Home / Nederland / Brabant / Stad en natuur, een afwisselend weekend in Tilburg en omgeving

Stad en natuur, een afwisselend weekend in Tilburg en omgeving

De provincie Brabant is een prachtige mix tussen natuur en cultuur, een ideale combinatie voor een weekendje weg met kinderen. Blogger Mirella koos ervoor de regio Tilburg te gaan ontdekken. De ene dag opladen in de vrije natuur: wandelingen, de beklimming van een uitkijktoren en een ware survivaltocht. De volgende dag stond het prachtig gerenoveerde stationsgebied van Tilburg op het programma, met raketten bouwen in een ontdeklab, eten in een treinwagon en vergapen aan de fantastische LocHal.

De Brabantse natuur in met kinderen

Wist je dat je in de omgeving van Tilburg heerlijk kunt wandelen met kinderen? Drie wandelroutes die we je zeker kunnen aanraden, zijn de wandeling naar D’n Flaestoren, wandelen op Landgoed De Utrecht en voor meer actie een Junior Survivaltocht in Goirle.

D’n Flaestoren

Wat een indrukwekkend uitzicht op 22 meter hoogte vanuit D’n Flaestoren. De toren is een waar kunstwerk van staal, gecombineerd met 8 boomstammen uit het natuurgebied zelf. Langs een open trap loop je gemakkelijk naar de top. Boven kun je in stilte genieten van de natuur en wellicht spot je zelfs dieren, zoals lepelaars en vossen. Wat een gave uitkijktoren! Vergeet trouwens niet om € 1 per persoon mee te nemen, toegang gaat namelijk via een draaideur en het betaalapparaat accepteert alleen één euromunten. De toren is trouwens ook opgenomen in diverse wandel- en fietsroutes op het Landgoed De Utrecht.

D’n Flaestoren
D’n Flaestoren

Landgoed De Utrecht en Herberg In den Bockenreyder

Bij Landgoed De Utrecht bij Hilvarenbeek kun je heerlijk wandelen en fietsen. Het landgoed is vernoemd naar de levensverzekering Utrecht, zij hebben het landgoed vanaf 1900 ontgonnen tot het huidige bos. Het gebied bestaat voornamelijk uit naaldbomen, maar door de rijke plantenvegetatie leven er ook veel dieren zoals vossen, reeën en vele soorten vogels. Verder bestaat het afwisselende terrein uit heidegebied, bloemrijke graslanden, een beekdal en moerassen.

Landgoed de Utrecht

Bij herberg In den Bockenreyder starten twee wandelroutes van 2,5 en 5,5 kilometer lang. Hier kun je ook gemakkelijk en gratis parkeren. Wanneer je een kinderwagen mee hebt, kun je er ook voor kiezen om de speciale rolstoelwandeling á 2 kilometer te volgen.

Landgoed de Utrecht

De sfeervolle oude herberg Herberg In den Bockenreyder bevindt zich op Landgoed De Utrecht. Veel wandelroutes beginnen vanaf deze locatie. Het is daarom een populaire spot voor een kop goede koffie, een uitgebreide lunch of zelfs een diner. Kies een zonnige plek op het ruime terras terwijl de kinderen zich vermaken bij de houten ‘leeuw’, konijnen zoeken of een ijsje bestellen, of schuif binnen aan bij het warme vuur.

Op de menukaart staan vullende en simpele gerechten, die zowel voor de lunch als het diner hetzelfde zijn. Denk aan uitsmijters, belegde broodjes en soep. Onze vijfjarige zoon was erg content met zijn witte bol vlokken en jam, terwijl wij de enorme portie gebakken eieren kozen na de gure wandeling door het herfstbos. De enorme porties zie je ook terug bij de desserts, verwacht overheerlijke ijscoupes met toppings of Limburgse vlaai.

