Home / Nederland / Flevoland / Wat te doen in Flevoland met kinderen, uitjes en kinderactiviteiten

Wat te doen in Flevoland met kinderen, uitjes en kinderactiviteiten

Op zoek naar leuke uitjes op Flevoland met kinderen, voor een weekendje weg of een dagje? Flevoland is de jongste provincie van Nederland. We komen er zelf met regelmaat. Flevoland is goed te combineren met een vakantie op de Veluwe.

Zoek je een stedentrip met kinderen dan is de keuze in Flevoland beperkt. Ook zijn er slechts een handjevol kindvriendelijke musea. Er zijn dan wel weer veel mogelijkheden voor watersport activiteiten en om te spelen in de natuur.

flevoland met kinderen

In Flevoland zijn er veel vakantieparken die aan het water gelegen zijn. Ideaal om te zwemmen of een bootje te huren. Een van de bekendste en grootste parken is Center Parcs De Eemhof met een heel tof zwembad! Voor mooie huisjes aan het water en een openlucht zwembad kies je voor Landal Waterpark Veluwemeer. Ook Europarcs Resort Zuiderzee is een heel kindvriendelijk vakantiepark met een goede locatie aan het water vlakbij Walibi.

Uitjes Flevoland met kinderen

Attractieparken in Flevoland

Walibi Holland – Biddinghuizen

Het enige pretpark in Flevoland is dan wel gelijk een hele toffe optie waar je met gemak een dag door kunt brengen. Walibi Holland is een groot attractiepark met veel adrenaline attracties, zoals achtbanen die over de kop gaan.

Er zijn in Walibi zeker wel attracties voor alle leeftijden. Maar zoek je een pretpark voor je peuter dan kan je beter nog even verder zoeken. Dit attractiepark is echt het leukste met oudere kinderen (zeg vanaf 120cm) die het hartstikke gaaf vinden om in de stoere attracties zoals de Crazy Shot en Speed of Sound te gaan.

Kindvriendelijke musea in Flevoland

Veiligheidsmuseum PIT – Almere

Het PIT in Almere is een museum over de politie, brandweer en ambulances. Het museum is compact en vooral een aanrader wanneer je een uur of twee over hebt. Er staan in het museum veel voertuigen maar niet allemaal zijn ze toegankelijk.

Er zijn meerdere speurtochten afhankelijk van de leeftijd van je kind. Onze dochter moest verschillende voertuigen opsporen en ging daarmee druk aan de slag. Voor volwassenen is er minder te beleven in dit museum in Flevoland.

Aviodrome – Lelystad

Het Aviadrome in Lelystad is wat ons betreft het leukste van de museum uitjes in Flevoland. Je mag hier echt wel een halve dag voor uittrekken. Er is ook een fijn restaurant met grote buitenspeeltuin waar je als ouder in het zonnetje kunt chillen terwijl je kinderen zelf hun gang gaan.

aviadrome Lelystad

Binnen zijn er meerdere ruimtes over de luchtvaart, met historische en moderne vliegtuigen. Een vliegtuig is zelfs omgetoverd tot speelplaats met glijbaan. Je kind kan hier door de interactieve displays ontdekken hoe het is om zelf te vliegen. Kortom, echt een tof interactief museum voor het gezin.

aviadrome Lelystad

Batavialand – Lelystad

In Batavialand vinden regelmatig themadagen plaats. Dan kan je leren hoe het is om piraat te zijn of op stap met Sjesjat de Scheepskat. Ook zijn er regelmatig activiteiten zoals broodjes bakken. Wij bezochten het museum zelf op een reguliere dag en het was wel wat kleiner dan we eigenlijk verwacht hadden. Een deel van het museum met oude schepen vond onze dochter niet zo heel boeiend. Voor ons dus geen dagje uit in Flevoland maar meer een activiteit voor uur of twee.

Batavialand - Lelystad

Ze werd wel heel blij van het Watertheater. Dit is een ruimte met een hele grote waterspeeltuin. Bouw een dam en zie hoe het water loopt. Daarna keken we nog even buiten bij een replica van het VOC-schip Batavia.

