Home / Reisinformatie / Europa / Groot Brittannië / Londen met kinderen, 24 uur wat ga je doen

Londen met kinderen, 24 uur wat ga je doen

Een dagje naar Londen met je gezin, hoe vul je die dag in? Blogger Cindy was in de meivakantie 24 uur in Londen met haar kinderen van 9 en 7 en deelt in dit blog haar programma met jou. Wat staat er in ieder geval op jouw lijstje als je met je kinderen naar Londen gaat?

24 uur met kinderen in Londen

In de meivakantie waren we op autovakantie in Engeland. En wat is er dan mooier dan deze vakantie afsluiten in Londen? In 24 uur hebben we enorm genoten van deze bruisende stad, die ook enorm leuk is om te bezoeken met kinderen! Wat kun je in 24 uur allemaal doen in Londen met je gezin? En ook nog voor een redelijk budget? Genoeg, geloof mij maar!

Vergeet niet van te voren de iVenture London Attractions Pass aan te schaffen. Alleen online verkrijgbaar en hiermee krijg je korting op heel veel attracties.

Uitjes in Londen met kids

Stap met je kinderen in de watertaxi

Bij de London Eye stapten we donderdagmiddag op de watertaxi. Onderweg naar Greenwich passeerden we de Big Ben, de Tower, voeren we onder de London Bridge en de Tower Bridge door en vergaapten we ons aan de wolkenkrabbers. Echt leuk om Londen vanaf het water te bekijken, het vervoer is gewoon al een uitje op zich. Met de wind door je haren zie je in een prettig tempo de stad aan je voorbijtrekken. Wij vonden het een mooi begin van ons bezoek aan Londen en, ook handig, in één boottochtje konden we al flink wat highlights van ons lijstje strepen. Zonder onze voeten daarmee te vermoeien! Wat ons betreft een aanrader, zeker met kinderen.

Londen met kinderen

In twee tijdzones bij Greenwich

Het boottochtje bracht ons in 20 minuten naar Greenwich Park, bekend om het Koninklijk Observatorium. Een metalen strip markeert hier de nulmeridiaan, hierop sta je met ieder been in een andere tijdzone. Dat leek ons wel leuk om even te bekijken met de kinderen. Tja. Dat viel toch tegen.

De meeste musea in Londen zijn gratis te bezoeken, daar hadden we hier eigenlijk ook op gerekend. Maar het kostte voor ons vieren bijna € 40,- (prijspeil 2018) om de meridian line te bekijken. Dat vonden we toch wel een beetje gortig, die lijn loopt gewoon dwars door het park hè, het is geen punt maar een lijn tenslotte. Even balen van onze slechte voorbereiding, wat nu? Voor Niels en Fleur was het niet zo’n moeilijke vraag, zij wilden dat geld liever later op de dag in Hamleys uitgeven.

Dus hebben we ons in het park vermaakt met het voeren van de grappige grijze eekhoorns. Nog even ingeschat waar die lijn dan ongeveer loopt door het park en een fotootje gemaakt. En daarna snel met de trein terug naar Londen!

Londen met kinderen

Met je kinderen naar het museum in Londen

Op naar Exhibition Road, want we hadden nog precies genoeg tijd voor twee museumbezoekjes. Echt bijzonder dat de musea in Londen gratis te bezoeken zijn, ideaal als je met kinderen in Londen bent. Vooraf is het soms lastig in te schatten hoe lang een museum je kinderen blijft boeien. Zeker in zo’n grote stad als Londen, waar het hoofd van je kind waarschijnlijk al aardig overloopt van alle indrukken.

Nu kun je het er prima op wagen, als je kinderen het museum na een half uur wel gezien hebben, heb je geen duur kaartje verspild. Een donatie voor of na je bezoek wordt op prijs gesteld, je komt niet om de grote collecteblokken heen, maar dat is natuurlijk terecht.

Onze kinderen kozen het Museum of Natural History uit

Bovenaan het wensenlijstje van onze kinderen stond het Museum of Natural History. Een enorm museum in een prachtig Victoriaans gebouw, waar je met gemak een hele dag kunt doorbrengen. Verdeeld over verschillende zones vind je hier namelijk bijna 80 miljoen (!) items, die alle aspecten van het leven op aarde laten zien.

