Home / Nederland / Limburg / Een weekend vol lekker eten en kinderuitjes in het noorden van Limburg

Een weekend vol lekker eten en kinderuitjes in het noorden van Limburg

De zon schijnt, anderhalf uur geleden stapten we in de auto. Nu kunnen we de werkstress en de schoolweek achter ons laten. We gaan een weekend leuke kinderuitjes in Limburg ontdekken in het noordelijke deel van de provincie. Ken je dat gevoel? Inmiddels zijn we al vaker een weekendje naar Noord-Limburg geweest en elke keer is het weer feest.

Wij vinden Limburg hartstikke leuk, maar hebben wel altijd het gevoel dat het zo ver weg is. Dat komt waarschijnlijk omdat we bij Limburg direct denken aan Maastricht en omgeving. Maar Noord-Limburg is een stuk dichterbij dan je denkt. De regio bestaat uit de gebieden Horst aan de Maas, Venray, Bergen, Gennep, Mook & Middelaar,  Peel en Maas, Venlo en Venray. In Noord-Limburg kan je ook Nationaal Park Maasduinen vinden.

Er zitten heel veel vakantieparken en er is, zoals wij hebben ervaren, ontzettend veel te doen voor gezinnen.

Kinderuitjes Noord-Limburg

Mind Mystery

Een van de orgineelste uitjes van Nederland is Mind Mystery in Horst. Deze mix van een science museum en een instagram hotspot draait om optische illusies. Het is vooral leuk met kinderen vanaf een jaar of zeven. Het is super interessant om te zien hoe je eigen hersenen je voor de gek houden. Dat doen ze hier met een spiegeldoolhof, een vortex, (3D) kunst en puzzelspelletjes.

Mind Mystery Horst

Daarnaast vind je hier hier het huis-op-de-kop een grappige attractie waar je allemaal foto’s kan maken waarbij het niet lijkt alsof het huis op de kop staan maar jijzelf. We hebben ons hier uitstekend vermaakt! Lees ook ons uitgebreide blog over Mind Mystery Horst.

Mind Mystery Horst

Kasteel Huys Horst

Ook in Horst kan je Kasteel Huys Horst vinden, dit is een kleinschalig uitje vooral leuk met wat jonge kinderen. In de kasteelruïne zijn enthousiaste vrijwilligers die graag vertellen over het leven in de middeleeuwen. Voor kinderen is er een speurtocht om te volgen door de verschillende ruimtes en je kan wat spelletjes spelen zoals blikgooien. Lees ook ons blog over Kasteel Huys Horst.

Kasteel Huys ter Horst

Klimmen bij Klim Kong

Als er een ding is waar wij onze dochter echt blij mee kunnen maken is dat een adventure parcours. Jammer genoeg zijn er in Nederland maar heel weinig mogelijkheden voor kleuters, zeker als ze zo klein zijn (106cm) als onze dochter. Dus waar ze als driejarige al klom en ziplijnde in Slovenië en later ook in diverse andere landen mocht klimmen, moet ze in Nederland genoegen nemen met oefenbaantjes.

Maar niet bij Klim Kong in Sevenum! In dit klimbos zijn kinderen vanaf 4 jaar al welkom. Het maakt niet uit hoe lang ze zijn, want ze krijgen een verlengde kabel en papa of mama klimmen mee om die te bedienen. 

Klimkong sevenum
klimkong sevenum

Klimmen bij Klim Kong is het kinderuitje in Limburg wat onze dochter toen ze nog een kleuter was het allerleukste vond om te doen. Terwijl ze in haar tuigje werd gehesen door de vriendelijke medewerkers ging haar gezichtje op standje serieus. “Ik weet wel hoe het moet”. “Kom papa we gaan”. Eerst mag papa voorop en met een geconcentreerd gezicht gaat ze over alle obstakels heen. Een keer moest ik haar helpen met een handje waar de touwen wat ver uit elkaar liggen. 

