Home / Nederland / Limburg / Limburgs Museum met kinderen, in Venlo

Limburgs Museum met kinderen, in Venlo

Het Limburgs Museum in Venlo is heel geschikt om met kinderen te bezoeken. In het museum vind je een aantal doorlopende en tijdelijke tentoonstellingen. Met onze kinderen van 7 en 4 jaar oud bezochten wij twee doorlopende en kindvriendelijke tentoonstellingen.

Limburg museum met kinderen tentoonstelling Feest

Limburgs Museum met kinderen

Van Neanderthaler tot Stedeling

Na een hartelijk ontvangst en nadat we wegwijs zijn gemaakt in het kunstzinnige gebouw, beginnen we bij de tentoonstelling: ‘Van Neanderthaler tot Stedeling’. In deze expositie ga je allereerst een kwart miljoen jaar terug in de tijd, waarna je verder reist naar de Romeinse tijd en tot slot eindigt in de Middeleeuwen. Veel van de archeologische vondsten die hier te zien zijn, zijn gevonden in of rondom Venlo.

Limburgs Museum met kinderen

Onze kinderen hebben een speurtocht gekregen en gaan op zoek naar specifieke voorwerpen om deze vervolgens na te tekenen. Ook hun fantasie wordt geprikkeld door opdrachten, zoals het beschrijven welke uitvinding van nu je mee wil geven aan de ontdekkingsreizigers in de toekomst.

Limburgs Museum met kinderen

Bij elke tijdsperiode kan er een filmpje bekeken worden, waarbij professor B.C. Oud je laat zien hoe een Neanderthaler een vis vangt en bereidt of hoe er schoenen werden gemaakt in de Middeleeuwen. Er is van alles te zien, zoals een landschap met een dorpje wat er in elke tijdsperiode anders uitziet, waardoor de verstedelijking duidelijk te zien is. Ook zijn er poppen gekleed als de mensen die toen leefden. Wij vonden het mooi hoe er met licht en geluid een dag en nacht wordt nagebootst, waarbij de geluiden mee veranderen met de tijd. Zo horen we wilde dieren in de tijd van de Neanderthalers brullen en bijvoorbeeld muziek en het geluid van ijzersmeden in de Middeleeuwen.

Limburgs Museum met kinderen

Onderweg komen we ook regelmatig interactieve dingen voor de kinderen tegen. Zo kunnen ze proberen zelf een Romeinse boog te bouwen met blokjes, kunnen ze ijzeren ringen toevoegen aan een maliënkolder voor een ridder, kunnen ze puzzelen met scherven om gevonden serviesstukken weer heel te maken en kunnen ze zoeken bij welke lichaamsdelen verschillende botten horen.

Na het afmaken van de speurtocht worden de kinderen beloond met een mooie steen uit de schatkist.

Limburgs Museum met kinderen

Familietentoonstelling: Feest!

Vervolgens nemen we een kijkje bij de vaste tentoonstelling: Feest! In deze zogenaamde familietentoonstelling met de ondertitel “Elke Limburger is er dol op!” komen allerlei Limburgse tradities rondom feesten voorbij. Aan het begin van de tentoonstelling gaat het over festiviteiten rondom de geboorte, het huwelijk maar ook de tradities rondom de dood en culturele feesten bij levensgebeurtenissen, zoals bar mitswa’s, komen voorbij.

Limburg museum met kinderen tentoonstelling Feest

Vervolgens komen we meer te weten over allerlei lokale feesten. Zo maken we samen met onze kinderen een dansje in de mini silent disco van Pinkpop, proberen we met een soort buks de ‘bölkes’ in een boom te raken (wat een onderdeel is van de Schuttersfeesten), knutselen we een kleine carnavalsposter voor Vasteloavend en steken we tot slot een elektrisch kaarsje aan voor de mensen die we missen.

Limburg museum met kinderen tentoonstelling Feest

In deze redelijk kleine, maar bonte en kleurrijke tentoonstelling is veel te zien en te doen. Het leuke vonden wij dat we enerzijds veel herkenbare elementen zagen, maar anderzijds ook veel voor ons nieuwe, interessante dingen over allerlei soorten feesten en tradities te weten zijn gekomen.

Limburg museum met kinderen tentoonstelling Feest

Praktische informatie

Het Limburgs museum is gratis te bezoeken met een Museumkaart en er geldt een gratis entree voor kinderen tot 4 jaar oud. Het museum heeft geen eigen parkeergelegenheid, maar op de website vind je informatie over nabijgelegen parkeerplaatsen.

Er is een café met een lunchkaart, waar natuurlijk ook de bekende Limburgse vlaai besteld kan worden.

Limburgs Museum met kinderen

Tips voor andere kindvriendelijke musea in Midden-Limburg en voor activiteiten en accommodaties met kinderen in deze regio lees je in ons blog Midden-Limburg met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top