Wij kozen voor de dinosaurustentoonstelling, waar je tussen een indrukwekkende verzameling skeletten door loopt, in alle soorten en maten. Je komt zelfs oog in oog te staan met een brullende dino. Niels en Fleur waren er eerst even stil van, maar brulden daarna zeer overtuigend terug.  Terug in de indrukwekkende centrale hal bewonderden we nog het skelet van een enorme mammoet en gingen daarna snel door naar het volgende museum, dat om de hoek lag.

Museum of Natural History

Onze kinderen wilden landen op de maan in het Museum of Science

In het Science museum draait alles om wetenschap en uitvindingen. Ook hier is genoeg keuze. Van het Wonderlab, een interactieve afdeling die lijkt op het NEMO in Amsterdam, tot de Space Zone. We zijn al vaker bij NEMO geweest, dus wilden onze kinderen liever leren over de ruimtevaart door de jaren heen. Hier staat bijvoorbeeld het echte commandocentrum van een Apollo raket, waarin de bemanning woonde tijdens hun reis naar de maan en terug.

In het IMAX-theater bezochten we de 3D-film Legend of Apollo. Vooraf krijg je de (Engelstalige) introductie van de astronaut met je meevliegt in de 3D-film. En dan … op naar de maan! Ontzettend leuk gedaan, we stuiterden op en neer in onze stoelen. De film duurt maar kort, maar is zeker de moeite waard. Met 2 volwassenen en 2 kinderen betaalden we hier € 18 voor (prijspeil 2018).

Daarna bekeken we nog allerlei uitvindingen door de eeuwen heen en we eindigen bij een mooie interactieve tentoonstelling, over je identiteit en de invloed van je genen en opvoeding. Een ingewikkeld thema, maar met allerlei spelletjes en video’s op een speelse manier uitgewerkt voor kinderen.

Museum of Science

Kinderparadijs: speelgoedwinkel Hamleys mag je niet missen

Winkelen kun je in Londen natuurlijk als de beste. Een absoluut walhalla voor kinderen is Hamleys, een mega speelgoedwinkel op Regent Street. Onze kinderen renden helemaal door het dolle heen en weer tussen de zeven (ja, echt) verdiepingen vol knuffelbeesten, knutselmaterialen, LEGO, Barbies, Star Wars, drones, bestuurbare auto’s, poppen, poppenkleding en karaokesets.

Echt alles, alles, alles vind je hier, je kunt het zo gek niet bedenken. Je mag overal aanzitten en van alles uitproberen. Een paradijs, vonden Niels en Fleur het. Al was het kiezen van een cadeau best lastig, het aanbod was zo overweldigend. Dat snappen ze hier als geen ander, daarom geven de verkopers allerlei demonstraties, dat maakt deze winkel nog leuker. En zo liepen Niels en Fleur doodmoe maar met een smile van oor tot oor net voor sluitingstijd (21 uur) de winkel uit.

speelgoedwinkel Hamleys

Tower Bridge by night

Het bezoek aan Hamleys had onze kinderen zo’n energieboost gegeven, dat we het wel aandurfden om nóg een korte activiteit te plannen. Met de metro gingen we naar de London Bridge, voor een mooi uitzicht op de prachtig verlichte Tower Bridge. Een waardige afsluiting van zo’n topdag. Maar daarna natuurlijk wel razendsnel terug naar onze AirBnB, waar we allemaal als een blok in slaap vielen.

Begin je dag bij Harry Potter

Na een stevig ontbijt stapten we weer in de metro. Op naar het station King’s Cross/St. Pancrass, naar perron 9 ¾. De echte Harry Potter-fan weet direct waar het over gaat, hier stappen de jonge tovenaars op de Zweinstein Express. Onze kinderen zijn geen die-hard fans, maar het leek hen wel leuk om dit te zien. Even zoeken, maar al snel zagen we de enorme rij wachtenden. Die een voor een de bekende sjaal omgehangen kregen en achter een bagagekarretje met vogelkooi mochten gaan staan. Even een paar keer omhoog springen voor de foto, en hop de volgende.

