Home / Reisinformatie / Europa / Kroatie / Pula met kinderen, dit is leuk om te doen

Pula met kinderen, dit is leuk om te doen

Ga je op vakantie naar Istrië met kinderen, dan ga je vast ook een dagje naar Pula. Benieuwd wat er te doen is in Pula met kinderen? Best veel, zoals een bezoek aan het historische amfitheater, aan het aquarium van Pula of aan een van de stranden rondom de stad. Verder is het ook gewoon een fijn stadje om lekker doorheen te slenteren en uitgebreid te lunchen op een van de gezellige pleintjes.

Pula met kinderen

De meeste gezinnen bezoeken Pula als dagtrip en aan één dag heb je zeker voldoende tijd. Wij maakten zelf een rondreis door Kroatië en kozen er daarom voor om een nachtje in Pula te slapen. Zeker als je in de zomervakantie gaat, heeft dit ook veel voordelen, want zo pak je ook de rustige ochtend mee en de avond wanneer dagjesmensen al weg zijn.

We hadden ook gehoopt in de avond de lichtshow in de haven van Pula te bekijken, maar van lokale bewoners begrepen we dat die al een tijd stuk is. Ondanks dat die op de lokale toerisme website nog gewoon aangegeven staat.

Parkeren in Pula

Parkeren in het centrum van Pula is nogal een gedoe: het is duur, er zijn weinig plekken, je moet muntjes hebben om bij de parkeerautomaat een kaartje te kopen en die kaartjes zijn dan ook nog eens maximaal 2 uur geldig. Er wordt streng gecontroleerd. Google je op Parking Pula, dan kom je allemaal verhalen tegen van Nederlanders die thuis nog een dikke boete kregen.

Pula met kinderen

Mijn tip: op zondag is parkeren gratis op bijna alle plekken waar je anders bij de parkeerautomaat betaalt en maximaal twee uur kunt staan. Een reden om juist op zondag naar Pula te gaan, tenzij je plannen had om te winkelen.

Ga je op een andere dag, ga dan vroeg. Tussen het amfitheater en de haven vind je parkeerplaats Karolina waar je wel langer mag staan en waar je achteraf betaald bij de automaat met onder andere je pinpas. Er is ook een kleine parkeergarage waar je de hele dag mag staan aan Dobrićeva Street. Wat verder lopen aan Kralja Salamon is ook nog een parkeerplaats waar je de hele dag mag staan. Reken bij deze drie plekken op 15 kuna per uur of 200 kuna (ruim 25 euro) voor een dag ticket (actueel 2021).

Pula met kinderen

Wat te doen in Pula met kinderen

Amfitheater van Pula

Je kunt niet naar Pula gaan zonder het amfitheater van Pula te bezoeken. Het is zonder twijfel een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Kroatië. Het amfitheater van Pula is meer dan 2000 jaar oud en werd gebouwd door de Romeinse keizer Vespasian. Pula was toen een belangrijke havenstad. Het theater bood plek aan 23.000 mensen. Het is een van de best bewaarde amfitheaters en de zesde grootste die nu nog te bezichtigen is.

Amfitheater van Pula
Pula met kinderen

Vroeger vonden hier gladiatoren gevechten plaats, nu wordt het theater af en toe gebruikt voor openluchtconcerten. Bekijk de website als het je leuk lijkt om er een bij te wonen. Je kunt hier zelfstandig rondlopen en alles bekijken. Het is een mooie plek om met je kinderen te gaan zitten en om ze wat meer te vertellen over de Romeinse tijd. Een aantal ondergrondse ruimtes zijn ook opengesteld voor bezoekers. Hier is een kleine tentoonstelling en zijn een aantal romeinse kruiken tentoongesteld.

Amfitheater van Pula

Fort van Pula

Het Fort van Pula is pas veel later gebouwd en staat deels over een kleiner Romeins theater. We komen vanaf de verkeerde kant aan en zien niet direct een route naar het fort dus besluiten maar, zoals we lokale jongeren zien doen, via de restanten van het romeinse theater naar het fort te klimmen. We hebben direct een mooi uitzicht over Pula en de omgeving. Aan de andere kant zien we echter een hele normale weg die naar de poort van het fort loopt, oeps..

Fort van Pula

Rond zonsondergang lopen we nog een keer langs het fort. Nu is het nog drukker dan eerder op de dag. Veel jongeren verzamelen zich hier om in het gras te kletsen en wat te drinken.

Fort van Pula
Fort van Pula

Tempel van Keizer Augustus

De tempel van Augustus is een kleine, maar goed bewaard gebleven Romeinse tempel. In de Tweede Wereldoorlog werd het gebouwd geraakt door een bom, maar het kon daarna gelukkig gerestaureerd worden. Het is zeker de moeite waard om even naartoe te lopen en een kijkje te nemen. Verspreid door Pula kom je nog meer Romeinse resten tegen, zoals de triomfboog van Sergii.