Herberg In den Bockenreyder
Herberg In den Bockenreyder

Andreas Schotel wandeling

Andreas Schotel was een Rotterdamse kunstenaar (overleden in 1984) die de drukke stad ontvluchtte om met zijn gezin in een piepklein tuinhuisje in de Brabantse bossen te gaan wonen. Andreas Schotel is bekend geworden door zijn etsen, waarmee hij een prachtig tijdsbeeld neerzette van de Brabantse landbouw rondom Esbeek.

In Esbeek kun je een gave wandeling lopen die je leidt langs uiteenlopende kunstwerken die zijn geïnspireerd op het werk van Schotel. De hele route is 10 kilometer lang, maar je kunt de wandeling ook inkorten tot 3,5 kilometer. Beide routes staan op de folder aangegeven die je kunt ophalen bij het Andreas Schotel Museum (gratis toegang), waar ook de wandeling begint. 

Andreas Schotel wandeling

De wandelroute brengt je langs zijn werkplekken en je loopt langs grote schildersezels met zijn werk. Verwacht gave objecten zoals een gigantische koe waar je zelfs in kunt en beelden van vrouwen in het water van een natuurgebied. Wij waren onder de indruk van deze leuke en afwisselende wandeling! Lees ook ons blog over de Andreas Schotel wandeling.

Andreas Schotel wandeling

Junior Survival tocht

In Goirle vind je bij Natuurpoort de Roovertsche Leij een gaaf Klim- en Avonturenbos. Kinderen met een minimale lengte van 130 centimeter mogen hier al meedoen aan het klim- en zipparcours. Verwacht spannende ziplines op 6 tot 10 meter hoogte, uitdagende hindernissen zoals touwnetten en wiebelende bruggen op 4 tot 7 meter hoogte.

Klimbos brabant mierlo

Onze vijfjarige zoon was helaas nog net te klein voor het klimcircuit, waardoor wij voor het leuke alternatief kozen: de junior survivaltocht. Na een heldere uitleg van enthousiast instructeur en eigenaar Bart gingen we op pad met een rugzak vol materialen, zoals een vergrootglas, een kompas en een verrekijker. Het afwisselende parcours leidde ons langs allerlei  doe-, denk- en klimopdrachten. Zo hebben we met het vergrootglas gezocht naar insecten op boomschors, klommen we in touwladders om vogels te ontdekken en werd onze natuurkennis getest met vragen over dieren en bomen. Erg leuk dat er ook voor deze leeftijd voldoende klimparcourtjes zijn opgenomen in het aanbod van het Klimbos.

Junior Survival tocht

Met het oplossen van alle vragen, verzamelden we letters om een eindzin te kunnen maken. Het allerleukst was natuurlijk de eindopdracht; zelf vuur maken met behulp van vuurstenen en hout en daarboven marshmallows roosteren! Wij hebben ons zo’n anderhalf uur vermaakt met deze junior survivaltocht. Volgens onze zoon was dit één van de hoogtepunten van het weekend!

Junior Survival tocht

Naast het Klimbos vind je restaurant de Roovertsche Leij, een ideale stop voor een kop koffie of een lunch!

De Spoorzone in Tilburg met kinderen ontdekken

Het voormalige rangeerterrein van de spoorwegen is met behulp van burgerinitiatieven, culturele instellingen en het bedrijfsleven omgetoverd tot een industriële ontdeklocatie waar je in alle seizoenen genoeg kunt beleven. Het gebied bestaat grofweg uit twee delen: de spoorzone en het gebied rondom de LocHal.

De uitkijktoren in de Spoorzone in Tilburg

We parkeren onze auto op de enorme parkeerplaats van de Albert Heijn XL, slechts vijf minuten lopen naar de Spoorzone. We beginnen ons bezoek met een klim op de uitkijktoren. Deze toren is dezelfde die op Landgoed De Utrecht staat, alleen heb je hier een totaal ander uitzicht, namelijk over de stad. Betreden gaat via een draaipoort en je kunt hier contactloos betalen. De trappen lopen gemakkelijk en het uitzicht wordt steeds indrukwekkender naarmate de tocht naar boven vordert.

