Home / Nederland / Museum met tieners, hier vinden ze het wel “sick”

Museum met tieners, hier vinden ze het wel “sick”

Ben je op zoek naar een top museum met tieners? Wij hebben al heel wat musea in Nederland bezocht. Er is een enorm aanbod van musea voor schoolkinderen en ook musea voor peuters zijn er genoeg. Een museum met een puber bezoeken is al een stuk lastiger. Toch hebben we een mooie lijst voor je samengesteld. Van Instagram experience musea tot game musea. Kijk vooral ook naar de interesses van je eigen tiener.

Praktische tips voor je museumbezoek met een tiener

Wellicht vraag je je af of een museum met een tiener wel leuk is. Dat kan wel, mits het museum aansluit bij de interesses van je kind. Vaak moet er genoeg te doen zijn en niet alleen maar dingen om te bekijken. In Nederland komen er ook steeds meer Instagram musea, musea waar geen voorwerpen worden tentoongesteld maar waar het vooral draait om omgeving te creëren waarin je toffe foto’s kunt maken. Vooral Amsterdam heeft een enorm aanbod van boeiende musea voor tieners, maar ook in de rest van het land zijn er een aantal opties.

Museum met tieners

Akwart Experience, Elst

In de meeste museums is het verboden om foto’s te maken, in dit museum is het alles behalve verboden. Akwart Experience is een Instagrammuseum dat bestaat uit 17 verschillende thema kamers, waar je de leukste en gekste foto’s kunt maken. Wees gerust, het museum werkt met tijdsloten, zodat je rustig foto’s kunt maken zonder andere bezoekers op jouw foto. Een ander voordeel is dat als er niemand kijkt jezelf net iets vrijer voelt om gekke poses aan te nemen. Gemiddeld doen bezoekers er zo’n 1,5 tot 2 uur over om alle kamers te bezoeken. Helaas is het museum niet toegankelijk voor kinderwagens en/of een rolstoel, omdat er enkel een trap is naar de tweede verdieping. Voor meer informatie bezoek de website van het museum.

Anna Frankhuis, Amsterdam

Het Anne Frankhuis is een van die musea in Nederland waar een tiener veel meer uit zal halen dan een jong kind. Zeker wanneer je tiener het dagboek van Anne Frank gelezen heeft. In dit ingetogen museum zie je de ruimtes waarin het gezin daadwerkelijk ondergedoken heeft gezeten. Stel je maar eens voor hoe het geweest moet zijn om hier met zoveel mensen op elkaar te wonen. Waarbij je overdag ook nog eens heel stil moest zijn uit angst om ontdekt te worden.

Tip: Het Anne Frankhuis is een van de drukstbezochte musea in Nederland. Je moet je kaartjes online ruim van tevoren boeken. In het museum zelf mag je geen foto’s maken. Met een museumkaart is het museum gratis te bezoeken.

Anne frankhuis

Nationaal videogame museum, Zoetermeer

Het Nationaal videogame museum in Zoetermeer, is de plek waar je op een speelse manier leert over het ontstaan van videogames. Als je in het museum aankomt krijg je een museumdocent toegewezen, die je van alles vertelt en waar je vragen aan kunt stellen. Het blijft natuurlijk niet bij luisteren en kijken, maar er mag ook gespeeld worden op de speelautomaten. Voor 12.50 euro kun je 2 uur gebruik maken van alle speelautomaten die je ziet staan in het museum, is dat niet genoeg? Dan kun je jouw tijdslot verlengen naar bijvoorbeeld 4 uur. Voor meer informatie bekijk hier de website van het nationaal videogame museum.

Nemo, Amsterdam

Wetenschapsmuseum Nemo in Amsterdam is echt een museum voor alle leeftijden. Ga je met je tiener naar Nemo, dan sla je de onderste verdiepingen over en begin je hoger in het museum. Want hoe hoger je komt, hoe meer de topics gericht zijn op oudere kinderen. Verdieping drie “Elementa” gaat over de atomen. Hier leer je over de oerknal en kosmische straling. Op verdieping vier gaat het over het menselijk lichaam.

Ook Nemo is gratis met een museumkaart. Bezoek je een paar van de duurdere musea in Amsterdam, zoals Nemo, dan heb je die kaart er zo uit.

Nemo Amsterdam

WONDR, Amsterdam

WONDR Experience is een van de Instagram experience musea in Amsterdam. WONDR Experience bestaat uit 15 verschillende kamers. Allemaal heel Instagrammable, maar vooral ook een grote speeltuin voor kleine en grote kinderen. Van een glijbaan af in een bak met “spekjes”, hoe cool is dat.

