Home / Oceanie / Vanuatu / Port Vila en Efate eiland, Vanuatu

Port Vila en Efate eiland, Vanuatu

Benieuwd wat je kan doen op Efate eiland? Efate is het dichtstbevolkte eiland van de Vanuatu archipel en is de thuisbasis van de hoofdstad van Vanuatu, Port Vila. Port Vila en omgeving is ook het meest toeristische gedeelte van Vanuatu. Je kunt er diverse eilanden voor de kust bezoeken waar je kunt snorkelen of chillen op het strand, er zijn watervallen te bezoeken, er is een zipline en nog enkele ander bezienswaardigheden.

Erakor eiland vanuatu

Ik bracht vier dagen voor op Efate eiland en daarvan regende het ook nog een volledige dag. Niet heel veel tijd, maar in alle eerlijkheid is er ook niet ontzettend veel te doen op dit eiland van Vanuatu. Voor sommige activiteiten heb je ook een dikke portemonnee nodig en dit zijn dan ook nog dingen die je ook (even goed of beter) kunt ondernemen op andere plekken in dit deel van de wereld. Wie meer tijd heeft voor Vanuatu kiest er eigenlijk ook altijd voor om die niet alleen op Efate door te brengen, maar ook andere eilanden zoals Tanna, met actieve vulkaan, of ongerepter Espiritu Santo te bezoeken.

Efate eiland vanuatu

Wat te doen op Efate eiland?

Markten en musea in Port Vila

Port Vila is een enigszins saaie, maar geen onprettige stad. Langs het water is er een promenade met wat parkjes en we kwamen zelfs schommels tegen. Vanaf ons hotel liepen we regelmatig de tien minuten naar het centrum en ook in het donker was dat geen enkel probleem. Het centrum, om het maar even zo te noemen, bestaat uit een grote groentemarkt en een souvenir markt. Er is hier ook een cluster van restaurantjes en diverse partijen die tours verkopen op het eiland hebben hier kantoortjes zitten. Aan pinautomaten ook geen gebrek.

Vanuatu

De groenten- en fruitmarkt in Port Vila moet je wel even bezoeken. Vrouwen in kleurige kleding verkopen hier van alles en nog wat. Diverse soorten fruit herkenden we niet eens en we kochten een bakje wat leek op wilde aardbeien, maar een sterkte mint maak had. De markt is ook een van de weinige plekken in Port Vila om echt goedkoop te eten, langs een kant zijn stalletjes om wat eten te halen.

Vanuatu boulevard

De souvenirmarkt komt pas echt los op dagen dat er een cruiseschip in de haven ligt. Op andere dagen wagen sommige dames toch de gok en bouwen hun stalletje op. Best leuk om even doorheen te lopen.

Vanuatu met kinderen

Een aardige plek om even langs te lopen, is chocoladewinkel “Gaston Chocolat”. Ze hebben een heel klein fabriekje waar ze alles maken wat hier verkocht wordt. Voor mijn dochter was het leuk om uitleg te krijgen over het maken van chocolade en daarna moesten we natuurlijk wat kopen. Ik werd zelf erg blij van de hartelijke ontvangst. Vergeleken met de superhartelijke mensen op Fiji had ik soms best wat moeite met de veel meer gesloten Vanuatanen.

Gaston Chocolat Port Vila

We deden ook moeite om naar het Nationaal museum in Port Vila te lopen. Die moeite kun je jezelf besparen. Het is een grote ruimte met wat voorwerpen, weinig informatie in het Engels en je moet echt moeite doen om nog wat moois te vinden. Best bijzonder dat ze hier entree voor durven te vragen (1.000 Vuv, omgerekend zo’n 8 euro).

Port Vila National museum

Hotel in Port Vila

We sliepen in Port Vila in het Moorings Hotel. Net buiten het centrum gelegen, zo’n 10-15 minuten lopen grotendeels via de promenade. Kleine maar nette kamers en een goed werkende airco. Er is ook een zwembad, maar dat was echt ijskoud. Voor Vanuatu is dit een budgethotel en je komt er dan ook veel andere zelfstandige reizigers tegen, dat is fijn om even ervaringen uit te wisselen. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Moorings Hotel.

