Lijkt het je leuk om te gaan mountainbiken met kinderen? Marcel geeft op school MTB-clinics aan kinderen in groep vijf tot en met acht. Daarnaast is hij zelf regelmatig op de mountainbike te vinden.
Wil je gaan mountainbiken met kinderen? In Nederland, België of juist verder weg? In dit blog helpen we je op weg.
Vanaf welke leeftijd mountainbiken met kinderen?
Als je een mountainbikeliefhebber bent, ken je vast de filmpjes van superjonge extreem getalenteerde kids. Die net uit te luiers zijn en al de wreedste stunts doen. Maar wat is nou een realistische leeftijd om te beginnen met mountainbiken? In principe is zes jaar een goede leeftijd.
Vanaf zes jaar zelf mountainbiken
De meeste Nederlandse kinderen hebben dan al genoeg ervaring op een reguliere fiets om goed zelfstandig te kunnen fietsen. Ook zouden ze de kracht moeten hebben die nodig is voor een mountainbike. Vergeet ook niet dat je op een mountainbike met handremmen en versnelling heel wat meer na moet denken dan op een stadsfiets.
MTB-kinderaanhanger of rugdrager voor jonge kids
Wij hebben op reis meerdere keren gemountainbiked met onze dochter in de rugdrager. Een kinderzitje op een mountainbike is normaal gesproken geen optie. Een peuterdrager kan altijd. Natuurlijk kies je dan wel een beetje makkelijke route die niet gevaarlijk is. Zo gingen we in Chili met haar mountainbiken toen ze nog net geen vier was. Zo konden we toch door de desolate Punto de Diablo fietsen. Een paar heuveltjes vond ze alleen maar gaaf “yeah, mountainbiken”.
Ga je vaker mountainbiken met je jonge kind, ook in eigen land, dan kan je beter een MTB-kinderaanhanger kopen. Let vooral op hoe de aanhanger je eigen fiets beïnvloedt. Daarnaast moet een MTB-kinderaanhanger ook zwaardere landingen aankunnen, weerbestendig zijn en je kind droog houden van spatwater.
Wil je echt serieus fietsen dan heb je een duurdere aanhanger nodig met een beschermende rolkooi. Als je op singletracks of andere avontuurlijke paden komt, is er eigenlijk maar één optie en dat is de Tout-Terrain Singletrailer je enige optie. Deze heeft maar 1 wiel en veel aanhangers zijn gewoon te breed voor MTB-paden.
Wat heb je nodig om te gaan mountainbiken met kids
De kindermountainbike
Vering of niet? Welke maat? Dit zijn allemaal vragen die naar boven komen als je een kinder MTB wil kopen. Het gewicht van de MTB is belangrijk, want een kind zal die fiets ook mee de heuvel op moeten trappen. Als je niet de steilste klimmen uitzoekt en vooral met de MTB over redelijk vlakke MTB-routes rijdt, dan zal het vast niet zoveel uitmaken.
Hoe groter de wielen, hoe makkelijker obstakels worden genomen. Wielen van een 16″ MTB zijn waarschijnlijk niet geschikt voor boomwortels en stenen. Er zijn ook weinig 16″ MTBs. Bij 20″ wordt de keuze alweer wat groter en alle reguliere merken hebben wel een 20″ MTB. Grotere wielen zijn ook moeilijker te sturen en niets is vervelender dan dat een kind de MTB niet meer wil gebruiken omdat hij of zij er niet mee overweg kan. Koop dus zeker niet te groot.
Vering is standaard op de meeste MTBs voor volwassenen. Bij kinderen hebben de duurdere merken het wel (bijv. Specialized) op de 20″, maar bij bijna alle andere merken begint dat pas bij 24″ of groter. Het gaat bij kinderen allemaal niet zo hard, dus die vering is ook een stuk minder nodig om schokken op te vangen en om te gebruiken om bochten sneller te kunnen nemen. Vering per se nodig? Waarschijnlijk niet.
Er zijn veel merken op de markt: de Rockrider instappers van de Decathlon voldoen voor het niet-intensieve gebruik. Is het echt een serieuze sport voor je kind, dan is het misschien het overwegen waard om te kijken naar de specialisten, zoals Cube, Canyon, Trek, Giant, Specialized of Merida. Omdat MTBs niet al te lang worden gebruikt bij kinderen, zijn er ook af en toe fietsen te vinden op Marktplaats. Check hier betaalbare mountainbikes bij Decathlon.
Persoonlijke beschermingsmiddelen
Helm! Hoe vaak er niet op de MTB-routes niet een ouder rijdt met een kindje zonder helm. Elke MTB’er maakt het wel een keer mee: op je rug in de brandnetels. Het is een stronkje, een steen, mul zand, een inschattingsfoutje. Alles komt wel goed met die schrammen en eventueel een flinke kneuzing of erger. Maar met je hoofd tegen of op die boomstam eindigen, kan niet goed aflopen. De ANWB heeft goede helmen, maar je kunt ook bij de lokale fietsenwinkel kijken of zie het assortiment bij de Decathlon.