Een van onze favoriete ruimtes is de muziek kamer, waar we lekker helemaal los gaan met karaoke op “Let it go” en ons even helemaal artiest wanen. Het fijne van WONDR is dat er handige foto kastjes zijn, zodat je niet alleen maar selfies hoeft te maken. De foto’s ontvang je later per e-mail. 

Ga je binnenkort op stedentrip met tieners en heb je nog geen idee waar naartoe? Laat je inspireren door deze blog met tips en suggesties voor een onvergetelijke stedentrip met tieners.

WONDR Experience

The Upside Down, Amsterdam

Als je tiener Anna Nooshin kent, kent je tiener ook vast The Upside Down museum in Amsterdam. Dit is het grootse interactieve Instagram museum van Europa dat is opgericht door deze bekende influencer. Hier moet je zeker heen als je tiener graag mooie foto’s maakt voor sociale media. Je vindt hier maar liefst 25 unieke ruimtes waarin je creatief kunt zijn en de mooiste plaatjes kunt schieten. Je mag hier alles aanraken, uitproberen en de leukste foto’s en video’s maken.

Koop je tickets van tevoren online of koop een combiticket met andere attracties voor tieners in Amsterdam.

The upside down

Our House, Amsterdam

Our House is het eerste dancemuseum ter wereld en sinds eind 2021 open. Nederland is groot in de dancemuziek en kent veel bekende artiesten, zoals Martin Garrix en Armin van Buuren. Dat dit museum in Amsterdam is gevestigd, is dus ook geen wonder. 

Bij binnenkomst krijg je gelijk het gevoel alsof je in een club staat. Je bezoek start met een openingsshow, waarna je het museum gaat ontdekken. Je kunt je muziekkennis testen, plaatjes mixen en de grootste sequencer (drumcomputer) ter wereld uitproberen. Op een gegeven moment ontvang je een signaal om terug te gaan naar de dansvloer voor een spectaculaire 4D eindshow. 

Het bezoek duurt zo’n 1,5 uur en je krijgt dus echt een festival gevoel. Museum Our House is in het pand van de club iT, waar een van de eerste housefeestjes werden gegeven. 

Rembrandts Amsterdam Experience, Amsterdam

Om meer te leren over Rembrandt en zijn schilderijen hoef je zeker niet meer naar een muur te staren. Rembrandts Amsterdam Experience is een 5D museum waarin je leert over het leven van Rembrandt. 

Je maakt een reis door de tijd en door middel van videoprojecties en speciale effecten krijg je echt het gevoel in het Amsterdam van de 17e eeuw te zijn. De experience duurt 25 minuten en geeft je een andere kijk op de kunst van deze beroemde schilder.  

Ripley’s Believe It or Not, Amsterdam

Een ander museum in Amsterdam dat je niet mag missen, is Ripley’s Believe It or Not. Het museum is eigenlijk net een groot rariteitenkabinet. Je vindt hier meer dan honderd bijzondere en rare voorwerpen die Ripley’s over de afgelopen jaar heeft verzameld. 

Ripley’s Believe It or Not, Amsterdam

Je kunt de voorwerpen niet alleen bewonderen maar er zijn ook verschillende interactieve games die je kunt doen. Er zijn 19 thema’s met allerlei voorwerpen, kunst, dierlijke eigenaardigheden en spelletjes waar je mond van openvalt. Koop je kaartjes met korting van tevoren online.

Ripley’s Believe It or Not, Amsterdam

Madame Tussauds, Amsterdam

Nog een boeiend museum voor tieners in Amsterdam is Madam Tussauds. In het wassenbeelden museum kun je op de foto met je favoriete YouTuber, sporter, popster of filmheld. Naast het maken van foto’s is er ook veel te doen. Neem bijvoorbeeld je eigen vlog op met Enzo Knol. Je kunt bijvoorbeeld ook racen in een racewagen van Max Verstappen, een modeshow lopen of wat opnemen met Nikki Tutorials. Met de QR code die je bij de entree krijgt, kun je overal foto’s en filmpjes laten maken.

Kaartjes koop je het beste van tevoren online. Koop je via tiqets, dan kun je met korting kaartjes kopen voor meerdere activiteiten in Amsterdam.

Museum tieners madam Tussaud
Museum tieners madam Tussaud

BODY WORLDS Amsterdam

Nog een tof museum voor tieners in Amsterdam waar ze de anatomie van het menselijk lichaam kunnen ontdekken. Echte lichamen worden tentoongesteld in dit museum. Een beetje gruwelijk, maar ook fascinerend. De lichamen zijn afkomstig uit een donorprogramma waarbij is afgesproken met de donoren dat identiteit of doodsoorzaak niet bekend wordt gemaakt.

Tours zijn in kleine groepen, daarom moet je van tevoren je kaartjes reserveren. Bijvoorbeeld via Tiqets, dan kun je ook nog gratis annuleren indien je plannen alsnog veranderen.