We hebben een hele tijd staan kijken terwijl onze kinderen in de Harry Potterwinkel rondsnuffelden, maar de rij schoot echt voor geen meter op. Fleur had buiten een enorme vogelkooi gezien met een schommel erin, voor Harry’s uil Hedwig. Die wilde ze liever uitproberen, dat vonden wij ook een beter plan!

Harry Potter

Slenteren door Notting Hill met je kinderen

Vandaag wilden we een wat rustiger programma, dus besloten we om op ons gemak door Notting Hill te slenteren. Een voltreffer! Deze wijk heeft een heel eigen sfeertje, met veel aparte winkeltjes en boetiekjes. Niels en Fleur hebben hier bijvoorbeeld hun eigen gympen laten ontwerpen. Dat wordt in een aantal winkels aangeboden, maar grote winkelketens hebben we hier niet gezien, dat vonden wij juist erg leuk.

We slenterden nog even over de bekende rommelmarkt op Portobello Road, die altijd op vrijdag en zaterdag wordt gehouden. Zaterdag is de belangrijkste dag, maar ook op vrijdag is het hier al gezellig druk en staan er veel leuke kraampjes waar je tussen allerlei snuisterijen kunt snuffelen. Wat een ontspannen sfeertje in deze buurt. Er is minder verkeer, de mensen lopen niet gehaast maar ze slenteren. Genieten!

Notting Hill met je kinderen

Met je kinderen naar Kensington Garden

De laatste stop van onze trip naar Londen met kinderen is Kensington Garden. Een mooi groen park dat intensief gebruikt wordt om te wandelen en te spelen met kinderen of honden, maar ook om te luieren. Wij komen hier voor de Diana Princess of Wales Memorial Playground. Een prachtige speeltuin met groot piratenschip, ter nagedachtenis aan Lady Di.

Een aanrader voor kinderen van alle leeftijden!

Dit deel van het park is omheind en alleen toegankelijk voor bezoekers met kinderen. Wij hadden geluk met het weer, het was hier gezellig druk. De speeltuin is heel fijn ingedeeld. Overzichtelijk voor de ouders met kleine kinderen, die vooral bij het piratenschip en de waterspeeltuin zullen spelen. En genoeg te ontdekken voor de wat oudere kinderen.

Het piratenschip ligt in een zee van zand, ernaast ligt nog een fijne waterspeeltuin. Voor de kleintjes zijn aparte speelplekjes ingericht waar ze wat rustiger kunnen spelen, oudere kinderen kunnen zich uitleven in het piratenschip en nog op onderzoek uit, bijvoorbeeld bij een klein fort, een klimrek en een geluidsmuur.

Wij lagen intussen te relaxen in het zonnetje op een picknickveldje. Daarna hebben we ons nog lang vermaakt in het park met de bijzondere frisbee die Niels in de speelgoedwinkel had uitgezocht. Wat een heerlijke afsluiting van onze 24 uur in Londen!

Kensington Garden
Kensington Garden

Wat zouden we een volgende keer anders doen in 24 uur in Londen?

We zouden zeker weer de watertaxi nemen, maar niet tot aan Greenwich. Heb je meer tijd dan wij, dan kun je meer tijd doorbrengen in het observatorium en is het misschien wel de moeite. Bezoek dan ook zeker het National Maritime Museum in Greenwich (gratis entree). Of stap met je kinderen aan boord van het enorme schip Cutty Sark, een interactief museum waar je kinderen het vroegere leven aan boord ervaren. Voor dezelfde entreeprijs als de meridian line, dat lijkt ons toch meer waar voor je geld.

24 uur in Londen is natuurlijk veel te kort. Op ons verlanglijstje voor een volgend bezoekje staan nog: Buckingham Palace, bezoek aan een musical, meer tijd in de musea, een ritje in een dubbeldekker, de London Eye, shoppen in Harrod’s en de andere leuke wijken in Londen ontdekken. Maar wat hebben we veel kunnen doen in 24 uur! Het boottochtje en het spelen in de parken waren voor onze kinderen (en voor onszelf) prima momenten om bij te tanken.

Wat kan je nog meer doen in Londen met kinderen

Dit blog is aangevuld met enkele tips op basis van bezoeken aan Londen door onze andere bloggers.

