Home / Reisinformatie / Midden-Oosten / Israel / 4 plekken die je niet mag missen op de Golan Hoogvlakte

4 plekken die je niet mag missen op de Golan Hoogvlakte

De Golan Hoogvlakte is waarschijnlijk niet de 1e bestemming waar je aan denkt wanneer je een vakantie in Israel plant. Maar dat zou wel moeten. Dit deel van Israël verraste me met de natuurlijke schoonheid en afwisseling.

Bezienswaardigheden Golan hoogvlakte

Golan Hoogvlakte

De Golan Hoogvlakte is een landstreek in Noord-Israël. Het is een heuvelachtig gebied met bergen zoals de 2114m hoge Mount Hermon waar je een korte periode van het jaar zelfs sneeuw hebt. Skiën in Israël, wie had dat gedacht. Sinds de 6-daagse oorlog in 1967 is een groot deel van de Golanhoogte Israëlisch gebied. Naast de Israëlische joden wonen er ook veel Druzen, een kleine religieuze gemeenschap die bewust veel van hun gebruiken geheim houden.

Banias Nature Reserve en watervallen

Het Banias Nature Reserve is één van de natuurlijke hoogtepunten van een reis in Israël. Er zijn twee verschillende plekken waar je het park in kunt gaan, bij de bronnen en de watervallen. Ik had er zelf niet de tijd voor maar als je een halve dag hebt, kan je een langer wandeling maken waarbij je naar beide delen gaat.

banias national park gola hoogvlakte
banias national park gola hoogvlakte
Banias nature reserve

De bronnen schijnen het mooist te zijn in winter als er meer regen is. Hier zijn ook diverse archeologische bezienswaardigheden. Ik ging naar de watervallen, waar een witte waterval zo’n 10 meter omlaag valt in een groenblauw meertje. Totaal niet wat je verwacht in Israël: het voelt echt als een geheime plek ontdekken.

Het pad langs het stroompje blijft groen en volledig in de schaduw. Het ruikt er naar munt. Over een klein stukje is er een houten wandelpad aangelegd boven het water. Je voelt de frisse lucht van het water komen. Er is hier nog een derde route die naar een uitkijkpunt boven de watervallen gaat. Zodra ik boven de boomgrens kom is het weer heet en droog. Vanaf het uitkijkpunt zie je niks dan droge bomen en gras. Als je niet weet dat deze groene kloof er is zou je het nooit vinden. Wanneer je Israël met kinderen bezoekt en naar de Golanhoogte gaat dan mag je de Banias watervallen niet missen.

Banias nature reserve

Israëlische wijnproeverij

Wijn uit Israël is kwalitatief erg goed, maar jammer genoeg ook een beetje aan de prijs. Deelnemen aan een wijnproeverij in Israël is een leuke manier om wat verschillende soorten te proeven. De wijn van de Golanhoogte is erg goed en die van Har Odem Winery heeft veel prijzen gewonnen. De wijn is bijzonder omdat het hier ’s nachts en in de winter veel kouder is dan in de rest van het land. Dit is goed voor de wijn omdat de druiven langzamer rijp worden. Omdat de Golan een vulkanische oorsprong heeft is de grond erg vruchtbaar.

wijn israel

Als je zoals ik vaker een wijnproeverij hebt gehad, leer je niet per se heel veel meer over het proces van wijn maken. Wat wel interessant is, zijn alle regels waaraan een wijnproducent zich moet houden om te zorgen dat de wijn Kosher is. Zo mogen alleen religieuze joden de wijn maken.

wijn israel

Uitzicht over Syrië vanaf de berg Bental

Door de oorlog in Syrië is het toerisme in Syrië compleet ingestort en de kans dat we er ergens de komende paar jaar heen kunnen acht ik klein. De Syrische burgeroorlog is natuurlijk een tragedie voor wie er woont.

