Istanbul is een hartstikke leuke bestemming voor een stedentrip. Benieuwd wat er te doen is in Istanbul met kinderen? Genoeg, wij brachten al eens een week door in deze fascinerende stad. De ene dag bezochten we de toeristische hoogtepunten, de dag erna slenterden we door het Aziatische gedeelte, waar oude mannetjes verslingerd lijken te zijn aan een spelletje backgammon. ’s Ochtends werden we wakker gezongen door de moskee, en ’s avonds gingen we slapen bij de knallen van het vuurwerk boven de Bosporus.

Tijdens een rondreis door Turkije bezochten we Istanbul met onze toen 11 jaar oude dochter. We hadden nu maar tweeëneenhalve dag, maar kozen toch ook voor een aantal nieuwe plekken. Het waarschijnlijk onverwachte hoogtepunt voor onze dochter waren de katten van Istanbul. Waar je ook komt, zelf in moskeeën en musea er zijn katten. Voor een eerste keer Istanbul zou ik je minimaal drie dagen aanraden.
Een tip vooraf: Istanbul is de afgelopen jaren razendsnel duurder geworden. In 2024 zijn de toegangsprijzen van veel musea en bezienswaardigheden flink verhoogd, waardoor je (als niet-Turk) op veel plekken een forse entreeprijs betaalt. Ook restaurants, vooral in de wijk Sultanahmet, zijn aan de dure kant. Hier betaal je zo het dubbele of soms zelfs driedubbele voor een drankje en maaltijd vergeleken met andere plekken in Istanbul, terwijl de kwaliteit vaak niets bijzonders is. Ook daarom is het slim om van tevoren goed na te denken over wat je echt wilt zien. Wij vinden Istanbul ook een heerlijke stad om gewoon rond te slenteren, en we geven je verderop in dit blog tips voor leuke wijken om dit te doen.
Er zijn diverse passen voor Istanbul, zoals de Istanbul Museum Pass en de Istanbul Tourist Pass. De eerste pas is echter niet interessant voor gezinnen, en de tweede alleen als je kiest voor een vol programma met topattracties.
Het openbaar vervoer is gelukkig betaalbaar en hiermee kun je overal komen. Je hebt een oplaadbare Istanbulkaart nodig. Met het hele gezin kun je dezelfde kaart gebruiken: gewoon bij de poortjes meerdere keren scannen. Dat scheelt weer aanschafkosten. Houd er wel rekening mee dat de reistijd vanaf de vliegvelden van Istanbul, of je nu kiest voor Istanbul Airport (IST) of Sabiha Gökçen Airport, met het openbaar vervoer minimaal anderhalf uur is naar Sultanahmet. Dan moet je ook nog geluk hebben met korte overstappen; wij deden er bijna twee uur over.
Wat te doen in Istanbul met kinderen
Aya Sofia
Als ik aan Istanbul denk, komen als eerste de Aya Sofia en de Blauwe Moskee in gedachten. De Aya Sofia is ooit gebouwd als kerk in 536, later omgebouwd tot moskee, en daarna jarenlang een museum. Het interieur is indrukwekkend met de gigantische koepel en oude mozaïeken. Tegenwoordig is het weer een moskee. Jammer genoeg hangt er nu een flink prijskaartje aan je bezoek, ook voor kinderen vanaf 8 jaar.
Bovendien mag je als niet moslim lang niet overal komen. Je loopt nu over de galerij maar mist dat gevoel om vanaf de grond omhoog te kijken en je klein te voelen. Ik snap dat ze zo willen ze voorkomen dat het te druk wordt in de Aya Sofia. Aangezien je kinderen er waarschijnlijk toch niet superveel aan gaan vinden zou ik dit overslaan of als ouders om en om gaan.
Blauwe Moskee
De Blauwe Moskee, die pal tegenover de Aya Sofia ligt, is nog steeds een actieve moskee. Dat betekent dat het een plek van gebed is, maar je mag ook als bezoeker naar binnen buiten de gebedstijden. Zorg er wel voor dat je gepaste kleding draagt – een sjaal en lange broek of rok zijn nodig. De toegang is gratis, al wordt er vaak een donatie gevraagd. Binnen val je bijna om van verbazing: die blauwe tegels, de enorme kroonluchters… Het is alsof je een sprookje binnenstapt. Een niet te missen plek tijdens een bezoek aan Istanbul met kinderen.