Spoorzone

Gelukkig heeft onze zoon laarzen aan: er stroomt een beekje over het terrein en hij wil er graag dolgraag doorheen banjeren. We zoeken stenen en ontdekken waar het water vandaan komt. Wat een heerlijke plek, zelfs op een regenachtige dag als de onze. We lopen over de oude spoorlijn langs de stadscamping en komen uit bij een fietsparcours. Onze zoon legt het parcours rennend af bij gebrek aan een fiets en vindt het evengoed helemaal fantastisch.

Ik kan me voorstellen dat het terrein in de zomer gezellig gevuld is met gezinnen die picknicken en spelende kinderen. Er zijn ook sportvelden, een tribune voor evenementen en een theehuis met gaaf dakterras.

Spoorzone

LocHal

Met een bibliothecaris in ons midden, konden we de LocHal natuurlijk niet overslaan. Wat een gaaf pand is dit, ook om te bezoeken als je geen interesse in boeken hebt. De hoge hal is multifunctioneel, er is een stadscafé met goede koffie, er zijn kunstexposities van Kunstloc Brabant en de bibliotheek heeft gave afdelingen met een enorme kinderafdeling en interactieve ruimtes. Op ieder moment is het pand anders in te delen dankzij zware gordijnen en slimme schotten, steeds afhankelijk van de programmering en het publiek. Wij waren zwaar onder de indruk van het pand, echt een voorbeeld van industriële herinrichting. 

Lochal

Ontdekstation013

Wat een verrassing is het Ontdekstation013, onze zoon heeft zich hier werkelijk de hele middag vermaakt. Verwacht een industriële hal waar het leerproces van kinderen door ‘doen’ centraal staat: probeer zelf maar en kijk wat er gebeurt.

Alleen kinderen hebben een toegangskaartje nodig; daarmee kunnen ze aanschuiven bij workshops en bij de verschillende speeltafels. De begeleiders nemen de kinderen mee de ruimte in en bieden ze een vriendelijke helpende hand. Onze zoon begon met het maken van een stopmotionvideo; met een vastgeschroefde iPad en een green screen kun je met speelgoeddieren een eigen verhaal ontwikkelen.

Ontdekstation013

Daarna was het tijd om twee oude elektronische apparaten helemaal uit elkaar te schroeven om een nieuwe uitvinding te maken. Nog spectaculairder werd het bij de workshop raket schieten. Uitgebreid wordt de tijd genomen om een raket te maken van twee petflessen, een tennisbal en ducttape. Compleet met versiersels en al mogen kinderen de raketten daarna afvuren vanaf een lanceerplatform met behulp van luchtdruk en water. Andere activiteiten die worden aangeboden bij het Ontdekstation013 zijn onder andere het bouwen van (bewegende) robots van Lego, films maken en de natuurkundeshow.

Ontdekstation013

Bij alle activiteiten worden de kinderen begeleid door enthousiaste medewerkers met allen een pedagogische achtergrond. Ze gaan er bij het Ontdekstation013 vanuit dat kinderen werkelijk alles zelf mogen proberen. Wanneer ze wel ergens hulp bij nodig hebben, wordt dat geboden door de begeleiders. Het is daarbij een hele veilige en fijne omgeving.

Ontdekstation013

Het Ontdekstation013 beschikt ook over een kleine bar. Verwacht hier lekkere koffie, frisdranken en een kleine kaart met tosti’s, poffertjes en zakjes chips of snoep. Tussen de tafeltjes worden uiteraard weer speelmomenten aangeboden; denk aan een zandtafel en houten treinbaanrails. Ook staat hier een ouderwetse flipperkast waar je geen muntjes in hoeft te gooien; ook zeer populair bij de ouders!

Andere toffe plekken die je op dit terrein kunt bezoeken, zijn onder andere de stadsbrouwerij, Ladybird Skatepark en verschillende theaters en podia.

