Het MuZIEum is een ervaringsmuseum midden in het hartje van Nijmegen. Het museum laat je ervaren hoe het is om slechtziend of blind te zijn. Wanneer je dit museum met het gezin bezoekt, ben je een hele ervaring rijker, het opent je ogen!
Tip: Koop je kaartjes met korting, vooraf via Tiqets.
MuZIEum met kinderen
Het MuZIEum bestaat uit diverse belevingsroutes. Bij binnenkomst in het MuZIEum waan je je direct in het Citylab. Hier kun je diverse interactieve activiteiten en spelletjes spelen. Onze blogger Leonie bezocht het MuZIEum met haar kinderen van 7 en 10 jaar.
Eenmaal aangekomen, doken de kinderen direct het Citylab in. De brailletypmachine vonden ze mega interessant, ze gingen aan de slag om hun naam in braille te leren typen.
Dat was nog niet zo makkelijk, de typemachine bestaat maar uit 6 puntjes en daar kun je alle letters van het alfabet mee maken, er zijn vele combinaties mogelijk. Daarnaast konden de kinderen boter, kaas en eieren, mikado en allerlei andere spelletjes spelen.
Deze spelletjes moesten natuurlijk gespeeld worden met de ogen dicht, zodat je ook echt ervaart hoe het is om blind te zijn. In deze ruimte heb je ook informatieve computers staan waar je spelletjes op kan spelen en zuilen met informatie over horen, zien en voelen.
Tevens kun je hier ook nog even een lekker taartje met wat lekkers drinken in het restaurant.
Belevingsroutes bij MuZIEum
Wanneer je een bezoekje brengt aan het MuZIEum kies je vooraf uit verschillende belevingsroutes. Het advies is om deze vooraf te reserveren. Binnen in het museum zijn twee donkerbelevingsroutes te ontdekken. Zo kun je ‘op reis gaan met’ of ‘een dag uit het leven’ ervaren.
Beide routes worden door een ervaringsdeskundige begeleid. Zo ga je ervaren wat er allemaal wel kan als je weinig tot niets ziet. De routes binnen zijn vanaf 8 jaar te boeken, dit heeft er vooral mee te maken dat kinderen nog wel kunnen schrikken als ze helemaal in het donker zijn. Onze zoon is 7,5 jaar en hij vond het helemaal niet eng, dit is wel afhankelijk van het kind. Dus bekijk goed of jouw kind dit aan kan.
Voor dat we de donkerbeleving gingen lopen, kregen we allemaal een blindegeleidestok, deze gebruik je tijdens de route en in een korte instructie werd ons verteld wat vooral niet en wel te doen met deze blindegeleidestok.
Samen met de kinderen kozen wij voor de donkerbeleving “Een dag uit het leven”. Deze route duurt ongeveer 1,5 uur en samen met de ervaringsdeskundige liepen we door haar wereld heen. Zo begon de route in een woonkamer, we probeerden in de keuken op zoek te gaan naar pannen en het fornuis. Daarna liepen we naar de tuin, we hoorden de vogels fluiten en de grond onder onze voeten veranderen van tegels naar het zachte gras.
Plotseling moesten we een brug oversteken, dus dat was uitkijken dat we niet in het water zouden vallen. Vanuit de tuin liepen we naar de stad, het verkeer is druk en er was veel kabaal. Hier moest je goed luisteren, zo wisten we wanneer we konden oversteken. Het was vooral uitkijken dat we niet struikelden over de stoepranden en ongelijke tegels.
In de stad kozen we in de bioscoop een film om te “kijken.” Maar hoe kijk je een film in het donker? Dat doe je dus met je oren. Met audiodiscriptie beleef je de film op een hele andere manier. Voor mensen die het niet gewend zijn is het erg intensief en zelfs een beetje moeilijk. Je bent zo gewend om alles te zien om je heen. Uiteindelijk sloten we de donkerbeleving af in de kroeg en bestelden we een drankje. Maar hoe betaal je nu in het donker als je niet kan zien welk geld je in je handen hebt en hoe weet je nu of de cola die je besteld hebt wel echt cola is?
Tijdens de donkerbeleving ging er een wereld voor ons open. De kinderen waren er best handig in, ze konden hun weg sneller en makkelijker vinden in het donker dan ik als ouder. In het begin vonden de kinderen het iets spannend, maar al snel vonden ze het super boeiend. Onze ervaringsdeskundige was een hele lieve vrouw en de kinderen stelden haar allemaal vragen en zij vertelde weer heel eerlijk hoe zij leeft in onze maatschappij terwijl ze niets kan zien.
Het MuZIEum leert kinderen en volwassenen met andere ogen te kijken, vragen te stellen aan mensen die blind zijn, te ervaren hoe hun wereld is en hoe zij zich hier in bewegen. Het museum draagt bij aan een betere maatschappij en wij vonden dit zeker impact hebben op onszelf.
Naast de twee donkerbelevingen binnen kun je ook een buitenbeleving volgen: Expeditie Ribbelroute. Deze route is geschikt vanaf 13 jaar en neemt je mee naar het centrum van Nijmegen. Welke obstakels kom je allemaal tegen en wat moet je dan allemaal doen om veilig door de stad te komen.
Arrangementen van MuZIEum
Het MuZIEum biedt ook verschillende arrangementen aan, zoals Kraak & Smaak. Hierin ga je aan de slag om dingen te ruiken en proeven, daarnaast biedt het MuZIEum ook arrangementen aan om een kinderfeestje te organiseren.
Vaak zijn er in de schoolvakanties extra activiteiten die het museum organiseert. Boek hier van tevoren je ticket hier en check de prijzen. Tip: Koop je kaartjes met korting, vooraf via Tiqets.
Praktische informatie MuZIEum
Het MuZieum bevindt zich in hartje Nijmegen, midden in de winkelstraat. Je parkeert hier in een van de parkeergarages van het centrum en als je met de trein komt, ligt het museum een kwartiertje van het Centraal Station.
Het museum is open van maandag tot en met zondag. Maandag van 12.00-17.00 uur en dinsdag tot en met zondag van 9.30-17.00 uur.
Wil je meer tips over activiteiten in en rondom Nijmegen? Lees dan ons blog over een weekendje Nijmegen met kinderen en Gelderland met kinderen.