Ze kunnen ook tours voor je organiseren, maar die vond ik erg hoog qua prijs. Ook een taxi chauffeur voor één dag was meer dan ik wilde betalen. Uiteindelijk hebben we zelf gewoon op straat een taxi gevonden en die voor een dagtour geboekt de volgende dag.

Er zijn ook een bar en een simpel restaurant waar je wat kan eten. Ik zou je echter adviseren dan een deurtje verder te gaan als je geen zin hebt om naar het centrum te lopen. Hier zit de Banyan Beach Bar, waar je lekker met je voetjes in het zand, of op een schommel in het water, cocktails kunt drinken en wat kunt eten, zoals pizza uit de houtoven.

Banyan Beach Bar

Vanuatu Jungle Zipline

De Jungle Zipline van Vanuatu heeft een van de langste ziplines in dit deel van de wereld. Daarom besluiten we dit hier te doen en niet op Fiji. Bovendien is hier naast de Jungle Zipline ook nog een hangbrug. Tijdens het boeken kun je aangeven dat je opgehaald wil worden, dus geen gedoe met een dure taxi.

Vanuatu Zipline

Dit is ook een van de leuke dingen om te doen in Vanuatu met kinderen, mits je kind 5 jaar of ouder is.

Ik ben onder de indruk van de professionele organisatie en we krijgen na een uitgebreide briefing onze harnassen aangemeten. Er zijn hier ook nog toiletten en je kunt er drinken en wat snacks kopen. We mogen zelf handschoenen pakken uit de bak. Dat is om te remmen, hoewel dat eigenlijk op de meeste routes niet nodig is.

Vanuatu Zipline

Dan is het tijd voor de eerste zipline. Wij hebben er zin in, maar in onze groep zijn ook wat mensen die het spannend vinden. Gelukkig zijn er twee gidsen mee en die hebben alle tijd. Er zijn in totaal zeven ziplines en tussen de zips door lopen we stukjes door een mooi bosgebied.

De allerlaatste zip is wel het meest spectaculair: 120 meter en met een weids uitzicht over het veel lager gelegen strand en de zee. Bij deze zipline stellen ze voor dat mijn dochter samen met de gids gaat, maar dat wil ze absoluut niet. Er is namelijk nogal wat tegenwind en ze moet de overkant wel halen. Uiteindelijk met een flinke duw komt het toch goed.

Vanuatu Zipline

Na het ziplinen mogen we ook de skybridge bezoeken. Eigenlijk vind ik de wiebelende brug waar je doorheen kunt kijken een stuk spannender dan de ziplines. Je hebt ook hier weer een gaaf uitzicht op zowel een waterval als op het strand. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Vanuatu Zipline

Hideaway eiland

Na het ziplijnen vroeg ik of ze ons konden droppen bij de kruising met Hideaway eiland, aangezien dat toch op de route lag. Handig want dat scheelde weer transport. Hoewel Hideaway eiland een van de weinige toeristische plekken op Efate eiland is waar minibusjes (te herkennen aan een rode B) heen rijden.

Vanuatu Hideaway Eiland

Hideaway eiland is een van de eilandjes voor de kust van Efate. Het eiland heeft een resort, maar is tegen betaling ook toegankelijk voor dagjes mensen. Wil je hier overnachten, lees vooral eerst even de reviews. Bij laagwater kun je er naartoe lopen, maar er is ook een ferry inbegrepen bij je dagticket. Tijdens ons bezoek was de entree 1500 VUV, ook voor kinderen, dus voor twee personen zo’n €25,- Hiervoor mag je wel gebruik maken van de strandstoelen, mits er eentje vrij is. We hebben honger, dus bestellen eerst wat te eten, er is een restaurant met een beperkte kaart.

