Fort Pannerden in de Lingewaard is een origineel en kindvriendelijk uitje. Wat Fort Pannerden met kinderen zo leuk maakt? Speciale kinderactiviteiten die een stuk verder gaan dan een simpele speurtocht. Die bovendien ook gericht zijn op wat oudere kinderen, want zelfs voor tieners is er hier iets te beleven.
Wij bezochten fort Pannerden met onze toen 10-jarige dochter en we deden de Expeditie Pannerden voor kinderen van 6-12 jaar. Als ze ouder is, wil ze zeker nog een keer terug komen voor de real-life game ‘Elements’, een soort escaperoom. Daar moet je echter wel 12 jaar of ouder zijn en met een groepje van 4-6 personen. Ook voor jongere kinderen was er, toen wij er nog waren, een speurtocht. Hoewel ik zelf denk dat het fort het meest interessant is voor kinderen vanaf 6 jaar.
Fort Pannerden is een van de forten die ooit deel uitmaakten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dat zou je gezien de ligging misschien niet verwachten, aangezien dit fort veel oostelijker gelegen is dan de rest. Het fort moest ervoor zorgen dat de vijand niet simpelweg een dam kon bouwen, waardoor het niet meer mogelijk zou zijn de waterlinie die Amsterdam en delen van de randstad moest beschermen onder water te zetten. Ook diverse andere forten zijn tegenwoordig musea geworden. Doordat we ook al eens het Fort bij Vechten (ook erg kindvriendelijk) hadden bezocht, was onze dochter al bekend met de waterlinie. Zo niet, dan kan je er in Fort Pannerden ook wat meer over leren, wij hebben ons echter vooral gericht op het spel.
Rondom het fort is ook een natuurgebied de Klompenwaard waar je mooi kan wandelen.
Fort Pannerden met kinderen
We lopen Fort Pannerden binnen en laten onze museumkaart bij de kassa zien. Op de website had ik al gezien welke opties er zijn voor kinderen, maar voor de zekerheid check ik het nog even. Mijn dochter wil graag de escaperoom achtige activiteit, maar de dame achter de kassa bevestigt dat ze hier echt te jong voor is. Die leeftijd vanaf 12 is er niet voor niks. Ze hebben het wel eens door jongere kinderen laten doen, maar dat was geen succes.
Dus we kunnen kiezen voor de ‘Expeditie Pannerden’ of voor een tijdelijke speurtocht. We gaan voor de Expeditie. Dat blijkt een goede keuze geweest te zijn. We krijgen een heel professioneel boekje met een verhaal en een keycord waarmee ik bepaalde deuren open kan maken. We beginnen echter met de 8 minuten durende film die direct al een heleboel informatie geeft over de geschiedenis van het fort. Knap dat deze op zo’n manier in elkaar zit zodat het zoveel voor volwassenen als kinderen boeiend blijft. Vaak zijn dit soort films best saai, hier niet.
Dan is het tijd om ons expeditie boekje te openen. In het boekje lezen we elke keer stukken van het verhaal. Een soldaat die hier gelegerd was, heeft een geheime kist hier begraven. Door opdrachten te doen in verschillende kamers krijgen we codes. Met die codes kunnen we woorden vinden en daarmee kunnen we uiteindelijk de locatie van de kist vinden.
Het concept is misschien niet zo origineel, maar de opdrachten zijn dat wel zeker. Ik wil natuurlijk niet alles verklappen, maar het is leuke mix van actieve opdrachten en denkwerk. Sommige zijn zelfs voor mij als volwassene nog best moeilijk en samen met mij dochter moet ik echt even puzzelen. Andere opdrachten zijn makkelijk te doen.
Fort Pannerden draait naast het vaste personeel van Staatsbosbeheer vooral op vrijwilligers. Het valt ons op dat deze allemaal echt super vriendelijk zijn en graag uitleg geven over het fort. Regelmatig checkt er iemand of we alles kunnen vinden en of het goed lukt. Tijdens onze expeditie door het fort komen we natuurlijk ook door ruimtes die in gebruik zijn voor de vaste tentoonstelling of waar je een verhaal kan luisteren. Soms nemen we dit ook even mee, al wil onze dochter natuurlijk het liefst zo snel mogelijk de code kraken.