Batavialand - Lelystad

Openluchtmuseum Schokland – Schokland

Openluchtmuseum Schokland is een museum over de geschiedenis van Schokland. Het is een overzichtelijk museum. Via de looproute kom je langs verschillende tijdperken van de prehistorie tot de recente geschiedenis.

Voor kinderen zijn er diverse plekken met opdrachten en interactieve werkstations. Mis ook het skelet niet van de holenbeer en de voetstappen van een kind dat hier 4000 jaar geleden rondliep.

Dierentuinen, kinderboerderijen en speeltuinen in Flevoland

Orchideeënhoeve – Luttelgeest

De Orchideeënhoeve is wat het dichtst bij een dierentuin komt in Flevoland. In dit overdekte park van maar liefst 25.000 m2 waan je je in een ware jungle. Er zijn niet alleen bijzondere planten en bloemen maar ook tropische dieren, zoals flamingo’s, maki’s en stokstaartjes.

Voor kinderen is er een jungle speurtocht en er is ook een grote overdekte speeltuin. Dit is een perfect indoor dagje uit in Flevoland.

Almere Jungle – Almere

Ook Almere Jungle is een combinatie van een dierentuin en een tuin met bloemen en planten. Er leven hier o.a. wasberen, stokstaartjes en schildpadden. Ook diverse reptielen hebben hier een huisjes. Daarnaast zijn er bloemen en planten te zien vanuit elk werelddeel.

Apeneilanden van stichting AAP – Almere

Elke vrijdag, zaterdag en zondag kan je een kijkje nemen achter de schermen bij stichting AAP. Wel aanmelden via de website. Heel bijzonder om de apen te bekijken en op deze manier ook de stichting te steunen.

Natuurpark Lelystad – Lelystad

Op zoek naar uitjes in Flevoland met dieren? In Natuurpark Lelystad kan je een wandeling maken en dan diverse dieren zien in hun natuurlijke omgeving.

Natuurpark Lelystad

Enkele dieren, zoals de eland, wonen normaal gesproken natuurlijk niet in Nederland. Wel wonen er in Nederland otters, wilde zwijnen en edelherten. Dit is echt een natuurpark zoals er in Duitsland veel zijn maar we ze in Nederland niet echt kennen. Het is niet echt een dierentuin. De dieren hebben superveel ruimte en bepalen zelf of ze zich laten zien. In de meeste gevallen loop je over een wildrooster en dan echt in hun gebied.

natuurpark Lelystad

Wij hadden heel veel gelijk met de herten en zagen ze van wel heel dichtbij, terwijl we vervolgens ook drie kilometer liepen en zowel de wisenten als de Przewalski-paarden zich niet lieten zien.

Ga je met jonge kinderen naar natuurpark Lelystad dan is het handig in het bezoekerscentrum een fiets te huren. Ze hebben die ook met kinderzitjes, anders moet je heel wat kilometers lopen. Bij het bezoekerscentrum is een leuke speeltuin. Bekijk ook de website voor speciale activiteiten. Een wat vreemde eend in de bijt is het nagebouwde prehistorisch dorp. Hier komen mensen soms samen om te leven zoals in die tijd.

Lees ook ons uitgebreide blog over Lelystad met kinderen.

natuurpark Lelystad

Het Grote Kabouterbos – Dronten

Het Grote Kabouterbos in Dronten is een toffe speeltuin met kinderboerderij en kabouterthema. Er rijdt een kaboutertrein en er is zelfs een kabouterband. Verder zijn er buiten natuurlijk leuke kabouterspeelhuisjes maar ook genoeg normale speeltoestellen zoals trampolines en een ballenbak.

Hans en Grietje – Zeewolde

Hans en Grietje is in Flevoland is een wel heel bijzonder pannenkoekenrestaurant. Super mooi vormgegeven en met een gaaf speelpark. In het restaurant zijn ook allerlei kruiproutes en mogelijk voor kinderen om te spelen. Ook buiten is een hele grote speeltuin. Je komt hier dus niet alleen om te eten maar voor de totale belevenis en om echt een paar leuke uurtjes te hebben bij Hans en Grietje.