Hideaway eiland

Dan is het tijd om te gaan snorkelen. Ik heb gelezen dat dit de beste snorkelplek van Efate is. Misschien zijn we verwend of komt het door de tropische stormen die veel koraal hebben beschadigd, maar het valt nogal tegen. Er zijn best leuke vissen en het koraal is zeker niet heel slecht, maar heeft toch best wat beschadigingen. Niet voor niets denk ik dat ze hier een project hebben om koraal uit te zetten en het rif te herstellen. Op het eiland zit ook een duikschool.

Hideaway eiland vanuatu koraal

Wat bijzonder is, is dat ze hier het enige ‘onderwaterpostkantoor’ van de wereld hebben. We vragen even waar we deze kunnen vinden en snorkelen er dan heen. Toch gaaf om gezien te hebben. Je kunt in de shop kaarten kopen die waterdicht verpakt worden en ze dan op de brievenbus doen. Duikers legen die dagelijks en je kaart komt dus echt aan.

Vanuatu Hideaway Eiland

Verder besteden we onze tijd hier vooral met zoeken naar schelpen en met genieten van het zonnetje. Het strand is vooral koraal, dus het is wel fijn om hier waterschoenen te hebben.

Erakor eiland

Erakor Eiland is een ander eiland met een resort waar je kunt verblijven. Het is de beste van de drie opties die je hebt (naast Hideaway heb je ook nog Iririki eiland). We sliepen hier en nachtje en het was een heerlijke ervaring, ondanks dat we veel regen hadden. Mede ook door de supervriendelijk staf die aan alle kanten meedacht en met tips kwam. Het enige jammer is dat de spa op het eiland al ver vooruit volgeboekt zat.

Vanuatu Erakor Eiland

Het is echt de moeite om te kijken of je budget hebt om hier een of meerdere nachten te slapen. Er zijn meerdere type huisjes en een aantal hebben een eigen zwembadje. De huisjes zijn ruim, lekker licht, modern en netjes ingericht met wat lokale details. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Erakor eiland vanuatu
Erakor eiland vanuatu

Ook dit eiland is weer als dag gast te bezoeken, de bootrit is dan inbegrepen. Een dag pas kost 2000 Vuv, kinderen zijn de helft van de prijs. De helft van je dag pas krijg je weer terug als korting op rekening van het restaurant of op je drankjes. Het restaurant hier is uitstekend en ze hebben een ruim aanbod van cocktails.

Erakor eiland vanuatu

Een ding om rekening mee te houden, is de waterstand. Bij hoogwater kun je hier aardig snorkelen, hoewel ook hier het koraal niet heel bijzonder is. Leuker is het om met een kajak op pad te gaan (gratis als je hier overnacht). Bij laag water is het te ondiep om te zwemmen, maar zie je wel heel veel zeesterren op het droge liggen.

Erakor eiland vanuatu

Er is een klein zwembad waar je altijd kunt zwemmen en voor kinderen is er een leuke speeltuin. Een animatiemedewerker kan tegen betaling ook van alles ondernemen met je kinderen, mocht je zelf wat rust willen.

Erakor eiland vanuatu speeltuin

Een keer in de week is er hier een show met vuurdansers. Dit is in combinatie met een buffet met lokale specialiteiten, zoals aardappels en kop uit de grond oven. Ook kun je Cava drinken. Wel slim om even van tevoren te reserveren, omdat er veel mensen op deze show afkomen. We hadden zelf daarom expres deze avond gekozen om hier te overnachten.

Erakor eiland vanuatu

Eton Beach

Ik huurde een dag een auto met chauffeur om ons naar een aantal plekken te brengen. Hoewel je prima een rondje om het eiland kunt rijden, heb je dan te weinig tijd om alles te bezoeken. Bovendien is benzine ook prijzig, dus we spraken af tot Eton Beach te gaan, op een klein uur rijden vanaf Port Vila. Op deze dag bezochten we Eton Beach, The Blue Lagoon, Ch-something Beach, Rarru Cascades en The Reef Vanuatu Zoological. Dit was al een volle dag. Onderweg stopten we bij een kleine minimarkt om wat snacks te halen voor de lunch.

