Home / Nederland / Limburg / Warm welkom, tijdens een weekend in Roermond

Warm welkom, tijdens een weekend in Roermond

Esmeralda en haar gezin gingen naar Midden-Limburg voor een weekend Roermond. Het bleek een verrassend gezellige, historische stad waar veel te doen en te zien is. Van een stadswandeling tot een avontuurlijk potje golfen en van shoppen tot een zonnige rondvaart: het kan hier allemaal. Lees in dit blog hoe ze een heel weekend genoten met een zachte G in Roermond. 

Wat te doen in Roermond

Roermondvol licht 

“Roermondvol licht” is deze winter het thema en dat is goed te zien. De winkels zijn sfeervol verlicht en vanavond worden overal in de binnenstad lichtobjecten aangestoken door de deelnemers aan de Lights On Parade.

Roermondvol licht

Het is het startsein van de feestelijke wintermaanden en wij zijn erbij. Vol spanning lopen we door de winkelstraten naar het Stationsplein aan de rand van het centrum. Cas zwaait enthousiast met het lichtje wat hij heeft gekregen en de lichtjes op zijn kerstmuts knipperen vrolijk mee. 
 
We zijn duidelijk niet de enigen die op pad zijn vanavond, wat een drukte in de stad! Het Stationsplein is vol mensen en we besluiten een plekje te zoeken in één van de omringende straten om de optocht goed te kunnen zien. Er klinkt muziek en al snel zien we de parade dichterbij komen.

Roermondvol licht

Als de acrobaten, clowns, jongleurs en danseressen voorbij zijn getrokken sluiten we aan en lopen we samen met honderden inwoners van de stad naar het eindpunt. De parade eindigt met een groot vuurwerk en lichtshow op het Kazerneplein. Wat een mooi begin van ons weekend in Roermond!

Voor meer tips over speciale activiteiten in Roermond bekijk vooral de website WeAreRoermond.

Roermondvol licht

Archeo route, ook leuk om te doen in Roermond met kinderen

De volgende dag begint miezerig, maar al snel wordt de lucht blauwer en zien we de zon door de wolken. Na een stevig ontbijt gaan we op pad voor een wandeling door het historische stadscentrum.

We starten op het Munsterplein, met de indrukwekkende Munsterkerk en de kiosk waar regelmatig concerten zijn. De kerk staat op het moment in de steigers en het plein wordt opgeknapt, maar we zien dat dit een mooie plek is om een terrasje te pakken in de zomer! 

Roermond stadswandeling

Met de app van Archeo Route Limburg bij de hand wandelen we langs de monumenten van de stad. Roermond is een oude vestingstad die in 1232 stadrechten kreeg en in de Middeleeuwen een belangrijk handelscentrum in de regio was. Dat is nog steeds terug te zien aan de rijk versierde en statige gebouwen in de stad. Ook een deel van de stadsmuur is bewaard gebleven en nog te zien. 
 
De app neemt ons mee door de geschiedenis van de stad. Steeds als we bij een belangrijk historisch punt aankomen, vertelt een stem ons meer over die plaats. Zo gaat de stad steeds meer leven voor ons. Cas is vooral onder de indruk van De Rattentoren, een toren in de stadsmuur waar vroeger heksen werden opgesloten. In de toren staat een maquette van de stad in de Middeleeuwen, maar helaas is die alleen op zondag te bezichtigen. 
 
Naast de Rattentoren komen we langs het Kartuis, het verborgen stadspark van Roermond. We krijgen Cas hier met moeite weer mee, want de beelden in de beeldentuin en vooral het labyrint zijn natuurlijk dikke pret.

Roermond stadswandeling
Roermond stadswandeling

Natuurlijk zien we ook de kerken van Roermond, waaronder de imposante Sint Christoffelkathedraal met de gouden Christoffel op de punt van de toren. Roermond is sinds 1559 een bisschopsstad en in deze kerk staat de zetel van de bisschop, zo leren we.  
 
De Archeo Limburg App is gratis te downloaden en een aanrader, het voegt echt iets toe aan je stadswandeling en is ook voor kinderen leuk. Wil je geen app downloaden? Haal dan bij de VVV op de Markt de papieren Monumenten speurtocht.  

Weekend roermond

Adventure Golf in een pakhuis 

Na een heerlijke lunch bij Lunchroom Goede Tijden lopen we door de winkelstraat naar Brasserie Het Pakhuis. Het centrum van Roermond is compact, dus we kunnen gemakkelijk alles lopen en dat is wel zo fijn!

