Home / Oceanie / Fiji / Reisverslag Oceanië Week 4: Fiji en Vanuatu

Reisverslag Oceanië Week 4: Fiji en Vanuatu

Dit is een reisverslag van onze lange reis naar Australië en Fiji (met tussenstops in Bangkok, Vanuatu en Singapore) in de zomer van 2023. We starten met een paar dagen Bangkok en reizen dan verder naar Australië, de hoofdbestemming van onze reis. Met onze reis bedoel ik dan mijzelf (Tikva) en onze dochter. Marcel sluit later aan voor de laatste 4 weken van de reis.

In dit reisverslag lees je vooral wat we beleefden en hoe we ons voelden. Blogs met praktische tips over diverse bestemmingen volgen op een later moment. Inmiddels zijn we aangekomen bij alweer week 4. Lees hier ons Reisverslag Week 1: Bangkok & SydneyReisverslag week 2: Sydney, Blue Mountains, Nadi (Fiji) en Reisverslag week 3: eilandhoppen in Fiji.

Dag 22 Nabua Lodge

Na een regenachtige eerste dag op het eiland schijnt vanmorgen wel de zon. Gelukkig maar er is (te) veel wat ik wil zien en doen. We starten met een boottocht naar de Sawa-I-Lau grotten. Een half uur varen we in een kleine boot langs de prachtige kust vol verlaten witte stranden. Alleen af en toe is er een dorpje. Hier zijn geen resorts meer omdat de boot vanuit Nadi niet zo noordelijk komt.

Fiji Nabua Lodge

De grotten voldoen aan alle verwachtingen. In de eerste grot zwemmen we in half brak water met een groot gat dat voor licht zorgt. De tweede grot is alleen bereikbaar door een klein stukje onderwater te zwemmen. Gelukkig is het laagwater en zijn er in de grotten twee gidsen met zaklampen die zorgen dat alles een beetje ordelijk verloopt.

Fiji Sawa L Lau grotten

Het is echt maar 2-3 seconden je adem inhouden en zwemmen in een donkere grot. Een van de gidsen vertelt hier waarom deze heilig is voor de bewoners en laat zien hoe goed je hier kan echoën.. Bulaaa Bulaaaaa Bulaaaaa.

Fiji Sawa L Lau grotten

Echt een toffe ervaring! En we hebben geluk dat het niet zo druk is, we hebben de grot grotendeels voor onszelf.

Fiji Sawa L Lau grotten

Na de lunch besluiten we naar de Blue Lagoon te lopen, zowel de naam van een baai als van een resort op het eiland. We hadden ons ingesteld op een wandeling van een uur maar het blijkt een flink pittig anderhalf uur te zijn. Niet eens zozeer doordat we veel klimmen en dalen, dat ook. Maar vooral door het hoge gras wat het heel heet maakt en constant tegen je aan slaat.

Fiji Nabua Lodge

De uitzichten zijn wel fantastisch! We zijn blij als we er eenmaal zijn, rennen het water in en bestellen direct een grote fles koud water. Gelukkig lukt het om terug een bootje te regelen. Deze wandeling is gaaf maar niet voor 2x op een middag.

Dag 23 terug naar het hoofdeiland

De boot naar het hoofdeiland gaat om 13:00 dus we hebben nog de hele ochtend. Ik wil nog wel een lokaal dorpje bezoeken. Dat kan op Fiji niet zomaar je moet geïntroduceerd worden.

Fiji dorpje

Gelukkig is dat via de lodge (tegen betaling) prima te regelen. We moeten thee drinken met het dorpshoofd en daarna mogen we met een gids rondkijken. Mijn dochter vindt vooral de vissende jongetjes mega interessant. Helemaal blij als ze de gevangen vis mag vasthouden zodat de haak eruit gehaald kan worden. Toch leuk om nog even een authentiek dorpje te zien. Verder nog even een beetje chillen en in de hangmat liggen.

Fiji dorpje

We zijn pas om 18:30 terug op het hoofdeiland. Deze keer slapen we niet in Nadi maar in Denarau. Bij de haven waar ook een enclave van luxe resorts is maar geen mooi strand. Hier heb ik een appartement geboekt met wasmachine. Dat is wel nodig na 10 dagen Fiji met vooral simpele accommodatie. Ook de eerste echt warme douche met goede waterkracht bevalt uitstekend.