Eton Beach Vanuatu

Achteraf was het dus niet zo erg dat we tijdens laagwater bij Eton Beach aankwamen. We hadden nog een volle dag te gaan. Bij hoogwater moet dit wel een mooie zwemplek zijn waar je ook kunt snorkelen. Er is hier een kleine opening in de verder ruige zeekust om te zwemmen in ondieper water. Hier is ook een van de mooiste witte stranden van Efate eiland.

Eton Beach Vanuatu

Bewoners van een dorp in de buurt hebben een paar betonnen hutjes gebouwd en ze vragen een paar honderd Vatu entree, zelfs om alleen maar wat foto’s te maken.

The Blue Lagoon

The Blue Lagoon was een van de bezienswaardigheden in Vanuatu die alle positieve verhalen helemaal waarmaakte. Wat zeker ook hielp, is dat we er vroeg waren en het immens blauwe meer een tijdje voor onszelf hadden tot er een handjevol andere mensen verscheen.

The Blue Lagoon vanuatu

Waaronder wat daredevils die direct de touwen grepen die aan de bomen hingen om in het water te plonsen. Wat kindjes volgden ook en mijn dochter wilde dolgraag, maar durfde niet. Toen ze eindelijk ging, was ze zo trots op haarzelf. Mede daardoor hebben we uiteindelijk wel een uur of twee bij de Blue Lagoon doorgebracht met zwemmen, spelen en lekker zonnen.

The Blue Lagoon vanuatu

Het water is ontzettend helder en er zwemmen ook wat vissen in. Aangezien er ook een verbinding is met de zee is het water niet zoet, maar brak.

The Blue Lagoon vanuatu

Goed om te weten, de Blue Lagoon op Efate heeft twee ingangen. Het is een meertje, maar beide kanten hebben een verschillende eigenaar. De kant waar onze chauffeur ons had gedropt, had de meest makkelijke trapjes om het water in te gaan en ook wat ligbedden langs de kant. Dus met kinderen zou ik die kant aanraden. Wanneer je uit Port Vila komt is dat de eerste stop voor de Blue Lagoon.

The Blue Lagoon vanuatu

Ch-something Beach

Wanneer we vanuit de Blue Lagoon weer terug rijden richting Port Vila stoppen we bij Ch-something Beach. Dit is nog een mooi wit zandstrandje en ook bij laag water wat meer geschikt om te zwemmen. Ook hier is een opening in de rotsen, waardoor de zee hier heel rustig is.

We hadden al zo lang gezwommen bij Blue Lagoon en nog meer zwemplekken op de planning, dus we hebben het hier gelaten bij een foto stop en een plek om even wat te eten en te drinken. Ook hier schijnt soms entree gevraagd te worden, maar vooral in het weekend.

Ch-something beach vanuatu

Rarru Rentapao River Cascades

Rarru Falls zijn watervallen van een lokale eigenaar. Ze zouden hier voor mijn gevoel zoveel meer van kunnen maken door een restaurantje toe te voegen. Je betaalt nu de entree en gaat verder zelf op pad, al zijn er bij de ingang wel wat picknicktafels.

Rarru Rentapao River Cascades

We volgen het pad langs het water. Het is een grindpad langs de ondiepe, groene rivier. Eigenlijk hebben we nog niet echt een idee waar we naartoe lopen, maar het voelt alsof we echt in de jungle zijn. Het pad gaat op een gegeven moment over in een houten pad en loopt langs verschillende watervalletjes om te eindigen bij een wat grotere waterval met een meertje.

Rarru Rentapao River Cascades

Ook hier konden we weer zwemmen, wat we natuurlijk deden. Koud! Dit is wel zoet water dat direct uit de rivier komt en we hadden er niet op gerekend dat het zo koud zou zijn. Ook hier kun je weer vanaf een touw slingeren. Dat doen we maar niet, want er liggen behoorlijk grote rotsblokken in het water die niet zo goed te zien zijn.

Vanuatu met kinderen

Als we eenmaal gewend zijn aan de kou en stil blijven staan, komen er wat vissen voorbij gezwommen. Daarna is het tijd om op te drogen en weer warm te worden op een van de houten platforms. Dat is hier wat lastiger, omdat weinig zon de rivier bereikt.

