Home / Nederland / Limburg / Een weekend vol lekker eten en kinderuitjes in het noorden van Limburg

Een weekend vol lekker eten en kinderuitjes in het noorden van Limburg

De zon schijnt, anderhalf uur geleden stapten we in de auto. Nu kunnen we de werkstress en de schoolweek achter ons laten. We gaan een weekend leuke kinderuitjes in Limburg ontdekken in het noordelijke deel van de provincie. 

Wij vinden Limburg hartstikke leuk, maar hebben wel altijd het gevoel dat het zo ver weg is. Dat komt waarschijnlijk omdat we bij Limburg direct denken aan Maastricht en omgeving. Maar Noord-Limburg is een stuk dichterbij dan je denkt. De regio bestaat uit de gebieden Horst aan de Maas, Venray, Bergen, Gennep, Mook & Middelaar,  Peel en Maas, Venlo en Venray. In Noord-Limburg kan je ook Nationaal Park Maasduinen vinden.

Er zitten heel veel vakantieparken en er is, zoals wij hebben ervaren, ontzettend veel te doen voor gezinnen. En dan hebben we in ons weekend nog maar een klein deel van de opties bezocht. 

Dit blog is later aangevuld met nog meer leuke activiteiten in Noord-Limburg met kinderen.

Kinderuitjes Noord-Limburg

Wandelen met een ezeltje 

Eén van de leukste activiteiten die we hebben ondernomen tijdens ons weekend weg in Limburg was een wandeling met een ezeltje. Wij deden dit bij boerderijcamping in ’t Niet maar deze zijn hier inmiddels helaas mee gestopt. Het kan nog wel bij Ezelboederderij ’t Jaegershoes ook in Noord-Limburg.

Ezels lopen net wat langzamer dan mensen dus ongeveer 4 k/m per uur. Onze dochter kan prima zelf lopen maar waarom zou je dat doen als je ook op een ezel kunt zitten. Dat is toch veel leuker. Ze genoot er enorm van en vertelde hele verhalen tegen Hannes. Toen hij geen antwoord gaf probeerde ze het maar in ezel taal “ia ia ia ia ia”. “Ik zing een liedje voor Hannes”. 

Wandelen met een ezel
wandelen met een ezel limburg

We lopen door een mooi bosgebied en het zonnetje komt door. Dit is genieten. Ik wil het ook wel even proberen maar de ezel schrikt ergens van en zet het op een sprintje “help” gilt mijn dochter. Gelukkig had de eigenaar hier al voor gewaarschuwd, dus ik grijp het touw strak vast en stel Hannes gerust. Daarna lopen we rustig weer verder. Onze dochter heeft haar verrekijker mee en kijkt of ze misschien nog wat vogels kan zien. We nemen nog even pauze en dan zijn we alweer op de weg terug. Ezels zijn net kinderen, heen sjokken ze een beetje maar als er een ijsje (of in dit geval ezelbrokken) wacht zetten ze de pas er wel in. 

Eigenlijk alweer veel te snel naar onze zin is de wandeling voorbij. Dit is echt voor herhaling vatbaar en dan gaan we langer en nemen een picknick mee. Met zo’n ezeltje is het met kinderen een hartstikke relaxte manier van wandelen. 

wandelen met een ezel limburg
wandelen met een ezel limburg

Klimmen bij Klim Kong

Als er een ding is waar wij onze dochter echt blij mee kunnen maken is dat een adventure parcours. Jammer genoeg zijn er in Nederland maar heel weinig mogelijkheden voor kleuters, zeker als ze zo klein zijn (106cm) als onze dochter. Dus waar ze als driejarige al klom en ziplijnde in Slovenië en later ook in diverse andere landen mocht klimmen, moet ze in Nederland genoegen nemen met oefenbaantjes.

Maar niet bij Klim Kong in Sevenum! In dit klimbos zijn kinderen vanaf 4 jaar al welkom. Het maakt niet uit hoe lang ze zijn, want ze krijgen een verlengde kabel en papa of mama klimmen mee om die te bedienen. 