Hans grietje zeewolde

Waar je ook gaat eten, het hele gebouw lijkt wel betoverd. Want het kan maar zo dat je tafel tijdens het eten begint te bewegen of dat zelfs de hele vloer omhoog of omlaag gaat. En moet je naar de wc? Neem de glijbaan ernaar toe. Neem wel de goede, anders kom je in de heksenketel uit. Alles is tot in detail uitgewerkt in het heksenthema met als hoogtepunt de heks die op het orgel speelt. Zowel met mooi als slecht weer is er bij Hans en Grietje genoeg te zien en te spelen. Het is wel aan te raden om vooraf te reserveren.

Hans grietje zeewolde

Stadsboerderij Almere – Almere

Een kinderboerderij maar dan toch net even anders. Breng een bezoekje aan de stadsboerderij in Almere en dan bij voorkeur op zaterdagochtend wanneer er een biologische boerenmarkt is. Je mag ook een rondje maken door de stallen en de rest van de boerderij bekijken.

Kinderboerderij Emmelerbos – Emmeloord

Kinderboerderij Emmelerbos is een kinderboerderij met een leuke speeltuin. Een aardig uitje in Flevoland voor wie met jonge kinderen in Emmeloord is.

Kidseiland – Almere

Kidseiland Almere is een grote indoor speeltuin in een winkelcentrum in Almere. Is het vervelend weer buiten en moet de energie eruit? Hier kunnen kinderen springen, klimmen en klauteren.

Actief in de natuur in Flevoland

Belevenissenbos – Lelystad

Het grootste speelbos in Nederland van Staatsbosbeheer. Het belevenissenbos in Lelystad is echt super tof. Of het nou mooi weer is of bewolkt. Dit bos is bezaaid met toffe klim- en klauterroutes, zelfs over het water heen. Onze dochter vond het geweldig en ook wij moesten er als ouders aan geloven. Omlopen is vaak geen optie.

In de zomer moet je niet vergeten zwemspullen mee te nemen voor een bezoekje aan de stadsbossen van Lelystad, want er is ook een waterspeeltuin en een zwemplas.

Speelbos -Urk

Het speelbos in Urk is een heel stuk kleiner dan die in Lelystad. Ook de ligging aan een grote doorgaande weg is niet zo aansprekend. Er zijn een paar klimtoestellen en een kabelbaan. Het ligt ook niet in het centrum van Urk maar in de buitenwijken. Ben je toch in de buurt en willen je kinderen dolgraag spelen, rij er dan heen.

Natuurspeeltuin Urk

Oostvaardersplassen – Lelystad

Er zijn in Flevoland geen Nationale Parken maar er zijn natuurlijk wel een aantal natuurgebieden. De Oostvaardersplassen zijn dankzij alle berichten in het nieuws het bekendste natuurgebied in Flevoland.

Je kunt hier mooi wandelen en de wilde paarden bekijken. Voor jonge kinderen is er een kabouterpad en voor oudere kinderen is de 4km wandelroute “familiepad Kotterbos” een aanrader. Deze start bij Buitencentrum Oostvaardersplassen.

Netl de Wildste Tuin – Kraggenburg

Bij Netl de Wildste Tuin kan je terecht voor veel actieve outdoor activiteiten. Voor kinderen vanaf 12 jaar is er een stoer obstakel parcours. Lekker vies worden doe je op de modderglijbaan. Je kunt ook een rondje maken voor het Voorsterbos.

Liever wat rustiger aan? Er is ook een speeltuin en een strandpaviljoen aan een zwemplas.

Waterloopbos – Marknesse

In het Rijksmonument Waterloopbos kan je een wandeling maken tussen overwoekerde waterwerken en schaalmodellen. Hier werden op kleine schaal de Deltwerken uitgetest. De kortste route is maar 1,1 km dus ook heel goed te doen met jonge kinderen. In het bijbehorende bezoekerscentrum kan je meer informatie krijgen. Hiervandaan start ook de OERRR op avontuur in het Waterloopbos route voor gezinnen.

Waterloopbos

Bij het bezoekerscentrum is ook een speeltuin en een waterpomp. Beide waren tijdens ons bezoek wel aan een opknap beurt toe.

Op zoek naar een wandeling voor kleuters? Er is hier ook het stippelpad een korte slingerende route met informatie bordjes over lieveheersbeestjes.

