Home / Voorbereiding / Hoe je ouderschapsverlof kunt gebruiken om een lange reis te maken

Hoe je ouderschapsverlof kunt gebruiken om een lange reis te maken

Wil je op een wereldreis met kinderen, of gewoon een keer een lange vakantie? Vandaag vertel ik je hoe je ouderschapsverlof kunt inzetten om deze droom waar te maken.

In aanloop naar onze reis met onze dochter schreven we al verschillende artikelen over de voorbereiding. Zoals wat onze droomreis is, hoe je kunt sparen voor een lange reis, wat de mooiste plekken in Zuid-Amerika zijn en waarom het spannend is om naar Zuid-Amerika te gaan.

Inmiddels zijn we al lang weer terug van deze reis. De regels voor ouderschapsverlof zijn in 2022 veranderd. Daar hebben we dit blog op aangepast.

Cusco Peru

Vrij vragen bij je werkgever voor een lange reis

Een vraag die we regelmatig krijgen is “hoe heb je het met je werkgever geregeld?”. Simpel gezegd zijn er 4 opties om als ouder langdurig verlof te krijgen voor een reis.

  • opnemen van vakantiedagen
  • onbetaald verlof
  • ouderschapsverlof (eventueel in combinatie met vakantiedagen)
  • baan opzeggen (je kunt afspraken maken over mogelijke terugkeer na die tijd)

De laatste optie kan altijd, maar zal voor veel ouders die minst favoriete zijn tenzij je voor onbepaalde tijd op wereldreis met kinderen gaat. Bij terugkomst heb je geen baan en ook geen recht op ww-uitkering. Dit hebben we wel gedaan voor onze wereldreis van 9 maanden in 2007-2008, maar zouden we nu niet doen met onze dochter.

schiphol met kinderen

Voor de bovenste twee opties geldt dat de meeste werkgevers in een bedrijfsreglement of CAO vaak hebben staan wat hiervoor de regels zijn. Bij mij is dit dat je bij 5 jaar in dienst eenmalig 6 maanden onbetaald verlof mag nemen. Indien ik meer dan 4 weken aaneengesloten vakantie op wil nemen moet ik dit minimaal 6 maanden van te voren aanvragen en dan beslist de leidinggevende.

Helaas heeft Marcel niet zo’n regeling en daarom waren we in zijn geval afhankelijk van de goodwill van zijn bedrijf. Dit is ook de reden waarom we 2 maanden op reis gaan en niet de 3 of 4 maanden die mijn voorkeur hadden.

Bolivia vliegen

Ouderschapsverlof inzetten voor een lange reis

Ben je echt onmisbaar bij het bedrijf en willen ze je dus geen vrij geven? Of is het omgekeerde het geval en zoekt je werkgever een manier om van je af te komen dan kan het zijn dat het opzeggen van je baan echt je enige optie is. In de meeste gevallen zijn er echt wel mogelijkheden er samen uit te komen.

Wij hebben het idee dat veel werkgevers vooral huiverig staan tegen het verlenen van langdurig verlof omdat ze geen precedent willen scheppen richting andere medewerkers. Stel je voor dat het halve bedrijf opeens vrij wil…

Hoffell ijsmeer ijsland

Ga met je werkgever in gesprek over de optie om  jou 100% ouderschapsverlof of 50% ouderschapsverlof in combinatie met 50% vakantiedagen toe te kennen. Hiermee bied je ze een alternatief om jou te helpen zonder zichzelf al te zeer in de vingers te snijden. De personen die langdurig verlof willen nemen zijn meestal de young professionals of 50+-ers en die hebben geen recht op ouderschapsverlof.

De groep ouders met kinderen tot 8 jaar is beperkt. Bovendien zijn vanaf 5 jaar kinderen leerplichtig dus is de kans heel klein dat je werkgever heel veel langdurige verlofverzoeken gaat krijgen door jou tegemoet te komen.

Popayan colombia piramide

Ouderschapsverlof in het kort

Beide ouders hebben ouderschapsverlof en je kunt dit inzetten tot je kind 8 jaar is. Heb je meerdere kinderen dan heb je ook meerdere keren recht op ouderschapsverlof. 

Sinds 2022 heeft iedereen die in loondienst werkt recht op betaald ouderschapsverlof (voorheen alleen als je zo gelukkig was dat dit in de CAO van je werkgever stond). Alleen direct en adertje onder het gras. Betaald ouderschap geld voor maximaal 9 weken en alleen indien je het verlof opneemt in het eerste levensjaar van je kind. Bovendien krijg je een uitkering van 70% van je dagloon.

Ouderschap nadat je kind 1 jaar is, is in principe onbetaald verlof maar sommige werkgevers betalen wel een deel van het salaris door.

Over de uren dat je ouderschapsverlof opneemt bouw je geen vakantieuren op. Je dienstjaren tellen gewoon door.

Met ouderschapsverlof kan je 1 jaar lang 50% van je normale uren werken. Heb je meerdere kinderen onder de 8 dan kan je de verloven achter elkaar plakken. Dit is een wettelijk recht wat je werkgever moet accepteren. Stel je werkt 32 uur dan heb je dus recht een jaar lang 16 uur te werken.

Fietsen in San Pedro de Atacama

100% ouderschapsverlof

In overleg met je werkgever kan je de uren ook anders verdelen. Zo kennen we verschillende gezinnen die 100% ouderschapsverlof op mochten nemen, oftewel 6 maanden om te reizen (per kind).

De Golden Mount

50% ouderschapsverlof en 50% vakantieuren

Wil of kan je werkgever niet akkoord gaan met 100% ouderschapsverlof dan kan een combinatie van 50% ouderschapsverlof met 50% vakantieuren misschien wel.

Ik neem zelf 2,5 maand vrij. Twee hele maanden (januari +februari), een kleine week in december, en 1,5 week in maart. Ik heb niet voldoende vakantiedagen om de hele periode vrij te nemen maar als ik combineer met ouderschapsverlof wel. De losse dagen in december en maart neem ik vrij (8 dagen), en voor januari en februari neem ik 50% ouderschapsverlof en 50% vakantieuren op.

kindvriendelijk hotel peru

In mijn geval is dit financieel veel interessanter dan het alternatief, namelijk volledig onbetaald verlof. Doordat mijn inkomen lager is draag ik minder belastingen af en blijft er netto meer over. Het verschil met onbetaald verlof in combinatie met het eenmalig uit laten betalen van het stuwmeer aan uren is al snel enkele honderden euro’s. Ook pensioenopbouw loopt door (niet bij elke werkgever).

Een simpele rekensom. Normaal gesproken ga je 3 weken per jaar op vakantie. Nu wil je langer op reis maar je werkgever heeft hier geen goede regelingen voor. Neem 50% ouderschapsverlof op en nu kan je de vakantieuren uitspreiden over niet 3 maar zelfs 6 weken.

Neem een weekje extra op of koop een week bij en je kunt al 2 maanden op reis. Niet lang genoeg voor een wereldreis maar wel voor een mooie lange reis met je gezin.

Cambodja Koh Rong

Heb je wel eens een lange reis gemaakt met het gezin? Of is dit een droom van jullie? Laat het ons weten en voor wie al weg is geweest ben ik vooral benieuwd hoe je dit aan hebt gepakt met je werkgever. 

2 gedachten over “Hoe je ouderschapsverlof kunt gebruiken om een lange reis te maken”

  1. En heb je er dan je hele ouderschapsverlof doorheen gejaagd of kun je dit jaarlijk t/m 8 jaar doen? Interessant artikel, wist hier nog niks van!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top