Home / Reisinformatie / Azie / Turkije / Antalya, Alanya & Side, ontdek de Turkse Riviera met kids (incl. all-inclusive hotel tips)

Antalya, Alanya & Side, ontdek de Turkse Riviera met kids (incl. all-inclusive hotel tips)

De Turkse Riviera staat bekend om het grote aanbod aan all-inclusive vakanties én om de eeuwenoude geschiedenis van de regio. Tel daar de zonneschijn, de stranden, de vriendelijkheid van de bewoners en het heerlijke eten bij op en je hebt de perfecte combi te pakken voor een vakantie met kinderen! In dit blog deel ik mijn tips over de steden Antalya, Alanya en Side en deel ik mijn ervaringen over een verblijf in de all-inclusive resorts in Turkije.

Check hier direct het aanbod van TUI vakanties naar de Turkse Riviera inclusief vlucht en kindvriendelijk hotel.

Side Turkije

Praktische tips voor je vakantie aan de Turkse Riviera met kinderen

De provincie Antalya is 121.000 vierkante kilometer groot en daarmee één van de grotere provincies van Turkije. De provincie wordt afgeschermd door twee grote bergketens: Taurus en Pontos. Antalya is daardoor afgeschermd en biedt een heerlijk Middellandse Zeeklimaat. In de koudste maand daalt het kwik tot gemiddeld 8 graden, in de zomermaanden kan de temperatuur stijgen tot zo’n 45 graden. Vanwege de hoge luchtvochtigheid voelt dat nog eens vele malen warmer aan. De bestemming is daarmee perfect om in het voorjaar en het najaar te genieten van een overheerlijke zonvakantie.

Tukrkse riviera

Qua inkomsten is de regio voornamelijk afhankelijk van toerisme en van landbouw. Er groeit hier, voornamelijk in kassen, echt van alles: tomaten, aardbeien, aubergines, courgettes, maar ook olijfbomen, vijgenbomen en bananenbomen. Vanuit Nederland kun je rechtstreeks naar de luchthaven van Antalya vliegen, bijvoorbeeld met TUI. Je doet er dan zo’n vier uur over. Afhankelijk van je uiteindelijke bestemming is het vanuit daar nog zo’n 30 tot 120 minuten rijden naar je hotel aan de kust van de Turkse Riviera.

Vliegtuig tui

Wat te doen tijdens een vakantie aan de Turkse Riviera met kinderen?

Alanya met kinderen, struin door de oudheid met prachtige vergezichten op de Turkse Riviera

Een bezoek aan deze stad mag je niet overslaan wanneer je de Turkse Riviera bezoekt met kinderen. Je vindt er namelijk van alles: een prachtig gouden zandstrand aan de helderblauwe zee, een druipsteengrot, een kabelbaan naar de burcht van Alanya en de historische wijk Ehmedek.

Tukrkse riviera

Damlatas Grotten

Een goede plek om je citytour door Alanya met kinderen te starten: parkeer je huurauto bij de Damlatas Grotten (of neem een taxi tot dit punt) omdat je vanuit hier een ronde kunt maken. De grotten zijn pas, per toeval, ontdekt in 1948. Het is slechts een kleine grot (je staat binnen een paar minuten weer buiten), maar zeker een korte tussenstop waard om de 15.000 jaar oude stalagmieten en stalactieten te bekijken! De temperatuur in de grot is jaarrond 22 graden en door de enorme vochtigheid van maar liefst 95% wordt de plek ook veelal bezocht door astmapatiënten.

Damlatas grotten

Cleopatra Beach

Direct naast de Damlatas Grotten bevindt zich misschien wel het bekendste strand van Alanya, namelijk Cleopatra Beach. Verwacht een intens blauwe en heldere zee, goudkleurig zand en dat prachtig gelegen in een baai tegen het schiereiland met daarbovenop de burcht van Alanya. Aan de boulevard bevinden zich overigens genoeg strandtentjes voor een snack en toiletbezoek. In het stadsparkje aan de boulevard bevindt zich een kleine speeltuin.