klimkong sevenum

“Nu gaan we naar het volgende niveau!”. Uh.. dat kan dus niet. Daarvoor moet je wel wat groter zijn. Inmiddels is er ook een andere groep begonnen met klimmen en onze dochter kijkt verlangend omhoog. “Als ik 6 ben gaan we hier dan nog een keer naar toe?” “Dan wil ik ook hoog”. We doen het onderste rondje nog een keer  “Papa nu ga ik eerst, jij bent veel te langzaam”.

klimkong sevenum

Dat rondje vinden wij trouwens echt al behoorlijk uitdagend en de meeste kindjes, zeker die voor de eerste keer naar een klimbos gaan, hebben wat hulp nodig. De staf is alert en kijkt of ze moeten helpen, maar als dat niet nodig is mag je lekker je eigen gang gaan. De locatie aan het water nodigt uit om een wat langere pauze te nemen en wat te drinken en te eten. Wat ook heel fijn is als bijvoorbeeld met meerdere kinderen gaat en niet iedereen even lang wil klimmen. 

klimkong sevenum

Klimbos FunForest Venlo

Wanneer we een paar jaar later weer in Limburg op vakantie zijn bezoeken we wederom een klimbos. Deze keer Klimbos FunForest in Venlo. Er is hier een Mini-Monkey trail voor kinderen van 5-7 jaar die minimaal 100 cm zijn. Wij doen zelf het Monkey Trail voor kinderen vanaf 7 jaar. Zodra je kind 130 cm is, is er nog een aantal andere routes, waaronder eentje die 16+ is.

klimbos venlo
klimbos venlo

Het fijne van Klimbos Fun Forest is dat je hier een permanente zekering hebt. Die hoef je niet telkens open en dicht te doen. Dat scheelt toch weer de helft van het werk. Het parcours is lekker afwisselend met een zipline en grappige voorwerpen zoals een autootje.

In tegenstelling tot bij het eerder door ons bezocht Klim Kong klim je hier echt midden in het bos. Dat maakt het voor toeschouwers alleen wel wat lastiger om te kijken. Onze dochter heeft zich weer uitstekend vermaakt! Als ze groter is wil ze nog een keer terug voor de andere routes. Lees ook ons blog met klimbossen in Nederland.

klimbos venlo

Speelpark Klein Zwitserland

Vlakbij het klimbos zit speelpark Klein Zwitserland. Een hartstikke leuk speelpark wat al jaren bestaat. Je kan hier onder andere midgetgolfen en er zijn heel veel verschillende speeltoestellen in het bos. Zoals een enorme schommel en lange glijbaan.

Lees ook ons uitgebreide blog over speelpark Klein Zwitserland.

Klein zwitersland

Wereldpaviljoen 

Het wereldpaviljoen in Steyl is een leuk kinderuitje in Limburg voor kinderen van verschillende leeftijden. We worden welkom geheten en daarna stappen we in het vliegtuig. We stijgen op en landen in Nicaragua. Een land waar we zelf in 2008 drie weken hebben rondgereisd maar waar onze dochter nog niet is geweest. Als volleerd reiziger gaat ze daarna door de controle en laat haar “paspoort” zien aan de douane. Als je kind zelf kan lezen kan hij of zij hiermee zelfstandig opdrachten doen. 

wereldpaviljoen
wereldpaviljoen

Na de douane wandelen we het dorpje San Pedro binnen. San Pedro is wel stuk minder ontwikkeld dan de gezellige steden zoals Leon en Granada en stadjes als Masaya en Esteli die wij kennen. Ze hebben er zelfs nog een internetcafé. Maar ook een tienda, een klein winkeltje waar producten verkocht worden en een marktje. Rondom het dorpsplein zijn filmpjes om te kijken, enkele interactieve displays met verhalen en nog meer om te doen. Onze dochter zoekt enthousiast de glazen kraal in een bak met koffiebonen. Ze plant een witte boon in en potje en die mag ze meenemen naar huis. 

