Home / Inspiratie / 10 vervoersmiddelen in Zuid-Oost Azië

10 vervoersmiddelen in Zuid-Oost Azië

Ga je reizen door Zuid-Oost Azië, dan heb je een enorme keuze aan vervoersmiddelen. Van de bekende kleurrijk versierde tuk-tuk tot oude treinen. Welke mogelijkheden van transport zijn er allemaal in bijvoorbeeld Thailand, Laos, Myanmar en Indonesië? En wat is nou een handige en goedkope manier van reizen in Zuid-Oost Azie. In dit blog tien vervoersmiddelen die je vast tegen gaat komen tijdens een vakantie in Zuid-Oost Azië.

De Tuk Tuk

Tuk Tuk

Eén van de bekendste vervoersmiddelen in Azië is de Tuk Tuk. Je komt ze van India tot aan de Filipijnen bijna overal tegen. Er zijn verschillende versies, onder andere met de motor voorop of de motor aan de zijkant. Meestal is er een zitje voor twee personen maar in Cambodja en de Filipijnen kwamen we zelf achtpersoons versies tegen.

Jammer genoeg zijn Tuk Tuk chauffeurs ook berucht voor het afzetten van toeristen. Altijd vooraf een prijs afspreken en als je goedkoop wilt reizen zijn er betere vervoersopties.

In sommige landen zoals Thailand en Sri Lanka is het tegenwoordig ook mogelijk om als toerist een Tuk Tuk te huren voor een dag. Vooral voor de lol want met maximaal 40km per uur ga je niet echt snel.

Bamboeboot

boot

Deze boten met één of twee bamboepalen aan de zijkant zijn niet alleen heel fotogeniek, ze zorgen ook voor een relatief prettige boottocht over de zee. We kwamen deze boten vooral tegen op Bali en op de Filipijnen.

Soms wordt een bamboe boet ingezet als ferry. Meestal worden ze gebruikt voor duikers of wanneer je een snorkeltripje gaat maken.

Sneeuwwitje bus

de bus

Eén van de vervoersmiddelen waar je tijdens een reis door Zuid-Oost Azië zeker mee te maken krijgt, is de bus. Deze zijn er in alle soorten, van bijna uit elkaar vallende dieselwalmende monsters tot superdeluxe exemplaren waar je stoel bijna helemaal vlak kan om te slapen.

Over het algemeen kan je een busticket kopen op het busstation. Voor de luxe nachtbussen is het wel handig om van te voren te reserveren en een kaartje te kopen.

De fiets

De fiets

Het huren van een fiets (of scooter) is een prima manier om een dagtochtje te maken. In Bangkok zijn georganiseerde fietstochten erg populair maar je kunt vaak ook zelf ergens een fiets huren om erop uit te trekken. Wij deden dit vooral in Laos.

Wil je een ook een georganiseerde fietstocht maken door Bangkok. Bekijk hier dan verschillende organisaties die fietstours aanbieden. Het voordeel is dat je hier 24 uur van te voren nog kunt annuleren mocht je jetlag toch tegen vallen bijvoorbeeld.

De Jeepney

Jeepney

De Jeepney is een typisch Filipijns voertuig. Het is een soort omgebouwde jeep die altijd uitbundig versierd is. Vooral handig voor kortere afstanden en binnen steden. De jeepney is ook voor reizigers een een betaalbare manier van Filippijns openbaar vervoer. De routes zijn meestal op de zijkant of vooruit geschilderd. De jeepney stopt ook langs de kant van de weg om passagiers op te pikken en af te zetten.

De skytrain

Skytrain

Snel, efficiënt en met airco. De skytrain is niet heel goedkoop maar wel de ideale manier om grote drukke steden zoals Bangkok, Manila en Kuala Lumpur te doorkruisen. Bekijk van te voren of je het beste losse tickets kunt kopen of een meerdaags ticket voor de skytrain. Reizen tijdens spitsuur is vaak wel even proppen terwijl je de rest van de dag prima met je bagage kunt reizen.

Rivierboten over de Mekong

Rivierboot

Eén van de vervoersmiddelen in Azie die je zeker niet mag missen is een rivierboot. Vaak kom je door mooie natuur en op plekken waar je anders lastig kunt komen. In Laos kan je zelfs een tweedaagse tocht maken met de boot, vanaf de grens met Thailand naar Luang Prabang. Niet super comfortabel maar wel heel gezellig samen met andere reizigers.

De trein

trein Thailand

Het treinnetwerk is in Zuid-Oost Azië erg wisselend van kwaliteit. In landen zoals Maleisië, Vietnam en Thailand is het echt een goed alternatief voor de bus. Het is soms wat langzamer maar ook goedkoper. Maleisië is een van de weinig landen die nog actief bezig zijn hun treinnetwerk uit te breiden en daar zijn moderne treinen wel sneller dan de bus.

Voor lange afstanden zijn er slaaptreinen beschikbaar. Voor de 2e en 3e klas kan je bijna altijd ter plekke wel kaartjes halen. Voor nachttreinen is het slim om van te voren tickets te kopen. Tegenwoordig hebben kan je dit gewoon online doen.

Chao Praya Express

Chao Praya Express

In Bangkok Thailand is de Chao Praya Express boot één van prettigste vervoermiddelen om te gebruiken. Je hebt geen last van files en komt onder het genot van een prettig windje en een mooi uitzicht snel op de plek van bestemming. Toeristische bestemmingen zoals het Grand Palace, Wat Arun en Dusit Zoo liggen op loopafstand van de stopplaatsen.

Let op er is een toeristische Chao Praya boot en er zijn reguliere boten. Die laatste zijn uiteraard veel goedkoper. Je kunt het type boot herkennen aan de kleur van de vlag die achterop de boot wappert.

Songthaew

Songthaew

De Songthaew is een vervoersmiddel dat je vooral in Laos veel tegenkomt. Het is een pickup-truck met achterin bankjes en een overkapping. Ze zitten nooit vol en je zult er meer tijd in doorbrengen dan je lief is. Hoewel, met de wind door je haren, de geuren van Laos en het opstuivende zand maakt het reizen in deze basic voertuigen een ware belevenis.

Overig

Er zijn nog meer vervoersmiddelen in Zuid-Oost Azië waar je tijdens het reizen mee te maken kunt krijgen. Natuurlijk de brommer en de scooter, zeker in Vietnam waar het wel eens lijkt of er meer scooters zijn dan mensen. Fietsriksja’s sterven uit maar af en toe kom je ze nog tegen. Wat dacht je van een taxi waarin je karaoke kunt zingen? Ook die kwamen we al tegen. Er wordt ook van alles bedacht zoals de bamboetrein in Cambodja. Dat is eigenlijk een plank op twee wieltjes die over een oude spoorbaan gaat.

Dit blog verscheen in 2015 en is in 2019 geüpdatet

5 gedachten over “10 vervoersmiddelen in Zuid-Oost Azië”

  1. Ik nam toen ik in Bangkok woonde dagelijks de motortaxi en het pontje over de Chao Praya. En de bus, de Chao Praya Express en de tuktuk ook vaak. Soms een gewone taxi. Verder naar andere bestemmingen in Thailand heel veel bussen en treinen. En songtheaws ook ja.

  2. Super 🙂 Vergeet niet de heli tussen Hongkong en Macau 🙂 of de supersnelle boot ertussen. Heen de ene, terug de andere. Onvergetelijke ervaring!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top