Het maakt wel dat een bezoek aan de berg Bental in Israël extra interessant is geworden. Ik merk het ook bij mijn tourgenoten. Er heerst een zekere mate van opwinding. Dit is absoluut het dichtstbijzijnde (6 km) dat ik ooit bij een oorlogsgebied ben geweest, en ook hoop te komen. Vanaf deze hooggelegen berg zie je Syrië namelijk liggen.

 berg Bentel

Dat niet alleen, je hoort het: de doffe lage dreunen van de munitie die afgeschoten wordt. Soldaten van de Verenigde Naties houden vanaf hier de neutrale zone in de gaten. Hoewel ik echt niet geloof dat 2 mannen met een verrekijker is hoe in 2016 toezicht gehouden wordt. Er zijn vast allemaal middelen die wij niet zien en weten. Toevallig kom ik 2 van de 9 Nederlanders tegen die hier aan het werk zijn en ben trots op hoe diplomatiek ze omgaan met de vele vragen die ze krijgen van alle toeristen hier.

 berg Bentel
 berg Bentel
 berg Bentel golan hoogvlakte
 berg Bentel golan hoogvlakte

Nimrod fort

Het kasteel van Nimrod is een middeleeuws kasteel gebouwd door de sultans en later gebruikt door de kruisvaarders. Het kasteel is heel goed bewaard gebleven en geeft uitzicht over Libanon en Syrië. Tijdens mijn bezoek aan de Golan hoogvlakte was er geen tijd om binnen te kijken, een goede reden om nog eens terug te gaan.

Nimrod fort

Dagtour naar het meer van Galilea en de Golan Hoogvlakte

Je kunt al deze plekken in één dag bezoeken met een tour die je kunt starten vanuit Nazareth of vanuit Tiberias: de Sea of Galilee and Golan Heights Tour met Abraham Tours. Deze tour is een superhandige introductie tot de Golanhoogte. De moderne busjes met airco en WiFi brengen je van plek naar plek. Met het openbaar vervoer is echt niet doen in één dag hetzelfde te ervaren.

Meer van galilea

Meer van Galilea

De tour bezoekt ook een aantal plekken in Galilea rondom het meer van Galilea (ook bekend als meer van Tiberias). In de zomer is er aan het einde van de tour een zwemstop. Hoewel het weer in Israël in november nog steeds heerlijk is voor Nederlandse begrippen is zwemmen wat overdreven en we hebben deze stop dus vervangen door een extra kerk.

Meer van galilea
Meer van galilea

De plekken die we bezochten aan het meer van meer van Galilea waren Capernaum, Mount of Beatitudes en de broodvermenigvuldigingskerk in Tabgha. Capernaum zijn de resten van een klein dorpje uit de tijd van Jezus. In een land vol ruïnes en resten uit deze periode zijn er wat mij betreft plekken waar veel meer te zien is.

Als niet religieus persoon vond ik het uitzicht en de de mooie tuin rondom Mount of Beatitudes interessanter dan de kerk zelf.  Je hebt uitzicht over bijna het hele meer van Tiberias. Het vlakke water is hier nog rustiger dan bij het stadje Tiberias. De mooie tuin rondom de kerk staat vol geurende bloemen.

Meer van galilea
Meer van galilea

De broodvermenigvuldigingkerk zou de plek zijn waar Jezus van maar 2 broden en 5 vissen een heleboel mensen te eten gaf. De bewaard gebleven mozaïeken uit één van de eerste kerken die hier stonden zijn echte meesterwerken. Omdat er zoveel dieren te zien zijn, is het ook leuk om met kinderen deze te bekijken.

Meer van galilea

Na een lange dag met veel stops ben ik onder de indruk van de Golan Hoogvlakte. Dit deel van Israël heeft zoveel meer te beiden dan ik wist.

Voor een deel van de reis door Israël werkte ik samen met Abraham Tours & Hostels. We gaan alleen samenwerkingen aan waarbij we onze eigen mening en ervaringen delen. 

Ook naar het Midden-Oosten op vakantie? Zo regel je het!

Mijn Handboek Verre Reizen met Kinderen geeft heel veel praktische tips en inspiratie voor je reis. Wil je de reis zelf organiseren? Ik gebruik altijd Skyscanner om vluchten te vergelijken. Een auto huren doen we graag via Sunny Cars, want dat scheelt gedoe met verzekeren ter plekke. Terwijl we voor accommodatie vaak kijken op booking.com

Geen zin of tijd om het zelf te regelen? Bij Local Hero Travel kunnen ze je helpen. Je boekt via deze Nederlandse reisorganisatie rechtstreeks bij een lokale reisspecialist die ook weet wat gezinnen belangrijk vinden. Terwijl je bij ANWB, Djoser, Sawadee en Koning Aap terecht kunt voor reizen samen met andere gezinnen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top