Home / Voorbereiding / Paspoort aanvragen voor je baby, alles wat je wilde weten
kosten indonesie

Paspoort aanvragen voor je baby, alles wat je wilde weten

Ga je op vakantie naar het buitenland met je baby? Dan moet je natuurlijk en ID-kaart of paspoort aanvragen voor je baby. We gaan deze week het tweede paspoort aanvragen voor onze dochter.  Ja serieus, ze is echt al zo groot geworden. Voor onze reis naar Thailand en Maleisië in januari moest haar paspoort nog 6 maanden geldig zijn en dat is niet het geval. Op onze leuke familieplanner had ik gemarkeerd dat deze tijd van het jaar te doen.

Ik ben blij dat we de oerlelijke baby foto (nee die ga ik niet delen, maar stel je een kindje voor dat net half kaal aan het worden is, 6 weken oud met een lodderige blik) kunnen inwisselen voor iets leukers. Maar het heeft toch ook wel sentimentele waarde. Haar allereerste verre reis met ons naar Curaçao, daarna nog het mooie IJsland en nog veel meer. Met dit paspoort is ze toch in 25 landen geweest.

Paspoort aanvragen Baby

Vroeger kon je een kind bijschrijven in het paspoort van de ouders. Sinds juni 2012 is dit niet meer toegestaan. Je kind, ook een baby, moet een eigen paspoort of id-kaart hebben om mee te reizen. Ik geef je tips hoe en wanneer je dit het beste kunt regelen.

Ik kan niet beloven dat jouw baby wat knapper op zijn of haar paspoort staat maar ik kan je wel wat tips geven waar je rekening mee moet houden bij het aanvragen van een ID-kaart of paspoort voor je baby.

Ijsland met kinderen

Paspoort of identiteitskaart voor je kind

Ben je niet van plan de komende vijf jaar met je kind buiten de EU te gaan reizen dan is een identiteitskaart prima. Maar het zou kunnen dat je als lezer van Gezinopreis ook wel een keer verder weg denkt of hoopt te gaan. Daarom zou ik meteen voor een paspoort kiezen. Het kost wat meer, maar als je het uiteindelijk toch nodig hebt, kan je dit maar beter meteen doen.

Je kunt met identiteitsbewijs, behalve naar de landen binnen de EU, ook naar Monaco, San Marino, Turkije of Zwitserland reizen en waarschijnlijk zal er ook met Engeland wel wat afgesproken worden na de Brexit.  Vroeger kon je een kind bijschrijven in het paspoort van één van de ouders maar dit is sinds 2012 niet meer mogelijk. Je baby heeft een eigen paspoort of identiteitskaart nodig.

-> Paspoort aanvragen, koop ook direct een leuk paspoorthoesje om deze te beschermen.

trein kalaw myanmar

Wanneer vraag je een paspoort baby aan

Wij hebben mevrouwtje haar’ paspoort aangevraagd toen we bedachten dat we op vakantie zouden gaan naar Curaçao. Op het moment van deze vakantie was ze 10 weken en we hebben het paspoort vier weken daarvoor aangevraagd. Bij de meeste gemeentes is de aanvraagtijd van een paspoort een week, maar in drukke periodes kan dit oplopen.

Je kunt bij de meeste maatschappijen trouwens al wel een vlucht boeken met alleen naam en geboortedatum en later het paspoortnummer toevoegen. Er zijn zelfs mensen die een vlucht boeken voor hun ongeboren baby en waar zelfs de naam en geboortedatum dus nog niet bekend zijn. Dit moet je wel telefonisch doen.

Hoe krijg je een beetje normale foto van je baby voor het paspoort?

Heb jij het antwoord? Ik hoor het graag. Voor baby’s gelden onmogelijke regels. Zo moet je kind rechtop zitten en recht in de camera kijken. Dat kunnen ze natuurlijk nog helemaal niet. Je moet het nekje en ruggetje van je baby dus ondersteunen zonder dat je zelf zichtbaar bent op de foto. Vervolgens probeert te fotograaf zoveel mogelijk foto’s te maken waarbij je baby de ogen open heeft. Het minst slechte eindresultaat wordt dan gebruikt.

Wat je in ieder geval zelf kunt doen is te zorgen dat je naar de fotograaf gaat op een moment dat van de dag dat je kind de meeste energie heeft. Je zult net zien dat je met de kinderwagen naar de stad loopt en je baby dan in slaapt valt.

weekend weg met baby

Help mijn kind lijkt niet op de paspoort foto?

Een paar weken nadat je een paspoort hebt aangevraagd zal je baby al niet meer op zijn of haar paspoort lijken. Maar toch moeten ze er nog 5 jaar mee reizen. Geen zorgen ook de controleurs weten dat een baby van 3 maanden er niet hetzelfde uitziet als een kleuter van vier.

De rijksoverheid geeft aan dat een reisdocument ingenomen kan worden als iemand niet meer op zijn of haar paspoort lijkt. Wat natuurlijk heel eng klinkt. Sommige websites raden aan om foto’s mee te nemen zodat je kunt laten zien hoe kind in de loop van de tijd is veranderd.Maar na heel veel vliegreizen en 25 landen en een heleboel grensovergangen heeft niemand er ooit enige aandacht aan besteed. Zodra je kind gaat praten kan het natuurlijk ook zelf vertellen wie hij of zij is.

't Fiskershúske in Moddergat

1 gedachte over “Paspoort aanvragen voor je baby, alles wat je wilde weten”

  1. Staan de namen van de ouders op het paspoort van de baby ? Ik weet dat ze dat in 2018 wilde doen maar kan het nergens terug vinden of dit ook echt zo is nu?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top