Cleopatra strand

Kabelbaan naar de wijk Ehmedek en de burcht van Alanya

De volgende stop is natuurlijk de kabelbaan die je 300 meter hogerop brengt naar de wijk Ehmedek. Het mag geen verrassing zijn dat je vanuit de kabelbaan een fenomenaal uitzicht hebt over de stad en de stranden (tip: ook te gek tijdens zonsondergang!). Eenmaal boven bevind je je in de historische burcht, die vroeger bestond uit 146 torens langs een 7 kilometer lange stadsmuur.

Tukrkse riviera

Het pad geeft je diverse doorkijkjes naar de zee en overal waar je kijkt zie je wel kantelen van de stadmuur. Alsof je door een openluchtmuseum loopt, zo gaaf! Als je de route volgt, kom je bovendien langs diverse oude gebouwen, zoals waterreservoirs, een bazaar en een moskee. Op de route zijn diverse kleine restaurantjes gelegen (met wederom dat gave uitzicht!), staan er souvenirstalletjes en dat allemaal omringd door tropische planten en sinaasappelbomen. Wat is het hier mooi!

Alanya uitzicht

Eén van de andere hoogtepunten in dit gebied is natuurlijk het kasteel van Alanya (je betaalt hiervoor een extra toegangsprijs) waar destijds de Sultan in de wintermaanden verbleef. Dwaal langs de ruïnes en kom onderweg waterreservoirs en een kerk tegen. Op de platte rots bij de zee werden vroeger gevangenen naar beneden gegooid, nadat ze eerst via een worstelgevecht een verliezer hadden gekozen. De winnaar kreeg nog een laatste kans op vrijheid; als hij een steen in zee kon gooien dan kreeg hij z’n vrijheid terug. Echter loopt het land onder de rots een stuk door waardoor zowel de verliezer als de winnaar hier helaas vanaf werden geduwd. Om het geheel wat vrolijker af te sluiten; tijdens mijn bezoek ben ik diverse schildpadden tegengekomen die hier aan een bloemetje aan het knabbelen waren. Kijk dus vooral tussen het gras. Binnen het kasteel loop je op vlonders, wat het ook toegankelijk maakt voor wandelwagens.  

Tukrkse riviera

Andere bezienswaardigheden die leuk zijn om in Alanya te ondernemen met kinderen zijn een bezoek aan de haven (met de zeer fotogenieke Rode Toren) en een boottocht op zee. Of ga voor meer spektakel: een bezoek aan het (iets verderop gelegen) immense Water Planet Aquapark met maar liefst 24 glijbanen.

Burcht van Alanya

Side met kinderen, een groot openluchtmuseum

De oude stad van Side

De oude stad van Side kent een lange geschiedenis. Vele verschillende beschavingen hebben hier de scepter gezwaaid en zo’n twee millennia geleden werd het al bewoond door 150.000 bewoners. Het is hier dan ook wederom één groot openluchtmuseum en dit maakt Side met kinderen ook interessant. Overal waar je kijkt liggen blokken en pilaren langs de weg en worden opgravingen gedaan. Alles ademt hier erfgoed en geschiedenis. Wow, wat een indrukwekkende plek is dit! Ik loop langs een oude markt waar je nog steeds de omheiningen van de winkels van destijds ziet. Ook zien we hier hoe de constructie van de pilaren in elkaar steekt: er zitten kleine gaten aan de onderkant van de steenblokken. Een ijzeren staaf en gesmolten lood werd gebruikt als cement. Indrukwekkend om dit soort bouwwerken gewoon op straat te zien in plaats van in een museum.

Side Turkije

Betaalde bezienswaardigheden in het stadje zijn onder andere het theater en het museum. Mijn tip: koop een combi-ticket waarmee je voordeliger uit bent. Het theater bood plaats aan zo’n 15.000 toeschouwers en is gebouwd in de vorm van een hoefijzer (dus geen amfitheater). Het is destijds door de Romeinen gebouwd, dat zie je vooral aan de halfronde vorm en aan de bijzondere arcadebogen die tussen de eerste en tweede ring zijn gebouwd.

Side Turkije

Verder is het heerlijk om zelf rond te dwalen door de oude stad. Overal waar je kijkt, is wel een bijzondere bezienswaardigheid te zien of een onlangs opgegraven mozaïekvloer te bewonderen. Met als hoogtepunt natuurlijk de tempel van Apollo. Alhoewel er nog maar een paar pilaren overeind staan, is dit toch wel de meeste indrukwekkende en fotowaardige plek van de historische stad.

Tempel van Apollo

Wist je trouwens dat Side het woord granaatappel betekent? In alle straten kun je dan natuurlijk ook het felrode en versgeperste granaatappelsap kopen. Voor kinderen is misschien het zoete versgeperste sinaasappelsap gewenster, gelukkig hebben ze dat daar óók in overvloed. Verwacht in Side verder veel toeristische winkeltjes, maar ook goede restaurants zoals Liman, direct aan de boulevard gelegen.

Side Granaatappel

Manavgat watervallen

Zo’n 10 kilometer vanaf de oude stad van Side zijn de Manavgat watervallen gelegen. De rivier Manavgat is één van de 29 rivieren in de provincie en erg rijk aan mineralen. Veel excursies bieden een boottocht aan op de rivier waarbij je kunt zwemmen bij de stuwdam (dat is wel erg koud, omdat het water uit de bergen komt). Wij zijn echter alleen bij de watervallen van Manavgat geweest. Het is een leuke stop om op te nemen in je route, maar verwacht geen hoge watervallen. Je bent er snel weer uitgekeken. Rondom de watervallen staan allerlei toeristische stalletjes en restaurantjes. Op maandagen en donderdagen kent de stad Manavgat overigens een hele grote markt. Een leuke dag om een bezoek aan deze watervallen daarmee te combineren.

Aspendos

In Aspendos bevindt zich het best bewaarde Romeinse theater van heel Turkije. Het stamt uit de tweede eeuw en is gefinancierd door twee broers, die het ter ere van de keizerlijke familie lieten bouwen. Het is mede zo goed bewaard gebleven omdat de Celsjoeken het theater gebruiken als karavanserai en omdat Ataturk het heeft laten renoveren in zijn tijd.

Het is een prachtig gebouw waar maar liefst 15.000 toeschouwers konden genieten van liederen, tragedies en komedies. Wauw, wat is het hier groot en gaaf!

Aspendos

De akoestiek in het gebouw is bijzonder te noemen. Dat komt onder meer door het gebruikte marmer, de nissen (die als klankkast dienen) en de uitgeholde stenen (waaronder je je voeten kon plaatsen). De tribune is gebouwd in een hoefijzervorm en het toneel is er tegenaan gebouwd, wat het een gesloten gebouw maakt (en dus geen rond amfitheater). Deze onderdelen maken dat de akoestiek uitzonderlijk goed was en je zelfs op de bovenste rijen de acteurs kon verstaan. Probeer het zelf maar eens uit.

Aspendos

Eenmaal binnen mag je zelf de trappen en tribune beklimmen. Zo’n 80 treden leiden je naar de top vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over het theater. Er staan nergens hekjes en de trappen kunnen behoorlijk glad en oneffen zijn. Kijk dus goed uit met kleine kinderen. De trappen aan de uiterste zijden zijn het best begaanbaar.

