Home / Inspiratie / Interview: voor de derde keer lang op reis met kinderen

Interview: voor de derde keer lang op reis met kinderen

Interview: voor de derde keer lang op reis met kinderen! Wij vinden het altijd erg leuk om reisverhalen te horen en lezen van andere reizende families. Maar wie zitten er nou achter het verhaal? En zouden wij zelf ook zo’n reis kunnen maken?

Deze keer iets anders dan normaal want het gaat niet over een gemaakte reis maar over een toekomstige reis. Genoeg ouders dromen ervan om langere tijd te reizen met kinderen. Deze familie vertrekt binnenkort zelfs voor de derde keer. In 2008 gingen ze al 6 maanden op pad, in 2011 zelfs een jaar naar Azië en dat met een uitbreidende kinderschare. Wow! Wij vragen ons regelmatig af wat er allemaal komt kijken bij de voorbereiding van een lange reis met kinderen en wie beter dan deze experts om het aan te vragen.

Dit interview met de familie Kooij is afgenomen lang voordat ze bekend werden door het TV programma helemaal het einde. Toen het gezin voor de 3e keer een lange reis ging maken met hun gezin. Over hoe het ze daarna is verlopen lees je in hun nieuwe boek. De familie schreef ook een boek over de vorige Azië-reis, zie hier en een boek over zichzelf als “The Travelling Yoga Family

lang op reis met kinderen

Wie zijn jullie?

Linda van Kooij, 42 jaar, trotse moeder van drie kinderen: Inez van 4 jaar, Jana van 8 jaar en Dean van 11 jaar. Ze werkt in de zorg. Reizen heeft altijd in haar bloed gezeten en zij is de motivator om dit avontuur te beginnen. Beter gezegd: toen wij trouwden heb ik een huwelijksbelofte af moeten leggen, dat ik  ooit met haar een lange reis zou maken.

Jeroen Schaapveld-van Kooij, 40 jaar, trotse vader en inmiddels ruim 8 jaar getrouwd met Linda. Ik heb een achtergrond in de Arbowereld als organisatieadviseur/trainer. In 2008 ben ik tijdens onze eerste reis in aanraking gekomen met Asthanga Yoga waarin ik me verder in heb verdiept. Nu werkzaam als parttime adviseur gezondheidsmanagement die daarnaast 4 dagen in de week yogales geeft.

lang op reis met kinderen

Waarom hebben jullie besloten weer lang op reis met kinderen te gaan?

In 2008 hadden we de mogelijkheid om op sabbatical te gaan met een veilige terugkeergarantie. We  hebben mogen ervaren hoe intens gelukkig je kunt zijn met praktisch niets. Leef gewoon een simpel leven. Zien waar je gaat slapen, tevreden zijn met wat er is, leren loslaten en vooral aanwezig zijn in nu.

Terug in Nederland was de werkelijkheid echter weerbarstiger. Midden in een economische crisis, veel veranderingen in mijn werk en een enorm gevoel van heimwee naar wat was…   Ik heb uiteindelijk mijn baan opgezegd maar miste mijn salaris, mijn lease-auto en realiseerde mij dat ik het loslaten en vertrouwen in het leven nog niet in zijn volledigheid had opgepakt.

Toen mijn contract in 2011 na een jaar niet werd verlengd en de baan van Linda ook ophield, kwam de gedachte op: “waarom niet nog een keer?” We hadden wel een andere droom, meer yoga, meer aanwezig zijn in het nu, leren van ademhalingsoefeningen en vooral ook leren vertrouwen dat de wind je wel ergens naar toe brengt.

We hebben heel veel voorpret gehad aan het organiseren van de reis en er is niets van terecht gekomen. Dat is wellicht wel de mooiste ervaring geweest. Er zijn ons inziens een aantal waarheden die echt bijdragen aan een gelukkig leven. We zijn inmiddels een tweede boek aan het schrijven,  maar kort samengevat zijn het deze”

 • Veel tijd samen doorbrengen.
 • Leren loslaten en vertrouwen
 • Formuleren van een gemeenschappelijke droom
 • De kracht van aanwezig zijn in de natuur
 • De kracht van stilte en ademhaling
 • Gezond leven

De (persoonlijke) reis die we nu gaan maken staat in het teken van deze waarheden. We realiseren ons dat je toch nooit alles kunt zien wat je wilt zien.  Geniet van elkaar, geniet van het samen zijn, geniet van het echte contact samen en geniet van alle dingen die dan op je pad komen. Dit is waarom wij nu voor de derde keer op reis gaan.

lang op reis met kinderen

Wat heb je geleerd van je twee voorgaande verre reizen en pak je nu in anders aan?

Er zijn volgens ons een aantal zaken die volgens ons opgaan voor reizen met kinderen.