Dag 24 Big Bula Waterpark in Denarau

Vandaag geen spannende dag, in Denarau zit een waterpark. Een paar glijbanen maar vooral heel veel opblaasbare glijbanen en parcoursen. Mijn dochter heeft een geweldige tijd waardoor we er bijna de hele dag blijven. Aan het einde van de middag gaan we nog even langs de schoonheidssalon, ja mijn dochter maak je helemaal blij met een beetje verzorging en nieuwe nagellak.

Fiji big bula waterpark

Reizen met een kind is toch altijd een beetje een compromis. Nu doen we een keer een echte kinderdag en de volgende keer lopen we weer in de hitte over een berg omdat ik daar zin in heb. ’s avonds nog wat laatste souvenirs kopen en uit eten in de haven van Denarau waar ze ook allemaal westerse restaurants hebben.

Dag 25 vlucht naar Vanuatu

Niet de meest spannende dag, we moeten om 10:00 uitchecken en vliegen om 14:30, naar het vliegveld is het een half uur rijden. Het is niet echt zo alsof er nog wat leuks te doen is in Denarau voor een uur. Dus besluiten we maar gelijk naar het vliegveld te gaan.

Daar is lekkere airco en kunnen we ook wel op de tablet kijken of wat lezen op de e-reader. Het is al bijna donker als we aankomen in Vanuatu. Het hotel voor de komende 3 nachten is helemaal prima en we gaan snel een hapje eten en naar bed.

Dag 26 -29 Vanuatu

Vanuatu? Vanuawattes… eerlijk is eerlijk ook ik wist eigenlijk niks van dit land. Wat ik wel wist is dat deel van de wereld vol is van eilandstaten. Ik ben een van die mensen die landjes tellen dus wel leuk vind. Hoe meer bezochte landen hoe beter, hoewel ik dan ook wel echt iets meegemaakt wil hebben in een land. Toen ik deze reis plande, keek ik eerst naar de optie om Australië in de winter te combineren met Tahiti en Paaseiland maar die route is na corona niet terug gekomen.

Vanuatu

Wat vaststond was vertrek uit Sydney, terug naar Brisbane. Ook had ik wel redelijk vaststaande data waar ik hooguit nog een dagje in wilde schuiven. Het moest ook wel een beetje leuk blijven en niet enorm veel kosten. Met die parameters vielen bijvoorbeeld de Cookeilanden of alleen Tahiti (erg dure tickets en goede connecties met Auckland minder met Australië), Tongo (leek mij heel interessant maar beperkte vluchten waarvan de data niet aansloten) en Nieuw-Caledonië (kon wel, maar is een Frans dus geen nieuw ‘land’ en is enorm duur ter plekke) af.

Vanuatu

Wat overbleef waren Fiji, Vanuatu, Samoa en Papoea-Nieuw-Guinea. Dat laatste leek mij meer een bestemming met Marcel. Fiji sprak mij enorm aan, zeker het eilandhoppen maar om dan toch nog een ander land erbij te doen was wel verleidelijk. Samoa klonk nog wat minder ontwikkeld maar attracties zijn vooral strand en snorkelen en dat gingen we op Fiji al veel doen. Vanuatu had wat meer andere dingen te doen. Dus zo kwamen we hier terecht, 12 dagen Fiji, 4 dagen Vanuatu.

Vanuatu

Wel was het mij gelijk duidelijk dat de echt bijzondere attracties van Vanuatu zoals de actieve Yasur vulkaan en mensen die nog heel authentiek leven met traditionele kledij of tradities hebben zoals bungeejumpen aan een liaan (alleen in bepaalde maanden van het jaar niet in de zomervakantie) zich niet op het hoofeiland bevonden. Om daar heen te gaan werd ingewikkeld en duur.

Vanuatu Zipline

Dus we beperkten ons tot het hoofdeiland waar niet megaveel te doen is maar genoeg voor een dag of drie a vier. Zo gingen we hier ziplijnen, iets wat we in Fiji hadden overgeslagen. Een gaaf zipline parcours met mooi uitzicht.

Vanuatu Hideaway Eiland

We bezochten twee verschillende eilanden voor de kust. Hideaway eiland een klein bar en strandstoelen. Volgens iedereen die we het vroegen van locals tot andere toeristen zou je hier het beste kunnen snorkelen van alle plekken op het hoofdeiland van Vanuatu. Het koraal rondom het eiland is grotendeels weg door diverse tropische stormen en sterfte door te hoge temperaturen.