Bij Brasserie Het Pakhuis komen we niet voor het eten. We gaan hier juist actief bezig zijn, want op de bovenste verdiepingen ligt een 16-holes midgetgolfbaan. Midgetgolfen hebben we al eens eerder gedaan, maar nog nooit binnen dus we zijn erg benieuwd! 
 
In Het Pakhuis worden we vriendelijk ontvangen en krijgen we de golfclubs en balletjes overhandigd. Ook krijgen we nog een kleine waarschuwing mee. Niet schrikken en niet bang zijn? Een beetje aarzelend lopen we de wenteltrap van het pakhuis op naar de eerste verdieping. Gelukkig niks engs te zien hier!

Adventure Golf pakhuis roermond

Bij de eerste holes lijkt het alsof we in de werkplaats van een uitvinder zijn beland. Leukste is de hole waar we de bal in een soort stoommachine moeten slaan. Als het lukt gaat de machine draaien en komt er stoom uit de schoorsteen!  
 
De tweede verdieping heeft een circusthema. We spotten een clown en er staan een aantal enorme houten kisten met een hangslot en waarschuwingsbordjes erop. Uit eentje steekt de slurf van een olifant, maar wat zit er in de andere kist?

Adventure Golf pakhuis roermond

We zien ook een grote kooi met een leeuw erbovenop. Geen echte natuurlijk, maar groot is hij wel. De bedoeling is dat we de bal door de kooi slaan, maar als we dat proberen komen we erachter wat de mevrouw aan de balie bedoelde. We verklappen niet wat er gebeurde, maar schrikken was het wel!  

De laatste holes van de midgetgolfbaan liggen op de bovenste verdieping en zijn glow in the dark. Hier gelukkig geen schrikmomenten meer. In ongeveer anderhalf uur spelen we de hele baan, waarna we met een drankje beneden in de brasserie nog even discussiëren wie er nu eigenlijk gewonnen heeft.

Adventure Golf Het Pakhuis is erg leuk als je een actieve en overdekte, kindvriendelijke activiteit in Roermond zoekt. Het golfen is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 3. Adventure Golf Het Pakhuis is iedere dag geopend, check voor prijzen en tijden hun website

Adventure Golf pakhuis roermond

Het Cuypershuis Roermond

Architect Pierre Cuypers is de beroemdste inwoner die Roermond ooit had. Misschien heb je nog nooit van hem gehoord, maar de kans is groot dat je in één van de door hem ontworpen gebouwen bent geweest. Hij maakte onder andere het ontwerp voor het Centraal Station en het Rijksmuseum in Amsterdam, maar tekende vooral veel kerken.

Cuypershuis Roermond

Wij nemen een kijkje in Het Cuypershuis, het oude woonhuis en atelier van de architect wat nu is ingericht als museum. We worden vriendelijk ontvangen en Cas krijgt meteen een blad vol foto’s en een pen in zijn handen. Een fotospeurtocht, dat lijkt hem wel wat! Na een korte uitleg over de opzet van het museum gaan we op onderzoek uit.

Cuypershuis Roermond

We leren alles over het leven en werk van Pierre Cuypers en zijn leerlingen. De maquettes, het atelier met gereedschap en de interactieve onderdelen, zoals een schetsboek waar je op een tablet doorheen bladert, maken dit museum ook met kinderen boeiend.  
 
De speurtocht blijkt nog best een uitdaging, maar uiteindelijk lukt het met wat hulp en een extra rondje lopen om alle afbeeldingen te vinden. Voor onze nieuwsgierige Cas is dit dé manier om een museum te bezoeken!

Het Cuypershuis is van dinsdag tot en met zondag geopend en te voet vanuit het centrum te bereiken in ongeveer 10 minuten. Op de website vind je informatie over actuele openingstijden, prijzen en evenementen. 

Cuypershuis Roermond

Designer Outlet Roermond 

Shop till you drop. Hoewel wij zelf niet echt van winkelen houden en daar ook zeker geen bestemming op selecteren, moet ik toegeven dat de Designer Outlet Roermond de shopper in ons bovenhaalt.

We hebben maar een uurtje tijd hier en dat is lang niet genoeg om alle 186 winkels te bezoeken. Geen idee of het de lage prijzen of de gezellige kerstsfeer is, maar we slagen erin om met drie volle tassen naar buiten te komen.  
 
