10 vervoersmiddelen in Zuid-Oost Azië

5

Ga je reizen door Zuid-Oost Azië, dan heb je een enorme keuze aan vervoersmiddelen. Van de bekende kleurrijk versierde tuk-tuk tot oude treinen.

In onze top-1o rubriek elke maand 10 reisfoto’s binnen een bepaald thema. 

De Tuk Tuk

Tuk Tuk

Eén van de bekendste vervoersmiddelen in Azië. Je komt ze van India tot aan de Filipijnen bijna overal tegen. Er zijn verschillende versies, onder andere met de motor voorop of de motor aan de zijkant. Meestal is er een zitje voor twee personen maar in Cambodja en de Filipijnen kwamen we zelf achtpersoons versies tegen. Jammer genoeg zijn Tuk Tuk chauffeurs ook berucht voor het afzetten van toeristen. Altijd vooraf een prijs afspreken en als je goedkoop wilt reizen zijn er betere vervoersopties.

Bamboeboot

boot

Deze boten met één of twee bamboepalen aan de zijkant zijn niet alleen heel fotogeniek, ze zorgen ook voor een relatief prettige boottocht over de zee. We kwamen deze boten vooral tegen op Bali en de Filipijnen.

Sneeuwwitje bus

de bus

Eén van de vervoersmiddelen waar je tijdens een reis door Zuid-Oost Azië zeker mee te maken krijgt, is de bus. Deze zijn er in alle soorten, van bijna uit elkaar vallende dieselwalmende monsters tot superdeluxe exemplaren waar je stoel bijna helemaal vlak kan om te slapen.

De fiets

De fiets

Het huren van een fiets (of scooter) is een prima manier om een dagtochtje te maken. In Bangkok zijn georganiseerde fietstochten erg populair maar je kunt vaak ook zelf ergens een fiets huren om erop uit te trekken. Wij deden dit vooral in Laos.

De Jeepney

Jeepney

De Jeepney is een typisch Filipijns voertuig. Het is een soot omgebouwde jeep die altijd uitbundig versierd is. Vooral handig voor kortere afstanden en binnen steden.

De skytrain

Skytrain

Snel, efficiënt en met airco. De skytrain is niet heel goedkoop maar wel de ideale manier om grote drukke steden zoals Bangkok, Manila en Kuala Lumpur te doorkruisen.

Rivierboten over de Mekong

Rivierboot

Eén van de vervoersmiddelen in Azie die je zeker niet mag missen is een rivierboot. Vaak kom je door mooie natuur en op plekken waar je anders lastig kunt komen. In Laos kan je zelfs een tweedaagse tocht maken met de boot, vanaf de grens met Thailand naar Luang Prabang.

De trein

trein Thailand

Het treinnetwerk is in Zuid-Oost Azië erg wisselend van kwaliteit. In landen zoals Maleisië, Vietnam en Thailand is het echt een goed alternatief voor de bus. Het is wat langzamer maar ook goedkoper. Voor lange afstanden zijn er slaaptreinen beschikbaar.

Chao Praya Express

Chao Praya Express

In Bangkok Thailand is de Chao Praya Express boot één van prettigste vervoermiddelen om te gebruiken. Je hebt geen last van files en komt onder het genot van een prettig windje en een mooi uitzicht snel op de plek van bestemming. Toeristische bestemmingen zoals het Grand Palace, Wat Arun en Dusit Zoo liggen op loopafstand van de stopplaatsen.

Songthaew

Songthaew

De Songthaew is een vervoersmiddel dat je vooral in Laos veel tegenkomt. Het is een pickup-truck met achterin bankjes en een overkapping. Ze zitten nooit vol en je zult er meer tijd in doorbrengen dan je lief is. Hoewel, met de wind door je haren, de geuren van Laos en het opstuivende zand maakt het reizen in deze basic voertuigen een ware belevenis.

Overig

Er zijn nog meer vervoersmiddelen in Zuid-Oost Azië waar je tijdens het reizen mee te maken kunt krijgen. Natuurlijk de brommer en de scooter, zeker in Vietnam waar het wel eens lijkt of er meer scooters zijn dan mensen. Fietsriksja’s sterven uit maar af en toe kom je ze nog tegen. Wat dacht je van een taxi waarin je karaoke kunt zingen? Ook die kwamen we al tegen. Er wordt ook van alles bedacht zoals de bamboetrein in Cambodja. Dat is eigenlijk een plank op twee wieltjes die over een oude spoorbaan gaat.

Na 10 jaar reisbloggen en meer dan 65 bezochte landen delen we graag onze bijzondere plekjes, mooie foto’s en tips met jullie. Soms uit de oude doos, soms recente foto’s. Allemaal binnen een bepaald thema. Check ook onze andere top 10 lijstjes.

Share.

About Author

Tikva is fulltime blogger en oprichter van Gezin op Reis. Ze heeft meer dan 70 landen bezocht waarvan meer dan dertig met haar dochter (2013). Haar favoriete continenten zijn Europa, Latijns-Amerika en Azië.

5 reacties

  1. Ik nam toen ik in Bangkok woonde dagelijks de motortaxi en het pontje over de Chao Praya. En de bus, de Chao Praya Express en de tuktuk ook vaak. Soms een gewone taxi. Verder naar andere bestemmingen in Thailand heel veel bussen en treinen. En songtheaws ook ja.

  2. Super 🙂 Vergeet niet de heli tussen Hongkong en Macau 🙂 of de supersnelle boot ertussen. Heen de ene, terug de andere. Onvergetelijke ervaring!

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.