Home / Reisinformatie / Azie / Indonesie / Lombok met kinderen

Lombok met kinderen

Naar Lombok met kinderen? Lombok is het rustigere buureiland van Bali. Lombok wint het absoluut van Bali als je op zoek bent naar mooie stranden. De Rinjani vulkaan en de 3-daagse tocht naar de top is een letterlijk en figuurlijk hoogtepunt van een bezoek aan Lombok. Wil je wat rustiger aan doen, dan kun je in Tetebatu en in Senaru wandelen naar mooie watervallen en langs rijstvelden.

Lombok stranden

Praktische informatie Lombok met kids

Ten opzichte van Bali zijn er zeker ook nadelen. Zo is er weinig openbaar vervoer en kun je op veel plekken ook geen Grab of Go-Jek vinden waardoor je bent aangewezen op duurder privé transport. Vaak is dit wel goed te regelen via je hotel. Lombok is zo’n 25% kleiner dan Bali, maar heeft los daarvan ook echt minder te doen voor toeristen. In een ruime week kun je echt al veel van het eiland ontdekken. Op Bali heb je mooie Hindoeïstische tempels en kom je altijd wel een processie tegen. Lombok daarentegen is, net als de rest van Indonesië, een islamitisch eiland. Je zult hier daarom voornamelijk moskeeën tegen komen. 

Lombok

Op Bali zijn de faciliteiten voor gezinnen ook gewoon beter. Zeker als je met jonge kinderen gaat en een kinderbedje of kinderstoel nodig hebt. Er zijn zeker luxe hotels op Lombok, maar ook veel simpele homestays. Ook zijn er weinig grote supermarkten en winkelcentra, dus heb je minder keuze aan luiers en babyvoeding.

Senaru

De mensen op Lombok vond ik dan wel weer heel aardig en je merkt gewoon dat er minder toeristen komen. Daardoor is er veel persoonlijke aandacht en denken ze met graag met je mee om het zo leuk mogelijk te maken voor je gezin.

Heb je voor Lombok nou wel of geen malariamedicatie nodig? De meningen zijn verdeeld. Zeker is wel dat het risico hoger is dan op Bali, waardoor vaak preventief slikken of een noodpakket wordt aangeraden. Ik kan je hier geen advies over geven, neem contact op met een gespecialiseerde instantie.

Senaru Lodge

Liever een georganiseerde reis in plaats van alles zelf uitzoeken? Koning Aap heeft een combinatiereis Bali & Lombok met kinderen. Terwijl Sawadee Lombok combineert met onder andere Flores. Bekijk hier de reis. Voor een reis op maat kan je onder andere terecht bij Kidsreizen, die hebben diverse Lombok combinatiereisvoorbeeldroutes. Ook kun je onze ervaringen lezen over de boottocht van Lombok naar Flores.

Wat te doen op Lombok met kinderen?

Eerlijk is eerlijk, ik heb zelf pas een klein deel van Lombok bezocht. Dit blog is dan een combinatie van eigen ervaringen en algemene tips. Lombok is goed bevallen, dus hopelijk gaan we nog een keer terug waarna ik nog meer eigen tips kan toevoegen.

De Gili eilanden

De Gili eilanden zijn het enige wat veel gezinnen zien van Lombok met kinderen. De eilanden zijn dan wel gelegen voor de kust van Lombok, maar worden vaker gecombineerd met Bali. Er gaan vanuit Bali snelle speedboten en je staat dan binnen twee uur op de eilanden. Hoewel het trouwens ook behoorlijk makkelijk is om dan weer door te reizen naar Lombok. Ook wij deden dit. Ondanks de vele horror verhalen online vonden we de snelle boten hartstikke meevallen.

Gili eilanden

We hadden voor de zekerheid een half reisziekte pilletje genomen, maar dit was echt niet nodig geweest. Een belangrijke reden hiervoor is misschien dat ik wel heel bewust had gekozen voor een grotere duurdere speedboot van een gerespecteerde maatschappij. Als je via een bureautje op Bali je ticket koopt, vraag dan altijd door wie de vervoerder is. Er werd bij ons ook eerst geprobeerd een maatschappij aan te smeren die afschuwelijke reviews heeft op Tripadvisor.

Gili eilanden

De drie Gili eilanden vind je voor de westkust van Lombok in het noorden. Het kleine en dichtbij Lombok gelegen Gili eiland Gili Air, het middelste Gili eiland Gili Meno en het drukkere Gili Trawangan. Er zijn allemaal theorieën over welk eiland nu het leukste is, maar volgens mij hangt dit vooral af van waar je naar op zoek bent. Je kunt op alle eilanden goed duiken en snorkelen en natuurlijk kun je ook makkelijk met een boottochtje de andere eilanden bezoeken.