Op verzoek van Cas maken we nog een rondje in het reuzenrad. Het is een prachtige, heldere dag en we kunnen over de hele stad en de wijde omgeving kijken. Als we weer stevig op de grond staan is het tijd voor een laatste lunch.

roermond designer outlet

We schuiven aan bij Xity, een gezellig grand café bij de entree van de Designer Outlet. Het eten vonden we hier, in vergelijking met de andere plekken waar we lunchten, niet zo bijzonder. Mocht je een hapje willen eten dan zijn er in de Designer Outlet zelf ook restaurants voor lunch of diner en foodtrucks voor een snelle snack.  

roermond designer outlet reuzenrad

Meestal ligt een outletcentrum toch een stuk buiten het centrum of aan de snelweg, maar in Roermond wandel je er vanaf het stadscentrum zo naar toe. Dat is een voordeel, je combineert de gezellige binnenstad met boetiekjes makkelijk met een bezoekje aan de Designer Outlet Roermond.

Tip: een hele dag parkeren kost je hier maar een paar euro! Je kan zeven dagen per week hier van 10 uur ‘s morgens tot 8 uur ‘s avonds terecht om te shoppen. Voor meer informatie kijk je op de website van Designer Outlet Roermond. 

roermond designer outlet

Rondvaart over de Maas(plassen) met Rederij De Corporaal 

We sluiten ons weekend in Roermond af met een rondvaart over de Maas en de Maasplassen met Rederij De Corporaal. De Maasplassen, die aan de oostkant van Roermond liggen, is een groot recreatiegebied in Midden-Limburg. In de zomer kan je hier heerlijk varen, suppen en surfen. Of genieten op een terrasje aan het water. Er is zelfs een heus strand!  

Rondvaart over de Maas(plassen) met Rederij De Corporaal

Wij zijn in november in Roermond en het is veel te koud voor het strand. Toch nemen we een kijkje bij de Maasplassen, vanaf rondvaartboot De Voorstad krijgen we een prima beeld van de omgeving. Cas vermaakt zich met het spotten van de vele witte en zwarte zwanen aan de oevers. De rondvaart duurt met net iets meer dan een uur precies lang genoeg voor hem en hoewel het koud is op het dek vliegt de tijd voorbij.  
 
De rondvaarten van Rederij De Corporaal vertrekken vanaf de Roerkade, in het centrum van Roermond. In de zomermaanden zijn er dagelijks afvaarten, daarbuiten is het aan te raden de website van de rederij te raadplegen. Daarop staan ook de actuele prijzen. Op de boot kan je zowel binnen als buiten zitten en er is een bar waar je een drankje kan kopen.

Kindvriendelijk hotel Roermond 

Ken je dat? Hotels die zichzelf als kindvriendelijk bestempelen, maar in praktijk geen familiekamers hebben of als vermaak een kleurplaat bieden tijdens het eten? Niet echt kindvriendelijk dus. Wat een verademing is het dan als je in een hotel komt waar ze het wél snappen!

Grand Hotel Valies is de perfecte accommodatie als je Roermond met kinderen bezoekt. Sterker nog, grote kans dat er een traantje vloeit bij het uitchecken want je kids willen hier echt niet meer weg! 

Grand Hotel  Valies

Bij aankomst parkeren we in de parkeergarage onder het hotel (€ 9,75 per nacht) en checken we vlot in bij de vriendelijke dames van de receptie. Cas houdt het allemaal goed in de gaten en babbelt gezellig mee, door het speciale kinderkrukje kijkt hij in dit hotel niet tegen de balie aan, maar eroverheen. Het is zomaar één van de details in Grand Hotel Valies, waardoor je ziet dat er echt over jonge gasten is nagedacht. 

Op naar onze familiekamer! Die is ruim en in art deco stijl ingericht. De kamer heeft een groot tweepersoonsbed, met in een nis een extra bed voor Cas. Naast deze kamer zijn er ook kamers waar je met 4 personen kan slapen en tweepersoonskamers met een tussendeur.

Grand Hotel  Valies
Grand Hotel  Valies

Alle kamers hebben een luxe badkamer met een regendouche, apart toilet en een dubbele wastafel. Ook erg fijn: goede wifi door het hele hotel! We hebben trouwens twee uitzichten hier: door het raam kijken we uit op de Roer en vanuit ons bed zien we het Munsterplein. Weliswaar op een groot schilderij, maar toch: uitzicht op de stad! 
 
