Home / Nederland / Toffe mountainbike routes voor kinderen

Toffe mountainbike routes voor kinderen

Op zoek naar geschikte mountainbike routes voor kinderen? Op de bekende website MTBroutes kun je alle routes in Nederland vinden, maar dan nog is het lastig inschatten welke routes geschikt zijn om te mountainbiken met jonge kinderen. We hebben al een paar keer gehad dat een route, die op papier prima geschikt leek, toch tegenviel. Te hoge heuvels of technisch ingewikkeld.

mtb routes kind

Gelukkig hebben we inmiddels ook een aantal leuke routes in Nederland gefietst die wel heel goed te doen zijn met kinderen. We hebben ze gefietst met onze dochter die begonnen is met mountainbiken toen ze zes was. Belangrijker nog dan de leeftijd is de lengte van je kind en hoeveel kracht ze hebben.

Voor jonge kinderen is schakelen nog best lastig, dus de best MTB-kids routes kun je rijden zonder dat je (veel) hoeft te schakelen. Er moeten wel leuke elementen in zitten, zoals heuveltjes en bochten, maar niet te hoog of te scherp. Ook de afstand is belangrijk, namelijk het liefst onder de tien kilometer. Je kunt een rondje altijd twee keer doen.

Bij een aantal van deze routes ga ik ervan uit dat je al enige ervaring hebt opgedaan. Ga je nog helemaal beginnen met deze sport en heb je nog tips nodig hoe te beginnen, welk materiaal nodig is en hoe je MBT-en leuk en veilig kunt doen? Lees dan eerst ons uitgebreidere blog: mountainbiken met kinderen.

Kinderroute in Ede

Mountainbike routes voor kinderen, getest en aangeraden ook korte routes voor beginners

Kinderroute in Ede

In het Gelderse Ede werd in 2019 de eerste MTB route speciaal voor kinderen geopend. De kinder MTB Route is 4.6 kilometer. Het is wel echt een MTB-route en geen bospad waar je overheen fietst. In het omliggende bos mag je ook op de wandelpaden fietsen. De route kent kleine hoogteverschillen en twee wat pittigere heuveltjes.

Kinderroute in Ede

Het begin van de route is het meest spannend wat betreft klimmetjes en afdalingen. Er zijn ook leuke stukjes met veel hobbeltjes. “Jippie”, onze dochter moest de eerste keer even wennen, maar wilde daarna direct nog een rondje. Er zijn genoeg plekken waar snelle rijders kunnen passeren. Je merkt wel dat het een kinderroute is. Nog nooit zoveel gezinnetjes op de route gezien als hier.

Kinderroute in Ede

MTB kinderroute Austerlitz, Utrechtse Heuvelrug

Nog niet door ons getest maar sinds 2020 is er een tweede MTB kinderroute in Nederland. De kinderroute Austerlitz op de Utrechtse Heuvelrug. Voor deze route heb je wel een vignet nodig. De route is 4,5 kilometer lang en kent 12 hoogtemeters.

Wechelerveld route, Deventer

Onze favoriete route, want lekker dichtbij en leuk. De Wechelerveld route is 4,5km en volgens Mountainbikenetwerk Salland de langste singeltrack van Nederland. Het is een perfect oefenrondje om te rijden met kinderen. In het weekend kom je hier genoeg gezinnen tegen. Er zit een moeilijkere klim in het laatste deel van de route, verder alleen kleine hoogteverschillen. Na de klim is er een plekje om even te rusten en met meerdere fietsen stil te staan. Eerder op de route passeer je ook twee keer een pad waar je ook prima rust even kunt stoppen. De route loopt mooi door het bos met heuveltjes en een aantal mooie kombochten. De route wordt zeer goed onderhouden.

Wechelerveld route

Ben je nog niet klaar na dit rondje, dan starten er vanuit dit punt ook nog een drietal langere routes van meer dan dertig kilometer. Je kunt op een van deze routes (de groene route) ook een klein lusjes maken van 3km. Het track komt op een bospad uit en je kunt dan kiezen verder te fietsen of weer terug te gaan naar de Wechelerveld route. Dit stukje is iets moeilijker met meer klimmen en bruggetjes om over te fietsen, perfect om te doen als je kind toe is aan meer uitdaging na de Wechelerveld route. Het kleine rondje doen we met onze dochter in een kleine twintig minuten.

Wechelerveld route

Deel zwarte route Loonse en Drunense Duinen, Brabant

In de Loonse en Drunense duinen zijn twee officiële single tracks: een van 16km (groen) aan de oostkant van het park en een van 26km (zwart) aan de zuidkant. Beide te lang en te pittig voor jonge kinderen. De zwarte route is echter goed af te korten tot een lus van 8km.

mtb loonse duinen

Je start dan bij de parkeerplaats Hondenwandelroute Waalwijksebaan. In dit stuk kom je een echt pittige klim tegen waar je kind waarschijnlijk even moet afstappen, maar verder is die dan heel goed te doen. Over een normaal fietspad kun je vervolgens weer terugrijden naar het begin van de route. De hele route kostte ons, inclusief enkele korte stops om wat te drinken en mensen te laten passeren, anderhalf uur. Wat echt al best lang is als je met kinderen gaat mountainbiken.