Body Worlds

Door middel van de tentoongestelde geplastineerde menselijke lichamen leren we over het lichaam, de werking van organen en spieren en over het ontstaan van bepaalde ziektes. Ook leren we van ons eigen lichaam: we meten onze bloeddruk en hartslag, bekijken hoe onze spieren werken en hoe emoties te herkennen zijn aan de hand van onze gezichtsuitdrukking. Aan het einde van de tentoonstelling laten we een gratis bodyscan maken.

Moco museum, Amsterdam

Het Moco museum is een museum met moderne kunst. Het museum werkt met tijdelijke exposities en wisselende werken van de wat zij noemen “Moco Masters”, zoals Andy Warhol, Dali en Keith Haring. Grote kans dat je tiener deze schilderijen een stuk boeiender vindt dan de bekende Nederlandse kunst uit de Gouden Eeuw.

Kaartjes koop je het beste van tevoren online via tiqets.

moco museum amsterdam

Remastered, Rotterdam

Leer alles over de Hollandse meesters, maar dan net even anders. Remastered in Rotterdam bied je een interactieve ervaring waar je omringd bent door beroemde kunstwerken. Ook dit museum laat weer zien dat kunst zeker niet saai en stoffig is. 

De 3D experience duurt zo’n 60 minuten, waar je kunt wandelen door een waterval, je eigen UFO kunt laten vliegen en kunt varen door de wolken. 

Kaartjes koop je het beste van tevoren online, bijvoorbeeld via Tiqets.

Rotterdam met kinderen

Beeld en Geluid, Den Haag

Dit is een erg leuk, modern en interactief museum gericht op oudere kinderen. Laat je tiener zien hoe jouw mobiele telefoon er vroeger uitzag. Aan de andere kant kan je tiener weer lachen wanneer jij bij een wand vol emoji’s vast niet overal de betekenis weet.

Mediamuseum Game maken

Wat goed is aan dit museum is dat er ook stil wordt gestaan bij de impact van communicatie. Hoe ga je als tiener op een gezonde manier om met social media. Dit museum is gratis toegankelijk met een museumkaart.

Mediamuseum interactieve vloer

Museum Gevangenpoort, Den Haag

Rijksmuseum de Gevangenpoort is een interessant museum in Den Haag om met wat oudere kinderen te bezoeken. Er is een speciale kinderaudiotour voor kinderen vanaf 8 jaar. De Gevangenpoort was, zoals de naam al doet vermoeden, vroeger een gevangenis.

In het museum kun je zelf ervaren hoe het is om met een blok aan je been te lopen. Ook zijn er middeleeuwse martelwerktuigen te zien, zoals duimschroeven. Sommige verhalen zijn best wel heftig, zoals dat over de gebroeders de Wit die door een woeste menigte werden vermoord. Ook leer je hier dat de regels vroeger een stuk anders waren dan nu.

Dit museum is gratis toegankelijk met de museumkaart.

gevangenpoort museum

Storyworld, Groningen

Storyworld Groningen is een kleinschalig museum dat onder andere gaat over strips en games. Ook dit museum voor tieners is weer een interactief museum. Zet een strip in elkaar met verschillende achtergronden, maak grappige foto’s met het greenscreen en ontdek hoe ze vroeger tekenfilms maakten.

Lees ook ons blog over Groningen met kinderen. Dit museum is gratis toegankelijk met de museumkaart.

Storyworld museum groningen

Mediamuseum, Hilversum

Het Mediamuseum in Hilversum is een interactief museum dat zich richt op gezinnen met kinderen. Vanaf 8+ maar voor sommige topics is het beter als je kind nog wat ouder is. Dit museum gaat over televisie, YouTube-video’s, games en instagram. Ontdekt hoe het is om een influencer te zijn, kan je een goede post maken? Maar ook kan je sluikreclames ontdekken?  

Hoe maak je een film? Welk effect hebben verschillende camera posities. Ook is er een deel wat over games gaat, maak hier je eigen game en speel die ook gelijk. Ook serieuzere topics komen aan bod zoals cyberpesten.

Dit moderne museum voor tieners is gratis toegankelijk met de museumkaart.

museum beeld en geluid met kinderen

Mind Mystery, Horst

Een huis op zijn kop? Een groot doolhof met spiegels waar je uit moet zien te komen of optische kunst. Bij Mind Mystery in Horst (in de buurt van Venlo) blijf je je verbazen! Dit museum is ook leuk om te bezoeken met tieners. Dit museum werkt met een tijdslot, boek je kaartjes daarom van tevoren online.

