Eén van de (letterlijke) hoogtepunten als je op vakantie bent in Israël met kinderen is een bezoek aan Masada National Park. Ook tijdens onze rondreis wilden we dit niet missen! Deze Oud Romeinse vesting werd gebouwd op een hoog bergplateau middenin de woestijn van Judea. Een plek waar men zich veilig moest kunnen voelen en daarom niet eenvoudig te bereiken. Een plek waar men van veraf moest kunnen zien of er vijanden kwamen, dus met een adembenemend uitzicht op het woestijnlandschap én de Dode Zee.
Klimmen en geschiedenis bij Masada National Park
‘Wow! Gaan we helemaal daar naar boven? Lopend?’. Vanuit onze auto, rijdend door de woestijn doemt een hoog bergtableau zich voor ons op. Imposant, dat is duidelijk. Onze kinderen van 13, 11 en 4 jaar weten nog niet zo goed wat ze ervan moeten denken. Maar we gaan, dit willen we niet missen! Een bezoek aan Masada is klimmen én meer leren van de geschiedenis. Het is absoluut de moeite waard, zeker als je een beetje bent voorbereid.
Handige tips om de Masada te bezoeken met kinderen
Ben je op rondreis door Israël of verblijf je in de Judea Woestijn in de buurt van de Dode Zee of Ein Gedi? Combineer deze plekken dan zeker met een bezoek aan de Masada. Er worden ook dagtours aangeboden vanuit Jeruzalem. Je vertrekt dan echter zo vroeg dat dit met kids bijna niet te doen is. Het is om verschillende redenen aan te bevelen vroeg aanwezig te zijn bij de Masada, dus een overnachting in de buurt is dan fijn. Bekijk hier de beste kindvriendelijke hotels in de buurt van Masada.
Je kunt de top van de Masada op drie verschillende manieren bereiken: via de eenvoudigere Romeinse Helling (dat gaat via de stad Arad), maar dan mis je het Visitor Center en museum.
Of via de kabelbaan, wat zeker ook een goede optie is. Of, zoals wij deden, via het Slangenpad. Deze route is duidelijk niet de makkelijkste, maar wel de meest bijzondere. Dit pad was namelijk 2000 jaar geleden de enige manier om de Masada te beklimmen. En zoals de naam al doet vermoeden, laat dit pad je de hele berg op kronkelen. Wanneer je via het Slangenpad naar boven wil, reken dan zeker op een uur lopen via rotspaden, af en toe een trapje en heel soms (helemaal bovenin) een reling om je aan vast te houden. En je bent natuurlijk in de woestijn, dus vergeet niet dat de zon flink op je brandt. Eén van de redenen om de Masada dus al vroeg te gaan beklimmen!
Als we onze auto hebben geparkeerd, kopen we onze tickets. We kiezen ervoor om de heenweg via het Slangenpad te gaan en terug via de kabelbaan. Beide lijkt ons een leuke ervaring en dat is dus mogelijk! We krijgen wel het advies dat we onze jongste goed aan de hand moeten houden én of we wel genoeg drinken bij ons hebben. Deze twee adviezen blijken absoluut goed te zijn!
En dan gaan we lopen, er is maar één weg, dus die volgen we. Rotspad op en kronkelen maar. Als we hoger en hoger komen wordt het uitzicht steeds weidser en mooier. De Dode Zee zien we met zijn blauwgroene kleur tussen het beige zandlandschap. Ik begrijp ook steeds meer waarom we onze jongste goed moeten vasthouden. Haar hand in de mijne is bezweet en bij elke kronkel die we maken wisselen we van kant. Zij aan de binnenkant, dat is duidelijk! Af en toe stoppen we om te drinken. Wij zijn in de winter in Israël, maar nog steeds is het boven de 25 graden. Het advies van voldoende drinken is ook zeer gegrond!