Tempel van Keizer Augustus

Romeins mozaïek en speeltuin Pula

Onze dochter vind de Romeinen best interessant, ze heeft er zelfs een spreekbeurt over gegeven. Ik kan me voorstellen dat sommige kinderen op een gegeven moment wel een beetje uitgekeken raken. Dan is er een oplossing: vertel ze dat je naar een speeltuintje gaat. Terwijl de kinderen lekker spelen, neem je zelf snel een kijkje bij het goed bewaarde Romeinse mozaïek dat hier ook te vinden is.

speeltuin Pula

De speeltuin vind je in het Graz Park. Het mozaïek zit een beetje verstopt. Naast het park zijn er enkele parkeerplekken en achter die parkeerplekken is dan weer overkapping met de Romeinse vloer.

speeltuin Pula

Klimpark Pula

Houden je kinderen van klimparken? In Pula is ook een klein klimpark in het bos net buiten de stad. Op de Facebookpagina van het klimpark kun je de actuele openingstijden vinden. Helaas hebben ze geen website in het Engels. Er zijn in Istrië nog meer klimparken die een stuk groter zijn en ook een duidelijkere website hebben, dit was voor ons de reden om hier niet naartoe te gaan.

Aquarium Pula

De leukste activiteit in Pula met kinderen, het aquarium, bevindt zich niet in de oude stad, maar net onder Pula op het Verudela schiereiland. Je moet hiervoor een stukje rijden of de bus nemen. Een bezoek aan het aquarium is goed te combineren met het strand. Er is hier een enorme parkeerplaats. Je vindt er ook diverse restaurants, verschillende stranden en activiteiten, zoals een minigolfbaan.

Aquarium Pula
Aquarium Pula

Het aquarium in Pula zit in een van de diverse oude forten die je op dit schiereiland kunt vinden. Daardoor zijn er geen enorme tanks, maar veel aparte ruimtes met kleine tanks met zeedieren. Heel slim gedaan en daardoor extra interessant. In het aquarium zijn veel kleine vissoorten te zien met de nadruk op soorten die je ook in de Middellandse Zee kunt zien, al zijn er ook wel enkele tropische aquaria.

Aquarium Pula

Er is ook een buitengedeelte met een vlindertuin en heel veel schildpadden. Er staan hier ook enkele plastic dieren die kinderen om de een of andere reden heel leuk vinden om mee op de foto te gaan. “Kijk ik ben een schildpad”, onze dochter heeft een schild gevonden waar je zelf in kunt kruipen en beweegt haar benen wild in het rond.

Aquarium Pula

Weer terug binnen bekijken we de rest van de kamers. De ruimte waar haaien eieren te zien zijn, wordt door onze dochter bijzonder interessant gevonden. Ook van andere vissen zijn hier eitjes en hele jonge dieren te zien.

Uiteindelijk komen we helemaal op het dak van het fort terecht. We zien de mooie omgeving en blauwe zee. Het is de hoogste tijd voor een ijsje en om te gaan zwemmen.

Aquarium Pula

Stranden van Pula

Pula stad heeft geen strand, maar op het Verudela schiereiland zijn wel meerdere stranden: Histria, Lighthouse, Brioni of Ambrela. Geen van deze stranden is bijzonder groot en allemaal hebben ze kiezels, zoals bijna overal in Istrië. Uiteindelijk kiezen we gewoon voor lekker makkelijk en lopen we naar Histria strand. We hebben het hele strand voor onszelf alleen.

Pula strand met kinderen

Het water is in mei nog wel erg koud, maar ziet er prachtig uit. Na een snelle koude duik kunnen we heerlijk in het zonnetje opdrogen. We zien nog een groep mensen voorbij komen met een supboard. Deze hebben ze zo te zien zelf meegenomen, maar in de zomermaanden kun je ze hier ook huren. Dan zijn er ook meer faciliteiten te vinden, zoals ligstoelen en parasol verhuur.

Pula strand met kinderen

Kindvriendelijk hotel in Pula

Op zoek naar een kindvriendelijk hotel in Pula? Wij sliepen in Fran Center Apartments, een sfeervol appartement in het centrum van Pula. Met een aparte slaapkamer en een babykamertje is het ook heel geschikt met jonge kinderen. Voor oudere kinderen is er een bedbank in de woonkamer. Je moet wel even wat trappen oplopen voordat je er bent, maar de ligging is heel fijn. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Je kunt Pula natuurlijk ook bezoeken als een dagtrip. Zoek je nog een toffe camping, vakantiehuis of appartement in Istrië? Het Amarin resort is echt een aanrader. Het zijn meerdere opties naast elkaar, waaronder een familyhotel een camping met vakantiehuisje en een hotel met appartementen. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid via Tui.

Meer tips nodig? Lees ook onze andere blogs over Istrië met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top