Basilica Cisterne, Şerefiye Cisterne en Binbirdirek Cisterne
Een andere bekende bezienswaardigheid in Istanbul is de Basilica Cisterne. In dit ondergrondse waterreservoir kun je mooi de echo testen. Eén van de pilaren staat op zijn kop, wat ook erg grappig is. Mede door de ligging dichtbij alle grote attracties is dit de populairste van de cisterne, maar ook de duurste. Voor een gezin zoals dat van ons ben je bijna honderd euro kwijt, dat vonden we echt te gek. Toch zijn er nog genoeg mensen die dit er voor over hebben, getuige de enorme rij bij de ingang.
Gelukkig zijn er andere cisterne in Istanbul. De Şerefiye Cisterne, ook wel bekend als de Theodosius Cisterne, is een kleinere maar prachtig gerestaureerde optie. Best bijzonder deze cisterne werd pas in 2010 ontdekt tijdens de sloop van een gebouw. Na een aantal jaar van restauratie werd de cisterne in 2018 geopend voor het publiek. Tijdens ons eerste bezoek aan Istanbul was deze plek er dus nog niet eens. We kozen niet alleen daarom voor deze cisterne, maar ook vanwege de licht- en geluidshow. Dat bleek een goede keuze, de show met muziek die van imposant naar rustgevend gaat voegt echt iets toe. Daardoor bleven we zeker langer dan we anders gedaan zouden hebben. Wat mij betreft dan ook de beste cisterne in Istanbul om met kinderen heen te gaan. Het was bovendien helemaal niet druk en de entree is lager dan die van de Basilica Cisterne.
Een andere interessante optie is de Binbirdirek Cisterne, oftewel de Cisterne van 1001 Kolommen. Het is de op één na grootste cisterne van Istanbul en stamt uit de 4e eeuw. Er staan geen 1001 kolommen – dat zou wat veel zijn – maar de 224 zuilen die er wel staan, zijn indrukwekkend genoeg. Deze plek wordt soms gebruikt voor tentoonstellingen of evenementen, wat het een unieke sfeer geeft.
Tenslotte is er ook nog een gratis toegankelijke cisterne, de Sarnıçlı Bahçe. Deze kan je vinden in het Gülhane Park naast het Topkapi paleis. Je moet alleen wel geluk hebben het open te treffen. Wij hadden dat niet, ondanks dat het volgens de bordjes en de online informatie open had horen te zijn.
Topkapi Paleis
Het Topkapi Paleis is echt zo’n plek waar je je even in een andere tijd waant. Dit paleis was ooit het hart van het Ottomaanse rijk, waar sultans met hun enorme hofhouding woonden. Je vindt hier binnenplaatsen vol bloemen, schitterende tegels met de mooiste patronen en kamers waar je je echt een beetje een prins of prinses voelt. Vooral de Harem is indrukwekkend, met die smalle gangetjes en versierde vertrekken waar vroeger de vrouwen van de sultan woonden.
Tegenwoordig kun je het paleis bezoeken. Vroeger had je een standaard ticket wat toegang tot het paleis en de schatkamer, en een los ticket voor het harem. Tegenwoordig is er een alleen een combinatieticket. Omdat dit nogal eens veranderd is het handig dit van te voren te checken. Ga vroeg in de dag en loop direct naar het harem want hier is het altijd erg druk. Het Topkapi Paleis is de duurste van de bekende attracties in Istanbul maar je kan hier ook echt wel een halve dag rondkijken.
Archeologisch museum Istanbul
Het Archeologisch Museum in Istanbul ligt op loopafstand van het Topkapi Paleis. Het is eigenlijk een verzameling van drie musea: het hoofdgebouw met archeologische vondsten, het Museum van het Oude Oosten en het Paviljoen met Islamitische kunst. Check van te voren welke musea open zijn want het komt regelmatig voor dat een of meerdere musea dicht zijn voor onderhoud.
Wat dit museum zo bijzonder maakt? De collectie is echt enorm en supergevarieerd. Van de Sarcofaag van Alexander de Grote tot eeuwenoude mozaïeken en artefacten uit Mesopotamië en Egypte. Voor Istanbul is de entreeprijs redelijk te noemen. Kinderen tot 8 jaar mogen gratis naar binnen.
Gülhane Park met speeltuin
In Istanbul zijn er diverse veel parken en speeltuinen, verspreid over verschillende wijken. Midden in het historische Sultanahmet ligt het Gülhane Park. Hier kunnen kinderen spelen in de speeltuin. Dit groene park grenst aan het Topkapi-paleis. Wij vinden het een fijne rustige plek in de verder erg drukke wijk. Loop vooral ook even uit het park en naar de waterrand, misschien zie je hier net als ons dolfijnen opduiken in de Bosporus.