Tower of London

De Tower of London is een van de populairste bezienswaardigheden van Londen. Deze moet je eenmaal een keer bezocht hebben. De Tower is zeker interessant voor kinderen, maar voor kinderen die al wat ouder zijn (8+). Er zijn wel een paar familieactiviteiten in de Tower, maar het gaat meer om de hele indrukwekkende setting. Voor een bezoek aan de Tower of Londen moet je echt wel een halve dag uittrekken.

Tower of Londen met kinderen

Sowieso is het bij de Tower of London altijd druk dus ga vroeg en loop dan direct door naar de Kroonjuwelen. Die wil iedereen zien en daardoor ontstaan hier vaak lange wachttijden. Je ziet hier echte kronen die door de het Britse koningshuis worden gedragen. Best bijzonder dat je die van zo dichtbij mag bewonderen.

Tower of Londen met kinderen

De Tower of Londen is niet zoals je misschien op basis van de naam denkt een toren. Het zijn een reeks aan gebouwen binnen een hoge muur. Er wonen zelfs nog mensen in enkele van de huisjes op het terrein. Het was een verdedigingswerk, een paleis en een gevangenis. Er zijn verschillende musea waar je kennis maakt met deze aspecten van de Tower of Londen. Het deel over de gevangenis waar het ook gaat over martelingen is wat minder geschikt met jonge kinderen.

Tower of Londen met kinderen

Die zullen meer hebben aan het middeleeuwse paleis met inrichtingen en aan het deel over de riddergeschiedenis van de toren, met ook heel veel maliënkolders en ridder uitrusting. In dit deel van de toren zijn ook enkele interactieve displays. Zo kan je virtueel zwaardvechten en schieten.

Tower of Londen met kinderen

Museum of London

Het Museum of London is een van de gratis kindvriendelijke musea in de stad. Het museum gaat over het ontstaan van de stad Londen, van de eerste bewoners, via de romeinen naar Londen zoals we dat nu kennen. Zo leer je nog eens wat bijvoorbeeld over de brand die de stad grotendeels verwoeste.

Museum of Londen met kinderen

Het museum is zo opgezet dat het ook voor gezinnen interessant is. Zo loop je door een victoriaanse winkelstraat en door een romeins huis. Dat maakt het ook geschikt met kinderen vanaf een jaar of vier. Op doordeweekse dagen is het dan ook vaak druk met schoolklassen. Hoewel het museum niet heel interactief is zijn er verschillende plekken waar je zelf wat kunt doen.

Museum of Londen met kinderen

Museum of London Docklands

Het Museum of London Docklands is een van de gratis musea in Londen. Direct een tip op de begaande grond is een hele interactieve speelplek voor kinderen tot 8 jaar ‘Mudlarks’. Hier kunnen ze bouwen en met water spelen. Er zit dus wel een link met de geschiedenis van Londen. Ik zag vooral veel peuters en kleuters hier spelen. Voor dit deel van het museum is het aan te raden van te voren een tijdslot te reserveren, want vol is vol.

museum of london docklands

Ook in de rest van het museum zijn her en der wat dingen te doen voor kinderen. Of er is informatie die voor hun ook interessant is, maar dit is meer gericht op kinderen die op de basisschool zitten. In het museum leer je meer over de havens van Londen. Zo loop je door ‘sailertown’ een recreatie van het soort winkels en shops welke je hier tussen 1840-1850 tegen kwam. Zijn er verschillende oude schepen te zien en wordt en zowel in de vorm van voorwerpen, borden als interactieve displays heel veel informatie gegeven.

museum of london docklands

Wil je wat meer leren over Londen dan is dit gratis museum echt een prima plek. Het is niet heel groot dus aan een uur heb je wel voldoenden, tenzij je kind natuurlijk wil blijven spelen in Mudlarks. Bekijk hier de website voor actuele openingstijden.

Praktische tips voor een bezoek aan Londen met je kinderen

Koop voor je vertrek een Oyster visitor pass. In Londen zelf is deze niet te koop. Wij plakten het dagje Londen aan onze autorondreis door Engeland en waren helemaal vergeten om in Nederland de Oyster visitor pass online te bestellen. Zonde, want met de Oyster pass kun je flink besparen op de metrokosten in Londen. Wat wel fijn was, was dat we contactloos konden betalen met onze pinpas, geen gedoe met kaartjes kopen dus.

