Home / Nederland / Brabant / Op pad met Bertus Blaasfaant, olifanten speurtocht door Raamsdonksveer

Op pad met Bertus Blaasfaant, olifanten speurtocht door Raamsdonksveer

Laten we eerlijk zijn. Wanneer je op zoek bent naar iets leuks om te doen in Brabant met kinderen, dan is Raamsdonksveer niet het eerste, tweede of – nou ja, je snapt het wel – wat in je opkomt. Tijdens ons weekendje weg moesten we echter creatief zijn, want alle musea en attracties waren wederom gesloten. Op zoek naar originele wandelingen voor kinderen kwam ik uit bij Raamsdonksveer.

Laat ik het je vast verklappen: deze wandeling is echt tof! We hebben een super leuke ochtend gehad in Raamsdonksveer en ik kan je deze route van harte aanbevelen.

olifanten speurtocht Raamsdonksveer

Praktische informatie

Voor je op pad gaat een paar dingen om te weten. Je kunt deze route altijd lopen met de gratis Izi.Travel app te downloaden in de App Store en de Google Play Store. De app verteld een verhaal en laat soms een filmpje zien. Het voegt echter weinig toe aan de informatie die ook op de bordjes op de route staat.

izi.travel

Loop je alleen met de app, dan heb je wel een speurtocht, maar mis je de leuke vragen onderweg en ook de oorkonde die je aan het eind kunt krijgen. Daarvoor heb je namelijk een kaart, stickervel en amulet nodig. Deze zijn gratis af te halen op verschillende plekken in Raamsdonksveer. Jammer genoeg zijn enkele van deze locaties, zoals de VVV en Hotel Heere, niet altijd open vanwege de verschillende maatregelen. Maar laten ze hier nou ook een ophaal- en inleverpunt hebben bij de AH van Gameren (Het Anker 7). Gewoon even melden bij de infobalie. Check de website voor alle afhaalpunten.

olifanten speurtocht Raamsdonksveer

De totale route is 5 kilometer lang, maar deze is opgeknipt in een drietal kortere routes waarvan de langste 2,2 km is. Alleen wanneer je deze alle drie hebt gedaan, krijg je de oorkonde. Heb je jonge kinderen en woon je dichtbij, dan kun je er dus ook voor kiezen de route in delen te lopen.

olifanten speurtocht Raamsdonksveer

Wij liepen de route met onze dochter van zeven. Voor haar is vijf kilometer lopen geen probleem en ze vond het echt een leuke route met toffe vragen. Mijn inschatting zou zijn dat deze speurroute heel geschikt is voor kinderen van 5 tot en met 10 jaar.

Onderweg kom je langs meerdere speeltuinen in Raamsdonksveer, dus ga er maar vanuit dat je regelmatig moet stoppen voor een langere pauze.

Tenslotte is het nog handig om een pen mee te nemen om de antwoorden op de vragen te kunnen opschrijven.

olifanten speurtocht Raamsdonksveer

Olifanten speurtocht door Raamsdonksveer

Hoe je de route loopt zal voor iedereen anders zijn. De route is dus opgeknipt in drie kortere routes die allemaal bij hetzelfde punt starten en vertrekken. Wij beginnen met de langste route, de blauwe route richting Geertruidenberg.

olifanten speurtocht Raamsdonksveer

We boffen dat het, ondanks dat het al november is, nog heerlijk zonnig is. Al snel spotten we de eerste olifaant (nee, geen spelfout, zo schrijven ze het echt). Bertus Blaasfant in de muziekkapel. Hier lezen we wat over de muziekgeschiedenis van Raamsdonksveer en de “bekende” artiesten, zoals WC Experience, die hier vandaan komen. Ik verzin dit niet, maar denk toch echt dat het lokaal bekend moet zijn.

olifanten speurtocht Raamsdonksveer

Onze dochter moet een een kleine opdracht doen en krijgt dan een sticker van Bertus Blaasfant voor op haar amulet. Om erachter te komen op welke plek de sticker geplakt moet worden, moet ze het amulet zo draaien dat twee pijltjes precies goed uitkomen.

olifanten speurtocht Raamsdonksveer

We gaan verder op zoek naar de volgende stop, namelijk bij Tinus Timmerfaant die net als Bennie Bootfant wat meer informatie geeft over scheepsbouw en de haven van Raamsdonkveer. Terwijl Sientje Spoorfanaat wat vertelt over de oude spoorbrug waar we naar kijken. Wij vinden de informatie over de stad interessant. Onze dochter vind de de bijbehorende opdrachten leuk en natuurlijk dat ze elke keer een sticker krijgt. In totaal komen we 14 verschillende olifanten en 1 muis tegen op de route.

olifanten speurtocht Raamsdonksveer

Op de blauwe route komen we nog geen vragen tegen waarvan we de antwoorden nodig hebben voor op ons amulet. Op de andere twee routes wel. Het is dus slim om van tevoren even te kijken welke vragen je moet beantwoorden. Zoals “hoeveel postbussen tel je?”.

olifanten speurtocht Raamsdonksveer

Ik ga natuurlijk niet de hele route aan je verklappen, maar we kwamen onderweg nog genoeg leuke dingen tegen. Waaronder dus ook meerder speeltuinen. Raamsdonksveer is een mix van wat historische huizen en vooral veel nieuwbouw. Het is geen toeristische bestemming, zoals het naastgelegen en historische Geertruidenberg. Door deze leuke kinderwandeling in Raamsdonkveer kwamen we er nu wel terecht.

Wanneer we alle stickers hebben verzameld en de route uit hebben gelopen, krijgen we bij de AH nog een oorkonde en een kleinigheidje. “Die neem ik maandag mee naar school”, zegt onze dochter.

olifanten speurtocht Raamsdonksveer

Wat is er nog meer te doen in de omgeving?

​Ook in Raamsdonk en in Geertruidenberg zijn soortgelijke wandelingen te lopen, maar dan met muizenfamilies. Die in Geertruidenberg is met 7 km wel een stuk langer en minder geschikt met jonge kinderen. De route in Raamsdonk is 3,1 km.

Een bezoek aan Raamsdonksveer laat zich natuurlijk makkelijker combineren met Nationaal Park de Biesbosch. Wil je wandelen met kinderen in de Biesbosch, dan is er wel een speciale kidsroute, namelijk het Beverbos. Die kun je dan weer vinden aan de andere kant van het park bij Biesboschcentrum Dordrecht.

Lees ook onze andere blogs met tips zoals:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top