Home / Nederland / Limburg / Kasteel Huys ter Horst, terug naar de middeleeuwen

Kasteel Huys ter Horst, terug naar de middeleeuwen

Ben je op zoek naar een leuk kleinschalig en betaalbaar uitje met (jonge) kinderen? Denk dan eens aan Kasteel Horst in Horst. In de oude kasteelruïne is een leuke speurtocht te volgen en in middeleeuwse kledij gestoken vrijwilligers vertellen enthousiast over verschillende aspecten van de middeleeuwen.

Kasteel Huys ter Horst

Kasteel Horst met kinderen

Bij binnenkomst krijgen we een speurtocht mee. In verschillende ruimtes moet een steen met een letter gevonden worden. Hiermee krijgen we een woord dat de locatie van een schat verraadt.

We beginnen bij de hoge toren. Van de toren zelf is, net als van de rest van kasteel Horst, niet heel veel over. Er staat nu een ijzeren toren die even hoog is als de toren ooit is geweest. Vanaf boven hebben we direct goed zicht op de rest van de kasteelruïne. Die steen die we zoeken hebben we alleen gemist, want de eerste steen komen we pas tegen in de volgende ruimte.

Kasteel Huys ter Horst

Hier staat ook een vrouwtje te koken. “Mag ik ook koken”, vraagt mijn dochter. Ze mag roeren in de pan boven het vuur. “Kunnen we hier ook een broodje bakken?” Dat blijkt dan weer niet de bedoeling. In plaats daarvan kan de mevrouw wel wat vertellen over eten in de middeleeuwen en verschillende etenswaren laten zien.

Kasteel Huys ter Horst

In de volgende ruimte komen we het kruidenvrouwtje tegen. Zij laat ons allemaal planten proeven. Stevia kennen we nu natuurlijk allemaal, maar ook kruiden waar we nog nooit van gehoord hebben en die eten een smaakje geven. De dame is super enthousiast en zodra ze merkt dat de meiden vooral eetbare bloemen interessant vinden, komt ze met een heel boek op de proppen vol eetbare bloemen die we in Nederland gewoon kunnen vinden.

Kasteel Huys ter Horst

In weer een andere ruimte laat iemand zien hoe het kasteel ontstaan is. Van een houten palissade naar een kasteel met een basis van mergelstenen helemaal uit Zuid-Limburg. De tekeningen geven wel een goed beeld, want eigenlijk er is verder weinig te zien. Enkel wat kleine ruimtes met hoge muren, meestal zonder dak.

Kasteel Huys ter Horst

De bel gaat. Het is tijd voor een vertelling. Volgens mij is mijn dochter van 10 jaar daar wel wat te oud voor, maar volgens de vrijwilliger die ons komt halen is dat niet zo. Het is een spannend verhaal over Robin Hood. Erg spannend is het niet, maar ze blijft beleefd luisteren.

Kasteel Huys ter Horst

Gelukkig komen we dan op de binnenplaats waar nog wat spelletjes gespeeld kunnen worden, zoals blikgooien en boogschieten. Niet met een echte pijl, maar met een nopje. We kijken in de kelder en twee van de kamers die nog het meest hersteld zijn en waarvan er een is ingericht zoals het er binnen in het kasteel uitgezien zou hebben. Daarna vinden we nog even de laatste stenen en natuurlijk ook de schat, die uit een pakje snoepjes bestaat!

Kasteel Huys ter Horst

Al met al is Kasteel Huys ter Horst met kinderen best een aardig uitje. Hoewel we van plan waren maar even binnen te kijken, zijn we er toch anderhalf uur geweest. Als je alleen de stenen gaat zoeken, ben je echt zo klaar. Maar juist de informatie van bijvoorbeeld het kruidenvrouwtje maakt het voor ons een boeiend bezoek.

Praktische informatie kasteel Huys ter Horst

Bij Kasteel Huys ter Horst kan je gratis parkeren. De museumkaart is hier niet geldig. De entree is heel laag: 1 euro voor een kind, 4 euro voor een volwassene (actueel 2023). Bij binnenkomst hebben kinderen de mogelijkheid zich te verkleden. De meiden voelen zich hier eigenlijk te oud voor, maar “oké dan, voor de foto’s” doen het nog wel.

Kasteel Huys ter Horst

De openingstijden van het kasteel zijn vrij beperkt. Check vooral de website dat je er niet voor niets naartoe rijdt.

Er is geen horeca aanwezig, maar vlakbij het kasteel zijn wel eetmogelijkheden, zoals het populaire de Boshut aan het water op maar een paar minuten rijden.

Kasteel Huys ter Horst

Kasteel Horst is makkelijk te combineren met andere uitjes in de omgeving, zoals Mind Mystery in Horst. Meer tips nodig? Check ook ons blog over Noord-Limburg met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top