Je ogen uitkijken op de Bazaar
De bazaars van Istanbul mag je eigenlijk niet missen. De Grote Bazaar is een wirwar van straatjes met duizenden winkels. Hier kun je alles vinden, van kleurrijke lampen en handgemaakte sieraden tot stoffen en souvenirs. Met kinderen is het slim om in de ochtend te gaan, wanneer het nog wat rustiger is. We hadden van te voren bedacht om onze dochter wat geld te geven zodat ze hier een souvenir kon kopen. We zagen alleen al snel dat prijzen op de bazaar hoger zijn dan in de winkeltjes daarbuiten. Alsnog blijft het wel een plek om rond te lopen en gezien te hebben, ook vanwege de hele sfeer en de mooie plafonds.
De Egyptische Bazaar, ook wel de Kruidenbazaar genoemd, is kleiner en overzichtelijker. Dit is de plek waar je specerijen, thee, noten en lokum vindt. Ook zijn er enkele winkels met stapels snoep, waar je natuurlijk wat moet uitproberen.
De Süleymaniye-moskee
De Süleymaniye-moskee ligt op loopafstand van de Grote Bazaar en is dus goed te combineren met een bezoek aan de bazaar. De Süleymaniye-moskee is een van de mooiste en meest indrukwekkende moskeeën in Istanbul die nog gratis te bezoeken is.
Deze moskee ligt hoog en heeft vanuit de tuin een mooi uitzicht over de Bosporus en de Gouden Hoorn. De eerste keer dat we hier waren gebruikten kinderen de grote tuin voor een partijtje voetballen. Het is echt een rustpunt in het drukke Istanbul. De moskee is ontworpen door de beroemde architect Mimar Sinan in opdracht van Sultan Süleyman de Grote. De binnenkant is ruim en licht, met eenvoudige maar elegante decoraties.
Paleis van de Porphyrogenitus en Chorakerk
Het Paleis van de Porphyrogenitus, of Tekfur Sarayı, ligt in de wijk Edirnekapı, vlak bij de oude stadsmuren. Het gebouw is gerestaureerd en nu ingericht als museum met tentoonstellingen over Byzantijnse kunst en keramiek. Het museum zelf is niet super boeiend maar het dakterras met een 360 graden uitzicht over de stad wel. Bovendien zie je hier echt nog heel goed de dikke muren en krijg je een idee van de Byzantijnse architectuur. Er zijn ook enkele interactieve displays voor kinderen in het museum. Tijdens ons bezoek werkten de meeste echter niet.
De entreeprijs is voor Istanbul redelijk. Het is bovendien een rustig museum zonder wachtrij. Aan twee kanten van het museum kan je een speeltuin vinden. Loop ook zeker een rondje door de wijk. Dan kom je langs een leuk straatje met gekleurde huizen.
De andere grote trekpleister in deze wijk is de Chorakerk, ook wel bekend als Kariye Camii. De kerk, staat vooral bekend om de prachtige mozaïeken en fresco’s uit de 14e eeuw, die scènes uit de Bijbel en het leven van Jezus en Maria tonen. Later werd het een moskee, maar sinds 1940 was het een museum. Jammer genoeg is hier recent weer een moskee van gemaakt. Diverse werken zijn nu met doeken afgedekt en je kan hier nu alleen nog binnen kijken als niet moslim door de (te) hoge toegangsprijs te betalen. Persoonlijk vind ik het onbegrijpelijk er zijn toch genoeg moskee ’s in Istanbul zou je denken. Je kan naar binnen spieken en enkele van de mozaïeken en fresco’s zien.
Gekleurde huizen van Balat
Een van de leukste wijken om rond te wandelen in Istanbul is Balat. Deze historische wijk ligt aan de Europese kant van de stad. Balat is redelijk onbekend bij het grote publiek, maar al wel ontdekt door de Instagram-crowd vanwege enkele straten met fotogenieke gekleurde huizen, een straat met kleurrijke trappen en een andere met kleurrijke parasols.
De wijk Balat heeft veel smalle, steile straatjes. Met kinderen, zeker jonge kinderen, is het handig om de bus te nemen en vanaf het hoger gelegen deel van de wijk richting het water te wandelen. Wat wij deden, is vanaf het eerder genoemde paleis van de Porphyrogenitus in de aangrenzende wijk hierheen wandelen. Dan loop je vanzelf omlaag, wat het een stuk makkelijker maakt.
Ook Balat heeft een kerk die is omgebouwd tot moskee, maar gezien de reviews over de Pammakaristoskerk hebben we geen moeite gedaan om hierlangs te lopen. Wij hebben gewoon willekeurig rondgelopen. Het is een relatief rustige wijk, zonder de enorme drukte van auto’s en voetgangers die je wel tegenkomt in andere delen van Istanbul. Er is een leuke mix van prachtig gerenoveerde huizen en panden die bijna uit elkaar vallen, maar toch een eigen charme hebben.
