Home / Reisinformatie / Latijns Amerika / Chili / #9 Reisverslag Chili & Peru: Iquique en Lima

#9 Reisverslag Chili & Peru: Iquique en Lima

Reisverslag Chili en Peru #9: We reizen met onze 3-jarige dochter 2 maanden door Zuid-Amerika, door Colombia, Peru, Bolivia en Chili. week 1week 2week 3 en week 4 en Peru week 5 , Peru week 6 en Bolivia week 7Bolivia en Peru week 8

Dag 56 Oude mijnstadjes in de woestijn van Iquique

In de omgeving van Iquique (ja, de spelling moet je opzoeken, maar IQQ wordt hier ook overal gebruikt) zijn veel archeologische plekken zoals de Gigante de Atacama, een antropomorfe geoglief van 115m. De enige tourtjes die hier langs gaan duren van 8:00 tot 20:00. De laatste week van de reis willen we toch een beetje rustiger aandoen en uiteindelijk kies ik in plaats daarvan voor een tourtje tot 14:00.

humberstone

Helaas stelt de geoglief die we op deze tour bezoeken weinig voor. De rest van de tijd besteden we in twee stadje Humberstone en Santa Ana. Beide waren boomtowns die groot werden van de winning van nitraat, een grondstof die in Europa zeer populair was als kunstmest. Totdat synthetische mest werd uitgevonden en opeens een hele inkomstenbron wegviel. De dorpjes zijn verlaten maar wel redelijk goed bewaard gebleven en staan zelfs op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

humberstone
Santa laura

Terwijl ik deze tour doe, vermaken Marcel en dochter zich bij het zwembad en gaan naar het strand van Iquique. Er zijn twee stranden: Playa Brava en Playa Cavancha. Playa Cavancha is een soort baai met een rustig zwemstukje, Playa Brava (letterlijk: dapper strand/strand met karakter) is een strand met rollende golven van 1.5 meter hoog en aan de zijkanten rotsen.

Dag 57 Paragliden boven Iquique

Marcel wou eigenlijk gaan duiken met al die zeeleeuwen in het water, maar de enige duikschool in Iquique reageert niet op e-mail en zit niet op de plek waar ze volgens hun website moeten zitten. We zien een gaaf alternatief, want Iquique is een mondiale topbestemming om te paragliden. De tocht begint met een ritje van 20 minuten naar de klif boven de stad. Iquique ligt op een vlak stuk zand (overal waarschuwingsborden voor tsunami’s), wat er uitziet als heroverd land. 500 meter landinwaarts ligt opeens een klif van 450 meter hoog en hier bovenop ligt een tweede stad en het “Panoramico Parapente”.

Met een glijvlucht van ongeveer 10-15 minuten land je op het Playa Brava strand, waar we al aan het wachten waren op manlief, die laag over het strand heen scheerde om te landen op een plek waar elke paraglider landt. Paragliden is in tegenstelling tot parachutespringen, wat Marcel gedaan heeft op vrijdag de 13e mei vorig jaar, een hele relaxte sport met een rustige vlucht.

De rest van de dag besteedden we op het strand, met een taartje (alweer) en in het zwembad. We eindigen met een voortreffelijk diner in een lounge restaurant, ook voor een voortreffelijke prijs (voor de restaurateur wel te verstaan).

iquique paragliden

 

Dag 58 Iquique naar Tacna

We starten de dag rustig op en beginnen dan aan onze laatste lange busrit. Van Iquique naar Arica, een rit door alleen maar zand. Zand, zand, zand en nog eens zand dit is echt woestijn en geen mooie. In Arica hebben we de keuze uit een bus naar de grens of een privé-taxi. Wat zijn we blij dat we voor het laatste hebben gekozen. Want als we bij de grens komen en na een tijdje wachten in de enorme rij voor Peru een douane-beambte naar buiten komt om te vertellen dat het computer systeem niet werkt, breekt onze klomp…  Ja alweer niet. Onze taxichauffeur schiet direct in actie, grijpt onze paspoorten, holt rond naar allemaal kantoortjes en redt ons leven (zo voelt het bijna wel, herinner ons niet-leuke avontuur aan de grens van Peru naar Bolivia).

Dag 59 Een ochtend in Tacna en vliegen naar Lima

Onze vlucht naar Lima gaat pas in de middag, dus we regelen een taxi die ons ’s ochtends naar een aantal petrogliefen in de buurt van Tacna brengt. Miculla, heel oud en interessant maar staat niet eens in de Lonely Planet. In Europa zou dit weggestopt worden in een gecontroleerde ruimte maar hier liggen de stenen nog gewoon in de open lucht zoals de makers ze achter hebben gelaten.

miculla

Rondom Tacna worden druiven verbouwd en bij een familiebedrijfje proeven we verschillende soorten pisco, de nationale drank van Peru. Pisco sour, een mix van pisco met limoen en eiwit is een heerlijk fris drankje wat we vaak bestellen bij het eten.