Waterloopbos

Natuurgebied Horsterwold – Zeewolde

Natuurgebied Horsterwold bij Zeewolde heeft veel te doen voor gezinnen. Er is een tuurtoren waarvandaan je de vogels en andere dieren in het gebied kunt bekijken. Maar kinderen worden natuurlijk pas echt blij van speelbos De Zevensprong! Klimmen, rennen, klauteren en hutten bouwen. Voor jonge kinderen is er ook een korte kabouterroute. Deze is maar 750meter lang je moet van te voren via de website de opdrachten downloaden.

Lees ook ons blog over kabouterpaden in Nederland.

Kuinderbos – Bant

Ook het Kuinderbos is een heel kindvriendelijk natuurgebied in Flevoland. Er is hier veel te doen zowel voor oude als jongere kinderen. Voor jonge kinderen is er de speurroute van 1,1km. Hier kom je Sneeuwwitje en de zeven dwergen tegen. Met echt mooie uit hout uitgesneden sprookjes figuren en een paar informatieborden.

Kuinderbos

Tijdens deze wandeling kom je ook langs de ruïne van Kuinre. Voor oudere kinderen is er de 5km lange GPS Speurtocht met Harry Potter thema. De informatie hierover en een GPS apparaat kan je krijgen bij het bezoekerscentrum. Lees ook onze uitgebreide blog over het dwergenpad in het Kuinderbos.

Kuinderbos

Speelvijver Spijkvijver – Biddinghuizen

Niet naar het strand maar wel zwemmen? Er is één zwemvijver in Flevoland, beheerd door Staatsbosbeheer. Dit is een simpele vijver zonder faciliteiten zoals toiletgebouw of kiosk. Wel wordt de waterkwaliteit in de gaten gehouden. Er zijn twee verschillende strandjes en je kunt je kinderen goed in de gaten houden in de overzichtelijke vijver.

Speelvijver Spijkvijver

Klimbos Fun Forest – Almere

Een klimbos bezoeken in Flevoland kan o.a. bij Klimbos Fun Forest in Almere. Dit klimbos heeft de langste ziplijn van Nederland. Voor jonge kinderen van 7 tot en met 11 jaar is er een Monkey Trail.

Het klimbos kan je vinden in de stadsbossen van Almere. Hier kan je ook een korte kabouterroute volgen. Meer informatie hierover kan je krijgen bij buitencentrum Almeerderhout. Er is hier ook een tof speelbos: speelbos Zuiderzee met een half gezonken schip en een waterspeeltuin.

fun forest almere

Speelbos de Zevensprong – Zeewolde

Echt leuk om naar toe te gaan is speelbos de Zevensprong bij Zeewolde. Met een speelbos maar ook een kabouterwandeling voor de kleintjes. Bovendien zijn er ook nog twee langere routes voor oudere kids. Lees hier ons uitgebreide blog over speelbos de Zevensprong.

Overige kinderactiviteiten Flevoland

Varen naar de Marker Wadden

De Marker Wadden zijn een nieuw natuurgebied in Nederland, een groep van vijf eilanden die zijn opgespoten in de Markerwaard. De natuur krijgt hier vrij spel. De Marker Wadden zijn in de lente en zomermaanden bereikbaar met een regelmatige veerboot. Daarnaast zijn er ook diverse bedrijven die een excursie aanbieden.

Stranden Flevoland

Weinig activiteiten maken kinderen blijer dan lekker zwemmen en spetteren. Wellicht denk je bij Flevoland niet direct aan een strandbestemming. Maar Flevoland heeft diverse hele mooie kindvriendelijke stranden. Vooral de stranden aan het Veluwemeer zijn heel geschikt voor gezinnen. Het Veluwemeer is namelijk ondiep en het water is hier rustig.

Vis eten op Urk

Urk is misschien wel het bekendste dorpje van Flevoland. Op het voormalige eiland heb je nog een aantal straatjes met historische huisjes. Ook de visserij is dominant aanwezig. Natuurlijk moet je hier verse vis eten bij een van de vele visrestaurants. Bezoek ook het Urker Museum, het kerkje aan zee en de vuurtoren van Urk. In de haven staat ook een Orka fontein die onze dochter wel grappig vond.

Urk stadje
Urk stadje

Lees ook onze blogs over andere gebieden in Nederland:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top