Op deze route is een vignet verplicht. Meer weten? Lees ons uitgebreide blog over de Loonse en Drunense duinen met kinderen.

mtb loonse duinen

Reggedalroute, Nijverdal

Deze route komt van Daan (10) en Gijs (8) die regelmatig eropuit gaan om hun regio per mountainbike te verkennen. Ze hebben ook een tof YouTube kanaal waar je meerdere van de routes die ze hebben gereden kunt vinden.

Zoals de diverse routes rondom Nijverdal. Alle routes zijn stuk voor stuk toproutes en zeer goed onderhouden. De blauwe route is het langst, de paarse route het zwaarst en de groene route is het meest afwisselend. 

De groene route is bij Daan en Gijs favoriet en het meest geschikt voor kinderen. Hoewel, niet voor hele jonge kinderen of echte beginners, daarvoor is die te lang. De groene route, ook wel de Reggedalroute genoemd, is 19 kilometer lang en onderweg klim en daal je 140 meter. 

Aangezien je een rondje fietst, zijn er meerdere punten waar de route gestart kan worden. Het makkelijkst is om bij de Wilgenweard in Nijverdal te starten. Er is parkeergelegenheid genoeg en hier zijn ook mountainbikes te huur. Vanuit daar fiets je over een zeer gevarieerde route door het Reggedal, waarbij je in de zomer zelfs de mogelijkheid hebt om tussen loslopende paarden en koeien door te fietsen. Volg de groene pijltjes en geniet!

Onderweg zijn er pauzemogelijkheden genoeg. In Hellendoorn bij In de Tonne (dan moet je wel van de route af, maar deze pauzestop staat prima aangegeven met bordjes) kun je fris, koffie en/of gebak halen.  Bij de Uitkijk heb je een schitterend terras waar je ook de heerlijkste appeltaart en koffie kunt kopen. De Uitkijk ligt echt op de route, waardoor het voor gezinsleden die niet gaan fietsen ook een leuke uitvalsbasis vormt. Bij de de Wilgenweard heb je natuurlijk ook de mogelijkheid om warme en koude dranken te halen. Alle drie bieden ze (in het weekend) een coffee-to-go. 

Baggelhuizerplas, Assen

In Assen heb je het rondje Baggelhuizerplas en met een kleine 9km leek het ons een prima rondje. Het begin heeft echter veel pittige klimmetjes en vraagt veel schakelen. Daardoor is het toch niet geschikt met jonge kinderen. Wat wel kan, is eerst het fietspad volgen (je ziet de MTB-route liggen) en pas na de klimmetjes de mountainbikeroute opgaan. Verder is de route vrij vlak en goed te doen, maar niet zo bijzonder.

baggelhuizerplas mtb route

Heb jij nog tips bij jou in de regio voor leuke mountainbikes routes met kinderen? We nemen ze graag op in dit overzicht.

6 gedachten over “Toffe mountainbike routes voor kinderen”

 1. Wauw, wat een leuke tips, qua mountainbike.maar ik heb er voor Drenthe nog een paar. De vam berg bij Wijster,(auto parkeren bij het blinkertje, dit is een kleine kiosk) dit is een af al berg, maar ze hebben hier verschillende routes op en om uitgestippeld. Ook zit er een ATB adventure parkje bij, met een leuke ponton, om over heen te vliegen. Verder kan je door het bos, over vlonders, en natuurlijk een keer helemaal naar de top en weerbaar beneden.
  Bij terhorsterzand ook bij Wijster, zit een bike park, of dit geschild is voor kinderen weet ik nou net zo niet, maat dat ligt ook aan de avontuurlijkheid van de kinderen.

  Bij Sleen, bij de kibbelkoele, een as in de bos. Is ook een ATB route, deze route hebben wij zelf nog nooit gefietst.

  Ik hoop dat je/jullie hier iets aan hebben

 2. Kirsten Maller

  Hoihoi! Leuk om wat tips te lezen over leuke routes geschikt voor kinderen! Wij hebben zelf een zoontje van net 5 die ook graag mee gaat op zijn mooie Trek mountainbike op de routes! Vandaag de kinderroute gedaan in Austerlitz, 3 rondjes gedaan en het liefst had hij er nog 1 aan vast geplakt!
  Wat ook een leuke route is, is Teteringen. Die route is een kilometer of 7, ligt er heel mooi bij en is op sommige plekjes ook wel uitdagend met leuke bochtjes en hobbels e.d. Op 3 punten een wat lastigere klim waar het ons zoontje net niet lukt om bovenaan te komen, maar dat is omdat hij het nog lastig vindt om tijdens het mtb’en te schakelen.
  Er liggen nog 2 prachtige routes die je eraan vast kunt plakken (Dorst en Oosterhout) maar die zijn voor kleine kids wel te lastig! Voor volwassenen wel echt super leuk!
  In de omgeving is ook een pannenkoekenhuis met een toffe speeltuin, wellicht het combineren waard voor een dagje weg 😉

  Groetjes Kirsten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top