Home / Reisinformatie / Azie / Indonesie / Pemuteran en Pulau Menjangan, het noorden van Bali
Pemuteran

Pemuteran en Pulau Menjangan, het noorden van Bali

Wil je mooi snorkelen of duiken op Bali, dan is Pulau Menjangan in het noorden van Bali echt een topbestemming. Menjangan eiland is gelegen in het enige nationale park van Bali. In dit beschermende gebied is het koraal nog in goede staat en kun je veel zeedieren spotten.

Pulau Menjagan

Het nationale park en Pulau Menjangan bezoek je het makkelijkste vanuit Pemuteran. Het is een klein stadje aan het strand en langs de doorgaande weg met prima kleinschalige hotels, veel duikscholen en restaurantjes. Wanneer je, zoals wij, vanuit Java naar Bali reist (of andersom kan ook) is dit sowieso een goede bestemming om twee à drie dagen te verblijven, ook met kinderen. Al kun je, als je niet wil snorkelen of duiken, dan ook kiezen voor het oostelijker gelegen Lovina waar je dolfijnen kunt spotten.

Pemuteran

Pemuteran Bali

Ik had op basis van mijn reisgids verwacht dat Pemuteran echt een dorpje was, maar het zijn vooral heel veel zijstraatjes langs de grote doorgaande weg. Er mist een echt gezellige straat met restaurantjes. Gelukkig zijn we wel erg blij met ons hotel in Pemuteran met familiekamer.

Je kiest Arjuna Homestay voor de schone familiekamers met tweepersoonsbed en stapelbed, maar ook vanwege de behulpzame eigenaren. Ze hebben hier een van de beste duikscholen van Pemuteran, dus als je wil duiken of snorkelen zit je goed. Verder is er een restaurant en kun je interessante boeken lenen. Bekijk hier de beschikbaarheid voor Arjuna Homestay.

Bali Arjuna Homestay
Pemuteran hotel

We regelen direct dat we de volgende dag een trip kunnen maken naar Pulau Menjangan. Het is erg fijn dat er meegedacht wordt met onze situatie. We hadden verwacht dat we om en om zouden moeten duiken, maar ze regelen dat onze dochter met ons mee kan op de boot. Eenmaal op het eiland wordt ze opgepikt door de andere boot met snorkelaars. Vervolgens kunnen we weer samen lunchen op het eiland.

Pulau Menjangan

In de praktijk vind onze dochter het wel prima en na de tweede snorkelsessie gaat ze dus gewoon met de snorkelboot weer terug. Het is toch een fijn idee dat, als ze dat niet prettig had gevonden, we haar weer op kunnen pikken. Met kinderen die geen zwemdiploma’s hebben of die wat onzeker zijn is dit natuurlijk geen optie, maar onze dochter van negen kan prima zelf snorkelen. Bovendien is ze ook oplettend genoeg om bij de snorkelgids te blijven.

Nadat we onze duiktrip voor de volgende dag hebben geregeld, kunnen we de rest van de dag gebruiken om Pemuteran te ontdekken. We lunchen bij een restaurantje aan het zwarte zandstrand en zoeken daarna een plekje op in de schaduw.

pemuteran

Het zwarte zandstrand is dan niet zo fotogeniek, je kunt hier wel prima zwemmen. We hebben onze snorkels meegenomen, want je kunt in Pemuteran ook snorkelen. Dat dit weer kan is een klein wonder, want vrijwel al het koraal was hier verdwenen door vissen met dynamiet. Voor de kust van Pemuteran is nu een groot onderwaterproject met kunstmatig koraal.

pemuteran koraal

Onder water zijn ijzeren structuren gebouwd. Aan de structuren worden stukjes koraal gebonden. De lichte elektrische stroom helpt het koraal te groeien nadat het is vastgemaakt. De stroom zorgt namelijk voor een proces waardoor koraal tot wel 20x sneller kan groeien omdat er meer mineralen uit het water neerslaan op het koraal. Dit noemen ze Bio Rock.