Klimkong sevenum
klimkong sevenum
klimkong sevenum

Klimmen bij Klim Kong is het kinderuitje in Limburg wat ze het allerleukste vond om te doen. Terwijl ze in haar tuigje werd gehesen door de vriendelijke medewerkers ging haar gezichtje op standje serieus. “Ik weet wel hoe het moet”. “Kom papa we gaan”. Eerst mag papa voorop en met een geconcentreerd gezicht gaat ze over alle obstakels heen. Een keer moest ik haar helpen met een handje waar de touwen wat ver uit elkaar liggen. 

“Nu gaan we naar het volgende niveau!”. Uh.. dat kan dus niet. Daarvoor moet je wel wat groter zijn. Inmiddels is er ook een andere groep begonnen met klimmen en onze dochter kijkt verlangend omhoog. “Als ik 6 ben gaan we hier dan nog een keer naar toe?” “Dan wil ik ook hoog”. We doen het onderste rondje nog een keer  “Papa nu ga ik eerst, jij bent veel te langzaam”. Dat rondje vinden wij trouwens echt al behoorlijk uitdagend en de meeste kindjes, zeker die voor de eerste keer naar een klimbos gaan, hebben wat hulp nodig. De staf is alert en kijkt of ze moeten helpen, maar als dat niet nodig is mag je lekker je eigen gang gaan. De locatie aan het water nodigt uit om een wat langere pauze te nemen en wat te drinken en te eten. Wat ook heel fijn is als bijvoorbeeld met meerdere kinderen gaat en niet iedereen even lang wil klimmen. 

klimkong sevenum
klimkong sevenum

Wereldpaviljoen 

Het wereldpaviljoen in Steyl is een leuk kinderuitje in Limburg voor kinderen van verschillende leeftijden. We worden welkom geheten en daarna stappen we in het vliegtuig. We stijgen op en landen in Nicaragua. Een land waar we zelf in 2008 drie weken hebben rondgereisd maar waar onze dochter nog niet is geweest. Als volleerd reiziger gaat ze daarna door de controle en laat haar “paspoort” zien aan de douane. Als je kind zelf kan lezen kan hij of zij hiermee zelfstandig opdrachten doen. 

wereldpaviljoen
wereldpaviljoen

Na de douane wandelen we het dorpje San Pedro binnen. San Pedro is wel stuk minder ontwikkeld dan de gezellige steden zoals Leon en Granada en stadjes als Masaya en Esteli die wij kennen. Ze hebben er zelfs nog een internetcafé. Maar ook een tienda, een klein winkeltje waar producten verkocht worden en een marktje. Rondom het dorpsplein zijn filmpjes om te kijken, enkele interactieve displays met verhalen en nog meer om te doen. Onze dochter zoekt enthousiast de glazen kraal in een bak met koffiebonen. Ze plant een witte boon in en potje en die mag ze meenemen naar huis. 

Het wereldpaviljoen is niet groot, als je alleen maar rondkijkt sta je met een kwartiertje weer buiten. Dit is echt een plek om dingen te doen.  Toevallig is onze dochter op school heel druk bezig met het thema recycling. Ze gaat daar helemaal in op en ruimt overal afval op. Laat dat nou toevallig heel goed passen bij het wereldpaviljoen want hier kan je als kind van afval nieuwe dingen maken, net als de kindjes in Nicaragua die geen geld hebben voor nieuw speelgoed. Onze dochter maakt twee armbandjes met hulp van de vrijwilligers die hier werken. Ook maakt ze een autootje van hout en bierdopjes. Die gaat op maandag natuurlijk mee naar school om te vertellen over recycling en haar weekendje weg. 

wereldpaviljoen
wereldpaviljoen

ABC restaurants 

In hetzelfde mooie pand op loopafstand van de Schatberg is ABC restaurants. Leuk weetje: behalve in Nederland is ABC restaurants ook actief in Erbil, ja in Irak. 

