Onze herinneringen aan Oman zijn speciaal. Het was na een dagje Londen en twee dagen Dubai de eerste echte bestemming van onze wereldreis. We genoten met volle teugen, reden door de prachtige ruige en afwisselende natuur, vaak met wat vriendelijke lokale lifters op de achterbank. Schildpadjes die uit het ei kropen en lange verlaten stranden. Het lijkt me ook een originele bestemming met kinderen en ik liet de kans dan ook niet voorbij gaan om Sofie, die Oman met haar gezin bezocht, te vragen naar haar ervaringen. Meer lezen over Oman met kinderen, check het reisblog van Sofie.
Het gezin
Toen we enkele jaren geleden 10 jaar getrouwd waren, hadden we beslist om een soort van late huwelijksreis te doen, met kinderen. Na onze reis naar Bali heeft de reiskoorts ons niet meer losgelaten. Nu wisselen we Europa af met eerdere exotische bestemmingen. Ook onze jongens, nu 9 en 11, genieten er telkens weer van.
Oman met kids als zon zekere bestemming tijdens de paasvakantie
De keuze voor Dubai en Oman is er gekomen na lang nadenken. We wilden sowieso naar een zonzekere bestemming tijdens de (Belgische) paasvakantie, niet te ver vliegen want we hebben maar 14 dagen en graag toch ook iets om te zien. Door de situatie in Egypte leek het ons niet goed om daar naar toe te gaan, en enkel in een resort naast het zwembad liggen is leuk voor een dag, maar niet te lang. Jordanië was ook een optie, maar ook hier stelden we ons de vraag of we ons 100% gerust zouden voelen. Uiteindelijk zijn we dan uitgekomen bij Dubai/Abu Dhabi omdat we daar al twee keer een tussenstop hadden gehad, maar nog nooit verder dan het vliegveld waren geweest.
Achteraf zijn we heel blij met onze keuze voor Oman met kids. Het weer was super, juist niet te warm en natuurlijk geen druppel regen gezien gedurende twee weken, zalig als je juist uit de winterperiode in Europa komt.
Toen de tickets eenmaal geboekt waren, begon de zoektocht naar leuke accommodaties. Dat vonden we een serieus struikelblok. In Azië waren we gewoon om heel goedkope logies te vinden die toch goed gelegen waren en charme uitstraalden. Dat is veel moeilijker in het Midden-Oosten. Dubai viel nog mee, er is een groot aanbod aan grote hotels. Als je een beetje uitkijkt kan je daar bij de gewone ketens (Novotel, Ibis, …) wel betaalbaar logeren. Maar charmelogies zijn daar niet te vinden. In Oman is het toerisme nog niet helemaal niet zo ontwikkeld, en het aanbod aan kwaliteitsvolle logies is daar beperkt. Voor een charmeverblijf is het ook ver zoeken daar. Uiteindelijk bleek het ook goedkoper om de logies te reserveren via een reisbureau (wat we eigenlijk nooit meer deden sinds we alles zelf via internet boeken) dat gespecialiseerd is in het land. Toen we ons eenmaal daarbij neergelegd hadden was het een fantastisch land om in rond te reizen!
Naar de geitenmarkt in Nizwa
Onze hoogtepunten waren zonder twijfel de geitenmarkt op vrijdag in Nizwa en ons woestijnverblijf in Wahiba Sands. Hoewel we eigenlijk zoveel andere leuke dingen gedaan hebben, een offroadtrip voor de echte avonturiers, gaan zwemmen in een zinkgat, … . Van heinde en ver komt op vrijdag iedereen naar het stadje Nizwa om vee te verkopen. Dat gebeurt nog op de traditionele manier: de kopers staan in een cirkel en de verkopers lopen er met hun dieren omheen en proberen hen aan te prijzen. Eerst beginnen ze met de kleinere dieren zoals geiten, maar later komen ook de koeien en stieren langs. Animositeit gegarandeerd! Zeker op tijd komen ook, om 10u is er niet veel meer te zien.
Ons verblijf in Wahiba Sands was zeker ook een hoogtepunt. Met de auto zijn we op eigen houtje de woestijn in gereden. De reisgidsen hadden ons wat bang gemaakt om dat alleen te doen, maar we wilden het toch proberen. Uiteindelijk bleek het allemaal wel mee te vallen, gewoon tussen de duinen rechtdoor en raar maar waar er stonden bordjes in het midden van de woestijn! Voor je het zand inrijdt, moet je wel even wat lucht uit je banden laten, daarna is het gewoon rijden door een fantastisch mooi landschap! Ik dacht altijd, tja woestijn, dat is gewoon veel zand bij elkaar, maar als je er echt in staat is het echt overweldigend. We zijn definitief verkocht. We verbleven in een fantastische lodge –1000 nights camp-, waar toch alle luxe aanwezig was, zelfs een zwembad, ongeveer 40km van de bewoonde wereld. Ga je liever nog meer op avontuur, er zijn lodges waar je echt in een tent met minimum comfort verblijft.