Ik vond het erg tof om al die structuren te zien met daarbij ook veel zeeleven. Zeker als je bedenk dat hier twintig jaar geleden dus helemaal niks meer was. Uiteraard blijft een natuurlijk koraalrif veel mooier, maar voor de afwisseling is dit ook best een leuke plek om te snorkelen.

pemuteran

Ben je in Pemuteran met kinderen? Dan moet je zeker ook een bezoekje brengen aan het Turtle Hatchery Project. Wanneer er op het strand schildpadden eieren worden gevonden, dan kan de vinder contact opnemen met dit project. De vinder krijg dan beloning in geld, wat maakt dat ze de vondst graag melden in plaats van (zoals vroeger) de eieren op te eten. De eieren worden verplaatst naar een beschermde omgeving zodat dieren ze niet kunnen opgraven. Wanneer de kleine schildpadjes uitkomen, blijven ze nog drie maanden hier om te groeien waarna ze worden vrijgelaten.

Pemuteran schildpadden

In de natuur gaan heel veel schildpadden nesten verloren aan roofdieren en overleven maar weinig schildpadjes hun eerste dagen. Nu hebben de schilpadden in ieder geval een betere start en de verwachting is dan ook dat meer schildpadden de volwassen leeftijd bereiken en uiteindelijk ook zelf hier weer eieren komen leggen. Tijdens onze zomervakantie is de kans groot dan er jonge schildpadjes zijn, alleen die zijn meestal nog te jong om vrij gelaten te worden.

Pemuteran schildpadden

Er woont hier ook een oude schildpad die zolang als huisdier bij mensen heeft gewoond dat deze niet meer voor zichzelf kan zorgen.

Let op: om Pemuteran en Palau Menjangan (Indonesië) te mogen bezoeken, heb je een visum nodig. Gelukkig kan je het visum voor Indonesië aanvragen via verschillende online visumbureaus zoals Visumbuitenland. Bij hen kun je alle gegevens en benodigde documentatie aanleveren, waarna zij jouw visumaanvraag controleren en vervolgens officieel indienen bij de immigratiedienst van Indonesië. Op deze manier ben je al voor vertrek verzekerd van een goed en geldig visum en hoef je bij aankomst ook niet lang op de luchthaven te wachten.

Pulau Menjangan

De volgende dag gaan we duiken en snorkelen bij Pulau Menjangan. Het vertrekpunt van de boten op het vasteland naar het eiland ligt naast het nationaal park. Grote kans dat je hier dan ook apen ziet of misschien wel de hertjes die ook in het park wonen. Ook op het eiland Menjangan wonen deze herten, ze verstoppen zich alleen vaak als er veel mensen zijn.

Pemuteran apen national park
Pulau Menjagan

Het grootste gedeelte van het het eiland is rustig, maar rondom de pier is het druk met bootjes. Er zijn enkele faciliteiten, zoals toiletten en picknicktafels. Je kunt hier direct voor de kust al prachtig snorkelen met een groot ondiep rif. Toch gaan de meest duik- en snorkelboten liever naar andere plekken rondom het eiland die nog mooier zijn.

Pulau Menjagan

Het duiken hier is echt heel mooi. Het koraal is in goede staat en we zien veel verschillende vissen. Je hebt hier vooral wall dives. Echt grotere vissen kom je hier trouwens weinig tegen. Wil je die zien, dan heb je meer kans bij Nusa Penida of Nusa Lembognan aan de andere kant van Bali. Dat we tijdens de duik ook nog een schildpad zien, maakt de dag natuurlijk helemaal af. Misschien is het wel een van de schilpadjes die hier zijn vrijgelaten.

Pulau Menjagan duiken
Pulau Menjagan duiken

De volgende dag reizen we weer verder om de rest van Bali te ontdekken. Voor meer tips lees je ook ons uitgebreide blog over Bali met kinderen.

2 gedachten over “Pemuteran en Pulau Menjangan, het noorden van Bali”

  1. Dankje voor je blog. Met plezier heb ik je verhaal gelezen. Wij (gezin van 5) gaan binnenkort ook naar Bali en ik probeer erachter te komen hoe ik een tocht naar Menjangan kan regelen. Kan dit gewoon ter plaatse? Wij komen nl met de boot vanaf Java (ca. 8 uur ’s ochtends) en die ochtend zouden wij nog naar het eiland door willen om te snorkelen (of moet je duiken om mooi koraal te zien?). NB. moet er ook nog entreekosten voor het park worden betaald?
    Alvast heel erg bedankt voor je reactie!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top