Ontdekstation013

Eetbar de Wagon

Helemaal in de stijl lunchen of dineren bij de Spoorzone doe je bij Eetbar de Wagon: een oude trein die is omgebouwd tot restaurant. Kies voor de coupé (met vaste zitjes), de wagon (hoge tafels met krukken) of neem plaats aan de eetbar. Voor kinderen echt een unieke locatie om te eten! Op de menukaart staan geen specifieke kindergerechten, maar wel gerechten die voor kinderen geschikt zijn, zoals american pancakes, turks brood met smeersels en de uitgebreide ijskaart. Voor volwassenen vond ik de menukaart positief verrassend, denk aan poké bowls, gestoomde broodjes en streetfood zoals fish ’n chips en patatje stoof. Het smaakte allemaal heerlijk!

Eetbar de Wagon
Eetbar de Wagon

RAW

Restaurant RAW bevindt zich ook in de Spoorzone van Tilburg. In een hoge hal vind je deze relaxte en hippe plek. Verwacht een industriële inrichting met grote tafels, hanglampen en vloerkleden, terwijl buiten een vuurtje brandt om je ook in de koude dagen uit te nodigen voor een gezellige warme zitplek. Voor kinderen is er een aparte menukaart voor zowel de lunch als voor het diner. Broodjes zoet of gezond, patatjes met snacks of een witvis staan bijvoorbeeld op de kaart, terwijl volwassenen kunnen kiezen uit gerechten zoals burgers (ook vegan), rijk gevulde salades, truffelrisotto en vis. De bediening is uiterst vriendelijk en er zijn zelfs kinderstoelen aanwezig!

RAW

Kindvriendelijk natuurhuisje met kinderen

Leuk overnachten in de omgeving van Tilburg? Wij kozen voor een verblijf in een natuurhuisje, rondom Landgoed Utrecht in Lage Mierde. Zo komen we heerlijk tot rust na een dag van fysieke inspanning of na ons bezoek aan de stad Tilburg. Het huisje bevindt zich op het terrein met een paardenstal. Vanaf het privéterras heb je zelfs uitzicht op de paardenbak, superleuk voor kinderen!

Natuurhuisje Mierlo

Het huisje is geschikt voor vier personen en eventueel nog een baby, het beschikt namelijk over twee ruime slaapkamers en een kleine kamer met een babybedje. Beide slaapkamers beschikken over boxspringbedden met fijne matrassen en kussens. De grote huiskamer met open keuken is groot en sfeervol ingericht met moderne meubels. Er is een hoekbank en een grote eettafel aanwezig. De open keuken beschikt over een 5-pits gasfornuis en een dubbele oven, wat een luxe!

Natuurhuisje Mierlo

De ruimte vind je ook terug in de badkamer. Onze zoon koos dagelijks voor een bad, terwijl wij de aparte douche prefereerden. De handdoeken, net zoals het keuken- en bedlinnen, zijn trouwens inbegrepen bij de huurprijs!

Met mooi weer kun je de deuren naar het terras openslaan. Hier vind je een grote eettafel en een luxe bank onder een veranda met uitzicht op het bos en de paardenweide. Wat een heerlijk huisje!

Natuurhuisje Mierlo

Gezin op Reis bezocht Babant in samenwerking met VisitBrabant. Zoals je gewend bent, gaan we alleen samenwerking aan met partners die ons volledige redactionele vrijheid geven. Kijk voor meer informatie op de website van Visit Brabant.

1 gedachte over “Stad en natuur, een afwisselend weekend in Tilburg en omgeving”

  1. Wat een leuke blog over onze stad!! En precies zoals geschreven wordt, is ’t spoorpark in de zomer een ontzettend fijne plek om te zijn. Met ontzettend leuke speelfontijn (zwemkleding niet vergeten) en natuurlijk de camping! Ook een aanrader voor een nachtje weg!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven