Zuid-Spanje. Dit is een bewuste keuze, omdat we hopen hier in een zonnige omgeving langzaam weer in het ritme te kunnen komen.
Dure en goedkopere bestemmingen afwisselen
Zowel Namibië als Australië zijn dure bestemmingen. Dit wisten we vooraf en daarom combineerden we dit door langere tijd in Azië te blijven.
Uiteindelijk heeft Australië toch nog flinker in ons budget gesneden dan verwacht. Zonder dat we al te veel tours of iets dergelijks gedaan hebben. De camper was ook een goedkope variant, maar het leven daar is gewoon prijzig.
In Namibië huurden we een 4×4 met 2 daktenten erop. Ook niet goedkoop maar iets wat we al enige tijd van tevoren geregeld en betaald hebben. Daardoor wisten we waar we aan toe waren, de kosten ter plekke vielen ons nog mee maar dit komt ook doordat we kozen voor niet te dure campsites en veel zelf gekookt hebben.
Maar goed, hoe je het ook bekijkt, een wereldreis met kinderen kost gewoon veel geld. Wij hebben, mede om die reden, ons huis verkocht. We hebben dit met flinke winst kunnen verkopen doordat het de juiste tijd was op de woningmarkt. Daarnaast kwam er hierdoor geld vrij uit de levensverzekering.
Niña heeft een eigen fysiotherapie praktijk, die gedurende die tien maanden wordt voortgezet, en Cyriel heeft van zijn werkgever tien maanden onbetaald verlof gekregen.
We wisten dus welk budget we beschikbaar hadden voor deze reis en hebben op basis daarvan bepaald hoe lang we overal heen zouden gaan. Uiteindelijk bleek dat we de kosten wat te laag hadden ingeschat. Dit komt onder andere doordat onze kinderen inmiddels hetzelfde eten als een volwassene. De kosten om uit eten te gaan zijn daardoor hoger dan verwacht. Ook overnachtingen kostten uiteindelijk meer dan van tevoren gepland.
We waren van plan om tien maanden op reis te gaan maar hebben onderweg besloten dit terug te brengen naar acht maanden. Ook hebben we Japan, wat wel op de wenslijst stond, overgeslagen.
Uitschrijven van een ouder en de kids
Onze kinderen zijn inmiddels 5 en 7 jaar oud (Biba was 4 bij vertrek). En ze zijn dus beide leerplichtig. We hebben ons hier van tevoren goed in verdiept en de juiste personen benaderd. We zijn tot de beslissing gekomen om mijn man en de kinderen zich uit te laten schrijven.
Nina werd niet uitgeschreven omdat dit niet nodig bleek te zijn en omdat ze een eigen zaak heeft; dat brengt bij uitschrijving weer een hoop gedoe met zich mee.
Op het moment dat je je dan uitschrijft moet je wel 8 maanden wegblijven; hierna kan de leerplicht geen sancties opleggen. Kom je eerder terug naar Nederland en schrijf je je weer in bij de gemeente, dan kan het zijn dat je voor de rechter moet verschijnen of problemen krijgt met de leerplicht. Onze situatie hebben we heel open en eerlijk gecommuniceerd met de leerplichtambtenaar, zodat zij ook wist van onze intenties vooraf. Zij weten ook dat we precies 8 maanden weg zullen zijn, wat dus ook prima is.
Overigens wordt deze gang van zaken niet toegejuicht maar juridisch kunnen ze niets maken.
Let op! Dit zijn de persoonlijk ervaringen van dit gezin. Er zijn ons ook gevallen bekend waarbij ouders langer dan acht maanden weg gingen en wel aangeklaagd werden. Andersom kennen we ook genoeg ouders die zich voor een kortere periode uitschreven en geen issues hebben gehad.