Het meest magische moment van onze reis was de zonsondergang op de zandduinen, een moment om nooit te vergeten.
Oman is kindvriendelijk maar je mist wel typisch westerse attracties
Oman is kindvriendelijk te noemen in die zin dat de bevolking echt wel aandacht heeft voor de kinderen. Ze zijn overal welkom. Ben je op zoek naar typische Westerse attracties voor kinderen zoals een speeltuin, een waterpark dan is dat moeilijker te vinden. In het binnenland is er ook niet bij elk hotel een zwembad. Maar geen probleem, tegen een kleine betaling ben je meestal welkom in de grotere hotels. In Nizwa zijn we met onze jongens in een stukje gerestaureerd irrigatiesysteem gaan zwemmen waar ook de kinderen van de plaatselijke bevolking zwemmen. Gratis en minstens even leuk!
Het aanbod aan eetgelegenheden is niet zo uitgebreid, maar je vindt altijd wel iets waar je voor een goedkope prijs kan eten zeker als je gaat waar de eigen bevolking gaat. Vaak is dat Indisch of Pakistaans getint want de meerderheid van de werkkrachten zijn van daar afkomstig. Charmelogies zijn er misschien niet te vinden, maar je kinderen lusten ongetwijfeld wel Pizzahut of McDonalds. De Omani met geld kan je daar ontmoeten.
Oman is hartstikke veilig
Voor vertrek werd ons dikwijls gevraagd of dat wel veilig was Oman? Van Dubai en Abu Dhabi hadden ze al wel gehoord, maar Oman waar ligt dat? We hebben ons in elk geval op geen enkel moment onveilig gevoeld, ondanks de aanwezigheid van Saudi-Arabië en Yemen als buurlanden. Oman is vrij groot, en de interessante plaatsen om te bezoeken liggen meteen ook ver van de grenzen.
Er wordt van je verwacht dat je fatsoenlijk gekleed gaat, maar dat is natuurlijk een rekbaar begrip. We waren vaak toch de enige of bij de enige westerse toeristen die er rondliepen, en toch voelde dat niet slecht. In het binnenland van Marokko voelde ik me enkele jaren geleden verplicht om bij temperaturen van 30° toch een lange broek aan te doen. Dat was hier helemaal niet het geval. Zolang het maar niet te kort was, is een kleedje of rokje echt geen probleem. Niemand die daar raar van opkeek. Bij het bezoek aan een moskee is het wel normaal natuurlijk om de kledingvoorschriften te volgen: dus ook een lange broek voor mannen en armen bedekt.
Omdat de Omani en Emirati zelf op een berg oliegeld wonen, word je hier niet beschouwd als de toerist met veel geld. Ze zijn echt wel fier om hun land te tonen en uitleg te geven. Bij het bezoek aan een minder bekende moskee in Muscat (Al Ameen) kregen we meteen een uitgebreide rondleiding en toonden ze ook de bibliotheek waar vrouwen aan het studeren waren. Bovendien kregen we zelfs verontschuldigen erbij voor de aanslagen van twee weken daarvoor in Brussel. Dat is nu eenmaal geen echte islam.
Tot slot: het budget?
Qua budget was dit niet onze goedkoopste reis. De vliegtuigtickets waren gelukkig niet te duur, we zijn op Abu Dhabi gevlogen en van daaruit naar Dubai gegaan. Daar zijn we een paar dagen later met de huurauto vertrokken. De prijzen van de huurauto en de logies zijn eerder aan de westerse kant als je Azië gewoon bent.
Alle foto’s zijn eigendom van het gezin
Ook naar het Midden-Oosten op vakantie? Zo regel je het!
Mijn Handboek Verre Reizen met Kinderen geeft heel veel praktische tips en inspiratie voor je reis. Wil je de reis zelf organiseren? Ik gebruik altijd Skyscanner om vluchten te vergelijken. Een auto huren doen we graag via Sunny Cars, want dat scheelt gedoe met verzekeren ter plekke. Terwijl we voor accommodatie vaak kijken op booking.com
Geen zin of tijd om het zelf te regelen? Bij Local Hero Travel kunnen ze je helpen. Je boekt via deze Nederlandse reisorganisatie rechtstreeks bij een lokale reisspecialist die ook weet wat gezinnen belangrijk vinden. Terwijl je bij ANWB, Djoser, Sawadee en Koning Aap terecht kunt voor reizen samen met andere gezinnen.
Leuk om te lezen. Wij willen dit jaar ook. Rondje muscat, langs kust naar sur en de woestijn in. Heb je nig tips voor accomodaties? Luxe hoeft Iet. We reizen met drie kids
Leuk om te lezen! Hier is Oman al een paar keer de revue gepasseerd, maar toch steeds afgehaakt. Ook omdat ik het lastig vond een betaalbare reis te vinden (ik boek ook altijd losse tickets en zoek zelf accommodatie), misschien toch eens kijken naar een reis via een reisbureau dus. Geweldige foto van die Belgische blonde jochies die tussen de lokale kids aan het zwemmen zijn trouwens. 🙂