Het wereldpaviljoen is niet groot, als je alleen maar rondkijkt sta je met een kwartiertje weer buiten. Dit is echt een plek om dingen te doen.  Toevallig is onze dochter op school heel druk bezig met het thema recycling. Ze gaat daar helemaal in op en ruimt overal afval op. Laat dat nou toevallig heel goed passen bij het wereldpaviljoen want hier kan je als kind van afval nieuwe dingen maken, net als de kindjes in Nicaragua die geen geld hebben voor nieuw speelgoed. Onze dochter maakt twee armbandjes met hulp van de vrijwilligers die hier werken. Ook maakt ze een autootje van hout en bierdopjes. Die gaat op maandag natuurlijk mee naar school om te vertellen over recycling en haar weekendje weg. 

wereldpaviljoen
wereldpaviljoen

ABC restaurants 

Op loopafstand van de Schatberg vind je ABC restaurants. Leuk weetje: behalve in Nederland is ABC restaurants ook actief in Erbil, ja in Irak. 

abc restaurant sevenum
abc restaurant sevenum

ABC Restaurants is een all-you-can-eat restaurant met meer dan duizend plekken. Nee, stop nu niet met lezen, ik weet direct wat je denkt. Ik ga normaal gesproken nooit naar all-you-can-eat restaurants behalve als ik mee moet met vrienden of familie. Verschrikkelijke ongezellige tenten zijn het vaak waar iedereen rondloopt met enorme borden vol eten. Want als je dan eindelijk aan de beurt bent, moet je pakken wat je pakken kan het is immers gratis.

abc restaurant sevenum

ABC restaurants is echt anders. Om te beginnen kregen we een plekje toegewezen in het “steak house”. De hele ruimte is ingericht in verschillende “restaurantjes”. Daardoor voelt het niet of je met duizend man samen zit te eten maar alleen met je eigen hoekje. Eten kan je overal halen bij de 11 thema restaurantjes. Zoals bij de italiaan, mexicaan, of de sushi bar. We beginnen met de saladebar en wat we daar zien: een heleboel verschillende salades zoals peer met gorgonzola, carpaccio, rucola en meer, maakt ons blij. Er is ook een “Fastfood Diner” maar dus ook lekker gezond eten.  Deels staat het kant en klaar, deel wordt het ter plekke bereid. Bij de Mexicaan kunnen we zelf taco’s maken en bij Daily Fresh Fish is er keuze uit tien soorten vis die voor je neus gebakken worden.

abc restaurant sevenum
abc restaurant sevenum

Voor de kinderen zijn er o.a. pannenkoeken en poffertjes. Maar ook een leuke binnenspeeltuin dus onze dochter zijn we al snel kwijt. Die rent met andere kinderen vrolijk rond en komt af en toe  bezweet naar onze tafel voor een slokje drinken. Het toetjes buffet is enorm en dan kan je ook nog allerlei verschillende soorten ijs krijgen. Dus eerlijk is eerlijk uiteindelijk hebben we allebei toch wat meer gegeten dan normaal. Research noem ik dat 😉 De kwaliteit van het eten verrast ons echt positief, het zijn geen culinaire hoogstandjes maar wel gewoon goed eten. Een stap boven wat je verwacht van een all-you-can-eat en vergelijkbaar met wat je bij een gemiddeld eetcafé geserveerd krijgt. 

Dus de volgende keer dat mijn familie naar een all-you-eat wil zeg ik “oke maar dan wel naar ABC restaurants

abc restaurant sevenum

Leren over het oorlogsverleden van Venray

De verhalen uit de Tweede Wereldoorlog mogen niet vergeten worden. Kom meer te weten over het oorlogsverleden van Venray en omgeving via Venray Remembers. Via dit initiatief kun je middels de Venray Remembers App langs diverse bezienswaardigheden, activiteiten en locaties die je meer leren over de Tweede Wereldoorlog.

Verschillende wandel-, fiets-, en autoroutes komen samen in de gratis te downloaden app, om zo op een interactieve manier kennis op te doen over dit belangrijke stuk geschiedenis. Lees meer over dit initief en hoe wij dit hebben ervaren op ons blog.

