Home / Nederland / Flevoland / Bezoek aan de Marker Wadden met kinderen

Bezoek aan de Marker Wadden met kinderen

De Marker Wadden zijn het nieuwste stukje Nederland. Deze eilanden in het Markermeer zijn aangelegd in de hoop dat het voor meer stroming en minder slib zorgt en daardoor helderder water en meer vis in het Markermeer. Daarnaast zijn de eilanden nu al een paradijs voor vogels die hier in alle rust kunnen broeden. In eerste instantie werden er vijf eilanden aangelegd, tijdens mijn bezoek in 2023 waren dat er al zeven. Slechts één eiland is toegankelijk voor toeristen. De Marker Wadden maken deel uit van Nederlands jongste Nationale Park: Nationaal Park Nieuw Land.

Marker Wadden

Op dit eiland tref je ook de nederzetting Marker Wadden, met het eilandpaviljoen waar je wat kunt eten en drinken en waar ook toiletten aanwezig zijn. Daarnaast zijn er huisjes voor de boswachters en vrijwilligers die op het eiland verblijven en zijn er vier huisjes die door Landal worden verhuurd.

Op het hoofdeiland van de Marker Wadden ligt zo’n 12km aan wandelpaden. Er zijn drie verschillende wandelroutes uitgezet, maar je kunt ook prima zelf je route bepalen en zo langs plekken lopen die je interessant lijken, zoals de verschillende uitkijktorens en vogelkijkschermen.

Marker Wadden

In ons gezin is Marcel degene met verstand van vogels, die baalde dan ook flink dat hij niet mee kon. Op het eiland zijn veel vogels te zien die elders in Nederland een stuk lastiger te spotten zijn, zoals het baardmannetje en de dwergstern. Een andere vogelsoort die tot de verbeelding spreekt en je op het eiland kan zien, is de flamingo, hoewel ze hier wel erg ver weg zitten.

Marker Wadden

Ik vond zelf vooral de visdief een leuke vogel om te zien. Hoe ze naar beneden storten om een visje te vangen en vervolgens proberen de vis van elkaar te jatten. Ook de nestellende zwaan was mooi om te zien. Ik geniet daarnaast vooral van het mooie schouwspel van de wuivende grassen en kleurige planten en bloemen. Dit is echt een bijzonder stukje Nederland. Het is nu bijna onvoorstelbaar dat ze hier begonnen zijn met alleen zand en slib. Een paar planten, zoals de enkele grassen, zijn aangeplant of ingezaaid om te zorgen dat al het zand niet zou wegwaaien, maar veruit het grootste deel van de planten is hier zelf terecht gekomen. De vogels hebben het eiland snel ontdekt en ook kikkers hebben het eiland gevonden.

Marker Wadden

Mocht je je afvragen of de wandelingen op de Marker Wadden buggyproof zijn, dan heb ik goed nieuws voor je. Een deel van de wandelroutes zijn zo aangelegd dat ze ook voor rolstoelen en mensen met een kinderwagen toegankelijk zijn. Wil je het hele eiland zien, dan kun je beter een kinderdrager meenemen.

Marker Wadden

Er zijn op het eiland meerdere uitkijktorens. De Steltloper is de meest opvallende uitkijktoren. Dit is het hoogste punt van het eiland en vanaf hier heb je dan ook een mooi uitzicht over het eiland en de omgeving. Bij vogelkijkhut Lepelaar heb je, zoals de naam ook al aangeeft, regelmatig kans om Lepelaars te zien. De vogelkijkhut “De Duikeend” is bijzonder omdat deze verlaagd is. Je zit hier op ooghoogte van de vogels en je kunt dankzij de glazen ramen een stukje onderwater kijken. Check hier nog meer mooie foto’s en tips om vogels te fotograferen op de Marker Wadden.

Marker wadden

Hoe kom je op de Marker Wadden?

Tenzij je een eigen boot hebt, is de makkelijkste manier om de Marker Wadden te bezoeken met de ferry vanuit Lelystad. Deze vertrekt twee keer per dag vanuit Bataviahaven. In de haven kun je parkeren in de ondergrondse betaalde parkeergarage of je kan goedkoop parkeren bij Bataviastad outlet shopping en dan nog een stukje lopen.

Marker Wadden

Je kiest voor een tijdslot, in de ochtend of in de middag. Het is op dit moment dus niet mogelijk om een hele dag op het eiland te blijven, tenzij je hier overnacht. Tijdens het boeken van een bootticket kun je ook gelijk een excursie van 1,5 uur op het eiland boeken.

  • 9:30 vertrek Lelystad – 14:00 terug vanaf Marker Wadden
  • 13:00 vertrek Lelystad – 17:00 terug vanaf Marker Wadden

Er worden meerdere type boten ingezet op deze route. Sommige doen er wat langer of wat korter over. Tijdens mijn bezoek voeren we met de MS Waddenzee, een historisch motorschip gebouwd in 1920. In het ruim van het schip waren zelfs nog oude filmpjes en foto’s te zien, onder andere van de keer dat koningin Wilhelmina samen met prins Hendrik en prinses Juliana met MS Waddenzee naar de Waddeneilanden voer.

