Home / Reisinformatie / Midden-Oosten / Israel / Wandelen in Ein Gedi en drijven in de Dode Zee met kinderen

Wandelen in Ein Gedi en drijven in de Dode Zee met kinderen

We rijden door de droogte. Heuvels van zand links en rechts van ons. De bordjes geven duidelijk aan dat we bij Ein Gedi zijn. Een groene vallei, zou het echt? Alles ziet er namelijk behoorlijk dor uit. Niet heel gek als je in de Judea Woestijn bent. Op de ruime parkeerplaats van Ein Gedi parkeren we onze auto. Picknicktafels nodigen ons uit om een hapje te eten voordat we gaan wandelen. Geen gek idee, dus we gaan er even rustig bij zitten.

Ein Gedi Nature Reserve

Na onze lunch lopen we naar de kassa (waar ook een klein souvenirwinkeltje is). Ein Gedi is een natuurreservaat en in Israël worden deze zorgvuldig onderhouden. Daar betaal je als gast een heel schappelijk bedrag voor (2 volwassen en 3 kinderen omgerekend zo’n €34,00 in totaal, prijspeil 2019).

(Tip: Mocht je meer nationale parken willen bezoeken in Israël, dan kun je ook kiezen voor een ‘blue/green/orange card’. Deze kaart schijnt wel de moeite waard te zijn voor volwassenen, maar minder rendabel voor kinderen).

We krijgen een informatiefolder met routekaart mee waarop verschillende routes staan die tevens een moeilijkheidsgraad en wandeltijd aangeven. Dit zijn 9 wandelroutes die variëren van 1 uur lopen tot zo’n 9 uur! Vooral als je een langere wandeling wilt doen, houd dan rekening met de openingstijden van het park. Deze zijn in de winter van 8:00 uur tot 16:00 uur en in de zomer van 8:00 uur tot 17:00 uur. Er zijn een handjevol hotels, hostels en campsites bij Ein Gedi zoals het Ein Gedi Kibbutz Hotel. Je kunt dus eventueel in de omgeving overnachten zodat je vroeg kunt starten. Bekijk hier reviews en accommodaties bij Ein Gedi.

Wij zijn op vakantie in Israël met kinderen, die op dat moment 13, 11 en 4 jaar zijn. Wij besluiten de route te volgen naar de ‘Waterval van David’, een wandeling van ongeveer een uur.

Wij bezochten Israël in de winter en ook dan is het er warm (zo’n 25 graden). Zorg er dus voor dat je in welk seizoen dan ook voldoende water meeneemt op je wandeling.

ein gedi nature reserve

Wandelen in een groene vallei

De eerste bomen laten blijken dat we op weg zijn naar meer groenheid van de natuur. Grappige klipdassen lopen voorbij en al na een paar minuten lopen worden we verrast door een meertje met een waterval. Nu al zijn de kinderen enthousiast: ‘mogen we erin?’ Even later lopen ze tot hun enkels in het water, heerlijk afkoelen! We vervolgen de route. De kaart die we aan het begin hebben gekregen is niet direct nodig, bordjes wijzen de weg en daarnaast is het pad ook heel duidelijk. Onze kinderen kunnen prima meelopen en om ons heen zien we ook ouders met een rugdrager op weg. Een buggy is echter geen optie: het is toch wel klimmen door de rotsige paden en trapjes.

ein gedi nature reserve
ein gedi nature reserve

We lopen zelfs door een tunnel van groene planten waar onze voeten even heerlijk nat worden van het water dat er doorheen loopt. Wat een prachtige wandeling en wat een contrast met het droge woestijnlandschap waar we even geleden nog doorheen reden! De groene vallei is ontzettend mooi!