 1. Als je heel erg nastreeft om als ouder je “eigen ding” te kunnen doen en meer tijd samen te hebben, ga dan niet. De praktijk is dat je eigenlijk altijd op een kamer slaapt, weinig persoonlijke ruimte hebt en je vooral niet je eigen planning moet willen nastreven. Dit leidt tot veel frustraties.
 2. Reizen is echt vermoeiend. Hou daar in je planning rekening mee. Jonge kinderen hebben ook behoefte om gewoon in een kamer te spelen, naar speeltuinen te gaan en vooral op een voor hun veilige plek te slapen.
  (tip: neem voor zeer jonge kinderen een eigen bedje mee, met knuffels zodat deze plek voor hun herkenbaar is).
 3. Alles is mogelijk met kinderen. Kinderen kunnen veel meer dan je denkt. Zorg dat je zelf in goede fysieke conditie bent, zodat je jonge kinderen kunt dragen, maar Jana liep toen ze 4 jaar was 15 kilometer.
 4. Reizen met kinderen is veel leuker omdat je veel eenvoudiger in contact komt met de lokale bevolking. Kinderen hebben iets ontwapenends, iets puurs.
 5. Als je iets wil leren over mindfulness kijk dan naar je eigen kinderen en reageer hierop. Zo’n pure energie kom je nergens tegen, boos is boos, moe is moe, blij is blij.
 6. Maak een planning, maar ben bereid die ook weer direct los te laten. Er kunnen zich onvoorziene omstandigheden voordoen waar je gewoon rekening mee moet houden. Jana heeft veel last van heimwee gehad, ziek geweest en had last van te veel nieuwe indrukken. Pas daar je planning op aan.
 7. Realiseer je dat je nooit alles gezien krijgt en wij adviseren je de plek te doorleven. Twee weken Sapa Vietnam was zo’n unieke ervaring.
 8. Het niet meegaan met georganiseerde tours kost meer tijd maar is wel echt vaak mooier en goedkoper.
 9. Zorg dat je tijdens het reizen taken verdeelt. Zo was het mijn taak dat ik altijd zelf op zoek ging naar een slaapplek terwijl Linda ergens rustig met de kinderen wat ging drinken. Linda pakte weer altijd de tas terwijl ik de kids vermaakte.
lang op reis met kinderen

De meeste mensen sparen jaren om 1 keer lang op reis te gaan, jullie gaan nu voor de derde keer met kinderen. Hoe maken jullie dit mogelijk?

Wij hebben ervaren dat als je echt een gezamenlijke droom hebt er dan ruimte is om je dagelijkse leven anders in te richten.  Wij hebben samen besloten om ons geld uit te geven aan ervaringen en minder  aan spullen. Je zult ons gezin niet zien zitten op een terras maar wel picknickend in de natuur.  We gaan niet veel uit eten en kopen, ook omdat we niet meer mee willen doen aan de consumptiemaatschappij , bijna niets meer nieuw.  Als de kinderen iets willen hebben gaan ze nu zelf eerst op Marktplaats kijken. Daar zijn wij trots op. Kleding kopen we mooi maar tweedehands. We irriteren ons ook nooit als ze met de goede schoenen gaan boomklimmen en buiten ravotten.

Daarnaast hebben we een spaardoel gesteld. Daar houden we ons strak aan en we zijn gestopt met het overal pinnen. We hebben een weekbudget en daar moeten we het mee doen. Tot slot hebben we exact inzicht in onze inkomsten en uitgaven (in Excel) en hebben we iedere verzekering, abonnement etc. nagelopen of dit niet anders of goedkoper kon. Zo kun je veel geld besparen wat je weer uit kunt geven aan een ervaring.

lang op reis met kinderen

Hoe doen jullie het met school?

We hebben ervaren dat Dean, die wegging als een zwakke leerling, terugkwam met een voorsprong. Met wereldoriëntatie, maar ook met kennis van de Engelse taal en daarnaast taal en rekenen. Wij werken met de wereldschool en dit is onderwijs op zeer hoog niveau wat eenvoudig door jezelf te geven is. Hier is wel de nodige structuur voor nodig. Wij gaven 7 dagen in de week 2 uur per dag les en konden alle stof 2 keer behandelen. Onze middelste dochter Jana heeft een ernstige vorm van dyslexie. We gaan nu kijken of we haar ook zodanig kunnen ondersteunen dat zij straks de aansluiting op het reguliere onderwijs beter kan maken.

Ook de bereidwilligheid van school om met je mee te denken en mee te werken is belangrijk. Wij hebben onze kinderen in 2011 uitgeschreven uit school en wonen in het buitenland. Zodoende hebben we met de Nederlandse schoolplicht niets te doen. Over onze huidige reis worden nu de gesprekken gevoerd. Wij hopen nu wekelijks filmpjes te mogen sturen naar de klas om zo het onderwijs interactiever te maken en er voor te zorgen dat onze kinderen betrokken blijven bij hun klas.

lang op reis met kinderen

Is er een ideale leeftijd om een lange reis te maken met kinderen?

Iedere leeftijd heeft zijn charmes. Als je kijkt naar de ontwikkeling van je eigen kind dat hebben wij ervaren dat ondanks het feit dan Jana zich niets meer kan herinneren van 2008 en Inez niets meer van 2011 ze wel een ongelofelijk hechte band met ons hebben. We hebben uren door hun haren lopen strelen in een bus, uren voorgelezen, uren geknuffeld, uren zandkastelen gebouwd, dat neemt niemand ons ooit meer af. Dean kan zich beide reizen wel goed herinneren. Dit is waarom we deze ervaring aan Inez ook nog willen meegeven.

Welke tip zou je geven aan ouders die graag lang op reis willen met kinderen?

Lees onze ervaringen en kijk of je dergelijke ervaring ook echt samen wilt hebben. Bij twijfel niet doen!

Alle foto’s in het artikel zijn gemaakt door Linda en Jeroen

Heb jij met je gezin ook een mooie reis gemaakt en wil je dit graag delen met andere reizende ouders? Neem contact op met Gezin op Reis en wie weet staan jullie binnenkort in de interview rubriek.

3 gedachten over “Interview: voor de derde keer lang op reis met kinderen”

 1. Leuk om te lezen! Ervaringen zijn voor ons ook zoveel belangrijker dan spullen. Veel plezier op deze reis!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top