Onze dame slaapt de hele vlucht, wanneer we haar wakker maken omdat we geland wil ze op haar tablet want dat mag altijd in het vliegtuig. We beloven haar dat er over een paar dagen nog een vlucht komt met genoeg tijd daarvoor. Terwijl de zon langzaam ondergaat, rijden we in een constante file Lima binnen.

miculla

Dag 60 Lima Miraflores

We verblijven in een Airbnb appartementje, erg fijn en alweer een beetje wennen aan het hebben van een eigen huisje. We gaan naar een oude adobe piramide in de stad. Veel ouder dan de gebouwen van de Inca’s. Verder maken we er rustig dagje van. Dutje doen in het appartement, even zwemmen en als het donker is gaan we weer op pad naar een park vol fonteinen. Onze dame is echt helemaal onder de indruk en vind het geweldig, overal water en overal kleurtjes.

Lima

We zijn erg bezig met thuis en met de toekomst. Wat ook best wel lastig is, zeker omdat we beide tegen dingen anders aankijken. Nu hebben we twee maanden weinig stress gehad en kunnen we constant eigen beslissingen nemen. Straks wordt je weer geleefd en om heel verschillende redenen zien we allebei ook wel tegen een aantal dingen van thuis op. Dat zou niet zo moeten zijn, maar patronen doorbreken en dingen veranderen is lastig. Bovendien: waar leg je de grens, wanneer accepteer je dat iets nou eenmaal bij bijvoorbeeld je baan hoort en wanneer niet.

Lima

Dag 61 Lima het oude centrum

Sightseeing in Lima- centrum en daarna heerlijk eten aan zee. We voelen ons niet meer echt op reis maar zijn in de melancholische modus dat alles voor het laatst is. Onze laatste zonsondergang is wel een hele mooie.

lima

Dag 62 Lima en naar huis

Onze laatste dag en we besluiten naar een soort dierentuin/pretpark/archeologische site combinatie te gaan. Een goede keuze: onze dochter heeft het hartstikke leuk en voor ons is het ook ontspannen. Nog een laatste keer lekker lunchen en dan is het toch echt voorbij…

Een lange vlucht naar Frankrijk, overstappen in Parijs en een korte vlucht naar Amsterdam.

lima

Dag 63 Thuis

Tja en dan zijn we weer thuis…  Marcel had nog 1 dagje voor hij moet gaan werken. Onze peuter wordt dit weekend 4 jaar en gaat dan naar school en ook voor mij begint het werk binnenkort weer. Nu is er een enorme to-do list van dingen die nog geregeld moeten worden. Brrr… wat is het trouwens koud. De eerste keer weer wakker worden in eigen bed voelt vreemd, maar wat een heerlijk matras hebben we. De kat weer knuffelen en lekker met een dekentje op de bank. Thuis is ook fijn.

Bedankt voor het meelezen!

Deze reisverslagen schrijven we tijdens onze reis van 2 maanden door Zuid-Amerika met onze dochter. We schrijven ze om jullie op de hoogte te houden maar net zo goed voor onszelf. Ze gaan dus net zoveel over hoe we ons voelen als over wat we meemaken. Ben je op zoek naar meer praktische tips en bestemmingsinformatie dan verwijzen we je graag naar onze Peru met kinderen pagina: hier zullen deze artikelen te zijner tijd verschijnen.

Ook naar Latijns-Amerika op vakantie? Zo regel je het!

Mijn Handboek Verre Reizen met Kinderen geeft heel veel praktische tips en inspiratie voor je reis. Wil je de reis zelf organiseren? Ik gebruik altijd Skyscanner om vluchten te vergelijken. Een auto huren doen we graag via Sunny Cars, want dan scheelt gedoe met verzekeren. Voor accommodaties kijken we vaak op booking.com.

Geen zin of tijd om het zelf te regelen? Bij Local Hero Travel en 333Travel kunnen ze je helpen. Je boekt via deze Nederlandse reisorganisatie rechtstreeks bij een lokale reisspecialist. Die ook weet wat gezinnen belangrijk vinden. Terwijl TUI en ANWB ook voor veel verre bestemmingen goede opties hebben van vlucht plus hotel.

1 gedachte over “#9 Reisverslag Chili & Peru: Iquique en Lima”

  1. Wat een geweldige reis hebben jullie weer gemaakt heerlijk!!! Echt leuk om alles te lezen. Wat wordt jullie volgende bestemming?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top