abc restaurant sevenum
abc restaurant sevenum
abc restaurant sevenum

ABC Restaurants is een all-you-can-eat restaurant met meer dan duizend plekken. Nee, stop nu niet met lezen, ik weet direct wat je denkt. Ik ga normaal gesproken nooit naar all-you-can-eat restaurants behalve als ik mee moet met vrienden of familie. Verschrikkelijke ongezellige tenten zijn het vaak waar iedereen rondloopt met enorme borden vol eten. Want als je dan eindelijk aan de beurt bent, moet je pakken wat je pakken kan het is immers gratis.

ABC restaurants is echt anders. Om te beginnen kregen we een plekje toegewezen in het “steak house”. De hele ruimte is ingericht in verschillende “restaurantjes”. Daardoor voelt het niet of je met duizend man samen zit te eten maar alleen met je eigen hoekje. Eten kan je overal halen bij de 11 thema restaurantjes. Zoals bij de italiaan, mexicaan, of de sushi bar. We beginnen met de saladebar en wat we daar zien: een heleboel verschillende salades zoals peer met gorgonzola, carpaccio, rucola en meer, maakt ons blij. Er is ook een “Fastfood Diner” maar dus ook lekker gezond eten.  Deels staat het kant en klaar, deel wordt het ter plekke bereid. Bij de Mexicaan kunnen we zelf taco’s maken en bij Daily Fresh Fish is er keuze uit tien soorten vis die voor je neus gebakken worden.

abc restaurant sevenum
abc restaurant sevenum
abc restaurant sevenum

Voor de kinderen zijn er o.a. pannenkoeken en poffertjes. Maar ook een leuke binnenspeeltuin dus onze dochter zijn we al snel kwijt. Die rent met andere kinderen vrolijk rond en komt af en toe  bezweet naar onze tafel voor een slokje drinken. Het toetjes buffet is enorm en dan kan je ook nog allerlei verschillende soorten ijs krijgen. Dus eerlijk is eerlijk uiteindelijk hebben we allebei toch wat meer gegeten dan normaal. Research noem ik dat 😉 De kwaliteit van het eten verrast ons echt positief, het zijn geen culinaire hoogstandjes maar wel gewoon goed eten. Een stap boven wat je verwacht van een all-you-can-eat en vergelijkbaar met wat je bij een gemiddeld eetcafé geserveerd krijgt. 

Dus de volgende keer dat mijn familie naar een all-you-eat wil zeg ik “oke maar dan wel naar ABC restaurants

Klimbos FunForest Venlo

Wanneer we een paar jaar later weer in Limburg op vakantie zijn bezoeken we wederom een klimbos. Deze keer Klimbos FunForest in Venlo. Er is hier een Mini-Monkey trail voor kinderen van 5-7 jaar die minimaal 100 cm zijn. Wij doen zelf het Monkey Trail voor kinderen vanaf 7 jaar. Zodra je kind 130 cm is, is er nog een aantal andere routes, waaronder eentje die 16+ is.

klimbos venlo
klimbos venlo

Het fijne van Klimbos Fun Forest is dat je hier een permanente zekering hebt. Die hoef je niet telkens open en dicht te doen. Dat scheelt toch weer de helft van het werk. Het parcours is lekker afwisselend met een zipline en grappige voorwerpen zoals een autootje.

In tegenstelling tot bij het eerder door ons bezocht Klim Kong klim je hier echt midden in het bos. Dat maakt het voor toeschouwers alleen wel wat lastiger om te kijken. Onze dochter heeft zich weer uitstekend vermaakt! Als ze groter is wil ze nog een keer terug voor de andere routes. Lees ook ons blog met klimbossen in Nederland.

klimbos venlo

Speelpark Klein Zwitserland

Vlakbij het klimbos zit speelpark Klein Zwitserland. Een hartstikke leuk speelpark wat al jaren bestaat. Je kan hier onder andere midgetgolfen en er zijn heel veel verschillende speeltoestellen in het bos. Zoals een enorme schommel en lange glijbaan.