Na een prima nacht slaap kan Cas niet wachten om te gaan ontbijten. Dat blijft toch één van zijn favoriete dingen van het slapen in een hotel. En ik moet eerlijk zeggen dat ik dat wel herken, ik word zelf ook erg blij van een goed ontbijtbuffet.

Grand Hotel  Valies

Bij Hotel Valies kunnen we ons hart ophalen, want wát een keus bij het ontbijt. Een keur aan verse broodjes, ruime keuze in beleg, fruit, pannenkoeken, yoghurt en een toren met heerlijke zoetigheid zoals donuts en chocoladebroodjes.  
 
Cas wordt met de minuut enthousiaster over dit hotel in het centrum van Roermond en als hij ook nog ontdekt dat er een speelruimte is kan het helemaal niet meer stuk. We ontdekken interactieve spellen, klimtoestellen, een glijbaan en zelfs een minibioscoop. Heel fijn om na een dagje in de stad de laatste restjes energie nog even op te maken.  

Grand Hotel  Valies

Grand Hotel Valies in Roermond voldoet wat ons betreft zeker aan alle eisen waar een kindvriendelijk hotel aan moet voldoen. Fijne familiekamers, een toffe speelruimte, vriendelijk personeel en een ontbijt met kindvriendelijke gerechten. Hier ben je welkom als gezin!

Wil je ook in Grand Hotel Valies overnachten tijdens je stedentrip naar Roermond? Check hier de beschikbaarheid en de prijzen.  

Grand Hotel  Valies

Uit eten in Roermond met kinderen 

Onze eerste avond in Roermond eten we bij Wieck Bar en Grill, een klein restaurantje net buiten het winkelgebied. Het is alsof we een huiskamer instappen en we voelen ons meteen thuis.

De kaart hier is niet uitgebreid, maar de mannen zijn in hun nopjes: je kan hier je eigen burger “bouwen” en dat doen we dan ook. Onze eerste trek stillen we met een heerlijk mandje nacho’s. Er is geen kindermenu, maar in ons geval is dat niet erg want Cas hapt bijna een hele burger weg. We sluiten af met een heerlijke chocoladebrownie met ijs. 

Wieck Bar en Grill

Ook de tweede avond komen we in een kindvriendelijk restaurant terecht. OpSjtap Bar&Bik ligt tegenover ons hotel en is een restaurant met een echt Limburgs tintje. We krijgen een warm welkom en een plekje in het knusse eetgedeelte. Ook hier is geen aparte kinderkaart, maar de serveerster meldt dat het ook mogelijk is frietjes met een snack te bestellen.

OpSjtap Bar&Bik

Dat is niet nodig, Cas proeft met ons mee van de vele kleine gerechtjes die op de kaart staan. We houden nog een plekje over voor de “wereldberoemde toetjesplank” en die valt goed in de smaak! OpSjtap Bar&Bik is een gezellig restaurant met heerlijk eten, een ongedwongen sfeer en ook niet onbelangrijk, scherpe prijzen.  

OpSjtap Bar&Bik

Lunchen doen we tijdens ons weekend in Roermond onder andere bij lunchroom Goede Tijden. De menukaart is er eentje met een knipoog, want de meeste gerechten zijn vernoemd naar personages uit de serie Goede Tijden, Slechte Tijden. Er is een beperkte kinderkaart, maar ook daarbuiten staan er veel kindvriendelijke gerechten op het menu.

Wij aten er heerlijke goulashsoep en een broodje met gekruid gehakt en kaas, terwijl Cas genoot van een pannenkoek met fruit. De porties zijn hier reuze, goed van smaak en de prijzen zijn heel redelijk. Kinderen zijn meer dan welkom en de bediening was erg vriendelijk. Kortom, echte goede tijden hier! 

unchroom Goede Tijden

Een stedentrip Roermond met kinderen, zeker doen! 

Roermond heeft ons echt verrast, we hadden geen idee dat hier zoveel te doen en te zien was. De historie, de Bourgondische gastvrijheid, het heerlijke eten en de variatie aan activiteiten zorgen ervoor dat je je hier zeker een weekend kan vermaken met je gezin.

Wij waren in het najaar in Roermond, waardoor we alvast van de kerstsfeer in de stad proefden, maar we gaan zeker nog een keer terug in de zomer.  Of zoals we na het weekend al zeggen: haije Rurmonj, tot seens! 

Roermond stadswandeling

 We bezochten Roermond in samenwerking met Limburg Marketing. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen. 
 
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top