Corpus, Leiden

Zijn je kinderen benieuwd hoe een mens er van binnen uit ziet en hoe alles functioneert? Dan moet je zeker een keer Corpus bezoeken met je kinderen. In een klein uurtje “reis” je in kleine groepjes door het menselijk lichaam. Je reis brengt je door en langs allerlei lichaamsdelen en via een koptelefoontje wordt er op een leuke manier over de verschillende delen van het menselijk lichaam verteld. Leuk en leerzaam! Kaartjes koop je van tevoren online via de website.

coprus leiden

Naturalis, Leiden

Naturalis bestaat uit zeven museumzalen met verschillende thema’s: het leven, de aarde, de ijstijd, de verleiding, de dinotijd, de vroege mens en de dood. In het LiveScience worden demonstraties door onderzoekers gegeven en kun je kijken wat hun werk precies inhoudt. Naturalis is heel geschikt voor kinderen van alle leeftijden, dus ook voor tieners. In Naturalis kun je zelf allerlei onderzoekjes doen en er zijn ook interactieve spellen.

Naturalis is gratis te bezoeken met de museumkaart.

Naturalis leiden met kinderen

Rijksmuseum Boerhaave, Leiden

In Rijksmuseum Boerhaave wordt in 21 zalen de geschiedenis van de natuurwetenschap verteld. Ook voor tieners een boeiend museum om te bezoeken. Zo kun je via een projectie op je arm zien hoe deze er vanbinnen uitziet. Ook kun je natuurkundige en wiskundige spelletjes doen en puzzels oplossen. Verder leer je bijvoorbeeld hoe een ouderwetse draaischijftelefoon werkt en kun je zelfs een spelletje PAC Man spelen.

Ook museum Boerhave is gratis met de museumkaart. Meer tips nodig? Lees ook ons blog over Leiden met kinderen.

leiden met kinderen museum boerhaave

En wist je dat de vulpen van Einstein waarmee hij de relativiteitstheorie schreef in het museum te bewonderen is? Onze kinderen waren erg enthousiast over het museum en willen snel nog een keer terug. Rijksmuseum Boerhaave ligt in het centrum van Leiden, achter de winkelstraat van Leiden, de Haarlemmerstraat.

Muzieum, Nijmegen

Hoe is het om blind of slechtziend te zijn? Muzieum in Nijmegen leert je hoe het is om te leven met een visuele handicap. In dit museum gaat het dus om horen, ruiken, voelen en proeven. Loop rond in het donker terwijl een gids zijn ervaringen deelt en je leert wat allemaal wel kan. 

Samen met de gids ga je bijvoorbeeld in het donker op citytrip naar Parijs en beleef je de stad op een compleet andere manier. Een andere beleving is een stadswandeling door Nijmegen. Met behulp van een VR-bril ervaar je wat het is om blind of slechtziend te zijn en toch de weg te vinden.

Koop je kaartjes van tevoren online via Tiqets, dan krijg je korting.

MuZIEum

Nationaal Militair Museum, Soesterberg

Het Nationaal Militair Museum is een stoer museum voor tieners. Het is ontzettend boeiend, er is veel te zien, veel te leren en vooral veel te ervaren! Dit museum richt zich echt op kinderen vanaf een jaar of 8 en heeft meer dan genoeg om het ook voor tieners interessant te houden. Het hele museum (en het is groot!) staat vol met allerlei militaire voertuigen, van tanks en pantservoertuigen tot helikopters en vliegtuigen. Stap in een simulator van een F16 en leer meer over de Nederlandse geschiedenis met interactieve displays. Extra leuk in de schoolvakanties, want dan kun je zelfs in een tank rijden.

Lees ook ons uitgebreide blog over het Nationaal Militair Museum. Dit museum is gratis te bezoeken met een museumkaart.

Museum Bonami, Zwolle

Zitten je tieners constant achter een schermpje? Museum Bonami is het game museum in Zwolle. Het museum geeft je een inkijkje in de wereld van games van vroeger en nu. Alle soorten computers komen voorbij, niet alleen digitaal maar ook analoog, met floppy’s of cd-roms, noem het maar op. Natuurlijk kun je in dit museum ook zelf gamen en je kunt een ritje maken in de VR-achtbaan. Daarnaast kun je je ook vermaken in de arcadehal waar zo’n vijftig arcade- en flipperkasten staan. Kaartjes koop je aan de kassa of van tevoren via de website.

Ben je op zoek naar een leuk vakantiepark waar je tieners ook volop kunnen genieten, na een dagje cultuur snuiven in een van de vele musea? Lees dan snel verder, want wij hebben de leukste vakantieparken voor tieners voor jou op een rijtje gezet.

Ken jij nog een leuk museum voor tieners in Nederland? Laat het ons weten, dan kunnen we het bezoeken en opnemen in dit blog.

1 gedachte over “Museum met tieners, hier vinden ze het wel “sick””

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top