Aspendos trappen

Zo’n groot theater paste bij de belangrijke stad Aspendos, dat na de Trojaanse oorlog werd gesticht als nieuwe handelsstad van de regio Pamfylië. De Acropolis, de burcht van de stad, bevond zich op een heuvel en de stad was iets meer in het binnenland gelegen waardoor zeerovers buiten beeld bleven. Wel was de stad gelegen aan een rivier zodat de handelsroutes tot bloei konden komen. Onderweg naar het theater passeer je diverse aquaducten waarvan er één direct in het oog springt: een aquaduct met een hoogte van maar liefst 15 meter. Dit is zeker een extra (foto)stop waard.

Toen de rivier jaren later dichtslibde, raakte het gehele gebied langzamerhand verlaten en werd Alanya de belangrijkste handelsstad van de regio.

Antalya met kinderen, een leuk centrum

Antalya stad

Ga je naar Antalya, dan is een bezoek aan het oude stadscentrum, de Kaleiçi, een must. Hier vind je kronkelende steegjes omgeven door oude gebouwen. Ook kun je hier goed eten en leuk winkelen. Met jonge kinderen ga je wellicht liever naar het Düden park dat erg leuk is om te verblijven. In het park storten de Düden watervallen langs een enorme klif de zee in. Het park is levendig en is mooi aangelegd met uitzicht op zee en er zijn op diverse plekken speeltuinen. Bovendien vind je hier veel kindvriendelijk restaurants met speelplekken.

Ook het aquarium van Antalya is een plek die leuk is om te bezoeken tijdens je vakantie aan de Turkse Riviera met kinderen. Dit aquarium heeft veel tropische vissen en de grootste tunnel van Europa.

Kursunlu watervallen

Net buiten Antalya kan je verschillende watervallen bezoeken. De Kursunlu watervallen bevinden zich in een mooi natuurpark in de bossen. Extra fijn dus als je op zoek bent naar schaduw en wat verkoeling in de warme maanden van het jaar.

Meer weten over Antalya en omgeving? Lees ons uitgebreide blog over Antalya met kinderen.

De all inclusive hotels van de Turkse Riviera

Aan de Turkse Riviera bevinden zich honderden all-inclusive hotels. Het gebied leeft voornamelijk van toerisme, het juiste hotel uitkiezen kan daarom een overweldigend karwei zijn. Om je op weg te helpen, geven we hieronder graag een beeld van de hotels waarmee wij ervaringen hebben opgedaan. Ik raad je sowieso aan om te kiezen voor een 5-sterrenhotel. Je bent dan verzekerd van uitstekende service, het personeel is uiterst vriendelijk en de formule all-inclusive is hier nou eenmaal de standaard. Of je nou in Alanya, Side, Antalya of Belek verblijft, je zit altijd in de buurt van het strand met de helderblauwe zee, bij oudheden en bij toffe activiteiten met kinderen.

Paloma Perissia

Tui Blue Sensatori Blue

Ook een enorm leuk hotel is het all-inclusive Tui Blue Sensatori Hotel. Het hotel bestaat uit twee vleugels: een familievleugel en een adult only vleugel. De zes restaurants en het strand zijn daarentegen (gelukkig) niet gescheiden. Er zijn meerdere zwembaden in het resort te vinden, waaronder een kinderzwembad. Door de vele schaduwdoeken is hier een constante schaduw, superfijn.

Tui Blue Sensatori Blue
Tui Blue Sensatori Blue

De kamers beschikken allemaal over zeezicht én een groot balkon. Fijn als je kleintje ligt te slapen en je ’s avonds nog wilt genieten van een zonsondergang of de laatste zonnestralen wil pakken. De twee slaapkamers van de familiekamer kun je scheiden dankzij een schuifdeur. Extra leuk: de onderste familiekamers hebben een tuin vanwaar je direct in het zwembad kunt springen!

Andere faciliteiten die het hotel aanbiedt, zijn onder meer een kidsclub, een babyclub, een yoga ruimte, een amfitheater voor shows, een spa en een bioscoop (waar ook Disneyfilms worden gedraaid). Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid van het Tui Blue Sensatori Hotel.