Jumpsquare en Jump XL – Limburg

Bij Jumpsquare kunnen gezinnen met kinderen zich klaarmaken voor een dag vol plezier en avontuur! Ontdek de verschillende soorten trampolines en het uitdagende ninja parcours waar jong en oud iets te beleven hebben. Het vriendelijke personeel zorgt ervoor dat jullie je meteen thuis voelen en een onvergetelijke ervaring beleven.

JumpXL Nederland

Trampoline springen bij Jumpsquare is een sensationele ervaring, waarbij jullie kunnen dodgeballen, freestylen en jullie vaardigheden kunnen testen tijdens het dunkend springen. En voor de avonturiers is er het ninjaparcours waar jullie kunnen laten zien hoe behendig jullie zijn op verschillende obstakels. Ouders kunnen ontspannen in de lounge en genieten van een hapje en drankje terwijl ze uitkijken over de sprankelende trampolinevelden waar hun kinderen plezier beleven.

Jumpsquare JumpXL

Kijk op de website van Jump XL en Jumpsquare voor meer informatie over de vestigingen in Limburg en maak je klaar voor een dag vol plezier en avontuur!

Wandelen met kinderen in Noord-Limburg

Nationaal Park de Maasduinen

In het noorden van Limburg kan je Nationaal park de Maasduinen vinden. Wat ons betreft een van de mooiste nationale parken van Nederland. Duinen, een mooi groen/blauw meer en best wat hoogteverschil. Je kunt hier een korte route wandelen met een trekpontje van 4 kilometer of de lange volledige route van 8 kilometer rondom de plas. Beide zijn absoluut niet buggy proof, want je moet door het mulle zand. Daarom is er ook een kortere rolstoelroute die start vanaf het bezoekerscentrum.

Er is ook een leuke bosspeeltuin op de route en een kleine waterspeeltuin. Je leest er meer over in ons blog over bosspeeltuin De Boskoel.

nationaal park de maasduinen

Smokkelpad Scharrelkids

Een andere leuke wandeling is het smokkelpad Scharrelkids in Velden. Dit is een wandeling die gedeeltelijk in Duitsland en gedeeltelijk in Nederland gelegen is, oftewel een grensoverschrijdend avonturenpad. In een tijd dat we niet zomaar naar Duitsland konden, was het best bijzonder om te voet de grens over te steken. Toch een beetje dat gevoel van de smokkelaars van vroeger. De hele route is ongeveer 3,5 kilometer. Lees ook ons uitgebreide blog over Smokkelpad Scharrelkids.

smokkelpad scharrelkids

Wandelen met een ezeltje 

Eén leuke activiteit die we hebben ondernomen tijdens een weekend weg in Limburg was een wandeling met een ezeltje. Wij deden dit bij boerderijcamping in ’t Niet maar deze zijn hier inmiddels helaas mee gestopt. Het kan nog wel bij Ezelboederderij ’t Jaegershoes ook in Noord-Limburg.

Ezels lopen net wat langzamer dan mensen dus ongeveer 4 k/m per uur. Onze dochter kan prima zelf lopen maar waarom zou je dat doen als je ook op een ezel kunt zitten. Dat is toch veel leuker. Ze genoot er enorm van en vertelde hele verhalen tegen Hannes. Toen hij geen antwoord gaf probeerde ze het maar in ezel taal “ia ia ia ia ia”. “Ik zing een liedje voor Hannes”. 

Wandelen met een ezel
wandelen met een ezel limburg

We lopen door een mooi bosgebied en het zonnetje komt door. Dit is genieten. Ik wil het ook wel even proberen maar de ezel schrikt ergens van en zet het op een sprintje “help” gilt mijn dochter. Gelukkig had de eigenaar hier al voor gewaarschuwd, dus ik grijp het touw strak vast en stel Hannes gerust. Daarna lopen we rustig weer verder. Onze dochter heeft haar verrekijker mee en kijkt of ze misschien nog wat vogels kan zien. We nemen nog even pauze en dan zijn we alweer op de weg terug. Ezels zijn net kinderen, heen sjokken ze een beetje maar als er een ijsje (of in dit geval ezelbrokken) wacht zetten ze de pas er wel in. 