Vanuatu Hideaway Eiland

Hier is nog wel wat koraal, maar we zijn duidelijk verwend en na het Fiji waar het koraal op sommige plekken echt nog heel mooi was (Barefoot Manta) en op andere heel redelijk, vinden we dit weinig bijzonders. Wel grappig: ze hebben hier de enige onderwaterbrievenbus ter wereld.

Vanuatu Erakor Eiland

Op het andere eiland Erakor slapen we een nachtje lekker luxe. Het idee was om hier veel te zwemmen en te kajakken. Helaas kregen we juist de twee dagen hier heel veel regen. Waaronder ook onze laatste dag met een vlucht die pas om 22:30 gaat. Nou ja, dan maar lezen en filmpjes kijken, we hebben nog net twee uurtjes zon kunnen meepakken om even te kajakken en met de drone te vliegen. Ach en er zijn ergere dingen dan vanuit een fijne bungalow uitkijken over een regenachtige blauwe zee.

Vanuatu Erakor Eiland

Toen de zon nog scheen, maakten we met een taxi met chauffeur een mooie dagtrip naar verschillende stranden en andere plekken op het eiland zoals de Blue Lagoon. Een heel helder blauw meer met een mix van zout en zoet water. Hier kan je heerlijk zwemmen en spelen door met touwen het water in te jumpen. Het water is brak omdat er een opening is naar de zee.

De Rarru river met watervalletjes is ook een mooie, erg frisse, plek om te zwemmen of je kan ook alleen langs het water lopen door het mooie groene bos.

Vanuatu Rarru River

Ook gingen we naar een opvangplek voor schildpadden, waar we zowel hele jonge als drie jaar oude (vlak voor hun vrijlaten) schildpadden mochten bekijken. Schilpadden zijn altijd leuk en ook dit is van de diverse schildpadden opvangen die we wereldwijd hebben bezocht eentje die echt mooi is aangelegd. Ze vangen niet alleen zieke schilpadden op, maar helpen de populatie ook door de jonge schilpadjes eerst groter te laten worden voor ze weer uitgezet worden.

Vanuatu Schildpadden

Port Vila, de hoofdstad, is niet een hele bijzondere stad maar langs het water is een klein stukje boulevard met wat aardige restaurantjes, een souvenirs markt, groentenmarkt en zelfs speeltoestellen.

We hebben ons dus prima vermaakt maar vonden Vanuatu na Fiji even wennen. Misschien omdat iedereen daar zou aardig is en je de hele dag door  “Bula Bula”  hoort, “How are you doing” en gewoon overal kleine kletspraatjes hebt, valt het enorm op dat dit hier niet het geval is. Niet dat ze onaardig zijn, maar gewoon terughoudend en ook niet echt servicegericht. De meeste toeristen die hier komen zijn via de cruiseschepen, normaal zo’n 10-15 per maand en dan schijnt het megadruk te zijn bij bijvoorbeeld de Blue Lagoon. Gelukkig tijdens onze 4 dagen maar 1 cruiseschip dus daar kon ik mooi omheen plannen.

Daarbij moet je echt voor alles betalen. Zelfs voor veel stranden en waar je dan voor betaalt is ook nou niet echt bijzonder. Een aardig strandje waar dan een paar betonnen picknicktafels zijn neergezet, verder geen horeca, toiletten of wat dan ook.. hoppa 750 Vatu (ruim 6 euro) terwijl ik alleen wat foto’s heb gemaakt: het water stond te laag om te snorkelen, een strand met toilet en barretje 3000 Vatu (25 euro). Hierdoor gaf ik hier toch wel 1,5x meer dan in Fiji. Benzine maar ook veel andere basisproducten zoals zuivel komen uit Australië en hebben dus vergelijkbare of zelfs hogere prijzen. Dat verklaart natuurlijk ook wel waarom het leven hier duurder is. 

Vanuatu

Volgende week hebben we nog 1 dag in Vanuatu, maar die heb ik voor het gemak even hierin opgenomen (was een regendag) en dan gaan we naar Brisbane. Marcel komt dan ook aan voor het 2e deel van onze reis door Australië. Ik kan niet geloven dat we al halverwege deze gave reis zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top