Hotel tui blue

Rixos Premium Belek

Nóg luxer is het Rixos Premium Hotel in Belek. Het hotel beschikt over een enorme oppervlakte, waardoor de maar liefst 570 kamers je geen overbevolkt gevoel geven. Sterker nog, ruimte en luxe is hier het toverwoord! Je hebt hier een enorme keuze aan kamers. Wil je een geschakelde familiekamer, een driepersoonskamer of juist een themakamer van het nabijgelegen themapark Land of Legends? Genoeg om uit te kiezen. Dat geldt ook voor de restaurants, je kunt dagelijks kiezen uit maar liefst 2 buffetrestaurants en 5 à-la-carterestaurants. Dit is dé plek waar we het allerlekkerst hebben gegeten gedurende onze vakantie. De buffetten zijn hier eindeloos en de gerechten hebben een bijzonder hoge kwaliteit.

Rixos kamer

Ook dit resort bevindt zich direct aan het strand. Cabana’s en strandbedjes wuiven je tegemoet. Natuurlijk kun je vanuit hier ook diverse watersporten ondernemen. Verder vind je in dit resort onder meer een spa waar je gratis gebruik van kunt maken, net zoals een kidsclub met eigen kinderbad, 5 buitenzwembaden en een binnenbad. Wat een groot en luxe resort is dit zeg!

Rixos Premium Belek
Rixos Premium Belek

Een verblijf in Rixos Premium geeft je ook gratis toegang tot Land of Legends; een attractiepark en waterpark zo’n 10 kilometer verderop gelegen. Dagelijks rijden er meerdere shuttles naartoe. Lees hier meer en check de beschikbaarheid van het Rixos Premium Hotel.

Heb jij ook zo’n zin gekregen om in het vliegtuig te stappen voor een vakantie met kinderen aan de Turkse Riviera? Ik wens je een hele fijne reis toe!

Rixos Premium Belek

Paloma Perissia in Side

Tijdens een ander bezoek in Turkije verbleef Mirella van Gezin op Reis in één van de all-inclusive strandresorts in Side genaamd Paloma Perissia. Dit is een vijfsterren hotel en dat is ook zeker te merken aan de top service die ze er bieden.

Alanya hotels

Te beginnen met de restaurants. Paloma Perissia heeft er maar liefst vier: drie à la carte- en 1 buffetrestaurant. De gerechten die ze er serveren zijn van topkwaliteit, ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat het zo lekker zou zijn! Ook voor kinderen is er overal volop keus en zit er zeker iets tussen wat ze wel lusten. Naast de restaurants kent het hotels ook meerdere bars waar je sapjes, koffies en cocktails kan bestellen.

Alanya hotels

Paloma Perissia ligt aan de kust. Je kunt daarom gebruik maken van de ligbedden op het privéstrand of bijbetalen voor een heuse cabana. De zee is hier erg rustig door de pier die in het water ligt, ideaal voor kleine kinderen.

Alanya hotels

Natuurlijk heeft het hotel ook twee grote buitenzwembaden! Kids kunnen zich vermaken in het kinderbad met enkele glijbanen en een spraypark. Of neem de gratis shuttle naar het aquapark Palomaqua (zowel de shuttle, als de entree en de frisdranken zijn inbegrepen). Ben je er in de koude maanden (dec-maart), dan is het verwarmde binnenzwembad een aanrader!

Alanya hotels

De hotelkamers zijn modern, ruim en beschikken over grote bedden, een luxe badkamer en een Frans balkon met loungehoek. Je kijkt vanuit hier naar het zwembad en de zee en ziet overal de prachtige palmbomen en tropische bloemen! Lees hier meer over het hotel Paloma Perissia in Side.

GezinOpReis bezocht de Turkse Riviera in samenwerking met TUI. Zoals je gewend bent, gaan we alleen samenwerking aan met partners die ons volledige redactionele vrijheid geven. Lees ook onze andere blogs over Turkije met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top