Kleding moet redelijk los zitten, zodat er voldoende bewegingsvrijheid is. En uiteraard dichte schoenen, of in ieder geval gesloten sandalen.
De zithouding op een MTB is naar voren gebogen, dus je hangt met je hele bovenlichaam op je handen. Vervelend, en daarom waren we blij dat we voor onze dochter handschoenen hadden gekocht. Zo kon ze het toch langer volhouden. Remmen vereist redelijk wat knijpkracht en om dan ook nog last te hebben van de muis van je hand of schuurplekken is helemaal irritant. Bij de Bever online (in de winkel meestal niet) hebben ze handschoenen maat XS en maar S die zijn prima voor kinderen. Zie hier het aanbod.
Hoe kies je een MTB routes voor kinderen
Kinder MTB Routes in Ede en op de Utrechtse Heuvelrug
Er is in Nederland op dit moment twee officiële mountainbike routes voor kinderen. In het Gelderse Ede werd in 2019 de eerste MTB route speciaal voor kinderen geopend. In Utrecht bij Austerlitz ging de 2e open in 2020.
De kinder MTB Route in Ede is 4.5 kilometer lang en kent kleine hoogteverschillen door de bossen. Juist dát maakt de kinderfietsroute aantrekkelijk voor jonge MTB’ers. Lees hier meer over de MTB route voor kinderen in Ede. Ook in sommige andere Europese landen zijn er speciale MTB-routes voor kinderen. Besluit je op zaterdagochtend of zondag te gaan fietsen, dan moet je er rekening mee houden dat je regelmatig wordt ingehaald door MTB’ers en je dus ruimte moet maken om mensen door te laten. Na schooltijd doordeweeks heb je het bos doorgaans voor je alleen.
Welke lengte MTB parcours voor kinderen
Over het algemeen moet je echter als ouder zelf een afweging maken of een route geschikt is voor je kind.
Waar je in ieder geval op moet letten is de lengte van de track. De meeste MTB parcoursen hebben een lengte tussen de 5 en 50 kilometer. Meer dan tien kilometer is voor jonge kinderen die net beginnen met mountainbiken echt te veel. Kies voor beginners liever een rondje tot vijf kilometer met weinig hoogteverschil. Ook kan je routes door het bos nemen. Voor kinderen is dat wel uitdagend genoeg. Let er wel op dat je in veel bossen van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten niet buiten de MTB-paden mag fietsen. Op de website MTBroutes.nl kan je routes selecteren op lengte. Hebben ze daarna nog zin kan je het rondje altijd nog een tweede keer doen.
Ook jonge kinderen met een goede conditie kunnen een langere route ondernemen van bijvoorbeeld tien of vijftien kilometer. Dan moet je als ouder wel rustmomenten inbouwen. Neem water mee, snacks of wellicht zelfs een picknick lunch. Op die manier kan je een lange route opbreken met rust momenten.
Hebben je kinderen al meer ervaring met mountainbiken dan kan je natuurlijk kiezen voor langere of moeilijke routes. We hebben hier een overzicht met leuke mountainbikes routes voor kinderen in Nederland.
Hoogteverschil
“Jippie, daar ga ik” voor de meeste kinderen zijn heuveltjes juist tof! Maar van veel klimmen worden ze ook moe. Bovendien moet je ook zeker rekening houden me het niveau van je kind. Een te hoge afdaling kan ook te spannend zijn. Daarom adviseren wij te kiezen voor een route die niet helemaal vlak is maar wel wat kleine heuveltjes en bulten heeft.
Wij hebben zelf ervaren dat een familieroute in de alpen toch echt wel anders in dan in Nederland. Ze noemen het daar een familieroute omdat je met de lift omhoog gaat en vervolgens vrijwel alleen maar af hoeft te dalen. Ook dit vraagt dat je kind de techniek snapt en weet wanneer je moet remmen en wanneer juist niet.
Veel plezier!
Leuk pagina!, Ik MTB graag elke week met mij 3 meisjes, een tweeling van net 7 jaar en van 9. Wij zijn opzoek voor een nieuw MTB locatie graag, hopelijk zullen jullie onze helpen. Elke week naar Ede voor 3 rondjes (15km 200mt hoogte verschil)of naar Austerlitz voor 24 km zijn onze vaste plekken, heb je graag tips voor onze te uitproberen? Mvg Josh, Amersfoort
Een fijne website is MTBroutes.nl. Hier zijn bijna alle routes in Nederland te vinden. Ook staat het hoogteprofiel, afstand en recensies erbij. Op die manier is in te schatten hoe de route er ongeveer uitziet.
Gezien de twee eerder rondjes en de leeftijd zou ik Herpen aanraden (niet al te moeilijk, mooi en rustig gebied). Veluwezoom (Posbank) is misschien wat te uitdagend met flinke afdalingen en steile klimmen. Tot slot zijn in de buurt de routes van Amerongen en Leersum erg mooi. Er zitten redelijk veel hoogtemeters in, maar zoals ik het me herinner zitten er niet hele lange klimmen in zoals bij de Veluwezoom.