Home / Reisinformatie / Europa / Finland / Fotogeniek Porvoo, (halve) dagtrip van Helsinki
Porvoo met kinderen

Fotogeniek Porvoo, (halve) dagtrip van Helsinki

Het fotogenieke dorpje Porvoo ligt op een uur rijden met de bus vanaf Helsinki. Voor ons was het een perfecte (halve) dagtrip vanuit de Finse hoofdstad. Een bezoek aan het schattige Porvoo geeft een heel ander beeld van Finland dan wanneer je alleen maar Helsinki bezoekt. Hoewel er in Porvoo met kinderen niet iets speciaals te doen is, vonden wij het toch een leuke trip.

Porvoo roze huizen

Porvoo is de tweede oudste stad van Finland en ligt aan de Porvoonjoki rivier. Het bekendste fotoplekje van de stad zijn de rode houten huisjes aan het water. Maar ook de daar achtergelegen oude stad met gekleurde huisjes en ongelijke stenen straatjes is heel schattig. Het is een echte toeristenbestemming en er zijn dan ook veel restaurantjes, winkeltjes en enkele musea te vinden.

Porvoo met kinderen

Hoe kom je in Porvoo?

Vanuit Helsinki gaan er rechtstreekse bussen naar Porvoo. Vaak gaan er zelfs meerdere bussen per uur. Die vertrekken vanaf het busstation in Helsinki en stoppen bij het kleine busstation in Porvoo. Het is het goedkoopste om je ticket vooraf online te kopen. Op een website als Busradar kun je kijken welke maatschappijen er op welk tijdstip gaan.

Porvoo met het gezin

Wij kozen voor Omnibus, omdat ze competitieve prijzen hadden, op de door mij gewenste tijd gingen en ze met comfortabele dubbeldekker bussen rijden. Dit bleek een prima keuze te zijn. Het enige nadeel is dat je van tevoren dus al in moet schatten hoe laat je de bus terug wil hebben. Of je moet ter plekke nog wat willen boeken op je telefoon.

Porvoo uitkijkpunt

In de zomer gaan er ook boten van Helsinki naar Porvoo. Waar de bus er ongeveer een uur over doet, ben je met de boot 3 uur onderweg. Ik zou er dan zelf ook voor kiezen om de boot alleen voor de heen- of terugreis te gebruiken. Dan heb je daarmee ook gelijk een tour door de archipel.

Wat te doen in Porvoo?

Porvoo is vooral een stadje om lekker doorheen te slenteren. Je kunt er leuke foto’s maken en kijken in de verschillende boetiekjes. Vergeet niet om de zijstraten en kleine steegjes te verkennen, daar waan je je buiten de moderne wereld en word je omringd door historische gebouwen.

Porvoo winkels

Aan het water bevinden zich de Red Shore Houses. Deze rode huizen zijn aan het einde van de 18e eeuw rood geverfd ter ere van het bezoek van koning Gustaaf III van Zweden die de stad destijds bezocht. Toen waren het opslagplaatsen voor koffie en tabak, maar tegenwoordig zijn het woonhuizen.

Rode huizen Porvoo

De beste kijk op de huizen heb je vanaf de overkant van de rivier. Als je hier toch bent, beklim dan ook even de heuvel voor het uitkijkpunt over Porvoo. Ook kun je hier een klein stukje wandelen tussen de bomen waar een enorme kei ligt.

Uitkijkpunt in Porvoo

Mocht je op zoek zijn naar een leuke speeltuin in Porvoo, die kun je vinden in het parkje vlak bij het busstation. Dit deel van het stadje is een mix van historische huizen en later bijgebouwde woningen. Bij het toeristische office kun je een kaart halen, maar er staan ook borden met een toeristische kaart op verschillende plekken in het stadje.

Porvoo speeltuin

Wandelen rondom Porvoo

De andere plek om te wandelen in Porvoo is Castle Hill. Van het houten kasteel dat hier ooit stond is niks meer te zien, maar aan de vorm van het land herken je nog wel dat hier een kasteel stond. Er zijn slotgrachten en twee diepere kuilen waren ooit de kelders van het kasteel.

