Home / Voorbereiding / Tips / De beste tips voor een ontspannen autovakantie met kinderen

De beste tips voor een ontspannen autovakantie met kinderen

Met onze tips maak je een autovakantie met kinderen een stuk leuker voor jezelf en de kids. Want (kleine) kinderen een paar uur lang vermaken is echt nog niet zo gemakkelijk. Je kunt je autovakantie vanuit huis starten maar er ook voor kiezen om eerst naar een mooie bestemming te vliegen en daar je roadtrip te starten. Zo gingen we met onze dochter o.a. naar IJsland, Panama en Italië plus Slovenië waar we een auto huurden.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Het klinkt zo logisch maar in alle vakantiehectiek is dat het niet. Check van te voren of je te maken krijgt met tolwegen of een speciaal vignet nodig hebt zoals in Duitsland of Slovenië. Kan je deze ter plekke kopen of al in Nederland. Rijden ze links of rechts van de weg en is een gewone auto voldoende of kan je met een 4wheel drive wel hele gave dingen meemaken. Kan je vertrouwen op de borden ter plekke, heb je voldoende aan een wegenkaart, kan je je eigen navigatiesysteem gebruiken of toch maar een goed navigatiesysteem huren. Zeker voor verre bestemmingen kan een internationaal rijbewijs te halen bij de ANWB nog wel eens handig zijn.

Vergelijk van te voren ook goed de verschillende aanbieders van huurauto’s. Zo kwamen wij erachter dat op IJsland sommige aanbieders hetzelfde bedrag vroegen voor de huur van een kindstoeltje per dag als andere aanbieders rekenden voor de hele week. Zo wordt goedkoop toch duurkoop. Een onafhankelijke website waarbij je direct het aanbod van verschillende autoverhuurder kunt vergelijken is EasyTerra. Je kunt hier kiezen voor zowel budget opties als worry-free auto’s waarbij er geen verborgen kosten zijn. Check hier bijvoorbeeld de opties van huurauto’s op IJsland.

Kies je ervoor om met een huurauto op autovakantie te gaan dan zorg je natuurlijk dat je de papieren bij de hand hebt. Het duurt toch altijd langer dan je wil dus doe slim en laat een ouder alles regelen terwijl de ander zich vermaakt met de kinderen. Meer tips over autohuur lees je hier.

Ijsland budget autohuur

Autospelletjes om je kindje te vermaken

De klassieke autospelletjes blijven populair: “ik zie, ik zie, wat jij niet ziet” en automerken tellen. Ook autobingo (te koop of zelf maken is leuk). Onze dochter heeft ook een heel reportoire van liedjes en gekke dansjes die al zittende in de autostoel kunnen.

Het is ook wel fijn als je kind zichzelf kan vermaken en daarvoor zijn kleurboeken, met krijtjes die blijven beter liggen, stickerboeken en leesboeken ideaal.

De tablet ontkom je tegenwoordig niet meer aan. Even kort kunnen kinderen die wel zelf vasthouden maar heb je echt lange reisdagen dan kan beter een tablethouder meenemen waarmee je de tablet tegen de rugleuning van de stoel aanhangt. Je kind kan deze natuurlijk ook gebruiken voor educatieve spelletjes of een luisterboek. Maar dan wel met een koptelefoontje zodat je zelf nog lekkere meezingers over de radio kan laten schallen.

autospelletjes

Zo wordt je auto geen beestenboel

Op een of andere manier verandert je keurige schone auto waarmee je prima bij klanten aan kunt komen na een weekend altijd in een beestenboel. Kom je dan op maandag aan met alle kruimels uit de auto op je kleding. Tijdens een autovakantie met kinderen doet dit fenomeen zich nog eens extra sterk voor.

Onze tip neem plastiek afsluitbare zakjes mee, hier kan je etensresten zoals bananenschillen in kwijt zonder dat ze gaan stinken. Een grote tas gebruik je voor al het afval. Schoenen eerst uitkloppen voor het instappen.

Als je op vakantie gaat met een huurauto dan zit er om de meeste kinderstoeltjes een afwasbare hoes. Ideaal tegen kruimels maar ook als je kindje onverhoopt toch wagenziek wordt. Met de eigen auto op vakantie dan kan je een handdoek in het kinderstoeltje leggen.

Slovenie met huurauto

Maak slim gebruik van het ritme van je kind

Een autovakantie met kinderen kan heel relaxt zijn. Zeker als de afstanden niet te lang zijn en je van de ene mooie fijn plek naar de andere mooie plek kunt rijden. Lekker uit het raampje kijken en de wereld voorbij zien komen. Soms heb je alleen te maken met van die dagen die eindeloos lijken te duren.

Zeker dan is het slim om gebruik te maken van het ritme van je kind. Vertrek heel vroeg of midden in de nacht zodat je tegen de tijd dat ze wakker worden al een eind op weg zijn. De eerste jaren met onze dochter reden we bewust pas laat weg rond 10:00 dan sliep ze in de auto. Daarna eerst ergens lunchen en een leuke plek bekijken om in de namiddag bij het volgende slaapje nog een lange ruk te rijden.

Oman auto

Veiligheid boven alles

Veilig op vakantie met een huurauto betekent natuurlijk goed opletten en je aanpassen aan de rijstijl in het land waar je bent. Maar ook regelmatig pauze nemen onderweg. Dat is belangrijk voor de bestuurder maar ook een welkome onderbreking voor de kinderen. Even een half uurtje rouwdouwen op een speelterrein en ze zijn de energie weer kwijt. Je kunt natuurlijk kiezen voor snelwegrestaurants maar wij vinden het veel leuker om te kijken of er niet nog een leuk plaatsje ligt naast de weg. In Panama hielden we pauze op het strand, in Duitsland belandden we spontaan op het stadsfeest in Offenburg en in Slovenië konden we zo picknicken tussen de wijngaarden.

Tenslotte sluit je de auto altijd goed af en zorg dat je waardevolle spullen niet in het zicht hebt liggen, en liefst zelfs in de kofferbak of meenemen. Zo doe je er zelf in ieder geval alles aan om je auto vakantie zo veilig mogelijk te laten verlopen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top