Marker Wadden

Mocht je nog geen lid zijn van Natuurmonumenten, dan is het zeker het overwegen waard om wel lid te worden voordat je boottickets koopt, aangezien je dan korting krijgt. Ook kinderen die lid zijn van OERRR krijgen korting.

Marker Wadden

Wat is er te doen op de Marker Wadden met kinderen?

De Marker Wadden is in de eerste plaats een natuurbestemming. Ook wanneer je met kinderen naar de Marker Wadden gaat, draait het dus vooral om wandelen en dieren kijken. Om het extra leuk te maken voor kinderen is er een Marker Wadden BINGO kaart. Ga je wandelen met een excursie, dan heb je tijdens de excursie de tijd om zoveel mogelijk plekken, dieren en planten van je BINGO kaart te spotten.

Marker Wadden met kinderen

Natuurlijk houden de boswachters er ook rekening mee als ze kinderen in de excursie groep hebben om het ook voor hun interessant te maken.

Er is op het eiland geen speeltuin en ook geen speelnatuur van OERRR, de reden hiervoor is dat het een afgelegen eiland is en dit soort plekken regelmatig gecontroleerd moeten worden en aan allerlei eisen moeten voldoen. Wat er wel is? Een geweldig strand bij het restaurant waar je met mooi weer eindeloos zandkastelen kunt bouwen en kunt zwemmen. Er zijn nog diverse andere stranden op de Marker Wadden, zoals het Noordstrand, maar daar moet je wat verder voor wandelen.

Marker Wadden

Wat kun je doen op de Marker Wadden met kinderen met regen? Wat mij betreft kom je vooral naar de Marker Wadden om te wandelen en vogels te spotten, dus trek je regenjas en wandelschoenen aan. Toch goed om te weten dat in het eilandpaviljoen een hele stapel met spelletjes aanwezig is. Mocht het weer nou echt tegenvallen, dan kun je in het eilandpaviljoen een spelletje lenen en spelen. Ook zijn er in de kleine shop hier een aantal leuke boekjes en spelletjes voor kinderen te koop.

Marker Wadden

Overnachten in een Landal huisje op de Marker Wadden

Wist je dat je ook kunt overnachten op de Marker Wadden? Als je een eigen boot hebt, kunt je in de haven aanmeren en als je vrijwilligerswerk doet op het eiland, dan zijn er ook huisjes beschikbaar. Voor de meeste Nederlanders zal beide geen optie zijn, maar ook dan kun je op de Marker Wadden overnachten. Er zijn op het eiland namelijk vier Landal huisjes.

Landal Marker Wadden

Je moet je wel beseffen dat je echt een huisje huurt. Er zijn geen faciliteiten zoals een zwembad of kidsclubs, zoals je op andere Landal Parken wel hebt. Op de Marker Wadden is ook geen Bollo huisje. Wat je wel krijgt, is een fijn licht huisje met een fantastisch uitzicht. De huisjes hebben plek voor vier personen of voor vijf personen met een bedbank. Aan een verblijf hier hangt wel een behoorlijk prijskaartje, maar je betaalt dan ook voor de unieke ervaring en draagt ook nog eens bij aan natuurbehoud.

Landal Marker Wadden

Landal verhuurt de woningen, maar de opbrengsten vloeien terug naar Natuurmonumenten.

Ik kon het vierpersoonshuisje van binnen bekijken en ik was aangenaam verrast door het lichte interieur en de grote ramen. Zowel vanuit de woonkamer als vanuit beide slaapkamers heb je een ontzettend mooi uitzicht op het eiland. In de prettige woonkamer is een houtkachel aanwezig. Verder is er een compacte keuken waar je zelf kunt koken. Een heerlijk plekje om te zitten met een boek of met een spelletje. In de avond wanneer de dag gasten weg zijn, heb je het eiland vrijwel voor jezelf.

Landal Marker Wadden

Natuurlijk is er ook een badkamer. Het water hier komt uit een boorgat, dus je kunt niet te lang douchen. Natuurmonumenten zorgt voor vers drinkwater. Wanneer je zelf wil koken, moet je boodschappen meenemen vanaf het vaste land.

Landal Marker Wadden

Stroom komt van de zonnepanelen op het dak. Een stoplicht indicator geeft hoeveel stroom er nog beschikbaar is, bij oranje kun je beter je elektronica niet opladen en bij rood is de stroom op. Zeker wanneer er bewolkt weer voorspeld is tijdens je verblijf, is het wel handig om een powerbank mee te nemen, zodat je de aanwezige stroom kan gebruiken voor de verlichting en om te koken.

Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid van Landal Marker Wadden.

Landal Marker Wadden

Ik bezocht de Marker Wadden op uitnodiging van Landal en Natuurmonumenten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top