We zien wat mensen door de waterval heen zwemmen en dat moeten we toch ook even zien. Dus hup weer het water in. Achter de waterval is een heel klein stukje waar je met maximaal twee mensen in past. Verder is het vooral gewoon een mooie plek in de natuur.

Rarru Rentapao River Cascades

The Reef Vanuatu Zoological

Op het eiland Efate zijn meerdere ‘schildpaddenopvangen’, sommige zijn echter vooral een tourist trap waar schildpadden in een te klein badje worden gehouden en toeristen met ze kunnen zwemmen.

Daarom koos ik voor ‘The Reef Vanuatu Zoological‘. Dat is duurder dan die andere schilpaddenopvang bij Naiwe Beach, maar wel een stuk professioneler. Ze hebben hier een volwassen schildpad die niet meer zelf kan overleven en verder een aantal zieke schildpadden. Vaak hier gebracht door lokale bewoners. Ze zijn vaak ziek doordat ze te veel plastic hebben gegeten of doordat ze wonden hebben.

Vanuatu Schildpadden

Degene waar het echt slecht mee gaat, hebben eigen verblijven en zien we alleen van een afstandje. Degene die al een stuk beter zijn en alleen nog aan moeten sterken zwemmen rond en mogen we voeren. Deze dieren worden ook weer vrij gelaten.

Daarnaast zij er baby schildpadjes. Ze laten de eieren hier uitkomen en de baby schildpadjes blijven hier totdat ze wat groter zijn en worden dan vrijgelaten. In de bak van de baby’s mag je staan en dan komen ze om je voeten heen zwemmen. De entree van 2000 Vatu geeft ook een rondleiding door een medewerkster die alle tijd neemt om vragen te beantwoorden.

The Reef Vanuatu Zoological

Naast de schildpadden zijn er nog wat andere dieren hier te zien. Het meeste lol hadden we om een geit. Er is ook een klein restaurantje waar je een simpele maaltijd kunt krijgen of iets te drinken. De geit probeerde constant van mensen hun borden te stelen. Andere dieren die ze hier hebben, zoals hagedissen, vleermuizen en krabben, hebben vrij kleine verblijven. Ik snap dat ze dit ‘dierentuin’ aspect hebben om meer bezoekers te trekken, maar van mij had dit niet gehoeven.

The Reef Vanuatu Zoological

Wat kun je nog meer doen op Efate eiland?

Benieuwd wat je nog meer kunt doen op Efate eiland? Vlakbij Rarru waterval langs dezelfde rivier heb je ook Eden on the River. Dit is een commerciëlere uitbater waar in een vergelijkbare natuurlijke omgeving hangbruggen boven de rivier zijn gebouwd. Je kunt hier dus zwemmen en een brug circuit met mini zipline lopen. Ook zijn er wat andere activiteiten zoals mini golf. Ze kunnen ook een transfer voor je regelen.

Een andere waterval attractie op het eiland zij de Mele Cascades. Deze zijn echter van een Chinese eigenaar en zelfs voor Vanuatu, waar de prijzen al best hoog liggen, echt duur.

Als we beter weer hadden gehad, dan hadden we nog een dagtour gemaakt naar Pele eilanden of naar Lelepa eiland. Dit zijn twee wat grotere eilanden die met de boot goed bereikbaar zijn vanuit Efate eiland. Beide eilanden hebben van die witte droomstranden en de snorkelmogelijkheden die op Efate zelf nogal beperkt zijn. Check voor mogelijke dagtours de prijzen en het aanbod via GetYourGuide.

Vanuatu Tours

Een andere optie zou zijn om naar Chief Roi Mata’s domein te gaan, de enige UNESCO Werelderfgoedsite op Vanuatu. Die is gelegen op Artok eiland en is ook te bezoeken als dagtour vanuit Port Vila.

Meer praktische tips nodig? Lees ook ons uitgebreide blog over Vanuatu met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top