Verspreid door de wijk zijn er verschillende eetgelegenheden, maar de grootste concentratie vind je onderaan, langs de Vodinastraat. Dit sfeervolle straatje zit vol met bakkers, restaurantjes en kleine winkeltjes. Een bijkomend voordeel is dat de kwaliteit hier vaak beter is en de prijzen lager liggen dan in de toeristische wijk Sultanahmet.
Karaköy met veel Europese architectuur
Karaköy, aan de overkant van de Gouden Hoorn, is nog steeds Europa, maar voelt totaal anders dan Sultanahmet. Je wandelt er gemakkelijk naartoe via de Galatabrug, waar je meteen wordt getrakteerd op prachtige uitzichten. In deze wijk vind je veel gebouwen in de Europese architectuurstijl die doen denken aan Rome of Parijs. Geen wonder dat je hier ook meer luxe hotels en speciale restaurants kan vinden. Zin in in confijte kip in plaats van kip kebab? Hier zit je goed.
De Galata Tower is nog een overblijfsel van oudere tijden en de grote trekpleister in de wijk. In onze ogen is de huidige entreeprijs echt overgewaardeerd. Als je dan toch iets met kinderen wil doen ga dan naar het Museum of Illusions. Andere attracties in deze wijk zijn het SALT kunstmuseum en de Arap-moskee. Ook vind je hier het Galata Mevlevihanesi Museum met informatie over de geschiedenis van de Derwisjen en shows. Dit museum zal in de loop van 2025 weer open gaan na een verbouwing.
Karaköy heeft behoorlijk wat hoogteverschil, dus stevige schoenen zijn geen overbodige luxe. Wij vonden het leuk om hier rond te dwalen en de wijk te ontdekken. Naast de luxe uitstraling van veel gebouwen vind je in de achterafstraatjes ook nog eenvoudige lokale winkeltjes en restaurants.
Streetart en een boottocht over de Bosporus naar Kadıköy
Nog een fijne wijk om te bezoeken in Istanbul is de Aziatische wijk Kadıköy. Je bereikt Kadıköy eenvoudig via een boottocht over de Bosporus. De boten varen meerdere keren per uur, en je betaalt gewoon met je openbaarvervoerpasje. Het is een leuke manier om Istanbul vanaf het water te bekijken, zonder dat je meteen een georganiseerde boottour hoeft te boeken. Een tocht over de Bosporus is prachtig: de skyline met paleizen, moskeeën en imposante bruggen blijft indrukwekkend.
Het fijne aan Kadıköy is dat het minder toeristisch aanvoelt en je hier meer van het echte, lokale Istanbul ervaart. Verwacht geen grote toeristische attracties, maar juist een authentieke sfeer. Je kunt er over de groente- en vismarkt lopen, waar je allerlei visrestaurants vindt. De kwaliteit van het eten is hier beter, en de prijzen zijn een stuk vriendelijker dan in Sultanahmet.
Verderop in de wijk vind je talloze gezellige restaurantjes en koffietentjes. Van traditionele Turkse cafés waar oudere mannen thee drinken tot hippe co-working plekken. Toen we de eerste keer in Istanbul waren, zagen we hier veel terrasjes waar mensen aan het schaken of een ander spelletje aan het spelen waren. Tegenwoordig moet je wat beter zoeken, maar er zijn zeker nog plekken waar dit kan.
Kadıköy staat ook bekend om zijn streetart. Als je alles wilt zien, kun je online zoeken naar een kaart. Wij liepen gewoon wat rond en kwamen diverse indrukwekkende werken tegen. Vooral rondom Misaki Milli Street vind je grote murals. Veel van deze kunstwerken zijn al jaren geleden gemaakt, toen Istanbul een aantal keer een streetartfestival organiseerde. De kunst is soms een beetje verstopt in steegjes of op parkeerplaatsen, maar dat maakt het juist extra leuk om te ontdekken.
Behoeft aan wat rust en ruimte loop dan vanuit Kadıköy naar de naastgelegen wijk Moda. Hier vind je het Moda Park. Dit park heeft een speeltuin. Het ligt vlakbij een aantal gezellige straatjes van de wijk Moda, waar je leuke cafés en winkels vindt.