Eigenlijk alweer veel te snel naar onze zin is de wandeling voorbij. Dit is echt voor herhaling vatbaar en dan gaan we langer en nemen een picknick mee. Met zo’n ezeltje is het met kinderen een hartstikke relaxte manier van wandelen. 

wandelen met een ezel limburg
wandelen met een ezel limburg

Waar overnachten tijdens een weekend weg in Limburg

Weinig regio’s in Nederland hebben zoveel bungalowparken als in Noord-Limburg. Wij hebben er al heel wat getest, zo verbleven we zelf bij de Schatberg in Sevenum, bij vakantiepark de Leistert en bij Landal Marina Resort Well terwijl onze blogger Nicky verbleef bij Center Parcs het Meerdal.

De Schatberg Sevenum 

Wij verblijven bij de Schatberg in Sevenum. Een hartstikke goede locatie van waaruit je de regio kunt verkennen. Ze hebben er mogelijkheden voor kampeerders maar ook bungalows die vallen onder Landal de Schatberg.

Wanneer we ingecheckt zijn bij dit Landal park in Limburg moet er eerst gezwommen worden. Onze waterrat verheugt zich hier al de hele week op. We trekken snel de badkleding aan onder onze kleding. Dat was helemaal niet nodig geweest het zwembad van de Schatberg heeft meer dan voldoende omkleedhokjes en kluisjes. Mevrouwtje trekt een sprintje naar de hoge glijbaan en komt er met een lachend gezicht uit “nu jij ook papa”.

de schatberg sevenum zwembad

Sinds ze zwemles heeft gaat ze echt met sprongen vooruit. Het gedeelte voor baby’s en peuters met een kleine glijbaan en warm water waar ze een jaar eerder nog gespeeld zou hebben is nu niet stoer genoeg meer “dat is voor baby’s”. In plaats daarvan moeten we allemaal in het bubbelbad “lekker bubbelen”.  De buitenbaden, waterspeeltuin en ligweide  gaan in mei open en dan is er zelfs nog meer zwemplezier. 

de schatberg sevenum zwembad

Na het zwemmen hebben we pas echt tijd om ons huisje te bekijken. We hebben boven twee ruime slaapkamers en beneden een extra badkamer met zonnebank en sauna. Daar word ik nou echt blij van, dat geeft toch net even een wat luxer gevoel aan ons weekendje weg. Het is er heerlijk rustig en wanneer mevrouwtje in bed ligt kan ik nog even buiten in de tuin zitten. Ik hoor alleen de vogeltjes en de lachende buren die aan het barbecueën zijn en wordt getrakteerd op een bloedrode zonsondergang. 

de schatberg sevenum
de schatberg sevenum

Tijdens een rondje hardlopen de volgende ochtend bekijk ik ook de rest van het park. Er zijn meerdere speeltuinen voor kinderen en er is ook een waterskibaan. De laatste keer dat ik dit probeerde kwam ik niet verder dan twee meter voor ik omviel dus deze keer laat ik het bij kijken naar de spectaculaire trucjes.

de schatberg sevenum

Het park is ruim van opzet dus we zijn blij dat we een fietsje mee hebben genomen voor onze dochter zo komen we snel van onze bungalow naar het centrale gebouw. Hier zit een prima supermarkt en zijn meerdere eet mogelijkheden. Er is een kidsclub en je kunt bowlen maar voor beide hadden we geen tijd meer, wel moest er gedanst worden met Landalmascotte Bollo voor we na 2 nachten weer naar huis moeten. 

de schatberg sevenum
de schatberg sevenum
de schatberg sevenum bollo

Restaurant La Selva en camping & bungalowpark de Leistert

Camping en bungalowpark de Leistert is een enorm groot vakantiepark in het noorden van Limburg. Recent is er een stuk nieuw bijgebouwd en hier bevindt zich het sfeervolle en kindvriendelijk restaurant La Selva waar je ook als niet bungalowpark gast kunt eten.

