Home / Nederland / Gelderland / Kasteel Cannenburch met kinderen, met audiotour

Kasteel Cannenburch met kinderen, met audiotour

Een leuk kasteelmuseum bezoeken met kinderen? Kasteel Cannenburch in Vaassen (Gelderland) is een aanrader. Dit historisch aangeklede jachtslot wordt voor kinderen extra boeiend dankzij de kinderaudiotour. Ook zijn er diverse pratende “schilderijen”. Buiten in de kasteeltuin kan je een korte speurwandeling maken.

Het kasteel heeft bovendien het label “kidsproof museum” gekregen van de Museumkids van de museumjaarkaart. Hoog tijd voor ons om met onze dochter en een vriendinnetje weer eens een bezoekje te brengen aan kasteel Cannenburch.

Ze organiseren hier namenlijk in een normaal jaar ook regelmatig activiteiten voor gezinnen, zoals Sint in het kasteel. Een paar jaar terug gingen we met onze dochter hier naar een balletvoorstelling.

Kasteel Cannenburg

Kasteel Cannenburch met kinderen

Kasteel en bijgebouwen

Het huidige kasteel Cannnenburch werd gebouwd op de ruïnes van vorige kastelen door ridder Maarten van Rossum rond 1550. Het was een jachtslot en dus ook bedoeld om geriefelijk te kunnen wonen, met naast het grote huis ook een aantal bijgebouwen. Aan de rechter kant zit nu een restaurant terwijl aan de linkerzijde de entree zit. Hier kopen we ook de kinderaudioguide.

Kasteel Cannenburch

Het eerste gedeelte van het museum bevindt zich in het bijgebouw. Waar we meer leren over het kasteel, de voormalig bewoners en de band met de Oranjes. We komen al snel een tafel tegen met kaarten en boeken over dieren en een interacties display met een meneer. “Ik denk dat je er wel op kunt drukken”. Dat doen de meiden en we krijgen een verhaal over het leven hier. “Is het nou de bedoeling dat we overal gaan luisteren naar een verhaal?”, krijg ik als vraag. Nou, als je daar zin in hebt wel.

Kasteel Cannenburch

Wanneer we klaar zijn in het bijgebouw mogen we verder naar de entree van het kasteel. Eenmaal binnen vinden de meiden het al een stuk boeiender. De audioguide helpt daar zeker mee.

Het geeft een interessant verhaal maar ook enkele opdrachten. “Doe een statig persoon van een schilderij na”, “ga op zoek naar de dichtstbijzijnde wc” en meer van dat soort opdrachten. “Was dit de wc?”, de meiden zijn niet onder de indruk van de houten wc. Als je zo’n mooi kasteel hebt, kun je toch wel een luxe badkamer betalen.

Kasteel Cannenburch

In een andere kamer bekijken ze alle jachttrofeeën om te zien welke dieren er te ontdekken zijn. De dames van zeven vinden het in ieder geval interessant en volgens hun is de kinderaudiotour in Kasteel Cannenburch leuk voor kinderen vanaf een jaar of vier.

Kasteel Cannenburch

Kasteel Cannenburch is geen enorm kasteel, er zijn normaal gesproken twee verdiepingen te bezichtigen. Al zijn er soms dagen met speciale rondleidingen die je meenemen naar de normaal niet toegankelijke plekken. We lopen door historisch ingerichte zitkamers, slaapkamers, een eetkamer en een kapelletje. We hebben zelf twee uur uitgetrokken voor het kasteel en de wandeling door de kasteeltuin en dat is meer dan genoeg tijd.

Kasteel Cannenburch

Speurtocht door de kasteeltuin van Cannenburch

Na het bezoek aan kasteel Cannenburch maken we ook nog een wandeling door de vrij toegankelijke kasteeltuin. Ook hier kun je gebruikmaken van de audioguide of je kunt kiezen voor een wandeling met app op je eigen telefoon.

Kasteel Cannenburch

De wandeling door de kasteeltuin van Cannenburch met kinderen is extra leuk te maken door de gratis IZI Travel App te downloaden. Je volgt dan een route van een ongeveer 2 kilometer met onderweg een aantal vragen.

Wanneer wij er zijn, is het jammer genoeg wat grauw weer, maar zelfs dan zijn er nog genoeg mooie doorkijkjes te ontdekken. In sommige vijvers kun je mooi het spiegelbeeld van het kasteel vangen. Veel tijd om te fotograferen krijg ik niet, want de meiden vinden de vragen veel te leuk. “Nu de volgende” en hop weg rennen ze.

Kasteel Cannenburch

De adviesleeftijd voor de wandeling met de app is 6 t/m 11 jaar. Aangezien de dames zeker niet alle vragen goed beantwoorden, maar wel heel enthousiast meedoen, lijkt mij dat een goede inschatting. Ik vind het zelf ook interessant, zo komen we langs een slim bedachte zaagkuil en de voormalige ijskuil. Plekken waar ik normaal niet over na had gedacht.

Wanneer we aan het einde klaar zijn, komt natuurlijk de vraag: “wat hebben we nu gewonnen?”. Gelukkig heb ik nog wat lolly’s in mijn tas.

Kasteel Cannenburch

Praktische informatie kasteel Cannenburch met kinderen

Wij vinden kasteel Cannenburch in Gelderland een leuk museum om met kinderen te bezoeken. Zeker in combinatie met een wandeling door de kasteeltuin. Omdat het niet al te groot is, kun je dit als je in de omgeving woont, zoals wij, ook prima op een middag doen.

Kasteel Cannenburch

Kasteel Cannenburch is open van woensdag t/m zondag tussen tussen 12.00 – 17.00 uur. Tijdens ons bezoek moest je wel een tijdslot reserveren en de laatste optie voor binnenkomst is dan om 16:00. Volwassenen betalen meer dan kinderen (bekijk de website voor actuele tarieven), maar met een museumkaart kun je gratis naar binnen.

Er is een groot parkeerterrein en parkeren is gratis. Meer tips nodig voor de omgeving? In het vlakbij gelegen Emst kun je een met kinderen het leuke Kinderbelevingspad Eperholt lopen. Verder is er natuurlijk nog heel veel te doen zoals de Apenheul, Julianatoren en Paleis het Loo in Apeldoorn met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top