Speciale attracties voor kinderen in Istanbul
Van een wereldstad als Istanbul kun je natuurlijk ook een aantal kindvriendelijke grote attracties verwachten. Zo is er in Istanbul Miniatürk, een soort Turkse versie van Madurodam. Daarnaast vind je er een wetenschapsmuseum, het IBB Nikola Tesla Digital Experience Museum, en een museum met auto’s, treinen en andere voertuigen: het Rahmi M. Koç Museum. Ook het Museum of Illusions heeft een vestiging in Istanbul, net als Madame Tussauds. Er is zelfs een Legoland Istanbul en het VIALAND pretpark.
Geen van deze attracties ligt dichtbij Sultanahmet. Ook liggen de meeste niet in wijken waar je als toerist snel komt Miniatürk is bijvoorbeeld bereikbaar met een reis van ruim 40 minuten. Sommige van deze musea zijn betaalbaar, terwijl andere een hoge(re) prijs hanteren voor buitenlanders. Het museum van Illusions doet dit niet en ligt in de wijk Beyoğlu op 10 minuten lopen van de Galatatoren. Daarom vind ik dit de meest toegankelijke van de verschillende opties. Het is een leuk kleinschalig museum om grappige foto’s te maken.
Kindvriendelijk hotel in Istanbul
Op zoek naar een kindvriendelijk hotel in Istanbul? Alleen al in het historische Sultanahmet zijn er meer dan duizend overnachtingsopties. Dat klinkt ideaal, maar de overvloed aan keuzes kan het lastig maken om het juiste hotel te vinden. In het hoogseizoen zijn de betaalbare en familievriendelijke hotels bovendien vaak als eerste volgeboekt, dus op tijd reserveren is een must.
Bedenk vooraf waar je wilt verblijven en wat je budget is. Voor een eerste bezoek aan Istanbul met kinderen is Sultanahmet een goede keuze, ondanks de drukte. Je zit dicht bij de belangrijkste bezienswaardigheden en ervaart de typische sfeer van de stad. Let wel op de locatie binnen de wijk: een hotel dicht bij de tramlijn is essentieel, want door de constante files zijn bussen niet handig.
Wij kozen deze keer voor het Miss Istanbul Hotel, vlak naast het Gulhane Park in een rustiger deel van de wijk. Het hotel heeft grote familiekamers, ook geschikt voor grotere gezinnen, en een goede prijs-kwaliteitverhouding (wij betaalden rond de 120 euro per nacht in het laagseizoen). De kamers zijn ruim, netjes en schoon en het is er redelijk rustig. Daarnaast was het binnenzwembad met Turks stoombad een fijne extra na een dag vol sightseeing. Bekijk hier de actuele prijs en beschikbaarheid.
Heb je een kleiner budget kijk dan eens naar het Family Istanbul Hotel. Goede beoordelingen en vlakbij de blauwe moskee. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid. Wat meer te besteden en wil je graag een mooi uitzicht? Kijk dan eens naar het Rast Hotel Sultanahmet.
Ik zou alleen kiezen voor een andere wijk als je al vaker in Istanbul bent geweest, reist met een auto, een erg klein budget hebt, of juist superluxe wilt overnachten. In Kadıköy slaap je bijvoorbeeld voordelig in een familiekamer in het Yolohostel, terwijl je in Karaköy mooie boetiekhotels hebt met familiekamers, zoals het World House Boutique Hotel Galata.
Heb jij met of zonder kinderen Istanbul wel eens bezocht?
Hallo reizigers,
leuk om je verhaal en ervaringen over Istanbul te lezen.
In mei ga ik samen met mijn zoon familie bezoeken in Ankara. Met z’n tweeën dus. Ik dacht aan een tussenstop in Istanbul.
Maar ik twijfel een beetje of het voor een kind van bijna acht jaar wel leuk is om Istanbul te bezoeken. Hij is wel heel geïnteresseerd in Geschiedenis en wereldoriëntatie. Alleen vraag ik mij af of alles eromheen. De drukte, het wachten in rijen, het reizen van plek naar plek binnen Istanbul niet nog teveel is.
En nog een vraag. Hoe ervaarde julliede gastvrijheid en veiligheid daar. Dan heb ik het over de verhalen als je spullen goed bij je houden, oplichting etc.
Zou je mij daar iets over kunnen vertellen.
Met vriendelijke groet,
Margareta
Acht jaar is wel een prima leeftijd, denk ik. Ik zou wel plekken en activiteiten kiezen die minder druk zijn. Zeker in Sultanahmet voelden we ons soms een wandelende portemonnee. Let goed op je spullen, vooral in de souq en het openbaar vervoer, en zorg dat je niet veel te veel betaalt. Mensen in Turkije zijn over het algemeen gastvrij, maar drukke toeristische plekken trekken vaak verkopers aan die snel willen verdienen.