Zoveel positieve verassingen
We hadden vooraf al gehoord dat Namibië geweldig zou zijn. Nou, dat kunnen wij beamen. Wat heeft dat land indruk op ons gemaakt. Met name ook de manier van reizen, met de twee tenten op het dak van onze jeep. Ook de kinderen praten hier nog steeds het meeste over Namibië.
Maar ook Vietnam heeft ons verrast, net als de prachtige eilanden in Thailand, het heerlijke Australië. En in Zuid-Afrika hebben we (weer) ons hart verloren….
Dagjes strand en speeltijd
Eerlijk is eerlijk, de kinderen zijn echt niet altijd blij met het lang onderweg zijn, het vele vliegen of lang in bus of auto te moeten zitten. Ze mogen dan extra lang op de tablets spelen, wat extra snoepen of we doen spelletjes onderweg. Ze zijn al de nodige reizen met ons mee geweest en gelukkig zijn ze heel makkelijk.
We hadden wel gepland onderweg een keer een pretpark aan te doen, maar dat is er niet van gekomen. De kinderen vragen er ook niet naar. Ze amuseren zich met het speelgoed wat ze mee hebben, op het strand, met andere kinderen, in de hotelkamer enzovoorts.
In Dubai gingen we wel een dag naar Kidzania, een dorp wat helemaal ingericht is voor kinderen en waar ze allerlei rollen kunnen spelen (dokter, brandweer, winkel enz.). Dit vonden ze natuurlijk geweldig.
We lassen ook regelmatig een dag strand of zwembad in zodat ze lekker kunnen spelen. Dagen gewoon doen en “ thuis” blijven, is iets waar onze kinderen wel behoefte aan hebben. Op Koh Samui heeft Jiss een aantal keren de voetbaltrainingen mee gedaan bij de lokale voetbalclub en Biba heeft dansles mee kunnen doen. Op deze manier hebben zij toch hun vertrouwde en fijne dingen om te doen.
Favoriete accommodaties
De beste herinneringen hebben we aan de jeep in Namibië. En onze juicy campervan in Australië en alle prachtige campsites waar we stonden.
In Zuid-Afrika verbleven we in een aantal hele fijne accommodaties:
- Airbnb Normandie On Sea, leuk en gezellig huisje en in het juiste seizoen vanuit de woonkamer zicht op de walvissen.
- Oakhurst Farm cottages in Wilderness. Huisjes met prachtig uitzicht op binnenland, bij een actief boerenbedrijf, lokale producten, waar je een super leuke mountainbike tocht kunt doen, paardrijden, ontbijtmand kunt bestellen, hot tub op bestelling en nog allerlei activiteiten.
- The Bungalow in Plettenbergbaai: LOCATIE!!! En super leuke hippe kamers, met de heerlijkste sushi en dolfijnen spotten vanaf het terras.
- The Riverdeck lodge and backpackers. Soort camping maar je slaapt toch in klein house huisje, pal aan het water waar kinderen kunnen spelen, zwemmen en je kanotochten kunt maken. Kleine speeltuin erbij en kinderactiviteiten. Heerlijke sfeer.
Tip: Huur een scooter
Wat wij zelf echt heel fijn en leuk vonden, is het huren van scooters. Dit deden wij o.a. op Bali en in Thailand. De kinderen vonden het dan helemaal geen probleem om lang onderweg te zijn, terwijl dit in een auto vaker wel het geval is. De vrijheid als we hierop reden voelden zij ook en dit vonden zij heerlijk. Gebruik je gezond verstand: allemaal een helm, rustig rijden, dan is dit een perfect en leuk vervoermiddel.
Laatste advies
Voor iedereen die overweegt met de kinderen te gaan reizen, of de boel in Nederland achter te laten en voor langere tijd weg te gaan, hebben wij maar 1 advies: DOEN. Onze kinderen zijn er makkelijker door geworden, socialer, maar kijken ook op een andere manier naar de wereld. En dat is in onze ogen het beste wat je je kinderen kunt meegeven. Daarnaast is de quality time samen onbetaalbaar….