Onze kinderen lopen al vooruit. Weer een waterstroom die we zien, klauteren over de rotsen, en voelen aan het verfrissende water. Terwijl we hoger en hoger komen en we eens achterom kijken zien we ineens de Dode Zee achter ons. Wat een uitzicht! Je kunt deze wandeltocht in wandeltempo doorlopen, maar voor onze kinderen is er tussendoor ook zoveel te zien en te ervaren dat we er iets langer over doen. Geen probleem natuurlijk, want het is echt heerlijk hier! En we krijgen ook nog eens een prachtige beloning.

ein gedi nature reserve
ein gedi nature reserve

De Waterval van David

En dan staan we uit het niets in een ronde omgeving, bijna ingesloten door de rotswanden die groen zijn van de begroeiing. De waterval klettert naar beneden, de kinderen kijken ontzagwekkend omhoog. Met mijn camera probeer ik mijn best te doen om dit plaatje te vangen. Het is te imposant!

Net als iedereen blijven we hier even zitten. Genieten, uitrusten, gewoon even lekker met elkaar kletsen en spelen in het zand met steentjes. Daarna vervolgen we onze weg weer terug. Hetzelfde pad naar beneden, maar dan met het uitzicht op de Dode Zee!

Waterval van david ein gedi israel

“Zwemmen” in De Dode Zee met kinderen

We vervolgen onze reis naar ons volgende verblijf. Terug in het woestijnlandschap, maar met de Dode Zee aan onze linkerkant besluiten we om deze dag te eindigen met de ervaring van het dobberen in de Dode Zee. Gelukkig is dat ook prima te combineren, want een bezoek aan de Dode Zee hoeft helemaal niet lang te zijn.

Drijven in de Dode Zee

De Dode Zee is een bijzonder verschijnsel. Uniek in de wereld omdat het het laagste punt op aarde is (400 meter onder zeeniveau) en 8 keer zo zout als de gemiddelde zee. Hierdoor is er in de Dode Zee geen leven mogelijk én het zorgt ervoor dat je kunt drijven op het water. Een bezoek aan de Dode Zee met kinderen moet je zeker niet vergelijken met een gemiddeld dagje strand in Nederland. Maar de ervaring is er natuurlijk wel een die je niet wilt missen wanneer je op vakantie ben in Israël met kinderen!

dode zee israel

Tips voor veilig drijven in de Dode Zee met kinderen

Zoek in ieder geval een strand op met toezicht en douches. Wij kwamen onderweg langs het strand van Ein Bokek en zijn daar uitgestapt. Een strand met toezicht heeft zo zijn voordelen: er is gecontroleerd op sinkholes(!), er zijn kleedhokjes en ook douches die je na afloop erg graag wilt (en moet) bezoeken!

Bij het strand zien we waarschuwingsborden die ervoor zorgen dat een bezoek aan de Dode Zee ook echt een belevenis wordt. Zo is een kwartiertje drijven het maximum voor je huid en wordt er ook gewaarschuwd om niet te spetteren of in je ogen te wrijven. Proberen te zwemmen mag dan ook echt niet!

Met mijn dochter van 4 liep ik dus rustig het water in met vooraf allerlei waarschuwingen als ‘niet in je ogen wrijven’, ‘heel rustig doen samen met mama’ enzovoort. We hebben samen even gedreven en zijn er toen toch maar al snel weer uitgegaan.

Een zwembril is natuurlijk ook heel handig om op te doen! En je kunt je natuurlijk voorstellen dat wanneer je een wondje hebt, dit verre van ideaal is met al dat zout.  Maar de ervaring van het drijven is natuurlijk ongekend!

Lees ook onze andere blogs over Israël zoals de route van en rondreis door Israël, bezoek aan een kibboets of de Masada beklimmen met kinderen.

Ook naar het Midden-Oosten op vakantie? Zo regel je het!

Mijn Handboek Verre Reizen met Kinderen geeft heel veel praktische tips en inspiratie voor je reis. Wil je de reis zelf organiseren? Ik gebruik altijd Skyscanner om vluchten te vergelijken. Een auto huren doen we graag via Sunny Cars, want dat scheelt gedoe met verzekeren ter plekke. Terwijl we voor accommodatie vaak kijken op booking.com

Geen zin of tijd om het zelf te regelen? Bij Local Hero Travel kunnen ze je helpen. Je boekt via deze Nederlandse reisorganisatie rechtstreeks bij een lokale reisspecialist die ook weet wat gezinnen belangrijk vinden. Terwijl je bij ANWB, Djoser, Sawadee en Koning Aap terecht kunt voor reizen samen met andere gezinnen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top