In een van de ruimtes staat het enorme kanon. We hebben geluk en er wordt net gestart met de demonstratie. Met veel liefde vertelt een oude meneer over het kanon en hoe innovatief deze was in die tijd. Daarna mag die afgeschoten worden, wel met een zeer kleine hoeveelheid kruid vergeleken waarmee het vroeger natuurlijk ging.
Daarna gaan we verder met de expeditie! Die is grotendeels binnen, maar we gaan ook nog een stukje naar buiten. Het lukt ons de code te kraken, maar uiteraard verklap ik het antwoord niet. Onze dochter heeft zich in ieder geval uitstekend vermaakt en ze is ook blij met wat ze krijgt nadat we klaar zijn. We zijn precies twee uur bezig geweest met de expeditie en de demonstratie van het kanon.
Tijd voor een lunch. Daarna twijfelen we of we ook de andere speurtocht nog zullen doen, maar omdat het zulk mooi weer is, besluiten we een wandeling te maken in het natuurgebied rondom het fort.
Praktische informatie Fort Pannerden
Wij vonden Fort Pannerden echt leuk. We hebben er een stuk langer doorgebracht dan we verwacht hadden. Oorspronkelijk dachten we in de ochtend naar het fort te gaan en daarna nog even te winkelen in Arnhem, maar dat laatste is er niet meer van gekomen.
Een goede tip die we, ondanks dat het duidelijk op de website staat, even gemist hadden is: trek warme kleding aan. In het fort is het echt fris. Gelukkig was de game zo leuk, anders hadden we het vast niet vol gehouden.
Een bezoek aan Fort Pannerden is gratis als je een museumkaart hebt. Wil je de real-life game ‘Elements’ spelen dan moet je wel reserveren en betaal je een klein bedrag extra. Je kan hier ook gratis parkeren, maar let op want de parkeerplaats is bijna een kilometer lopen vanaf de ingang van het fort. Bij het fort zelf kan je niet parkeren. Wij hadden geluk dat er een gratis tuktukje reed tussen het begin van het pad naar Fort Pannerden en de ingang, waardoor we zelf maar een klein stukje hoefden te lopen.
In het fort zit ook een kleinschalig restaurant, daar is het dan wel weer warmer door de grote glazen dakramen. Je kunt ook binnen wat bestellen en buiten op het terras opeten. Verwacht simpele gerechten, zoals een tosti of een broodje kroket.
Wat wij een pluspunt vonden van ons bezoek aan Fort Pannerden is dat je een fort bezoek ook prima kan combineren met een korte wandeling. Er is zelfs een uitgezette route van nog geen 2 kilometer. In het fort kan je een route boekje krijgen voor de belevingsroute die het voor kinderen nog interessanter maakt. Een andere optie is om zelf een stuk te struinen door de natuur hier. Grote kans dan je de grote grazers, de Rode Reuzen en de Konikpaarden tegenkomt.
Wil je hier in de omgeving nog wat anders doen, dan is kasteel Doornenburg echt om de hoek. Het kasteel heeft helaas alleen wel wat onhandige openingstijden. Soms kan je alleen met een tour in het kasteel kijken, soms mag je tussen 11:00 – 14:30 uur vrij rond lopen en soms is het helemaal gesloten. Ook wanneer je niet in het kasteel kan kijken, is het alsnog wel interessant om de vrij toegankelijke binnenplaats te bezoeken. Hier zit ook een horecagelegenheid.
Meer tips nodig? Lees ook onze andere blogs over Gelderland met kinderen, zoals de Betuwe met kinderen, de Achterhoek met kinderen en de Veluwe met kinderen.
wat leuk verhaal heb je geschreven over Fort Pannerden Waaldijk1 6686MV Doornenburg. Prachtig hoe je ons beleeffort hebt beleeft samen met je dochter. De eigenaar van het gebouw Fort Pannerden is Staatsbosbeheer, deze heeft het verpacht aan Gemeente Lingewaard, die heeft het op haar beurt verhuurd aan Stichting tot instandhouding en beheer van Fort Pannerden, dit is een vrijwilligersorganisatie met 105 vrijwilligers, deze word door een 2/3 Ft directeur aangestuurd.
Dat maakt het nog bijzonderder denk ik.
Zelfs ons Stichtingsbestuur bestaat uit vrijwilligers.