Het restaurant heeft een fijne sfeervolle inrichting. Met leuke details zoals het speciaal ontworpen behang met dierenfiguren. Je hebt keuze uit hoge tafel, lage zitjes en bankjes. Daardoor voelt het restaurant ondanks dat het vrij groot is, toch knus aan. De kaart heeft veel afwisseling en ook aan de kinderen is gedacht. Wat ik enorm kan waarderen is dat er behalve kindergerechten zoals poffertjes en pannenkoeken ook keuze is uit diverse pasta’s, zalm en kipschnitzel. Eindelijk een keer wat anders dan die eeuwige kipnuggets. 

de leistert vakantiepark en restaurant la selva
de leistert vakantiepark en restaurant la selva
de leistert vakantiepark en restaurant la selva

We hebben hier smaakvol geluncht maar de toffe indoorspeeltuin maakt dit helemaal een fijne plek. Geen krijspaleis maar echt leuk spelen op houten speeltoestellen met de voetjes in het zand. 

de leister vakantiepark speeltuin la selva
de leister vakantiepark speeltuin la selva

Op het vakantiepark zijn er nog diverse andere eetmogelijkheden en ook een tweede binnenspeelgedeelte met toestellen die je wel kent uit Ballorig. Hier biedt het recreatieteam vermaak voor verschillende leeftijden en is bijvoorbeeld ook een gamehal. Er is een binnenzwembad en bij mooi weer kunnen kids ook lekker spelen in de ondiepe buitenplas. 

Omdat dit park zo groot is zijn er ook veel verschillende accommodatie opties en dit zal ook bepalend zijn voor je vakantiebeleving. Er zijn bijvoorbeeld chalets en safaritenten. We vinden dit park zo leuk dat we de volgende keer in Noord-Limburg hier overnachten. Lees ook ons uitgebreide blog over vakantiepark de Leistert. Of check hier de prijzen van de Leistert.

de leister vakantiepark
de leistert vakantiepark
de leistert vakantiepark

Center Parcs het Meerdal

Nog een goed vakantiepark om te verblijven in Noord-Limburg is Center Parcs Het Meerdal. Zeker nu het park flink vernieuwd is, de huisjes opgeknapt en er activiteiten te vinden zijn zoals de Beleefboerderij. Check vooral ons uitgebreide blog over Center Parcs het Meerdal. Of bekijk hier direct de prijs en beschikbaarheid.

Landal Marina Resort Well

Het in 2022 geopende Landal Marine Resort Well was weer een goede reden om naar Noord-Limburg te gaan. Dit is een heel fijn luxe park aan het Leukermeer en op loopafstand van nationaal park de Maasduinen. Ook verschillende uitjes zoals Mind Mystery in Horst zijn minder dan twintig minuten rijden.

Landal Marina Resort Well

We hadden tijdens ons verblijf heerlijk weer en hebben genoten van het varen op het meer en het zwemmen in zowel het water als het zwembad. Het park heeft veel faciliteiten. Bovendien zijn de nieuwe woningen heel ruim met veel licht. Echt een aanrader voor waterliefhebbers en voor wie graag meer luxe wil tijdens een vakantie in Noord-Limburg. Lees ook ons blog over Landal Marina Resort Well of check direct de prijs en beschikbaarheid.

Landal Marina Resort Well

Lees ook onze blog over:

We bezochten Noord-Limburg in samenwerking met Liefde voor Limburg in 2018. Daarna gingen we nog meerdere keren zelf of in samenwerking met een vakantiepark naar Noord-Limburg dit blog is in 2019,2020 en 2023 geüpdatet met extra tips.

1 gedachte over “Een weekend vol lekker eten en kinderuitjes in het noorden van Limburg”

  1. Wauw, wat n leuke dingen laat je allemaal zien… en hoeveel leuke plekken zijn er zonder dat ik die zelf weet…
    Wij gaan snel weer op pad in eigen omgeving.
    Dankje!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top