Voor gezinnen zijn er speciale toegangspoortjes in de metro. Kinderen tot 11 jaar reizen gratis, bij deze poortjes (ook voor rolstoelgebruikers) is er ruimte om samen door het poortje te lopen. Zelfs met je kinderwagen. Het reizen met de metro is ontzettend goed te doen en wijst zich vrijwel vanzelf, zeker als je al vaker in grote steden met de metro hebt gereisd. De bedrijvigheid in de metrostations is altijd leuk om te zien, al zou ik met kleine kinderen wel de spitstijden proberen te vermijden, dan is het echt een drukte van jewelste.

Zo reis je met je kinderen naar Londen

Je vliegt in no-time naar Londen en kunt met de trein of de auto door de Kanaaltunnel reizen. Wij kozen ervoor om met de auto een boottocht met StenaLine te maken, over onze ervaringen schreef ik eerder een blog. De volgende ochtend werden we uitgerust wakker in Engeland, ideaal!

Na een autorondreis door de prachtige Cotswolds bezochten we Londen. Onze auto parkeerden we bij onze AirBnB in Belham, een buitenwijk van Londen. De metro bracht ons in een kwartiertje naar Londen, ideaal! Terug naar de boot reden we met de auto dwars door Londen, over de Tower Bridge. Een hele ervaring! Best spannend, maar heel goed te doen.

Uiteraard kan je ook vliegen naar Londen, heb je maar weinig tijd dan kan het slimmer zijn op Londen City te vliegen in plaats van op bijvoorbeeld Heathrow of Gatwick. Lees hier alles over de verschillende vliegvelden in Londen.

Wij zijn benieuwd: wat zou jij graag willen doen als je 24 uur met je kinderen in Londen bent? Laat het hieronder weten. Dit leuke boekje voor kinderen van Lonely Planet is trouwens een leuke manier om je reis naar Londen met je kinderen voor te bereiden.

Kindvriendelijk hotel Londen

Op zoek naar een kindvriendelijk hotel in Londen. Keuze genoeg en juist dat maakt het soms lastig kiezen. Een aantal aanraders:

  • Novotel London West scherpe prijs en kinderen gratis
  • YHA London Earl’s Court populair hostel bij Nederlandse gezinnen vanwege de goede locatie, voorzieningen en prijs-kwaliteit verhouding.
  • Bulgari Hotel, fantastisch hotel met alle faciliteiten die je maar kunt wensen. Ruime familiekamers en zwembad.

4 gedachten over “Londen met kinderen, 24 uur wat ga je doen”

  1. Komende zomer ga ik mijn kinderen mee nemen naar “het eiland”. Ik kom al jaren op Groot Brittannië. Heen met de auto op de boot en bij aankomst meteen de Romney Hythe and Dymchurch Railway mee pakken. Een unieke ervaring voor zowel kinderen als volwassenen. Daarna een dagje London met de trein. Vanuit Folkstone met de Javelin over de hogesnelheidslijn naar Stratford, daar uiteraard voorin de DLR naar Royal Victoria voor een vlucht over de Thames met de kabelbaan. Aan de andere kant pakken we de boot naar Westminster en wandelen via Buckingham Palace naar Hamleys, Covent Garden en tegen de avond Piccadilly Circus. Daarna met de Metro naar St. Pancras en terug naar Folkstone.

    Dat zijn de eerste twee dagen… Daarna rustiger aan richting de Midlands, het Peak district en de Yorkshire Moors. En ook daar is genoeg te zien te te beleven voor de kinderen. Museumspoorlijnen te kust en te keur, de oudste winkelstraten van Europa (Shambles in York) en overnachten in een rijtuig langs de spoorlijn tussen Londen en Edinburgh.

  2. The British Museum vind ik ook echt een aanrader. Het pand alleen al is indrukwekkend en onze kinderen vonden de mummies heel fascinerend. Ook dit museum is gratis te bezoeken.

  3. Een hop-on hop-off tour is zeker aan te raden: sightseeing zonder te hoeven lopen! Veel dubbeldekkers zijn boven gedeeltelijk open. Erg fijn met je hoofd in de wind! Transport Museum is niet zo toeristisch en erg leuk! Bijzonder eten met kids doe je bij The Rainforest Cafe.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top