Lees ook ons uitgebreide blog over speelpark Klein Zwitserland.

Klein zwitersland

Nationaal Park de Maasduinen

In het noorden van Limburg kan je Nationaal park de Maasduinen vinden. Wat ons betreft een van de mooiste nationale parken van Nederland. Duinen, een mooi groen/blauw meer en best wat hoogteverschil. Je kunt hier een korte route wandelen met een trekpontje van 4 kilometer of de lange volledige route van 8 kilometer rondom de plas. Beide zijn absoluut niet buggy proof, want je moet door het mulle zand. Daarom is er ook een kortere rolstoelroute die start vanaf het bezoekerscentrum.

Er is ook een leuke bosspeeltuin op de route en een kleine waterspeeltuin. Je leest er meer over in ons blog over bosspeeltuin De Boskoel.

nationaal park de maasduinen
nationaal park de maasduinen

Leren over het oorlogsverleden van Venray

De verhalen uit de Tweede Wereldoorlog mogen niet vergeten worden. Kom meer te weten over het oorlogsverleden van Venray en omgeving via Venray Remembers. Via dit initiatief kun je middels de Venray Remembers App langs diverse bezienswaardigheden, activiteiten en locaties die je meer leren over de Tweede Wereldoorlog.

Verschillende wandel-, fiets-, en autoroutes komen samen in de gratis te downloaden app, om zo op een interactieve manier kennis op te doen over dit belangrijke stuk geschiedenis. Lees meer over dit initief en hoe wij dit hebben ervaren op ons blog.

Jumpsquare en Jump XL – Limburg

Bij Jumpsquare kunnen gezinnen met kinderen zich klaarmaken voor een dag vol plezier en avontuur! Ontdek de verschillende soorten trampolines en het uitdagende ninja parcours waar jong en oud iets te beleven hebben. Het vriendelijke personeel zorgt ervoor dat jullie je meteen thuis voelen en een onvergetelijke ervaring beleven.

JumpXL Nederland

Trampoline springen bij Jumpsquare is een sensationele ervaring, waarbij jullie kunnen dodgeballen, freestylen en jullie vaardigheden kunnen testen tijdens het dunkend springen. En voor de avonturiers is er het ninjaparcours waar jullie kunnen laten zien hoe behendig jullie zijn op verschillende obstakels. Ouders kunnen ontspannen in de lounge en genieten van een hapje en drankje terwijl ze uitkijken over de sprankelende trampolinevelden waar hun kinderen plezier beleven.

Jumpsquare JumpXL

Kijk op de website van Jump XL en Jumpsquare voor meer informatie over de vestigingen in Limburg en maak je klaar voor een dag vol plezier en avontuur!

Waar overnachten tijdens een weekend weg in Limburg

Weinig regio’s in Nederland hebben zoveel bungalowparken als in Noord-Limburg. Wij verbleven zelf bij de Schatberg in Sevenum, een heel prettig park waar je verderop meer over leest. Maar we bezochten ook diverse andere plekjes zoals een bijzondere camping in Limburg met typische zelfgebouwde huisjes, we bekeken de kersverse nieuwe woningen bij vakantiepark de Leistert en waanden ons in Frankrijk in een zeer charmant familiehotel. Voor elk type vakantieganger en voor elk budget is er een passend plekje te vinden. 

De Schatberg Sevenum 

Wij verblijven bij de Schatberg in Sevenum. Een hartstikke goede locatie van waaruit je de regio kunt verkennen. Ze hebben er mogelijkheden voor kampeerders maar ook bungalows die vallen onder Landal de Schatberg.

Wanneer we ingecheckt zijn bij dit Landal park in Limburg moet er eerst gezwommen worden. Onze waterrat verheugt zich hier al de hele week op. We trekken snel de badkleding aan onder onze kleding. Dat was helemaal niet nodig geweest het zwembad van de Schatberg heeft meer dan voldoende omkleedhokjes en kluisjes. Mevrouwtje trekt een sprintje naar de hoge glijbaan en komt er met een lachend gezicht uit “nu jij ook papa”.

de schatberg sevenum zwembad

Sinds ze zwemles heeft gaat ze echt met sprongen vooruit. Het gedeelte voor baby’s en peuters met een kleine glijbaan en warm water waar ze een jaar eerder nog gespeeld zou hebben is nu niet stoer genoeg meer “dat is voor baby’s”. In plaats daarvan moeten we allemaal in het bubbelbad “lekker bubbelen”.  De buitenbaden, waterspeeltuin en ligweide  gaan in mei open en dan is er zelfs nog meer zwemplezier. 

de schatberg sevenum zwembad

Na het zwemmen hebben we pas echt tijd om ons huisje te bekijken. We hebben boven twee ruime slaapkamers en beneden een extra badkamer met zonnebank en sauna. Daar word ik nou echt blij van, dat geeft toch net even een wat luxer gevoel aan ons weekendje weg. Het is er heerlijk rustig en wanneer mevrouwtje in bed ligt kan ik nog even buiten in de tuin zitten. Ik hoor alleen de vogeltjes en de lachende buren die aan het barbecueën zijn en wordt getrakteerd op een bloedrode zonsondergang. 

de schatberg sevenum
de schatberg sevenum

Tijdens een rondje hardlopen de volgende ochtend bekijk ik ook de rest van het park. Er zijn meerdere speeltuinen voor kinderen en er is ook een waterskibaan. De laatste keer dat ik dit probeerde kwam ik niet verder dan twee meter voor ik omviel dus deze keer laat ik het bij kijken naar de spectaculaire trucjes.

de schatberg sevenum

Het park is ruim van opzet dus we zijn blij dat we een fietsje mee hebben genomen voor onze dochter zo komen we snel van onze bungalow naar het centrale gebouw. Hier zit een prima supermarkt en zijn meerdere eet mogelijkheden. Er is een kidsclub en je kunt bowlen maar voor beide hadden we geen tijd meer, wel moest er gedanst worden met Landalmascotte Bollo voor we na 2 nachten weer naar huis moeten. 

de schatberg sevenum
de schatberg sevenum
de schatberg sevenum
de schatberg sevenum bollo

Disclaimer: Helaas zijn door een brand een aantal faciliteiten zoals het Fun en Entertainmentcenter gesloten, deze zullen pas eind 2023 weer open gaan. Check de laatste informatie op de website van Landal voor je boekt.

Gasterie Lieve hemel & boutique appartementen in Franse sferen

Tijdens ons weekendje in Noord-Limburg eten we een avond bij Gasterie Lieve Hemel. Ze hebben hier ook enkel prachtige luxe kamers en appartementen voor gezinnen en voor stelletjes om te verblijven. De kamers zijn ingericht in Franse sferen met authentieke meubelen. Zodra ik er binnen stap doet het mij direct denken aan onze laatste vakantie in Normandië waar we ook in knusse B&B’s verbleven. Ideaal voor gezinnen die graag bijzonder willen overnachten en sfeer en luxe weten te waarderen. 

gasterie lieve hemel
gasterie lieve hemel
gasterie lieve hemel

Ook als je hier niet overnacht is Gasterie Lieve Hemel een bezoek waard voor het uitstekende restaurant, de wijnproeverij of om Franse wijnen aan te schaffen. Het leuke aan dit restaurant is dat ze geen grote kaart hebben maar een wisselend aanbod waarbij je keuze hebt uit vier verschillende voor/tussen/hoofd en nagerechten. Zo stel je zelf je eigen drie of vier-gangen menu samen. De vriendelijke bediening kan je adviseren over bijpassende wijnen. Voor de kinderen maken ze graag een gerecht op maat maar aangezien onze dochter geen grote eter is kozen we ervoor te delen. Vervolgens smikkelde ze bijna alle vis op terwijl ze enthousiast vroeg om meer “vissie, lekker vissie”. We hebben hier heerlijk gegeten, op een mooi plekje en de prijs-kwaliteit verhouding is ook nog eens uitstekend. 

gasterie lieve hemel
gasterie lieve hemel
gasterie lieve hemel

Restaurant La Selva en camping & bungalowpark de Leistert

Camping en bungalowpark de Leistert is een enorm groot vakantiepark in het noorden van Limburg. Recent is er een stuk nieuw bijgebouwd en hier bevindt zich het sfeervolle en kindvriendelijk restaurant La Selva waar je ook als niet bungalowpark gast kunt eten. Het restaurant heeft een fijne sfeervolle inrichting. Met leuke details zoals het speciaal ontworpen behang met dierenfiguren. Je hebt keuze uit hoge tafel, lage zitjes en bankjes. Daardoor voelt het restaurant ondanks dat het vrij groot is, toch knus aan. De kaart heeft veel afwisseling en ook aan de kinderen is gedacht. Wat ik enorm kan waarderen is dat er behalve kindergerechten zoals poffertjes en pannenkoeken ook keuze is uit diverse pasta’s, zalm en kipschnitzel. Eindelijk een keer wat anders dan die eeuwige kipnuggets. 

de leistert vakantiepark en restaurant la selva
de leistert vakantiepark en restaurant la selva
de leistert vakantiepark en restaurant la selva

We hebben hier smaakvol geluncht maar als het wat dichterbij was zouden we hier toch ook zeker terug komen vanwege de toffe indoorspeeltuin. Geen krijspaleis maar echt leuk spelen op houten speeltoestellen met de voetjes in het zand. 

de leister vakantiepark speeltuin la selva
de leister vakantiepark speeltuin la selva

Op het vakantiepark zijn er nog diverse andere eetmogelijkheden en ook een tweede binnenspeelgedeelte met toestellen die je wel kent uit Ballorig. Hier biedt het reactieteam vermaak voor verschillende leeftijden en is bijvoorbeeld ook een gamehal. Er is een binnenzwembad en bij mooi weer kunnen kids ook lekker spelen in de ondiepe buitenplas. 

Omdat dit park zo groot is zijn er ook veel verschillende accommodatie opties en dit zal ook bepalend zijn voor je vakantiebeleving. Er zijn bijvoorbeeld chalets en safaritenten. Wat ons het meest aansprak waren de comfortabele en ruime bungalows en vakantieboerderijen waar je met de hele familie terecht kan. Die ligger wat verder weg van het hoofdgebouw langs de bosrand en hebben ook een erg leuke eigen buitenspeeltuin. Check hier de prijzen van de Leistert.

de leister vakantiepark
de leistert vakantiepark
de leistert vakantiepark

Center Parcs het Meerdal

Nog een goed vakantiepark om te verblijven in Noord-Limburg is Center Parcs Het Meerdal. Zeker nu het park flink vernieuwd is, de huisjes opgeknapt en er activiteiten te vinden zijn zoals de Beleefboerderij. Check vooral ons uitgebreide blog over Center Parcs het Meerdal. Of bekijk hier direct de prijs en beschikbaarheid.

Lees ook onze blog over:

We bezochten Noord-Limburg in samenwerking met Liefde voor Limburg. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen. Wij bezochten de regio in 2018, maar dit blog is geüpdatet in 2019 en in 2020 met extra tips.

Over de auteur

1 gedachte over “Een weekend vol lekker eten en kinderuitjes in het noorden van Limburg”

  1. Wauw, wat n leuke dingen laat je allemaal zien… en hoeveel leuke plekken zijn er zonder dat ik die zelf weet…
    Wij gaan snel weer op pad in eigen omgeving.
    Dankje!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top