Home / Reisinformatie / Latijns Amerika / Peru / Peru’s meest zuidelijk stad: Tacna
tacna peru miculla

Peru’s meest zuidelijk stad: Tacna

Het Peruviaanse Tacna krijgt weinig waardering van reizigers. Het is een stad om doorheen te reizen op weg vanuit of naar Chili. Zo wordt het ook beschreven in onze reisgids. Tacna is nu de meest zuidelijke stad van Peru maar eerder was het ook Chileens grondgebied (na de Guerra del Pacífico in 1880). De lokale bewoners zorgden er echter in 1929 weer voor dat de stad bij Peru kwam te horen.

We waren op basis van de informatie die we hadden best verbaasd om te ontdekken dat er rondom Tacna best veel te doen is. De 24 uur die we voor deze stad hadden (tussen onze aankomst uit Chili en ons vertrek met het vliegtuig richting Lima) bleek niet genoeg om alles te beleven. Dus als je de tijd hebt is Tacna een prima stad om een dag of twee door te brengen.

tacna peru

Bezienswaardigheden Tacna

Het Plaza de Armas is een prettig plein met grote triomfboog. Er staat een monument voor de helden van de eerdergenoemde oorlog, een oude fontein ontworpen door Gustave Eiffel en een moderne fontein waar kinderen ook in kunnen spelen. In de late middag wanneer de hitte verdwijnt is dit dé plek voor kinderen om te spelen en voor stelletjes om hand in hand rond te slingeren. De grote kathedraal is van binnen licht en koel.

Rondom het plein zitten verschillende restaurantjes. De meeste hebben een hele smalle voorkant maar lopen naar achter breder uit.

Treinmuseum Tacna

Het museum Ferroviario ligt in het mooie oude houten treingebouw. Hier staan verschillende oude locomotieven en twee auto’s die omgebouwd zijn zodat ze op het spoor kunnen rijden. Bijzonder genoeg is dit historische treingebouw nog steeds in gebruik. Twee keer per dag gaat er een trein naar Arica in Chili. De grensformaliteiten worden alvast op het station gedaan. Gezien de lange wachttijden aan de grens leek de trein van Tacna naar Arica ons een erg leuk alternatief. In 2017 gaat er een trein om 6:30 en om 16:15 en een kaartje kost 15 soles.

treinmuseum tacna peru
treinmuseum tacna peru

Museo de Zela en Casa Musea de Basadre

Twee andere musea in Tacna met beperkte openingstijden bevinden zich in twee oude huizen en geven een kijkje in de historie van Tacna.

Bustour rondom Tacna Peru

In Tacna ontdekten we dat het mogelijk is een bustour te doen die je in 4 uur langs een aantal leuke attracties rondom Tacna brengt. Er zijn meerdere maatschappijen, maar degene die ons hotel aanraadde vertrok om 9:00 vanaf het Plaza Central en ging na een rondje door de stad via een bodega naar o.a. Miculla en de warme baden. Om 13:00 ben je weer terug in de stad. De prijs is 40 soles per persoon.

Helaas was dit voor ons geen optie omdat we 13:00 te krap vonden op onze vlucht, dus we kozen ervoor een taxi te huren die ons naar Miculla bracht, daar een uur op ons wachtte en op de terugweg nog een korte stop maakte bij een bodega. Kosten: 80 soles voor 2,5 uur.

tacna peru
tacna peru

Petrogliefen van Miculla

Miculla, zo’n 30km van Tacna gelegen, is waar je oude rotstekeningen kunt bekijken. Er is een klein museum waar enkele van de mooiste exemplaren staan uitgestald. Op de rotsen herken je duidelijk de scenes van jagers die met pijl en boog struisvogels wilden vangen. Ook een kudde lama’s is heel herkenbaar en een terugkerend beeld.

tacna peru miculla

Buiten het museum is er een wandelpad dat langs een aantal goed bewaarde en mindere goed bewaarde stenen loopt. Helaas is er hier ook wel wat moderne vernieling te zien zoals een hartje met twee namen over de eeuwenoude tekeningen. Een hangbrug over de rivier maakt het ook een spannend pad voor kinderen. Er zijn twee uitkijkposten; overdag is hier niets te zien maar een aantal keer per jaar is er Miculla Magica en kan je hier de heldere sterrenhemel bekijken.

tacna peru miculla

De rotstekeningen komen uit de periode van de Tiahuanaco-cultuur (500 v.Chr.), maar er zijn ook recentere tekeningen die uit de periode 1100 – 1445 n.Chr. komen. Wat zo bijzonder is aan Peru is dat er zoveel historische schatten zijn in het land dat een plek als Miculla niet eens een vermelding krijgt in de reisgids. Rotstekeningen die in Europa ongetwijfeld onder gecontroleerde omstandigheden in een museum te bekijken zouden zijn liggen hier nog steeds zoals ze toen gemaakt werden in de buitenlucht. Middenin wat nu een droge woestijn is waar ooit eens kuddes lama’s graasden.

tacna peru miculla
tacna peru miculla

Wijn in Peru

Wanneer ik denk aan Zuid-Amerikaanse wijn dan denk ik vooral aan Chili of Argentinië, maar ook in Peru maken ze wijn. De regio rondom Tacna is een van de betere wijngebieden waar dankzij de hete droge lucht en irrigatie van de rivier druiven goed kunnen groeien. We zagen voornamelijk rode druiven. Deze worden gebruikt voor wijn maar ook voor de destillatie van Pisco. Een proces dat vergelijkbaar is met de productie van grappa. We bezochten een door een familie gerunde bodega in Tacna en konden niet vertrekken zonder twee speciale Pisco-variaties die naast druiven ook ander fruit bevatten.

tacna peru pisco

Hotels in Tacna

Er zijn in Tacna heel veel hotels en wij vonden ze beter geprijsd dan die in het Chileense Arica. Het hotel waar we zelf verbleven was het Gold Infinity. Een prima hotel voor een nachtje maar wel erg warm. Indien je het budget ervoor over hebt kan je beter kiezen voor een hotel met airconditioning.

Lees ook onze andere blogs over Peru zoals onze tips voor kindvriendelijke hotels in Peru.

Ook naar Latijns-Amerika op vakantie? Zo regel je het!

Mijn Handboek Verre Reizen met Kinderen geeft heel veel praktische tips en inspiratie voor je reis. Wil je de reis zelf organiseren? Ik gebruik altijd Skyscanner om vluchten te vergelijken. Een auto huren doen we graag via Sunny Cars, want dan scheelt gedoe met verzekeren. Voor accommodaties kijken we vaak op booking.com.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top