Senaru & Rinjani vulkaan

In het noorden van Lombok vind je de Rinjani vulkaan. De Rinjani heeft een hoogte van 3.726 meter en de beklimming is letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt van een vakantie op Lombok. Je moet hiervoor wel drie dagen uittrekken, waarbij je twee nachten op de kraterrand slaapt.

Senaru sunset

Een dag maak je dan de beklimming naar de top, de andere dag kun je afdalen. Dit is wel echt een hele pittige tocht. Ik sprak een gezin met jonge kinderen, de jongste was acht, en die hadden het gedaan en gehaald. Ik sprak echter ook diverse fitte backpackers die het niet gehaald hebben. Wij zijn er zelf niet eens aan begonnen.

Senaru

Wel bezochten we Senaru, dit is bijna altijd het startpunt voor een Rinjani beklimming. In Senaru in het noorden van Lombok is nog meer te doen ook als je de vulkaan niet gaat beklimmen.

Senaru koffie farm

Zo heb je hier een prachtige waterval en kun je mooi wandelen door de natuur. Senaru is een relaxed dorpje met vooral kleinschalige accommodaties. Als je de Rinjani niet beklimt, heb je hier genoeg aan een of twee dagen. Lees ook ons uitgebreide blog over Senaru voor meer tips.

Senggigi

Senggigi was vroeger de populairste badplaats van Lombok, maar heeft inmiddels aan populariteit verloren. De stranden van Senggigi zijn ook gewoon echt een stuk minder mooi dan wat je bijvoorbeeld op de Gili’s of in het zuiden van Lombok tegen komt.

Sengigi

Je merkt hier ook dat de pandemie echt heeft huis gehouden. Een van de dingen die bijvoorbeeld veranderd zijn, is dat er nog nauwelijks rechtstreekse boten gaan tussen Bali en Senggigi, bijna alle boten gaan nu via de Gili eilanden en dan naar Bangsal.

Lombok Sengiggi

Ooit was Senggigi vast een aardig dorpje, maar nu is veel gesloten. Al heb je er nog steeds wel een grote supermarkt, benzinestation, pinautomaten, apotheek en enkele andere faciliteiten die handig zijn voor toeristen.

Lombok Sengiggi

Waarom je er dan toch nog zou verblijven? In Senggigi zelf, maar ook langs de hele kuststrook, zijn nog steeds veel goede 3, 4 en 5 sterren hotels waar je dus niet direct de hoofdprijs voor betaalt.

Verder is Senggigi ook een logische plek om te stoppen wanneer je van Noord- naar Zuid-Lombok onderweg bent.

Lombok Sengiggi

Tetebatu

Tetebatu ligt centraal op Lombok en is niet zozeer een plek, maar een gebied. Net als Senaru ligt het op de uitlopers van de Rinjani vulkaan, maar dan ten zuiden van de top en centraal op Lombok. Het is hierdoor een wat hoger gelegen en heel vruchtbaar gebied. Je kunt watervallen bezoeken en wandelen door de rijstvelden.

Lombok Tetebatu

Ook hier zijn weer vooral kleinschalige hotels of homestays. Die kunnen je ook tips geven over wat je kunt doen in de omgeving. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij een lokale weverij of bezoek het Tetebatu Apenbos. De meeste gezinnen blijven twee of drie nachten in Tetebatu.

Kuta

De mooiste stranden van Lombok vind je in het zuiden. Kuta (niet te verwarren met Kuta op Bali) is de grootste plaats aan de zuidkust. Kuta en het strand van Kuta zijn tegenwoordig ook al best druk en populair. Huur hier een scooter of auto met chauffeur en ga op zoek naar mooiste vrijwel verlaten stranden langs de kust.

Lombok Kuta

Populaire stranden zijn bijvoorbeeld Mawun Beach, Tanjung Aan, Mawi en Seger. De meeste van deze strandjes hebben wel een strandtentje waar je ook wat drinken en eten kunt krijgen.

De geheime Gili’s

Naast de bekende Gili eilanden in het noorden van Lombok zijn er nog meer Gili eilanden in het zuiden van Lombok. Deze worden ook wel de geheime Gili’s genoemd. Hoewel Gili Gede nu iets meer bekendheid begint te krijgen.

Het zijn hele rustige eilanden waar je goed kunt snorkelen en duiken, maar vooral chillen op het strand.

Je komt er door een boot te nemen vanaf het vasteland of een van de boten die vanuit Bali via Nusa Lembogna en Nusa Penida naar Gili Gede gaan. Deze boten gaan niet dagelijks, dus check vooral de opties voor je een hotel boekt. De keuze aan accommodaties is op dit moment ook nog vrij beperkt en ze zitten zeker in het hoogseizoen snel vol.

Meer tips nodig? Lees ook onze andere blogs over Indonesië met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top