Het is nu een mooi rustig stukje natuur waar je mooi kunt wandelen. Mocht je zin hebben in een langere wandeling, dan kun je The Ekkuden Nature Yrail wandelen door een mooi stukje natuur naar een vogelkijkhut. Vanaf het oude centrum is dan ongeveer 6 km heen en terug.

Porvoo Kasteel

Musea in Porvoo

Er zijn verschillende musea in Porvoo, maar de entree ligt zoals overal in Finland best hoog. Op basis van de verschillende reviews online besloot ik het stadsmuseum en het speelgoedmuseum over te slaan. Een speelgoedmuseum klinkt natuurlijk leuk als je met kinderen naar Porvoo gaat, maar je mag hier niet zelf spelen, alleen naar historisch speelgoed kijken.

Porvoo huismuseum

Wel bezochten we het Runeberg museu, een huismuseum waar de familie Runeberg woonden. Zowel vader als moeder waren beroemde Finse schrijvers: vader J.L. Runeberg schreef het Finse volkslied en Runeberg’s torte is een bekende Finse lekkernij. In het huis kun je zien hoe het gezin woonde. Er is een ruimte waar kinderen zelf ook wat dingen kunnen doen, zoals met een weefgetouw een kleed maken.

Porvoo huismuseum

Restaurants in Porvoo

Natuurlijk moet je, als je dan toch in Porvoo bent, ook een Runeberg’s torte proberen. Er zijn heel veel plekken waar je taart en lekkernijen kunt krijgen. Wij kozen voor Tee- ja Kahvihuone Helmi, een historisch ingericht café met heel veel lekkernijen.

Voor de lunch kozen we voor Ani’s Café, een tip die we van een local kregen. Het was ook goed druk bij dit vegetarische restaurant waar ze een erg goed lunchbuffet hebben.

Porvoo restaurant

De Brunberg Factory Shop wordt ook vaak aangeraden in Porvoo. Je koopt hier Brunberg chocolade tegen lagere prijzen direct van de fabriek die elders in het dorp staat. Wij vonden het alleen weinig sfeervol. Denk aan kartonnen dozen vol met zakken chocolade.

Restaurant in Porvoo

Skiën in de winter, boottochten in de zomer

Ga je in de zomer naar Porvoo, dan kun je ook een boottocht maken over de rivier. Of huur zelf een kajak of sup en ga daarmee op pad. Ook is er een klimpark net buiten het stadje en een downhill mountainbike route.

Porvoo piste

Op deze zelfde heuvel in Porvoo kun je in de winer skiën. Je ziet de pistes vanuit het dorp al liggen. Het is maar een klein gebiedje met 2,5 km aan pistes en 4 liften, maar daar is de prijs van de skipas natuurlijk ook naar. Voor meer informatie over het klimpark en het skigebied bezoek je de website van Kokonniemi.

Porvoo

Rondom Porvoo zijn ook nog een aantal historische huizen die je kunt bezoeken. Hiervoor moet je eigenlijk wel eigen vervoer hebben of op zijn minst een fiets huren. Bij Haikko heb je niet alleen een zogenaamd historisch Manor House, maar ook een hotel met spa. Lees hier meer over Hotel Haikko Manor & Spa.

Overnachten in Porvoo

Wij bezochten Porvoo als dagtrip vanuit Helsinki, maar maak je een rondreis met eigen vervoer door Finland met kinderen dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen hier te overnachten.

Porvoo straat

Er zijn enkele appartementen te huur in Porvoo, jammer genoeg zijn die alleen meestal voor twee personen. Een hotel met familiekamer in Porvoo is RUNO Hotel Porvo. Ze hebben hier zelfs zespersoons kamers en je zit in een mooi oud pand in het centrum. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Meer tips nodig? Bekijk hier onze andere blogs over Finland met kinderen, zoals mijn blog over Helsinki met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top