Home / Nederland / Brabant / Landgoed Nemerlaer, wandeling voor kinderen met de Vossenstreken app

Landgoed Nemerlaer, wandeling voor kinderen met de Vossenstreken app

Op zoek naar een leuke wandeling met kinderen in Brabant? Wist je dat er een app is waardoor diverse reguliere wandelingen opeens aantrekkelijker worden voor kinderen? Dit is de Vossenstreken app en wij gingen hiermee op pad op Landgoed Nemerlaer in het Brabantse Haaren tussen Tilburg en Den Bosch. Ik vertel je meer over de route en over de Vossenstreken app.

Landgoed Nemerlaer

De Vossenstreken app

De wandelapp Vossenstreken is er ‘voor grote en kleine wandelaars’. Met deze gratis app kun je een aantal wandelingen lopen in Noord-Brabant en in de Belgische provincie Antwerpen. Je kunt de app gratis downloaden in de App Store en de Google Play Store. De routes variëren in afstand en thema, maar zijn bijna altijd maar 2 of 3 kilometer en dus goed te doen met kinderen.

Landgoed Nemerlaer

“Wat vond je van de wandeling?” vraag ik mijn dochter. “Leuk”. “En wat vond je van de app?”. “Een klein beetje leuk”.

Even een tip vooraf, volgens de website van de Vossenstreken app zelf richt deze zich op kinderen van 5-12 jaar. Mijn zevenjarige dochter vond enkele opdrachten al een beetje kinderachtig. Ik zou zelf zeggen dat de Vossenstreken app (in ieder geval op deze route) vooral een aanvulling is wanneer je gaat wandelen met kinderen van 3 tot 6 jaar.

vossenstreken app

Wandelroute kasteel en landgoed Nemerlaer

Er is een kleine parkeerplaats bij de start van de oprijlaan van Landgoed Nemerlaer. Hier starten we ook de Vossenstrekken app op. Die gaat er alleen vanuit dat we niet vanaf hier beginnen, maar vanuit het pannenkoekenrestaurant aan de overkant van de straat. Een beetje verwarrend!

Landgoed Nemerlaer

Gelukkig kun je zelf makkelijk door klikken om de route op te pakken. We moeten nog wel even kiezen uit een drietal thema’s. Voor deze route zijn dat “Vrije vogels”, “Landschap lezen” en “Glibberbeesten”. Mijn dochter kiest voor “Glibberbeesten” en we gaan dus meer te weten komen over de vissen, amfibieën en reptielen die op het landgoed leven.

vossenstreken app

Wat ik zelf leuk vind, is dat we dankzij de app ook meer informatie krijgen over de omgeving. Anders waren we vast niet snel hier terecht gekomen. Nu is kasteel Nemerlaer niet meer zomaar een mooi landhuis, maar de woning van Baron Donatus die tegen alle gebruiken van die tijd trouwde met zijn huishoudster Koosje.

vossenstreken app

Al snel komen we bij de eerste opdracht en leren we over de eieren van de Salamanders. Die verstoppen ze in een blaadje. De opdracht hier is “Zoek een klein steentje en vouw die in een blad”.

We vervolgen de route over het landgoed en komen bij een aantal slootjes. Hier gaat het over de modderkruiper en moeten we zelf met onze ogen dicht voorwerpen herkennen.

Met 3,6km is deze wandelroute over Landgoed Nemerlaer een van de langste routes van de Vossenstreken app. Er zit bovendien een spannend punt in. Om bij een meertje op het terrein te komen moeten we twee keer (heen en terug) een onbewaakte spoorwegovergang over. Goed opletten dus hier.

Landgoed Nemerlaer

Na de spoorwegovergang wordt het landschap opeens heel anders. Hier leven ook hagedissen, maar omdat er tijdens onze wandeling weinig zon is laten die zich niet zien. Doe alsof een stok een staart is en speel tikkertje waarbij je zoals een hagedis eerst je staart moet verliezen voor je af bent. De opdrachten blijven in onze optiek wel erg gericht op kinderen. Bovendien is tikkertje spelen veel leuker als je met een groepje kinderen bent dan wanneer je, zoals onze dochter, als enig kind met je ouders op pad bent.

Landgoed Nemerlaer

We gaan weer terug richting kasteel Nemerlaer en komen langs diverse bankjes. Het is niet al te druk op de route en we komen deze zaterdag, naast wat andere gezinnen, vooral mensen tegen die hun hond aan het uitlaten zijn.

Landgoed Nemerlaer

Er volgt er ook nog een leuke rekenvraag waarbij we bij een dam moeten uitrekenen hoe hoog de waterval is, door aan beide kanten op de meetlat te kijken. Ook is er nog een filmpje met over kikkers en horen we de geluiden die verschillende kikkers maken. Daarna moet je zelf een kikker nadoen.

Landgoed Nemerlaer

We zijn weer terug kasteel Nemerlaer. In het kasteel zit naast kantoren van het Brabants Landschap ook een horecagelegenheid. In de historische openhaardkamer, ridderzaal en gewelvenkamer. Jammer genoeg is tijdens ons bezoek de Twaalf Trappisten niet open, want het zou ook wel leuk zijn om even in het kasteel zelf te kijken.

Aan het einde van de wandeling krijgen we twee badges. Eentje voor het Landgoed Nemerlaer en eentje voor het thema Glibberbeesten. Met vijf badges kan je bij het natuurmuseum in Tilburg een verassing ophalen. We moeten dus zeker nog een keer terug en ik ben ook wel benieuwd hoe andere routes zijn om te wandelen met deze app.

Landgoed Nemerlaer

Wat is er nog meer te doen in de omgeving van kasteel Nemerlaer

Kasteel Nemerlaer ligt tussen Den Bosch en Tilburg. Je kunt vanaf hier prima naar Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen. Genoeg te doen dus voor gezinnen. Voor meer tips, lees ook onze blogs:

  • Tilburg en omgeving met kinderen
  • Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen
  • Review van Landal Kaatsheuvel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top