Een wandeling via het Slangenpad is mooi en goed te doen met oudere kinderen. Kinderen onder de vier jaar zou ik in een draagzak meenemen. Voor onze jongste van 4 was het te doen, maar stiekem vond ik het als moeder wel een beetje spannend hoe hoger we kwamen. Zeker omdat er een fikse wind kwam opzetten (vervolgens werd door die harde wind ook het Slangenpad gesloten en kon je alleen nog maar via de kabelbaan omhoog).
Geschiedenis op de Masada
Eenmaal boven kun je eerst even uitpuffen op een bankje en eventueel een klein souvenirwinkeltje bezoeken. En dan kun je de overblijfselen van de Romeinse nederzetting gaan bekijken. Overal staan bordjes met tekeningen hoe het eruit heeft gezien en wat alles is. De tekst is ook in het Engels, dus dat is fijn.
Af en toe staat er ook een maquette om helemaal een goed beeld te krijgen. Vooral de overblijfselen van het Noordelijk Paleis zijn indrukwekkend. Met trappen loop je helemaal langs de berg hiernaartoe. Een gek idee dat hier 2000 jaar geleden enorm veel bedrijvigheid is geweest. De uitzichten zijn ook prachtig, je kunt zo ver kijken! Onze kinderen vinden het allemaal heel indrukwekkend. We blijken tijd te kort te hebben om alles te zien, om 15.00 uur gaat de laatste kabelbaan (in de winter) naar beneden. Dus wil je alles goed zien, dan heb je nog een reden om vroeg te gaan.
We zijn blij dat we met de kabelbaan terug gaan, de tocht via het Slangenpad naar beneden lijkt me best pittig! De kabelbaan gaat zeer regelmatig en is in 5 minuten beneden. Wat een geluk dat we helemaal vooraan staan in het compleet glazen hokje. Ook dit is zeker de moeite waard, het is mooi om zo naar beneden te glijden.
Een bezoek aan de Masada
Het beklimmen van de Masada is helemaal fantastisch als je voor zonsopgang boven bent. Het zien van de rijzende zon boven de Dode Zee moet fantastisch zijn. Je mag een uur voor zonsopgang het Slangenpad op om dit te kunnen zien. Hoe mooi ook, wij kozen hier met onze kinderen niet voor. Ik had niet graag in het donker de Masada willen beklimmen met hen.
Van april tot september is de Masada toegankelijk van 8.00 uur tot 17.00 uur. Van oktober tot maart is dit van 8.00 uur tot 16.00 uur. De laatste kabelbaan vertrekt een uur voor sluitingstijd.
Er zijn verschillende tickets te koop. Kinderen betalen een lagere prijs dan volwassenen en je betaalt lopend minder dan dat je met de kabelbaan gaat. Je kunt ook, zoals wij deden, een combinatie doen van lopend en de kabelbaan. Je bepaalt zelf op welke manier je heen of terug gaat. Omdat Masada ook onderdeel is van de nationale parken in Israël kun je ook hier terecht met een ‘blue/green/orange card’, waarmee je ook andere nationale parken in Israël kunt bezoeken. Deze kaart schijnt wel de moeite te zijn voor volwassenen, maar minder rendabel voor kinderen.
Ook naar het Midden-Oosten op vakantie? Zo regel je het!
Mijn Handboek Verre Reizen met Kinderen geeft heel veel praktische tips en inspiratie voor je reis. Wil je de reis zelf organiseren? Ik gebruik altijd Skyscanner om vluchten te vergelijken. Een auto huren doen we graag via Sunny Cars, want dat scheelt gedoe met verzekeren ter plekke. Terwijl we voor accommodatie vaak kijken op booking.com
Geen zin of tijd om het zelf te regelen? Bij Local Hero Travel kunnen ze je helpen. Je boekt via deze Nederlandse reisorganisatie rechtstreeks bij een lokale reisspecialist die ook weet wat gezinnen belangrijk vinden. Terwijl je bij ANWB, Djoser, Sawadee en Koning Aap terecht kunt voor reizen samen met andere gezinnen.